segitség


Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 10:31

Az más. A bíróság valószínűleg tartalma szerint használati megosztás meghatározása iránti kérelemnek tekinti a keresetedet.

Még inkább áll a kérdésem

rupert # 2022.11.10. 07:01

drbjozsef
Köszönöm a gyors reagálást! Ennél valamivel bonyolultabb a helyzet. Röviden: 5 tulajdonos (ebből csak egy a többlethasználó és csak egy rovására ...utóbbi lennék én), osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan.
Használati megosztásról szóló megállapodás hiányában kéri a bíróság az összes tulajdonos perbe vonását.
(tkp.: az osztatlan közös miatt logikus)
...Este lesz legközelebb időm a pontos leíráshoz.
r

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 06:50

Tévesnek tűnik az a végzés. De, gondolom, külön jogorvoslat nincs.

Hadd kérdezzem meg: a vakbeledet is kiveszed magadnak otthon, a konyhában? Legfeljebb, ha elakadsz, kérsz segítséget egy orvosi fórumon?

drbjozsef # 2022.11.10. 05:55

rupert,

Jól értem, hogy több tulajdonostárs van, de csak egy használja a teljes ingatlant?
Akkor a bíróság csak simán el van tévedve.
Remélem, csak a saját tulajdonrészeddel arányosan kérted a használati díjat.

Én megírnám a bíróságnak, hogy az ingatlant teljes egészében az I.r. alperes használja, a tulajdonrészed használatára irányuló követelésedet elutasította (remélem, ez a felszólítás megvolt, ez szükséges feltétele a többlethasználati díj megállapításának), a többi tulajdonostárs NEM használója az ingatlannak, velük szemben követelésed nincsen. A te X/Y arányú részedet teljes egészében az I.r. alperes használja, ezért csak és kizárólag vele szemben van többlethasználati díj igényed.

rupert # 2022.11.10. 01:31

Kedves Fórumozók!
Többlethasználati díj megállapítására vonatkozó keresetemre az alábbi tartalmú végzést kaptam:
"...vonja perbe valamennyi tulajdonostársat, jelölje meg, hogy az I.r. alperes mekkora területet használ, valamint terjesszen elő a többi alperessel szemben is pontos kereseti kérelmet." (!)

Jártasságom teljes hiánya miatt szeretnék itt felvilágosítást kérni. Hogyan kell teljesíteni a bíróság fenti kérését? Formailag mit kell pótolnom? Mi a módja a "perbe vonás"-nak ha követelésem csak a többlethasználó felé van?
Köszönettel:
rupi

nanemaaa # 2022.11.07. 08:35

MD
A mondat végi írásjelet eltévesztetted. Helyesen "?". ;)

Majordomus # 2022.11.03. 20:10

Még az idén meglesz.

ChuckN # 2022.11.02. 21:09

Kedves Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy nagyságrendileg (átlagosan) mennyi idő alatt dönt egy adott Ítélőtábla egy végzés elleni fellebbezésről? Jelenleg több mint két hónapja ülnek az ügyön aminek a végét várom.

Köszönettel,
CN

Majordomus # 2022.10.19. 20:40

A határozatban benne van!

szola # 2022.10.19. 17:08

Kovács Béla Sándor, kösz a választ. Azt, hogy milyen számlaszámra kell utalnom, honnan tudom meg? Megírják levélben, vagy nekem kell felhívni az adott bíróság Gazdasági Hivatalát, hogy milyen számlaszámra utalhatok.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.19. 15:10

Nem kapsz csekket; természetesen fizethetsz egyben; a bűnügyi költségért majd jelentkezik a nav.

szola # 2022.10.19. 09:47

Tisztelt Fórumozók!
Ide írom a hozzászólásomat, mivel az illetékes topicba nem enged valami bug miatt hozzászólni. Tehát ittas vezetés miatt bíróságtól kaptam pénzbüntetést, és emellett az államnak meg kell fizetnem a bűnügyi költséget is. OK. A büntetés fizetéstben 10 részletben való megfizetést engedélyeztek. Nem vagyok jártas az eljárásrendben, csak találgatok. Azt írja a büntetővégzés, hogy kézbesítéstől 8 napon belül az ügyész és a vádlott is tárgyalás tartását kérheti. Feletételezem, ha nem kérik, akkor jogerőre emelkedik a döntés. Kapok erről levelet?

