leszázalékolás


galatelli # 2008.10.05. 08:52

A napokban kaptam meg az ORSZI I fokú határozatát, melyben 40 %-os munkaképesség csökkenést véleményeztek.(ujabb felülvizsgálat nem szükséges kiegészitéssel) Legutolsó felülvizsgálatom öt éve volt,azóta állapotom sokat romlott.(1988. óta 50 %-os a munkaképesség csökkenésem)
Lehetőségem van fellebbezésre, mellyel szeretnék is élni. (pl.gerinccel kapcsolatos problémáimat figyelmen kivül hagyták stb.)
A kérdésem: lehetséges-e, hogy az ujabb orvosi felülvizsgálat során az I. fokban megállapitott 40 %-os egészségkárosodási mértéket akár kevesebben állapitják meg, vagy az abban megállapítottak nem változhatnak alacsonyabb %-ra.

Előre is köszönöm a segitséget!

monalisa1 # 2008.10.05. 09:17

Mindenképpen fellebbez, közben szakorvostól szerezz be aktuálisan friss orvosi véleményt, melyet majd viszel a II. felülvizsgálatra. Azt hogy ott a százalékos véleményezés miként alakul, előre megmondani nem lehet.

A szakorvosnál panaszold a beteg- fájó gerincedet, mert ha leírja azt, hogy állapotromlás, mely a későbbiekben tovább fokozódhat, az sokat segíthet a papírodnál.

Arra figyelni kell, hogy mire a felülvizsgálatra időpontot kapsz addigra a szakorvosi kivizsgálás komplett meglegyen - tehát igyekezni kell.

Monalisa
laikus hozzászóló

galatelli # 2008.10.05. 14:33

Köszönöm a válaszod Monalisa1! A gerincemmel kapcsolatban teljesen friss papirjaim vannak. Februártól küzdök a fájdalomtól minden kezelés ellenére. (ezekről vannak az orvosi papirok)
A munkaképesség csökkenésének mértékénél az ORSZI
jelölt hat féle betegséget, de a gerinccel kapcsolatban semmit, sőt a mozgásszervi funkciókat jónak minősítette. Erről nem sorolta fel irásban, hogy mikor milyen kezeléseim voltak, mikor stb.
Ami a legfurcsább, hogy írja: a Böhler bokafogást megtudtam csinálni. (Bár így lenne!) Ezzel szemben ezt nem is kérte, hogy végezzem el.
Nem akarok siránkozni, de én már a háztartási munkákat is nehezen látom el a betegségeim miatt.
A fellebbezéstől pedig félek, mert attól tartok még a
40 %-ot se adják meg, ami után kapok vagy 25 ezret havonta.
A történtek viszont bántják az igazságérzetem, főleg mikor látom milyen "virgoncok" egyes rokkantak.

monalisa1 # 2008.10.05. 16:35

A felülvizsgálaton mond majd el, hogy a gerincbetegséggel sajnálatosan nem is foglalkoztak, pedig az a legfőbb egészségi problémád.

Végső esetben a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni, és ott már a TB-től független orvosszakértő vizsgálja a beteget, és mond szakvéleményét az állapotáról.

Tehát egy-két kör még hátra van - csak egész bátran!

Magánvélemény: ahány I. foku ORSZI ajtón bemegy a páciens, annyiféle "eredménnyel" távozik...

Szera # 2008.10.28. 13:45

Szeretnék segítséget kérni Tőletek, hátha...! Bár olvastam az egyik üzenetetekben, hogy a leszázalékolásnak több fóruma is van, ez így konkrétan csak a papírokon létezik! Jómagam már az igazságügyi orvosszakértőnél is jártam, és bizony nem a betegekért van az biztos! Ilyen megaláztatásban soha semmilyen körülmények között nem volt részem. Az I.-és II.-fok sem veszi figyelembe a bajunkat, vagy is inkább semmibe veszik a szakorvosok /itt egyetemi tanár, professzor véleményére is gondolok, de akár Dr.Ormos véleményét is említhetném!/ véleményezését a betegségünkről, mondván szó szerint, hogy "UGYAN MÁR, AZOK AZT ÍRNAK AMIT AKARNAK"!!! Az én betegségem egy sokizületi gyulladás /RA/, ami mozgáskorlátozottságot okoz, sokszor Édesanyám lát el /ebbe minden értendő!/, súlyos depresszió, amitől megintcsak nem tudok mindig a toppon lenni, és így is 40%-ot kaptam, és még dolgozni sem tudok mellette a bajaim miatt. Nem lehet, hogy egy továbbképzés jóljönne a "szakértőnek"? Nem csak a két véglet van ám!!! Vagy egáltalán nem vagy beteg - vagy rögtön nyomoréknak kell, hogy lásson!!! Van középút is amikor mindez kialakul! Ekkor vannak a legnagyobb fájdalmak. Ezt miért nem tudja egy szakértő? Innentől kezdve nem is tudom mihez kezdjek! Szóval nem ennyire vicces ez a helyzet, mint ahogy a "szakértő" a képembe vigyorgott, bocsánat "mosolygott"!!! Kérem aki tud, segítsen a válaszával!

