Adósság behajtása


pili # 2010.02.02. 12:18

Sziasztok! / Üdvözletem!

Eddig nem kaptam érdemleges választ a problémámra.
Röviden: a teszveszről letiltottak (részben önhibámon kívűl), és ezért megkértem egy nőt, hogy vásároljon helyettem. Kifizettem közel 70 ezer ft értékű árut, nem küldte.
Leveleket letiltotta, telefonon letagadta, hogy vásárolt helyettem.
Ezenkívűl 15-en tartoznak nekem, a letiltásom előtti vásárlásokból is, és mert már nem tudtam belépni a teszv-re, így nem tudtam írni az ügyben.
Kérdésem, hogy hogyan lehet feljelenteni egyszerre 15 embert? Van-e értelme bíróságra vinni az ügyet (ügyeket)?
Mivel a legtöbb tartozás a 70 ezer ft értékű áru (tehát nem is pénz, hanem áruk), így foglalkoznak-e ezzel az üggyel, illetve kisebb összegekkel?
A probléma, hogy a helyettem licitáló nőt nem lehet elérni, és mivel azzal keresi a pénzt, hogy eladja az aukciós oldalakon vett árukat drágábban, így nem tudom, hogy egyáltalán még meg vannak-e azok amiket kifizettem.
A többi tartozás pedig nem nagy értékű (10 ezer ft körül van a legmagasabb), így érdemes-e feljelentést tenni, és kell-e a feljelentés után pénzt fizetni?
Köszönöm ha tudnak segítséget.

monalisa1 # 2010.02.01. 20:15

makó

A büntetési kamaton kívül egy halom járulékos költség tevődik majd az alaptartozásra, és könnyen előfordulhat hogy pár hónap és már a kétszeresnyi pénzt követelik tőled. Szóval nem bölcs dolog az adósságspirálba belezuhanni...

És a végrehajtó tesz arról hogy a tartozásod el ne évüljön!

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.02.01. 13:27

Annyi baj lesz hogy nem lesz munkád...:)

makó # 2010.02.01. 10:06

Sziasztok!

Ha ott hagyom a munkahelyem hogy ne tudják tíltani,abból lehet baj?

végrehajtó1 # 2010.02.01. 08:18

nem
lakás 1/3-át igen

vár mig behajtható lesz

makó # 2010.02.01. 07:08

Sziasztok!

Az autóm lízinges,akkor is vihetik?

A lakás pedig amibe lakunk nem az enyém csak 1/3 az enyém.

Több banknak is tartozom,ha az egyik letiltja a fizetésem akkor a másik mit tud csináln.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

monalisa1 # 2010.01.30. 22:50

Leginkább fájna az autó, mert lakni valahol csak lehet, ezzel szemben autó nélkül létezni szinte sehogy se...

nandy # 2010.01.30. 22:08

makó: Azért azt ne felejtsük el, hogy akár a lakásod, autód is vihetik...
A bérből való letiltás csak a kezdet.

monalisa1 # 2010.01.30. 19:49

A legrövidebb úgy 3-4 hónap, a többit meg végrehajtó1 leírta.

Azt azért tudni kell hogy az alaptartozásra a kamat ketyeg, valamint sem a bírósági eljárás sem a végrehajtás sincs ingyen - sőt...

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.01.30. 18:41

Ezt így meg mondani nem lehet.Sokszor évek telnek el...pl: ha ellent mondasz és húzod az időt..

makó # 2010.01.30. 08:41

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogyha azt mondja a bank hogy megkezdi a végrehajtást mivel nem tudok fizetni,KB:mennyi idő a végrehajtási eljárás(fizetéstíltást akar).Ha elindítják az eljárást mennyi idő telik el kb míg letiltja a fizetésem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.25. 20:14

Nem, ez nem rendőrségi ügy.

Először is tértivevényes levélben kell felszólítanod a fizetésre, határidő megjelölésével. Úgy írj neki, hogy a válaszában ismerje el a tartozását, vagy írjon olyasmit amiben elismeri hogy milyen összegű kölcsönt kapott tőled. A levélben írd meg, ha nem fizet, akkor fizetési meghagyás kibocsátását fogod kérni a tőkére és kamataira, plusz a költségeket is be fogod hajtatni rajta.

Ha letelt a határidő, akkor fizetési meghagyás kibocsátását kell kérned, plusz a kamatokat.
Ha ellentmond, akkor per lesz belőle, és ott tanúkkal, sms-sel, vagy a levélben írt válaszával bizonyíthatod, hogy kölcsönadtál.

