Tulajdonjog oszlik / nem oszlik


nanemaaa # 2023.02.15. 11:28

Nem szóviccnek szánom, de a mai 20 évesek bizony nagyon el tudnak anyátlanodni, ha maguknak kell a saját dolgaikat intézni.

nanemaaa # 2023.02.15. 11:27

Ha már egyetemista, akkor gyanítom, hogy a magváltozott anyagi és egyéb körülményei okán kérhetne kollégiumi ellátást is, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint valahol hirtelen lakást venni, vagy bérelni. Persze ha ragaszkodik a 120 m2-hez, akkor a kolesz felejtős lehet, mert én még ekkora kollégiumi szobát nem láttam.
Bútorok tekintetében pedig simán lehet átmeneti raktárat, vagy garázst bérelni valahol, és bár az is pénzbe kerül, de valószínűleg nem annyiba, mint egy lakás.
Az előzményeket is elolvasva nekem inkább az a véleményem alakult ki, hogy a fiúnak nem is annyira pénzre, mint egy emberre lenne szüksége, aki fogja a kezét, és segít egyenesbe fordítani az életét. Persze azt valahogy tudatosítani kell benne, hogy az eddigi életének lőttek. Viszont ha ki tud mászni a gödörből, akkor sokkal erősebb lesz mentálisan a jövője tekintetében.

Szomorú örökös # 2023.02.14. 16:23

groszfater

csak a te barbár agyad nem-fogja fel

Neked is szép napot! :-)

groszfater@gmail.com # 2023.02.14. 11:03

" Elmondta több ember is nagyon szépen, hogy erre a problémára nem létezik jogi segítség."
Van jogi megoldás , drbjozsef a jogszabályt is beidézte csak a te barbár agyad nem-fogja fel!

matthiasi # 2023.02.14. 08:37

Viduciszerint :

albérlethez le kellene fizetni min, 2 hó kaució 1 hó lakbér /kb, fél milla/ és kaja, rezsi, ...

félmilla azaz 500 eft, az olyan 160 eft -os bérlete jelent.Pontosabban 165 egt /hó a bérleti díj.
létezik azért szerényebb lakhatási lehetőség is.
pl. 10 nm -es kamra szerűség. Ha szerencséje van 35 -40 eft/hó ért megkaphatja.
Csillaghegyen egy teremgarázsban 35 eft /hó ért tárolhatod az autódat,az udvaron megúszhatod 25 eft /hó díjáért.

Szomorú örökös # 2023.02.14. 05:24

Viduci

Az, hogy itt panaszkodsz és siránkozol, nem viszi előre a srác életét. Elmondta több ember is nagyon szépen, hogy erre a problémára nem létezik jogi segítség. Tessék neki fizikális segítséget keresni. A srácnak most inkább lakhatásra és normális munkahelyre volna szüksége.

Viduci # 2023.02.13. 23:28

Sajnos nem lehetetlen, és ez van...eddig jó volt a viszony, felujitáskor a gyerekekre kapták a támogatást is, tavalyi nyaraláskor ment el az esze az anyának/külföldi az uj pasi,nem eu országi/ hazajött, elvált, eladott mindent.most közölte a fiával ,h költözzön,mert ház sincs már, .itthagyja a kiskorú lányát is a beteges apukára,aki kivan teljesen és nem küzd a családjáért.
Mindenki rémálomnak gondolja az egészet, de sajnos igaz. /orvosként próbálok neki segiteni./

Majordomus # 2023.02.13. 20:42

"Bírósággal nem lehet jó anyát csinálni senkiből..."

Ez nagy igazság!

