Ügyészségi vádemelés


Nick Name # 2003.11.11. 04:29

Mint mondtam, alapesetben 30 nap a vádemelési szak. Ezután az ügyészség átküldi a bíróságra az iratokat, ott 15 - kiemelt ügyben 30 napon - belül kell elméletileg a tárgyalást előkészíteni, majd utána a bíróság kézbesíti a vádat.

Ezek persze olyan határidők, amelyeknek az elmulasztásáért nincs semmilyen szankció. Minden nagyon sok függ az ügy terjedelmétől (hány vádlott van, van-e közöttük fogoly, hány cselekmény), és attól, hogy az országban hol van.

Ha pl. a PKKB illetékessége alá tartozol, a vádemelés után akár két-három év múlva is lehet az első tárgyalás.


Nick Name

Mr Ness # 2003.11.10. 18:12

Az iratismertetés szept. 8-9 körül volt. A nyomozás szept. 11-ig volt meghosszabbítva és az iratismertetésen azt mondta a rendőrségi vizsgáló, hogy pár napon belül átküldi az ügyészségnek. Azóta semmilyen papír nem érkezett se a rendőrségtől, se az ügészségtől. Elvileg kötelező küldeniük? Mire számítsak, tárgyalási időpontot általában mennyi időn belül tűznek ki?

Nick Name # 2003.11.10. 17:19

Elméletileg 30 nap, ami kivételes esetben további 30 nappal, igen nagy terjedelmű ügyben pedig még 30 nappal meghosszabbítható. További ügyészségi nyomozás már csak akkor van, ha az ügyész még valamit felderítetlennek talál, de már nem akarja visszaadni az ügyet pótnyomozásra. Mindenesetre a határidő az akkor is az, amit fenn írtam.

Hogy mennyi idő alatt lesz jogerős ítélet, azmegjósolhatatlan. Nagyon sok függ pl. attól is, hogy hol van folyamatban az ügy.


Nick Name

Mr Ness # 2003.11.09. 22:16

Üdv!

Kérdésem az, hogy a rendőrség átadja az ügyészségnek a bűnügyet, akkor az ügyészség mennyi ideig "ülhet" rajta? És hogy megy ilyenkor az ügyészségi nyomozás? És kb. mennyi idő után lesz JOGERÕS ítélet egy rablási ügyben?