Eltűnt az ügyvédem


Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.22. 08:17

A köznyelvben talán. A jogban nem. (Még bűncselekményként is "magánlaksértés" a neve - de ahhoz nem elég egyszerűen bemenni.)

Majordomus # 2023.11.21. 21:32

Ha bemegy a telkedre engedély nélkül az birtokháborítás

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.21. 19:44

Ezt nem értem.
Nem baj.

Andilona # 2023.11.21. 15:38

Ezt nem értem. Már évekkel ezelőtt megkértük hogy hagyja békén a fát. Nem lógott át hozzá, messzebb volt a kerítésétől mint a saját háza, mégis minden évben átjött levágni, csak mert a neje nem látott rá tőle a házunkra. Ez miért nem birtokháborítás?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.21. 10:17

Akkor rongálás. De nem birtokháborítás.

Andilona # 2023.11.21. 10:11

Köszönöm szépen.
Kedves Kovács Béla Sándor!
A birtokvédelmet azért kértük, mert a szomszéd minden évben levágta az eperfa lombját, mielőtt megérett volna a termés, de idén tőből vágta ki. Arra hivatkozott (kezdetben, aztán kiokosították) hogy mert nem látott ki tőle. Valóban a tetőtéri ablakokból lát át hozzánk. És nem lopta el a fát, otthagyta a kocsibejáró közepén torlasznak. 37 éves fa volt, beterítette vele a fél kertet.
A rendőrségtől egyetlen iratot sikerült megszereznem, a saját feljelentésemet, e legalább érkeztetve. Az ügyvéd tudta volna, hogy mire hivatkozva kötelesek kiadni a többit. Legalábbis ezt ígérte.
kedves Alapos! Nekem is hasonlóak az aggályaim de néha muszáj fellépni az ilyenek ellen.
Kedves Osztap: köszönöm, meg is teszem, hátha.

Majordomus # 2023.11.20. 22:04

Csak jó tapasztalataim vannak az ügyvédekkel bár jelentős ügyszámmal.

Kivételek persze vannak.

Az ügyvédi kamara ki fogja vizsgálni az ügyedet.

Alapos # 2023.11.20. 18:13

Közeledek a ferenc-józsefi korhoz, de ügyvédi szolgáltatást még nem vettem igénybe.
Kivéve pár ingatlan adásvételi szerződésben voltam kénytelen a néhány ügyvéd közre működését igénybe venni..
Jó 25 éve az akkor munkaadómat pereltem mivel felmondott és a munkamentesítés után kb. 2 hétig bejártam végeztem a megszokott munkát, a jelenléti ívet aláírtam stb. Tulajdonképen az utódomon segítettem.
És akkor eszembe jutott, hogy a munkaügyi per díj és illetékmentes miért ne perelném bé a voltmunkáltatómat.
Megcsináltam a beadványt,befogadták,kitűzték a tárgyalást stb. Nos akkor döbbentem rá, hogy az alperes ügyvédje viszont kérhet valami összeget.
az akkor divatos szóval a munka adó ügyvédje 'csomagban' hozta a ellenfelei anyagát...és ott láttam,hogy a bíró és az ügyvéd régi ösmerösők, olyan puszipajtások.
Nos akkor megfagyott az ereimben a vér.
Végül a bíró úgy döntött igaz vesztettem, de mindenki viseli a saját költségeit. Megúsztam kb. 25 éve....azóta nem ügyvédezek.

Viszont azóta is izgat a kérdés,hogy mikor csapát az ügyfél érdeklődése /vállalja, mennyiért ? / a tanácsadási szolgáltatásba ?

Ez eddig csak iparosoknál merült fel. mivel van az iparosoknak egy köre akik ajánlattételre is pénzt kérnének.
Tőlem ugyan eddig soha nem kaptak és nem is fognak.
Hogy lehet leszerelni őket , felmérni akarnak ?Majd én elvégzem a felmérést.
Időbe kerül kimenni. Ne fáradjon mester, bemegyek a telephelyére és elmondom mit akarok. Ja hogy legtöbbnek nincs telephelye , nincs irodája... nincs félfogadása ..... csak a nyomorult mobilja.

drbjozsef # 2023.11.20. 17:44

Senki se számított a spanyol inkvizícióra! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.20. 14:50

Van itt két tévedés azért:

  1. Ebben az ügyben a birtokvédelem teljesen felesleges volt. A leírt tényállás nem birtokháborítás, hanem lopás.
  2. Olyan iratot, amelyet neked nem adnak ki, nem adják ki az ügyvédednek se. (Ő ugyanis éppenséggel tőled származtatja az eljárási jogait.)

+1 Ha te vagy a feljelentő, akkor igenis kiadja neked a rendőrség a nyomozati iratok másolatát.

osztap # 2023.11.20. 11:45

Andilona,

Panaszt is tehetsz az ügyvéd ellen a kamaránál. Olvasd el:
http://www.hmuk.hu/…l_jogok.html

Andilona # 2023.11.20. 11:28

Köszönöm a választ, nem az a bajom az ügyvéd úrral, hogy nem nyert, hanem hogy miután megkapta a pénzt, már egyáltalán nem lehetett vele kommunikálni, semmilyen módon nem értük utol. Amikor két hónap keresés után telefonon elértük, az azért volt, mert egy számára ismeretlen számról hívtuk. Azóta már ezt sem veszi fel nekünk.

drbjozsef # 2023.11.20. 10:31

Milyen fórumon jelezhetem, hogy szerintem csúnyán átvertek, és milyen eszközeim vannak hogy visszakapjam a pénzemet?