A problémabott van ha anyuci mondjuk Szíríába költözik egy ottani amorózóval akkor nehéz lesz perelni.
.
Ha Eu tagállamba költözik,akkor egyszerübb az ügy.
.
Azt nem értem,ha még az ösztöndíját is beleadta a felújitásba,akkor nincs olyan kapcsolatban az anyjával hogy támogassa? Ez nehezen hihető. Ott valami nem kerek.
.
Nem életszerű hogy egy anya egyik napról a másikra eldobja a gyerekét,akit 20 évig nevelt. Lehetetlen.

drbjozsef # 2023.02.13. 19:14

Viduci,

Ha IGAZOLHATÓAN költöttél az ingatlanra, akkor arra a tulajdonostól megtérítési igényed lehet. Ha nem ismeri el, perben, bíróságon érvényesítheted. Ha ezt az ösztöndíjadból tetted, meg nem tudod igazolni, az szomorú, de pech.
Meg kellene ezt beszélni. Annyira csak nem kapzsi, hogy némi pénzt ne adna, hogy új életet tudj kezdeni egy albérletben. Ha pedig igen, akkor lengesd be neki a pert. Az sem baj, ha külföldre megy, majd utazhat haza tárgyalásokra.

Közös megegyezéssel mindent lehet. Tekintve, hogy ahogy szomorú örökös is írta, ez igen kevéssé jogi probléma (legfeljebb a tartásod, illetve a fenti megtérítés esetleg), inkább személyes. Ebben a jog nem tud segíteni. Bírósággal nem lehet jó anyát csinálni senkiből...

Szomorú örökös # 2023.02.13. 17:44

Viduci

Az eladott ház árát anya és mostoha apa elosztotta/40m-40milla/ váláskor

Miért is csinálták volna másként? Kettőjük tulajdona volt kizárólagosan.

most ujitották fel teljesen a házat abban sokat segitett, de hát az nem bizonyitott.....eddig dolgoztak együtt a házon, felujitották stb, ösztöndiját is beleadta stb, azt hitte minden rendben

Ez sajnos egy egyszerű hétköznapi tragédia, jogi megoldás nem nagyon létezik rá. A srác kétségtelenül nagykorú, nem lehet mit tenni. Ha az anyuci elmegy külföldre az új pasival, akkor még az is nehézkes, hogy azt a bizonyos rokontartást eszközölje bármilyen végrehajtó is. Amennyiben nem megy a srácnak, hogy egyetem mellett dolgozzon, akkor ilyenkor sajnos nincs más hátra, átmenetileg abba kell hagyni az egyetemet és el kell menni a srácnak dolgozni. Ugyanis bármilyen kegyetlenül is hangzik, az egyetem már nem kötelező oktatás, hogy végig kell mindenáron csinálni, bármi is történik. Nagyon sokan hagyják abba, ha hosszú távon nem bírják végig csinálni. Egyébként meg halkan megsúgom, addig, míg egyenesbe jön a srác, kitalálták már a "halasztás" fogalmát a felsőfokú intézményekben. Egy évig talán azt hiszem lehet is halasztani és addig valahogy talpra áll, majd újból neki fut.

egyetem mellett, most dolgozik, alig futná albérletre és a szobája butorai stb minden hova tegye, utcára

Ahogy írtam, nem kötelező egyetemre járnia, ha nem tudja megoldani.
Bútorokkal kapcsolatban pedig nyilván vannak barátai, valakinél csak talál helyet, ahol átmenetileg elhelyezheti.

Viduci # 2023.02.13. 15:48

Elhiszem h rengetegen élnek albérletben stb...de nem egyik pillanatról a másikra jutnak oda,.. de eddig dolgoztak együtt a házon, felujitották stb, ösztöndiját is beleadta stb, azt hitte minden rendben,
most meg háta mögött váltak , eladták az ingatlant, élt eddig 120m2-en ,most meg bejelentették mehet utcára hóvégén, vigye a cuccait ahova akarja,,,
albérlethez le kellene fizetni min, 2 hó kaució 1 hó lakbér /kb, fél milla/ és kaja, rezsi, ...
/a kislány meg nem is tudja h az anyjuk elhagyja őket és elváltak a szülök, és apjával marad./
köszönöm a segitséget és a válaszokat

drbjozsef # 2023.02.13. 14:50

most dolgozik, alig futná albérletre és a szobája butorai stb minden hova tegye
Igen, szomorú, de néhány másik százezer ember is él pont így valahogy...

semmi nem védi h az anyja meghülyült vénségére és mindent boritott.
Nem.

