Üdvözlöm!
2001-ben elváltam. Közös, 1/2-1/2 tulajdoni hányadú lakóingatlanunkból gyermekeimmel elköltöztem. A válási egyezség szerint a tulajdonközösség megszüntéig a lakás kizárólagos használója a volt férjem. Ezért részemre havonta többlethasználati díjat kell fizetnie. Mivel jelentős gyerektartás- és egyéb fizetési hátraléka keletkezett, a közös ingatlanunk rá eső tul. hányadára kértem az árverést. Két sikertelen árverést követően ez év februárjában árverési vevőként tulajdonjogot szereztem az adós 1/2 tul. hányadára. Befizettem a 10 % árverési előleget. Volt férjem -az adós- kifogást emelt a végrehajtó intézkedése ellen. A bíróság emiatt az árverést felfüggesztette. A kifogást végzésben elutasította, mely júniusban jogerőre emelkedett. A bíróság végzésben határozatot hozott a felfüggesztés megszüntetéséről. Volt férjem ezt a határozatot is megfellebbezte. A fellebbezést a 15 napon túl adta be, ezért a bíróság végzésben elutasította. Õ ezt is megfellebbezte.
Az ingatlan tulajdonba adása tehát még nem történt meg. Ami engem nagyon aggaszt: volt férjem azóta is ott lakik -teheti, kizárólagos használó a végzés szerint- vele lakik még élettársa, valamint az élettárs gyermeke. Amíg fellebbezget ők szépen lelakják a lakást, ahová én be sem tehetem a lábam. Lakásom így félő, hogy elértéktelenedik.
Kérdésem az lenne, hogy megengedi-e a törvény, hogy megvédjem tulajdonom állagát, vagy tehetetlenül tűrnöm kell, hogy lakásommal azt tesznek, amihez kedvük van?
Köszönöm válaszát
Behajtás-végrehajtás
Nem kell semmit könyvelni, és semmit fizeni.
Ha a felszólításotokra nem igazolták követelésük jogosságát, (azaz pl. hiteles számlamásolatot és általatok aláírt teljesítési igazolást nem küldtek), akkor coki nekik. Elmulasztották az együttműködési kötelezettségüket, így még ha jogos is akövetelés sem a követelés behajtásával felmerült költségeket, sem kamatokat nem követelhetnek.
Most nyilván egy fizetési meghagyást kérnek a bíróságtól, amihez viszont csatolniuk kell a számlát és a teljesítési igazolást. A kibocsátás előtt a bíróság fel fog hívni benneteket, hogy fel akartok-e szólamlani az FMH ellen, amit tegyetek meg feltételnül, és akkor a bíróság azt nem bocsátja ki, hanem perré alakul a dolog, ahol ti akövetelést még mindig elismerhetitek, de aköltségeket és kamatokat nem, mivel a felperes mulasztott ez ügyben, csak magára vethet. ha nem szólalatok föl ellene, akkor viszont elismert és közvetlenül végrahajtható lesz a követelés, tehát érdemes utána nézni, hol tart az ügy. Legcélszerűbb volna azzal acéggel fölvenni akapcsolatot akinek állítólag tartoztok, levélben megírni (és csatolni, hogy milyet leveleztettek a behajtóval) kérni ismét a számlát és a teljesítési igazolást, és kifejezni fizetési készségeteket arra az esetre ha jogos a követelés, de a hibájuk miatt a kamat és esetleges költségkövetelést kereken elutasítani.
Tisztelt Szakértő!
Amennyiben tud, kérem segítsen, mert átolvastam az összes idevonatkozó jogszabályt, de mégsem találtam meg a választ.
A kérdésem a következő lenne:
Egy behajtó cég már a 10. levelét küldi, ahol csak a cég és az összeg neve szerepel, akinek állítólag tartozunk.
Kértem őket, hogy egy számlát vagy egy teljesítést igazoló papírt küldjenek, mert ezzel így nem tudok mit kezdeni, ez nem történt meg.
Most írtak, hogy a bíróságnak átadták az ügyet.
Kérdezném, nem kellene neki valamiféle okiratot, számlát, szerződést....bármit mellékelnie?
A bírósághoz sem kell semmit benyújtani, ha el akarják rendelni a végrehajtást?
Hogy lehet az így átutalt összeget lekönyvelni pl?
Tisztelettel várom a válaszát,
Viktorka
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02