A fő kérdéseim a fizetés mikéntjéről vannak: A csekkeket a jogerőre emelkedés után küldik ki (ez lenne a logikus)? Nem lehet egyben befizetni a bírságot valamilyen számlaszámra? Emellett az államnak melyik számlájára kell fizetnem a bűnügyi költséget?
Igazából azért aggódom, hogy nehogy kicsússzak a fizetési határidőből a levelezgetés hosszú átfutási ideje miatt. Határidőre nem fizetés esetén börtönbüntetéssel fenyeget, pedig fizetnék én azonnal, ha tudnám hova kell.
Üdv. László

Majordomus # 2022.09.23. 20:06

Itt arról van szó hogy x összegért kapsz+3 év garanciát összesen 5 évet. Ebből 2 törvényileg biztosititt. Ennyi.

fupi49 # 2022.09.23. 18:56

Köszönöm. Nem árt az óvatosság azt hiszem. Arra azért kíváncsi vagyok, milyen választ kapok a műszaki áruháztól, ahol a hűtőt személyesen, nem online vettem. A vásárlás előtt semmiféle igazi tájékoztatást nem kaptam a kiterjesztett biztosítással kapcsolatban. Legközelebb óvatosabb leszek.

drbjozsef # 2022.09.23. 12:03

fupi49,

Lehet, hogy a szóhasználat a reklámban, esetleg a megkötéskor is hibás, félrevezető volt, de a leírásod alapján nem tűnik ez szabálytalannak. Inkább annak, hogy a tényleges szerződés részleteit nem alaposan nézted át.
A fedezetigazolásban benne van pontosan mit vettél X forintért. Plusz három évet. És a honlapból is ez derül ki.
Határeset, de a részletek alapján inkább azt mondanám, hogy "nem kielégítő" vagy "nem pontos" tájékoztatás, de a konkrét szerződéseknek teljesen megfelel.

fupi49 # 2022.09.23. 11:22

drbjozsef
Az 5 évre szóló kiterjesztett garancia biztosítás árát egy összegben előre fizettem meg a vételárral együtt, vagyis évenkénti fizetésre nincs lehetőség.
A hűtő vásárlásakor az üzlet két dokumentumot állított ki: egy számlát és egy ún. biztosítási fedezetigazolást.

  1. A számla tartalma: vételár, szállítási költség és az 5 évre szóló biztosítás összege a biztosító – jónevű, ismert biztosító - nevének feltűntetésével
  2. Biztosítási fedezetigazolás: bruttó vételi ár, a biztosítás díja, gyártói garancia lejáratának időtartama (a vétel napjának dátumától számított 2 év), a kockázatviselés időtartama (3 év), mely a gyártói garancia lejáratától számítódik.

A műszaki áruház úgy hirdeti ezt a biztosítást a honlapján, hogy „a gyártói garancia letelte után jelentkező anyag,- illetve gyártási hibákra” vonatkozik. Van még egy kitétel az oldalon: „
Gyártói garancia letelte után 1, 2, 3 vagy 4 éves garancia*

  • A gyártói garancia és a kiterjesztett garancia biztosítás együttes időszaka nem haladhatja meg a vásárlás napjától számított 5 évet.”

Attól tartok, hogy a nekem felajánlott 5 év meghaladja ezt az időtartamot, de akkor miért ajánlották fel?
A gyártói garancia 2021. január 1-től 2 év (100 és 250 ezres vételár esetén, vagyis a 155 ezer forintos hűtőre), amit kormányrendelet ír elő.
A biztosítási termékismertetőben azonban találtam egy mondatot: „A Biztosító kockázatviselése a választott biztosítási
fedezettől függően baleseti meghibásodás tekintetében a biztosított termék Biztosított általi átvételekor, egyéb meghibásodás tekintetében a gyári jótállás/garancia lejáratának napját követő napon veszi kezdetét.” Ez azonban arra az esetre vonatkozik, gondolom, ha kiterjesztett garancia biztosítás/balesetbiztosítás történt, nálam azonban „csak” kiterjesztett garancia van. Ez áll a biztosítási fedezetigazoláson is, ahol külön feltüntetik a kárrendezés rovatban: „A termék meghibásodásakor kérjük, hogy ellenőrizze, hogy érvényes-e még a gyári garancia/jótállás. Amennyiben még érvényes, úgy kérjük, keresse fel a gyártó által ajánlott márkaszervizet.”
Bocsánat, hogy ilyen hosszú, de remélhetőleg érthető voltam.

