Személyiségi jogok vannak?


Posme # 2009.08.28. 17:19

A munkakörünkben nem dolgozhat olyan személy, aki nem makulátlan. Még csak a gyanúárnyéka sem vethet ránk rossz fényt!!

Posme # 2009.08.28. 17:01

A rágalmazása személyemre irányul és így ez kihatással van a munkámra. Illetve a munkám elvesztésére.
Mi a feljelentés menete az ügyészségen?
Gondolom először egy vallomás tétellel fog indulni, és utána?
Vajon meddig húzódhat el az ügy? Mert sajnos ez a helyzet már nagyon elmérgesedett.
Köszönöm a válaszokat!!

Feri29 # 2009.08.28. 16:30

Ha a munkaköröd ellátásával kapcsolatban ócsárolt, akkor inkább a becsületsértés állhat meg, egyébként pedig a rágalmazás.
Ügyvéd közreműködése nem feltétlenül szükséges, Te magad is tehetsz feljelentést a rendőrségen, vagy rendőrről lévén szó inkább az ügyészségen, melyet ismeretlen tettes ellen célszerű megtenni, hogy ne jelenthessen fel hamis vád miatt, ha mégsem ítélik el.
Azt nem hinném, hogy emiatt felfüggesszék az állásából.
Ha beidéznek tanúként, akkor azt nem közlik a munkahellyel, mivel semmi közük hozzá. Úgy derülhet ki a dolog, ha esetleg igazolás kell, hogy hol voltál.

Posme # 2009.08.28. 16:14

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Egy multi cég dolgozója lettem, ahová nem titok protekcióval kerültem be.
Sokak ellenszenvét vívtam ezzel ki, többek között egy rendőrét is! A rendőr megfenyegetett hogy ki fog rúgatni az állásomból, rendszeresen rossz hírbe keverte a nevemet, fiktív dolgokat állítva rólam, próbált teljesen leócsárolni. Szerencsémre nagyon sok tanúm van rá! Mára már oda jutottunk, hogy a hírnevem és az állásom is kockán forog!
EZT már nem engedhetem!
Szeretném megkérdezni, hogy:

  1. Feljelenthetem e, ezekért?
  2. Mivel vádolható? (pl: rágalmazás vagy becsületsértés vagy híresztelés vagy hírnév rontás vagy esetleg mind)?
  3. Milyen ügyvédre lenne szükségem, aki képviselne az ügyben? (polgári peres vagy jogi stb..)
  4. Felmentik a szolgálat alól az ügy lezajlásáig? (mert félek h vissza fog élni hatalmával, ahogy eddig is tette)
  5. Mi lenne az eljárás folyamata?

6.És ha tárgyalásra kerül a sor a munkáltatómat kiértesítik ha tanúzásra hívnak majd? Vagy a tanúskodást nem közlik a munkáltatóval? Milyen esetekben közlik értesítik a munkáltatót?
Sajnos nem vagyok valami tájékozott ilyen ügyben, kérem az esetleges lehetőségek felvázolását és mihamarabbi válaszukat!
Előre is köszönöm!!!

Feri29 # 2009.07.31. 21:11

Igen, de ismeretlen tettes ellen célszerű.

Rencsike # 2009.07.31. 20:02

Ismerem az elkövető adatait nevét címét.
Rendőrségen kell feljelentést tennem ?
És köszönöm a gyors választ

Feri29 # 2009.07.31. 19:38

Feljelentést tehetsz, és majd az IP cím alapján megpróbálják kinyomozni, hogy ki az elkövető.

Rencsike # 2009.07.31. 19:17

Jó estét
Segítséget szeretnék kérni. Mit tudok tenni ha az internet világában történik hitelrontásom illetve becsület sértésem ?
Kihez tudok fordulni?
Milyen irányban tudok elindulni?
Előre is köszön a választ .
Rencsike

monalisa1 # 2008.07.09. 08:43

Kerek perec tiltsd el a kislányt a gépedtől! (Nem baj ha vita-, veszekedés- sírás az eredménye., tessék neki a nagyszülőkkel játszadozni valamint kis közös programok, no és a szomszédba is átmehet az azonos korú kislányokhoz stb., stb.) Jobb hiján bámulja a tévét...

A sz.gépet állítsd be: csak jelszó(d)ra indulon, vagyis onnantól semmiképp nem tud vele ezt-azt csínálni - semmit se! (Ha nem fér hozzá, otthon nem tud "fantáziákról" beszámolni.) A volt sógornődnél is elül majd a téma.

A bátyád is foglalkozhatna vele alkalmasint - de ez már egymásközti elbeszélgetést kíván.

Végső soron nem kötelező az apjának igénybe vennie a láthatást/kapcsolattartást - lelkiismeret dolga...

Álom76 # 2008.07.09. 08:22

Tisztelt Uram!

Számomra roppant kínos a következő szituáció:
A báttyám idén májusban vált el, a 11 éves kislánya édsanyjánál lakik.Már ősz óta külön élnek.A kislányt kéthetente hétvégenként elhozta, s ilyenkor általában nálam "landolt"......ugyanis neki fontosabb volt új barátnőjével tölteni AZ idejét.

