ajándékozás körüli bonyodalmak


Zoltanuss # 2022.12.03. 09:40

Az egyik rokon / fivérem / elajándékozná a többségi tulajdonrészéből a leendő örökrészét a lányának. Eddig ok, de van egy másik gyereke is, aki lerázta, hogy nem foglakozik vele. A fivérem ennek ellenére végigvinné az ügyet.

Eredeti tulajhányad : 14/24 apa, 5/24 és 5/24 a két leendő örökös.
Az új felállás 12/24 a lány, 7/24 az apa és 5/24 a másik gyerek. Ez eddig sima ügy.

Kell egy ügyvéd, készít /szerkeszt/ egy ajándékozási szerződést , bele írja amit kell és amit a megbízó kér.
Na itt merült fel előzetesen pár probléma. Első, hogy az egyik résztulaj nem akar foglalkozni vele. Ez kezelhető. A másik az hogy műszakilag kettő lakás van, egy I jelű és II jelű.
A megosztásról készült egy szöveges és egy rajzos rész. Igaz ez még nemszerződés.
Nos az ajándékozó elképzelése az hogy az ügyvéd készít a normáknak megfelelően egy ajándékozási szerződést amibe konkrétan megjelöli már hogy az ajándékozotté lesz pl..az I jelű lakás , a 12/24 hányad és másik lakás, a II.jelű az apáé és a másik gyereké / 7+5/24 rész. /természetesen szerepelni kell benne,hogy az ajándékozott több örökségre mar nem számíthat.

A kérdés az hogy a fentebb megjelölt megbízói kérés bekerülhet e az ajándékozási szerződésbe ?

A megosztás korrekt, jól dokumentált.Igaz csak kettő aláírás szerepel rajta. Az apáé (ajándékozó) és az ajándékozotté -már magában bőven többségi ( 14 + 5 = 19 /24 tulajdoni hányad.
Vagy ami ennél is egyszerűbb lenne a másik résztulaj is kap egy ajándékot...a közreműködése nélkül ?(magyarul nem foglakozik vele ).Így a felállás 12/24 - az I jelű lakás a lányé a másik a II jelű lakás 12/24 a másik gyereké(aki a korszellemnek megfelelően lehet fiú és akár lány is ). Kérdezem ezt mert a fivér epésen megjegyezte, hogy a megosztásra kell-e vajon a pápai jóváhagyó szignó is?