A felujitott ingatlant szerintem el se adhatná mert felvette rá a támogatást, v ezt nem nézi senki?
Van olyan támogatás, ami nem tiltja meg az eladást. A CSOK például igen, a tavaly év végén megszűnt otthonfelújítási támogatás szerintem nem.

A rokontartást kitől mikor honnan kérheti és hova forduljon?ügyvéd ? biróság?
Ésszerűségi szempontból ebben a sorrendben, bár az ügyvéd sem olcsó.
Magával az igénnyel bírósághoz.
Van bírósági panasznap, ha olyankor mész be, akkor segítenek azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak az ügyvédet.

Viduci # 2023.02.13. 13:21

Igen egyetemista, most múlt 20 éves, most ujitották fel teljesen a házat abban sokat segitett, de hát az nem bizonyitott. Az eladott ház árát anya és mostoha apa elosztotta/40m-40milla/ váláskor, anya a kislánnyal sem törödve a jobb pasiért elköltözik külföldre, igy kerül utcára a fiú. Oké h el kellene tartani magát, de egyetem mellett, most dolgozik, alig futná albérletre és a szobája butorai stb minden hova tegye, utcára. semmi nem védi h az anyja meghülyült vénségére és mindent boritott. A felujitott ingatlant szerintem el se adhatná mert felvette rá a támogatást, v ezt nem nézi senki? A rokontartást kitől mikor honnan kérheti és hova forduljon?
ügyvéd ? biróság?

drbjozsef # 2023.02.13. 10:54

Az ingatlanból nyilván nem jár neki semmi, ahhoz nincs köze a fiúnak.

drbjozsef # 2023.02.13. 10:50

Viduci,

Nem nagyon.

A Ptk. rokontartás fejezetét olvasd el.
4:194.§ - 4:218.§
Láthatod, hogy itt azért nem "automatikusan" jár a nagykorú gyereknek a tartás, csak ha rászorul, és önmaga eltartására képtelen. Ha nem vagy beteg, vagy mozgássérült például, tehát el tudsz menni dolgozni, hogy pénzt keress, akkor csekély az esélyed. DE az, hogy egyetemista vagy, a 4:219.§-4:222.§ szerint számíthat, ilyenkor a rászorultságtól függetlenül is járhat a tartás a tanulmányaid idejére.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A fiú, ha megegyezni nem tud az anyjával, akkor bírósághoz fordulhat, hogy perrel állapíttassa meg a tartás mértékét és esetleg fajtáját is.

matthiasi # 2023.02.13. 09:30

mig tanul gondoskodjon róla, hova fordulhatna a fiú?
Sok helyre, de kicsi eredménnyel.

Ilyen korú fiatalember már lehet önfentartó is.

Viduci # 2023.02.12. 21:15

Apa már nincs, anya elköltözik külföldre, egyetemista a fiú. mi védi h mig tanul gondoskodjon róla, hova fordulhatna a fiú?

Majordomus # 2023.02.12. 20:52

A 20 éves fiú már nagykorú,tud magáról gondoskodni.
.
Ha tanulmányokat folytat,akkor köteles az anya gondoskodni róla,sőt az apja is.
Nem a mostohaapja!
Csak erről nem írtál.
Az a kérdés miért nem költözik az anyjával?

Az anyja tette ki az utcára? Miért?
Hová költözik anyuka?