Persze, hogy próbáld meg.

Luvanda # 2009.12.23. 17:52

Fordulnék én,de sajnos nincs rá pénzem:( Ezért is akartam megtudakolni,hogy lehetséges e így semmi bizonyíték nélkül nekem feljelentést tennem,vagy hogy egyáltalán mi lenne ennek a menete...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 18:47

Fordulj ügyvédhez, segít neked.
Szólítsátok fel a fizetésre, azután lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni ellene.
A bizonyítást is megbeszélheted az ügyéddel, mi vezethet eredményre, pld. tanúkkal, vagy egy elismerő nyilatkozat kicsikarásával.

Luvanda # 2009.12.19. 18:37

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem lenne egy nagy problémám,csak nem tudom,hogy érdemes e egyáltalán a rendőrséghez fordulnom vele.
Arról lenne szó,hogy 2008 májusában kölcsön adtam egy ismerősömnek majdnem 400 ezer forintot. Sajnos még mondhatni gyerek voltam és naiv és nekem ő nagyon sokat segített ezért is bíztam meg benne.Amikor fizetnie kellett volna nekem valami buta ürüggyel összekapott velem és a pénzem azóta sem láttam. Sokszor írok neki sms-t,néha még össze is futok vele,de olyankor mindig azt mondja,hogy most nincs pénze,pedig én tudom,hogy van neki. Odáig jutottam,hogy megfenyegettem,ami tudom,hiba hiszen ha jól tudom ezzel akár fel is jelenthet. Az a probléma,hogy ez a hölgy akinek kölcsön adtam egy 45 éves nő én meg egy 19 éves gyerek vagyok.Teljesen kétségbe vagyok esve,tudom,hogy soha nem látom a pénzemet,de valamit szerintem akkor is tennem kell és nem hiszem,hogy bármiféle bántalmazás jóra vezetne részemről legalábbis. Arról,hogy adtam neki pénzt papír nem készült,nem is gondoltam akkor ilyesmire.
Remélem tud nekem valaki valami jó tanácsot adni,mert rám férne:(

Mallinalli # 2009.12.19. 09:44

Nagyon is hozzáértő választ adott neked és igazán moderálhatnád magad.
Ami a dolog velejét illeti, neked a kereskedő ellen van keresnivalód, menj el ügyvédhez, az majd a sztori teljes ismeretében segít neked.
A kölcsönt azonban tényleg illik visszafizetni és nem azon morfondírozni, hogy hogyan is tudjuk kikerülni.

pszilard # 2009.12.19. 09:32

Sajnos nagyon is értem!

Semmit nem tehetek! Bármit is csinálok fizetnem kell!

A magafajta emberek miatt ilyen szar ez az ország.
Maga is szarik mindenkire csak azt tudja hajtogatni, hogy fizessen. Magát nem érdeklik azok az emberek, akik hasonló helyzetben vannak.
Egy értelmes megnyilvánulást sem tud hozzá szólni a kérdésemhez.
Egyáltalán mi a faxnak ír választ az akinek fingja nincs a jogszabályokról.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.19. 08:57

Mi fizettük a casco-t a kötelezőt azután is,
No, azt nem kellett volna. Viszont a kölcsönt igen.

Nem nagyon érted te ezt.

pszilard # 2009.12.19. 07:57

Köszönöm a gyors választ!

A feleségemnek tényleg nincs semmije! 2 éve vagyunk házasok, de kötöttem vele vagyonközösségi szerződést és az autón kívül csak egy mosógépe van:)
Félre a viccel.

A bank nem károsodik, hisz minden banknak van arra az eshetőségre is biztosítása ha az adós nem fizetne. Szó szerint duplán biztosítják az autót.

A biztosító az ÁSZF-ben kiköti, ha ellopják valakinek az autóját be kell mutassa a kulcsot és a forgalmit is. A mi esetünkben ez lehetetlen hisz a kereskedő a tolvaj!!!
Ráadásul a rendőrség szerint nem is tolvaj, hisz megbíztuk az autó eladásával, ezért ez nem lopás hanem sikkasztás, vagy egyszerűen csalás!

Hogyan lehetséges egy autót elsikkasztani? Hát így!

A biztosító nem folytat egyedi elbírálást ilyen esetben mert nincs kedve fizetni! Egyszerűen elutasítja a kárigényt mert nem tudjuk produkálni az ÁSZF-ben leírtakat.

Akkor itt hol az igazság???

Mi fizettük a casco-t a kötelezőt azután is, hogy ellopták az autót! Soha nem volt még elmaradásunk sem.

