Árveréses ház vétele jogi csvarral


drbjozsef # 2024.02.26. 11:15

(Eszto, ne foglalkozz vele, ez a nick egy spam, feltehetőleg bot.)

Eszto # 2024.02.26. 11:12

Nem értem az egyházközség említését esetemben, sehol nem írtam ilyet.
Ajándékozás nem jó, az lenne a lényeg, hogy mindkettőnk örökségéből 50-50 százalék legyen a tulajdon és a kifizetés aránya is.
Természetesen mindent a lehető legnagyobb körültekintéssel és jogi tisztasággal szeretnék elintézni.
A helyi gyámügyi hivatallal kiemelkedően jó a viszonyom, mivel pontos, tisztes kapcsolattartó vagyok, remélem tudnak ebben tanácsot adni.
A jogi lehetőségeim a fontosak, hogy jogilag tisztán, élhető életet élhessünk egy új otthonban.

drbjozsef # 2024.02.26. 08:22

(ami családon belül általában megy fű alatt is, okosba, de ebben az esetben nem, mert a gyámhivatal mindenbe is beleszól, pláne, hogy pont az adásvételben az egyik fél a gondnok, a másik a gondnokolt.)

everwimp # 2024.02.26. 08:21

A rendszer engedélyezi az Ön részvételét, de az egyházközség képviselőjeként valószínűleg nem tud ott törvényesen licitálni. Javasoljuk, hogy az ajánlattétel előtt a gyámhivatal ezt a tervet és a szükséges intézkedéseket megvitassa. Ugyanabban a szerződésben nem lehet vevő és eladó megbízottja felügyelet mellett, ezért készüljön fel ügykezelő kinevezésére.
https://eggycar.net/

osztap # 2024.02.26. 06:41

Majordomus,

Igen, elajándékozhatná. Az illetékmentes is. DE: A kérdező szeretné, hogy a tranzakciók végén csak a vételár felét fizesse ő, a felét pedig a testvére. Az pedig csak adásvétellel megy, ajándékozással nem.

Majordomus # 2024.02.25. 21:55

Osztap
De elajándékozhatná a testvérének illetékmentesen.
.

Ez járható út ?

Eszto # 2024.02.25. 20:04

Tisztelt Osztap!
Hálásan köszönöm a részletes és pontos válaszát! Nagy segítséget nyújtott abban, hogyan és merre induljak el!
Szép estét kívánok önnek!

osztap # 2024.02.25. 19:16

Eszto,

de ugye azt csak egyedüli licitálóként vehetem meg
Nem. Több személy együttesen is regisztrálhat az árverési rendszerbe, ekkor a csoport kap egy logint, és a regisztrációkor meg kell adni a tulajdonszerzés arányát, pl. 50-50%. Vht. 132/E. § (6).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

De a gond ott van, hogy hiába enged majd be a rendszer, Te ott érvényesen valószínűleg nem fogsz tudni licitálni a gondnokoltad képviselőjeként. Mert a gondnok nyilatkozatának érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges, ha az egy összeghatárt meghalad, vagy az a gondokolt gyámhatóságnak átadott vagyonára (pl. letéti számla) vonatkozik. Ptk. 2:23. §. Azt pedig szerintem a licit előtt, előre nem fogod megkapni a gyámhivataltól. De kérdezz rá náluk.

Ezért szeritem az működhet, hogy Te egyszemélyben licitálsz, utána 1/1 tulajdonosként bejegyez a földhivatal, és utána eladod a felét a testvérednek. Érdemes erről a tervről, és a szükséges lépésekről a gyámhivatallal még a licit előtt egyeztetni. Arra készülj fel, hogy eseti gondnokot rendelnek ki, mert Te nem lehetsz eladó is és a gondnokolt vevő képviselője is ugyanabban a szerződésben.

Eszto # 2024.02.25. 16:37

Üdvözlöm Önöket!
Kérem nézzék el, ha nem pontosan fogalmazok!
Testvérem értelmileg akadályozott, én vagyok a gondnoka, cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll. Örökségünket, a szülői házat eladtuk, 50-50 százalék tulajdonnal. Szeretnénk másik házat venni. Eddig annyit tudok, hogy kötelező abban is 50-50 százalék tulajdonrésznek lennie, ami számomra nem probléma, hiszen velem él.
Most jön a csavar, amire választ keresek.
Végrehajtási Kar oldalán találtam álomházat, de ugye azt csak egyedüli licitálóként vehetem meg, amire lenne is pénzem de semmi másra már nem, mert az a testvér gondnoki számláján van. No de. Ez után van lehetőségem jogszerű megoldással arra, hogy "megvegye", "átadhassam" a fele tulajdont a számára úgy, hogy a licit vételár fele visszakerüljön hozzám? Így már működőképesen lenne esélyünk egy élhető életre.
Válaszukat tisztelettel köszönöm!