Én a szüleimmel élek,egy háztartásban,de végülis külön.Ők a földszinten,én AZ emeleten.A kislány elég furcsa természetű.egyértelműen érezni AZ ellenhangolást családunkkal szemben.
Én itthon dolgozom,mint webdesigner,s grafikus a számítógépemen.Mikor ITT volt a kislány,rögtön lecsapott a gépemre,én meg hagytam őt internetezni.Sokszor alig akart velünk beszélni.Kissé nehezteltem is rá,hogy úgymond idegen birizgál a gépemen,ugyanis nekem ez munkaeszköz.

Alig van barátja,kissé antiszociális személyiséggé kezd válni,haragszik az egész világra.Rávett,hogy segítsek neki,s ez tényleg így volt,regisztrálni a randizzunk.hu-ra.Utánanéztem,s elég sok vele egykorú gyerek van fent,segítettem neki.

A lényeg,rengeteget ült a gépemnél,s szörfözött,még chatelt is a nevemmel.Amit később vettem észre.A volt sógornőm most feljelentéssel fenyegetőzik,mert szerinte pedofil vagyok,s lépéseket akar tenni ez ügyben a rendőrségen is és a gyámügynél is.Állítólag AZ én gépemen pedofil oldalakra raktam fel róla fényképeket,és pucér képeket "nézettem" vele.

Én ezt az egészet kikérem magamnak,ennél súlyosabb,kiábrándítóbb vádat el sem tudnék képzelni.Egyébként én sosem voltam még pl.:pornófilm nézegető ember sem,visszataszítanak.

A lényeg:én ezt nem tűrhetem,jogosan vagyok felháborodva?Hagyjam ennyibe,s hagyjam,hogy feljelentsen?Ilyen nevetséges vádakkal?

tlia # 2008.04.04. 21:26

Nem erőltetem, kérdezem. Akkor ezek szerint semmilyen tájékoztatási kötelezettség nincs.

Én ennek örülök, egy gonddal kevesebb.

Goodwitch # 2008.04.04. 21:07

Úgy gondolod, annyira megverik, hogy nem tudja elmondani, hogy kit kell értesíteni? Akkor majd valószínűleg fel fog tűnni otthon, hogy nem jött haza, és felhívják az iskolát, vagy a rendőrséget, vagy a kórházat.

Miért erőlteted ennyire ezeket az adatokat, 18 éves felnőttekről beszélünk vagy nem?


Goodwitch

tlia # 2008.04.04. 21:01

Még egy apróság: mivel ez felnőttképzés,sokan maguk fizetik a tandíjat, de ettől még rájöhet egy epilepsziás roham. Kit és hogyan kell értesíteni, ha nem lehet elkérni hozzátartozó telefonszámát, avagy nem köteles az iskola senkit sem értesíteni, majd a kórház esetleg megteszi?

Vagy mondjuk megveri valaki a diákot - ma már sajnos ez gyakori - akkor se értesítsen az iskola senkit?

tlia # 2008.04.04. 20:48

Lehet hogy nem volt világos, a szakmát nem az ájulás miatt kérdeztem, hanem ha van az iskolában valamilyen rendezvény, akkor pl. a szakács apuka/anyuka tud közreműködni, a mérnök a világításban segíteni és így tovább, akkor célirányosan lehet megkérdezni, hogy szeretne-e résztvenni az eseményen mint segítő.

Egyébként titok v. ciki megmondani, hogy kinek mi a foglalkozása??

Az nagy tévedés, hogy a pénz miatt zargatni, addig ugyanis amíg be nem fizeti a tandíjat, addig nem az iskola hallgatója.

Ha elájul, és én elkezdek túrkálni a táskájában, az mondjuk minek minősül? És ha nincs " anyu " felirattal mobilszám? Nos, még mindig nem tudom, hogy hogyan lehet akkor értesíteni a hozzátartozókat, mert ugye az sem biztos, hogy mindenkinek " anyuja " van. Vagy nyugodtan lehet mondani a kedves szülőknek, hogy sajnálom, az Ön gyereke, v. Önök nem adták meg, így vessenek magukra.

monalisa1 # 2008.04.04. 16:48

A fenét az esetleges elájulás vagy efféle mondvacsínált ürügy, hanem hogy ha nem fizeti a tandíjat a nebuló (...), akkor a kedves szülőt lehessen zargatni a pénz miatt.

A kérdező pedig véli egy mérnöktől jobban/könnyebben bevasalható a gyermeke fizetési elmaradása mintsem egy "kétkezi munkástól" - kimondva kimondatlanul, na.

Amúgy egy szakácsnak is bizonyára kezeügyében van a mobilja.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 16:09

Minek kérdezné?

Goodwitch # 2008.04.04. 16:08

Miért lennél előrébb az általad vázolt esetben, ha tudnád, hogy a gyerek anyja mérnök?

Ha a gyerek elájul, vagy kórházba kell vinni, akkor valószínűleg van nála mondjuk egy mobiltelefon, amin az Anyu-hoz tartozó telefonszámon sikeres lehetsz.