Egyszerűen azért fizessek még 8,5 éven át szó szerint a kukába dobom a pénzt hisz a semmi után fizetek, mert ilyen a magyar jogrendszer?

A szolgáltatót minden irányból védik, az ügyfél meg k....be.

Tisztelettel:

Szilárd

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.18. 11:17

A házas fél a közös vagyonból ráeső rész erejéig felel a házastársa által az életközösség fenállása alatt vállalt kötelezettségekért.
Egyébként pedig nem valószínű, hogy a feleségednek ne lenne semmije. Övé mindannak a fele, amit a vagyonközösség alatt szereztetek.

Abba már bele se megyek, hogy micsoda ötlet az, hogy a kölcsönadó károsodjon, mert a ti autótokat ellopták.

pszilard # 2009.12.18. 11:09

Üdvözletem!

A feleségem autóját ellopták még 5 hónappal ezelőtt. A biztosító nem fizet és a nyomozás is évekig elhúzódhat.
A feleségem nevén nincs semmi, gyesen van. Ha nem fizetné tovább a hitelt mit tehet ellene a bank. Be tudják hajtani a tartozást valahogy? Esetleg engem vennének elő mint férjét??

Válaszát előre is köszönöm.

Szilárd

help! # 2009.12.16. 12:30

Köszönöm szépen végrehajtó1!
Valahogy én is így gondoltam,Te csak megerősítettél ebben!Akkor majd közlöm vele,hogy megkísérelheti a pénzforgalmi úton történő behajtást,majd a jogos követelését fizetési meghagyásos eljárás útján érvényesítheti!Ha ez sem vezet eredményre,akkor majd a bíróság végrehajt,hisz'ez csak és kizárólag az ő jogköre!A végrehajtót majd beengedem,mert kötelességem.Valóban csak ijesztegetésnek szánták azt a bizonyos levelet,hisz'még csak nem is ajánlva jött,egyszerűen csak be volt dobva a postaládámba.A megfogalmazás is eléggé egyszerű és"gyermeteg",szakszerű jogi szövegtől mentes.Tényleg azt hitték,hogy naív vagyok,nem vagyok felvilágosult,és majd pont tőlük fogok megijedni!Most már a végrehajtótól sem,hisz'nem tudom elkerülni az elkerülhetetlent!Tegye a dolgát,sok félteni valóm úgy sincs!Sajnos nem egyedül vagyok így,nem vígasztal,de velem együtt sok ezer ember került ilyen helyzetbe,nagy részük önhibáján kívül!Még egyszer köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2009.12.16. 12:12

Nem kell megijedni ettől a "hivatalosnak" tünő levéltől ha nem az önnálló bírósági végrehajtótól jött!

Be engednek nem kell és nem kötelességed.Csak kiváncsiak hogy milyen vagyontárgyaid vannak.Ők nem végrehajtók.Ílyen jellegű jogosítványa nincsen.
Annyi joga van mint a szomszédodnak.

Ne hagyd magad átverni...

help! # 2009.12.16. 11:59

Tisztelt Egyjogász!

Köszönöm szépen a gyors választ!Konkrétan így szól a levélrészlet:„a takarékszövetkezet meghatalmazásában és nevében eljárva helyszíni,végre­hajtási eljárást illetve fedezeti ellenőrzést kezdeményezünk,e­zért X.hó X.nap tartózkodjon a megadott címen végrehajtás lefolytatása céljából.“A végre­hajtás nem a bíróság által kiállított végrehajtási lap megküldésével kezdődik?És az eljárást nem csak és kizárólag a kijelölt,hivatalos bírósági végrehajtó folytathatja le?!?Még nem kaptam fizetési meghagyást sem,ezért sem értem,hogy mi történik most velem?!A segítséget ismételten köszönöm!

help! # 2009.12.16. 11:58

Tisztelt Egyjogász!

Köszönöm szépen a gyors választ!Konkrétan így szól a levélrészlet:„a takarékszövetkezet meghatalmazásában és nevében eljárva helyszíni,végre­hajtási eljárást illetve fedezeti ellenőrzést kezdeményezünk,e­zért X.hó X.nap tartózkodjon a megadott címen végrehajtás lefolytatása céljából.“A végre­hajtás nem a bíróság által kiállított végrehajtási lap megküldésével kezdődik?És az eljárást nem csak és kizárólag a kijelölt,hivatalos bírósági végrehajtó folytathatja le?!?Még nem kaptam fizetési meghagyást sem,ezért sem értem,hogy mi történik most velem?!A segítséget ismételten köszönöm!