Majordomus # 2022.09.22. 19:39

Kissé átverés szaga van az ügynek.

drbjozsef # 2022.09.22. 18:43

fupi49,

Nem biztos, hogy törvénytelen, legfeljebb etikátlan, de ehhez egészen pontosan ismerni kellene az iratokat, a körülményeket, ki mit vállalt, hogyan, miért, mennyit, mikor.
Ha KONKRÉTAN öt évre szól, évi díjat fizetsz ÖTSZÖR, és az első két évben a szolgáltatás semmi többet nem ad, mint a tartós fogyasztási cikkek jótállása szerinti törvény eleve is adna, akkor az legalábbis erősen véleményes. Lehet, hogy akkor megér egy kört a békéltetőknél...

fupi49 # 2022.09.21. 19:36

Hűtőszekrényt vettem egy nagy áruházláncnál. Felajánlottak egy kiterjesztett garancia biztosítási lehetőséget, amit egy biztosító nyújtott. Éltem vele és vettem 5 évet. Az 5 év rendben szerepelt a számlán, így az üzletben nem is ellenőriztem a biztosítási kötvényt.
Később meglepődve olvastam, hogy a kötvény 5 év helyett csak 3 év plusz garanciát nyújtott, mert az első 2 évet a fogyasztóvédelmi törvény által előírt 2 évre (az ár 155 ezer volt) számolták be attól függetlenül, hogy a biztosító egyértelműen közzétette, hogy a kiterjesztett garancia biztosítás csak a gyári garancia lejáratától érvényes.
Visszamenten az üzletbe, ahol elutasítottak, mondván, hogy ők „ezt így szokták”, más magyarázat nem volt, illetve volt egy halvány utalásuk arra, hogy a jövőben ezen majd változtatnak.
Leírtam az ügyet a központi ügyfélszolgálatnak, ahol tájékoztattak, hogy 30 nap alatt kivizsgálják és értesítenek a döntésről. Ez még nem telt le, várom az értesítést. Természetesen mellékeltem a számlát és a biztosítási fedezetigazolást is, hogy 5 évet fizettem és 3-at kaptam, mert a törvény által biztosított 2 évre is felszámoltak biztosítási díjat.
Az e-mailes panaszt egyúttal elküldtem a biztosító ügyfélszolgálatának is. Elsőre pár nap múlva kaptam egy választ, hogy utólag nem vásárolhatok kiterjesztett garancia biztosítást, így panaszomat elutasítják. A válaszomban közöltem, hogy nem akarom kiterjeszteni a biztosítás időtartamát utólag, hanem a kifizetett 5 évet akarom. Néhány nap múlva ezt is elutasították, de volt 2 felajánlásuk: visszafizetik a biztosítás díját, ha akarom, illetve panasszal élhetek.
Bevallom, elmennék a Békéltető Testülethez, mert nem tartom jogszerűnek ezt az eljárást, persze lehet, hogy nincs igazam. Ez így törvényes?

Majordomus # 2022.09.20. 19:50

Határidőhöz kötött.

drbjozsef # 2022.09.20. 11:13

Babó60,

Megjegyzem, vannak azért feltételek is, a szünetelési kérelem a második gyereknél a születése utáni 60. napig adható be. Nem csúsztak ki ebből?

drbjozsef # 2022.09.20. 11:05

Babó60,

Igen, a rendelet szerint jár.
Beadták a kérelmet? Elutasították? Mi volt az indoklás?

Ha nem adták be, adják be a kérelmet, és kiderül mi az indok.

nanemaaa # 2022.09.20. 10:09

Röfi
Miért ne adhatna? Ha ez mindkét szerződő félnek megfelel?

Babó60 # 2022.09.17. 17:31

Tisztelt Fórum! Nem tudom itt jó helyen kérdezem-e,de:
kérdésem az lenne (nagymamaként),hogy lányomék felvették a babaváró hitelt,az 1.gyerek születése előtt.A szüneteltetés is megvolt.majd 3 éven belül megszületett a 2. gyermek is.A takerékbank a 2. gyermek után nem akarja szüneteltetni a visszafizetést,azt mondják csak az 1 után van erre lehetőség.(OTP takarékbank).A rendeletben én úgy oltvastam,hogy ez a szüneteltetési lehetőség a második gyermek után is jár.(Nem történt sem válás,sem semmi ami a szüneteltetési jogot befolyásolná)Kérdésem az lenne,hogy a bank ezt a rendelettel ellentétesen megteheti?Köszönettel várom válaszát.

Röfi # 2022.09.16. 19:45

Kérdésem a társasház részére végzendő munkáról a kivitelező adhat-e részletfizetési kedvezmény, h?
A társaház szándékát közjegyző elött igazolja.

Rőfi