Ezt úgy értékelem, hogy csalásra gyanakszol, tehát feljelentést kell tenni, amelyet a rendőrségen lehet.

Pénzed visszakapására fizetési meghagyást indíthatsz az ügyvéd ellen.

Azt azért érdemes tudni, hogy az ügyvédi munka nem eredménykötelem, az elvégzett munkáért jár a díjazás akkor is, ha nem sikerült elérni azt, amit akartál.

Andilona # 2023.11.19. 13:25

Szép napot!
Az alábbiakban kérnék segítséget:
Anno a szomszédunk kivágta a gyümölcsfánkat, ezért rendőrségi feljelentést tettünk, és a jegyzőnél birtokvédelmet kértünk.
Mivel a fa jelentős értéket képviselt, ezért az ügyvédbrokeren keresztül kerestünk ügyvédet. Jelentkezett is valaki, aki 10 ezer forint komzultációs díj fejében elmesélte, hogy milyen magasrangúak a szülei a szakmában, és hogy 290 ezerért képvisel a jegyző, rendőrség stb előtt. (Plusz 75 ezer/tárgyalás, ha lesz ilyen)

Összeszedtük és kifizettük neki a pénzt, (számlát egyszer se kaptunk) írtunk egy szerződést, és amikor a jegyző jelezte a szemle időpontját, emailban értesítettük őt. Azt kérdezte, igényeljük-e a jelenlétét, mire mi megkérdeztük, ez külön fizetendő-e, és ha igen, mennyi pénzzel készüljünk. A válasz az volt, hogy nem szükséges ott lennie, utólag is írhat beadványt. (Nem ezt kérdeztük)

Megtörtént a szemle, és emailban jeleztük neki hogy idegesek vagyunk, mert a jegyző (a szomszédunk képviselő, tehát kollégák) szemmel láthatóan nem pártatlan, valamint a szomszéd egyértelműen hazudik.

Erre már nem válaszolt, innentől hetekig semmilyen formában nem értük el. Közben a jegyző elutasította a keresetünket.

Végül több hét után egy másik telefonszámról telefonáltunk, azt csodák csodájára azonnal felvette egy hölgy, aki az asszisztenseként mutatkozott be. Ö látszólag csodálkozva elmondta, hogy mindig átadta az üzeneteket és tudtával mindig vissza is hívott minket az ügyvéd úr.
(Ami ugye lehetetlen, hiszen nem is vették fel a telefont.)
Elmondtam, hogy ilyen körülmények között nem megyünk bele semmilyen perbe, mert a szomszéd ügyvédje toppon van, a miénk meg elérhetetlen, így esélytelenek vagyunk. Kértem vissza a pénzt. Elkérte a számlaszámot és letette a telefont.

Nem sokkal később egy másik hölgy hívott, dr.-ként mutatkozott be, és közölte, hogy az ügyvéd úr beteg volt, azért nem értük el, de azért keményen foglalkozott az ügyünkkel. Én azt feleltem, hogy ha az ügyvéd úr olyan beteg volt, hogy a kétségbeesett leveleink tucatjára sem tudott legalább egy sms-t írni, hogy "beteg vagyok" de még az asszisztense se tudta felvenni a telefont hogy ezt elmondja, akkor nyilván az ügyünkkel sem tudott foglalkozni, és ismét jeleztem, hogy nem akarom az ügyet folytatni, kérem vissza a pénzt.
Pláne, hogy a jegyzőnél már ki is futottunk az időből, a rendőrség meg ügyvéd nélkül is tud nyomozni. Azt mondta megérti, és jelzi az ügyvéd úrnak.

Nem sokra rá kaptunk emailban egy biankó irományt, amelyet a rendőrség felé szándékozott volna beadni az ügyvéd, nagyjából azt tartalmazta, hogy kártérítési igényünk van a tettessel szemben. Ilyet mi is tudtunk volna írni, sőt a feljelentésben le is írtuk.
Erre az emailre azt válaszoltuk, hogy mint már többször jeleztük, nem folytatjuk az ügyet, hanem a pénzt kérjük vissza.

Erre azt írta, hogy neki így is jó, és küldött egy utólag kiállított számlát a 290 ezer forintról, (a 10 ezerről nem) mivel szerinte a munkát elvégezte azzal, hogy tájékozódott és beadványt írt az ügyünkben.

Nem fizettünk kicsit sokat azért, hogy valaki elolvasson (ha ugyan elolvasta) néhány oldalt, amit amúgy mi fogalmaztunk és küldtünk be a jegyző és rendőrség felé? (A biankó beadványt jóval az után írta, hogy minden lehetséges módon felmondtuk a szerződést. Nem érezzük úgy, hogy ér 300 ezer forintot)

A szerződés természetesen jogi nyelven íródott, tehát nem tudjuk biztosan, hogyan kellene értelmezni, de ha úgy, hogy köszönöm a pénzt, akkor elég egyenlőtlen.

A kártérítést is azért buktuk el, mert ha időben lépett volna, még ki tudta volna kérni a járőrök jelentését, amiben a szomszéd még elismerte, hogy ő vágta ki a fát, csak később kezdte ezt letagadni. A jegyzőkönyvhöz mi sajnos nem férünk hozzá, ezért is mentünk ügyvédhez.

Egy rendes ügyvéddel lehet, hogy még mindig meg tudnánk szerezni a kártérítést, de nem tudunk keresni ilyet, mert ez az ügyvéd elvette az erre összeszedett pénzünket.

Milyen fórumon jelezhetem, hogy szerintem csúnyán átvertek, és milyen eszközeim vannak hogy visszakapjam a pénzemet?

Köszönöm szépen előre is!