Természetesen a számot nem írhatod fel.


Goodwitch

tlia # 2008.04.04. 14:12

Szeretnék véleményt kérni:

Felnőttképzést folytató nappali iskolában a személyi adatokon kívűl nem lehet más adatot elkérni, ez világos.

De mi van akkor, ha ezek az éppen 18 évet betöltött " gyerekek" -kel történik valami, és mondjuk elájul, kórházba kell vinni. Akkor hogy értesíti az iskola a szülőket, hiszen a diákok nem adtak meg semmilyen elérhetőséget, azzal a megjegyzéssel hogy az iskolának semmi köze hozzá?

Mennyire súlyos vétségnek minősül, ha az iskola megkérdezné, hogy a szülőnek mi a foglalkozása? Nem konkrét munkahelyet, hanem általánosságban, mondjuk pl: mérnök, vagy szakács...stb.

Köszönöm a véleményeket.

Egyjogász # 2008.03.28. 14:05

Ezzel kapcsolatban voltam egy neves adatvédelemmel foglalkozó jogász előadásán, amelyből két dolgot szűrtem le.

Egyrészről az Avtv. személyes adat fogalmi meghatározása alapján lényegében bármi személyes adatnak minősülhet, végül is még az is, ha valakinek egy népcsoportra utaló neve van.

A másik, hogy van az Avtv.nek egy rendelkezése
("A személyes adatok védelméhez fűződő jogot és az érintett személyiségi jogait - ha törvény kivételt nem tesz - az adatkezeléshez fűződő más érdekek nem sérthetik."), amely alapján ezen jogot mindennél magasabb rendűnek tekintik.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalásai ezen alapelveken nyugszanak.

Ebből aztán valóban kisül néhány érdekes adatvédelmi biztosi állásfoglalás, ha jól emlékszem a nemrégiben volt valami olyasmi is, hogy egy háborús bűnös kiadatásával összefüggésben emeltek szót adatvédelmi szempontból(?) (De lehet, hogy valamit keverek.)

the big cat # 2008.03.28. 12:29

tüci, az adatvédelmi biztos állásfoglalásai nem jogforrások, és a munakhelyi és közterületi biztonsági, vagyon, élet és egészségvédelmi, valamint munakidőalap védelmi célokból felszerelt kamerákkal kapcsolatos ilyen állásfpglalásai szakmailag széles körben vitatottak, és a bírói gyakorlat próbáján még egyáltalán nem mentek kerezstül. Személyes véleményem szerint a munkáltató az életvédelem, a munkabiztonság, a vagyon és munakidőlalapvédelmet szolgáló kamerákat nyugodtan felszerelhet, és működtethet.

Itt méltányolható alapjogok ütközéséről van szó, és ezt az adatvédelmi biztos teljességgel figyelmen kívül hagyja.

-praetor- # 2008.03.28. 08:33

Jogilag: csakugyan nem szükséges a jelenlévők hozzájárulása. A jog ismeri az ún. "tömegfelvétel" fogalmát, amikor az eseményt összhatásában örökíti meg kép- vagy hangvelvétel. Ebben az esetben hozzájárulás nélkül készíthető hangfelvétel. A felhasználás - a körülményektől függően - szerintem lehet jogsértő, ha pl. valakinek a szereplését a szövegkörnyezetből kiragadva, esetleg a mondanivalót eltorzítva, egyéniesítve mutatják be.
Nem jogilag: ez szerintem álprobléma. Nem mindegy, hogy valaki a helyszínen vagy hangfelvételről ismeri meg az ott elhangzottakat?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.28. 08:18

Nyilvános rendezvényen nem szükséges a résztvevők hozzájárulása a hangfelvétel készítéséhez.

Olyan divatos mostanában ez az emberjogi háborgás.

Marym # 2008.03.28. 07:54

Egy település nyilvános fórumán ( mely civil kezdeményezésre jött létre) - mint utólag kiderült- titokban hangfelvétel készült. A szervezők fel vannak háborodva, a megkérdezésük nélkül, a hallgatóság beleegyezése nélkül ugyan törvényes e?
Vajon mi a teendő?

kea4 # 2008.03.14. 17:09

Tüci!

Nekem úgy rémlik, hogy az adatvédelmi biztosnak van munkahelyi kamerákkal kapcsolatos állásfoglalása. Keresgélj egy kicsit a honlapján (http://abiweb.obh.hu/abi/). Föl is hívhatod őket, hogy így első hallásra mit mondanak erről.

Személy szerint én nem jósolnék hosszú élettartamot egy ilyen kamerának.

Üdvrivalgással:
KEA.

tüci # 2008.03.14. 14:58

Szeretnék segítséget kérni Tőletek.Munkahelyemen(12nm-es garázsmesteri irodában),ahol 12 órás váltásban egy garázsmester dolgozik és 30-40 gépkocsivezető fordul meg műszakonként,váratlan fordulat történt.Kép-és hang rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel és működtetnek, az ott dolgozók megkérdezése nélkül.Szerintetek ez megengedhető?Ha nem tudtok-e segíteni hova fordulhatok?