Viduci # 2023.02.12. 20:28

Anyuka ujraházasodott, vitt az uj házasságba egy fiút, és lett egy közös lánygyermek, Közösen vettek házat, most válnak. Eladták a házat, elfelezték az árát, a férfi viszi a kiskorú lányát albérletbe, anyuka viszi a többi pénzt , a fiú közben 20éves, kirakják az utcára, vagyis menjen ahova akar egy fillér nélkül. Kérdésem, hogy a 20 éves fiú jogilag semmi követeléssel nem állhat h részesüljön valami pénzből? semmi joga nincs semmihez? anyuka kirakhatja az utcára? mert költözniük kell az eladott házból. segitséget kérnék, h kihez lehet ilyenkor fordulni és követelhet-e valamit valamilyen jogcimen a fiú az anyjától? /apa mostohaapa gondolom tőle semmit/

drbjozsef # 2023.02.12. 16:01

Konkrét probléma leírása általában hasznosabb, mint jogelméleti kérdéseken merengeni...

drbjozsef # 2023.02.12. 16:00

OlléLászló,

ilyenkor is csak én vagyok tulajdonos, vagy feleségemmel ketten?
Ha az a kérdés : a házasság előtt szerzett vagyon is különvagyonod, és az ajándékozással szerzett (akár a házasság alatt) vagyontárgy is különvagyon, és nem tartozik a házastársi közös vagyonba. Tehát két okból sem lehet jogos igénye a házastársnak erre az ingatlanra.

Az ajándékozó bármikor visszavonhatja az ajándékozási szerződést vagy nem?
Nem. Megpróbálhatja visszavonni, de ennek szigorú feltételei vannak, és csak kivételes esetekben sikerül. Gondolkozni cselekvés előtt kell, utána már késő. Ha netán azért kérdezed, mert így kivonható lenne a közös vagyonból, akkor a fentiek alapján ez teljesen felesleges.
Amúgy : Ptk. 6:237.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Én tovább ajándékozhatom-e a tulajdonjogot feleségemnek vagy a gyerekemnek, az eredeti ajándékozó tudomása nélkül?
Természetesen. Az már a tied. Ha meg pont azért kérdezed, nehogy visszakérje az ajándékozó, akkor elvileg lehetséges ezzel kivonni, mert ha nincs meg az ajándék, és annak nem lépett semmi a helyére, akkor nehéz visszakérni. Ugyanakkor ha az ajándékozásnak más oka nincs, afféle "fedezetelvonás" csak a célja, akkor ott el lehet vitatkozni, ha megvan még maga az ingatlan.

Az eredeti ajándékozó ha ugy dönt hogy visszaveszi a tulajdonjogot, jogosult kirakni minket az ingatlanból a gyerekünkkel együtt?
Ha sikerül is neki (önként adjátok, vagy vita esetén a bíróság jogosnak ítéli az igényét), akkor természetesen a tulajdonosnak joga van rendelkeznie a tulajdonával, haszonélvezet híján a használat és hasznosítás joga is az övé. Azt tehet vele, amit akar.

OlléLászló # 2023.02.12. 12:28

TF!

Még 2000-ben ajándékozási szerződéssel apám átajándékozta rám a ház - amiben jelenleg is élünk - annak tulajdonjogát. 2007-ben megnősültem - házassági vagyonnyilatkozat és egyéb ilyen dokumentumok nem készültek - jelenleg is házzasságban élek, 1 gyerekünk van, ilyenkor is csak én vagyok tulajdonos, vagy feleségemmel ketten?

Az ajándékozó bármikor visszavonhatja az ajándékozási szerződést vagy nem?
Én tovább ajándékozhatom-e a tulajdonjogot feleségemnek vagy a gyerekemnek, az eredeti ajándékozó tudomása nélkül?
Az eredeti ajándékozó ha ugy dönt hogy visszaveszi a tulajdonjogot, jogosult kirakni minket az ingatlanból a gyerekünkkel együtt?

Köszönettel: Ollé László