monalisa1 # 2008.10.28. 18:16

Nézd meg, hogy a II. fokú határozattal szembeni további jogorvoslat- a bírósághoz fordulás lehetőségének határideje időközben nem járt-e már le?! Amennyiben még nem, akkor haladéktalanul adj be keresetet a Munkaügyi Bírósághoz, egyben mindjárt kérd a per költségmentességének megadását is.

A bíróság majd elrendeli a TB orvosaitól független igazszágügyi orvosszakértői vizsgálatodat - aztán majd dönt a kérelem dolgában.

Ha van pénzed - pár tízezer forint költség - te magad is felkérhetsz egy igazságügyi orvosszakértőt: vizsgáljon meg és adjon írásbeli véleményezést az egészségi állapotodról. Add be a bíróságnak.
Igaz a prívát szakértő nem független (...) de ha szerencséd van a bíróság elfogadja az abban leírtakat, legalább is egy részét.

És akkor a bíróságnak rendelkezésére áll akár még egy szakvélemény is a döntéshez.

Kívánok mielőbbi jobbulást.

Monalisa
laikus hozzászóló

gittus # 2008.10.28. 19:41

a tb határozat felülvizsgálata tárgyi illeték és költségmentes. így hát nem kell ezt külön kérelmezni.

Szera # 2008.10.29. 04:37

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Az általam említett "szakértőt" a Munkaügyi Bíróság rendelte ki, így nem is tudom, hogy ezezk után simán elfogadják-e az Ő eredményét, vagy ettől függettlenül lesz-e tárgyalás is!? Ha simán elfogadják, akkor nagy bajban vagyok, hiszen ennek a HÖLGYNEK az első kérdése az volt, hogy mi bajom van az első 2 szakértővel /mindezt persze "kikérem magunknak" hangsúlyal/ !?
Teljes a bizonytalanság...és az elkeseredettség.
Viszont a kedvességeteket, és rátermettségeteket mégegyszer nagyon köszönöm!!!

Mély elismeréssel
Szera

monalisa1 # 2008.10.29. 07:32

Amíg egy perben nem születik végső bírói döntés, addig minden előző szakvélemény vitatható, egyben "zúdítható" az újabb prívát szakvélemény, az más kérdés, hogy milyen eredménnyel. Tehát akár "a" szakvélemény felülvizsgálata is kérhető - már amennyiben a bíróság hajlandó ezirányban mozdulni.

Szera # 2008.10.29. 11:51

Nem szoktam senkinek behízelegni, de el kell hogy mondjam, hogy nagyon örülök, hogy rátok találtam, így már nem érzem annyira egyedül magam!!! Soha nem éreztem ilyen megaláztatást, mint az orvosszakértőknél, és itt helyreállt az önbecsülésem, és a bátorságom. Kár, hogy nem Te ülsz ott az orvosszakértő székében Monalisa1, és persze a többi segítő!!! Köszönöm szépen a sok segítséget, és biztatást!!!

Kívánok Nektek sok egészséget, és szép napokat!!!

drágasága # 2008.10.31. 10:12

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, tanácstalanul állunk. Édesapámat leszázalékolták, azonban nem kap semmi juttatást, mivel indok a nyugdíjigazgatóság részéről, hogy rokkant nyugdíj megítélése előtt vállalkozó volt és nem jár részére. Sajnos nem értem az egészet, mivel előtte voltak, több évig is, bejelentett munkahelyei. Kérdésem: mit lehet ilyen helyzetben tenni?
Válaszukat előre is köszönöm.

gyuzso # 2009.03.23. 15:10

Tisztelt Holgyem, Uram,
Azt szeretnem megkerdezni, hogy egy sulyos autobaleset utan ha leszazalekolnak elveszithetem e a jogositvanyom. En hivatasos sofor vagy B,C, D, E kategoriaval, ez a munkam. A balesetben vetlen voltam igy munkahelyi balesetnek minositettek. Ebbol kifolyolag 15-18%ra fognak leszazalekolni, de felek hogy ez a jogositvanyomba fog kerulni. Hol tudnek ennek utana jarni.
Segitseguket elore is koszonom,
Zsolt

Sz.Márton # 2009.03.23. 19:12

Tisztelt Gyuzsó!

A leszázalékolás és a mindenféle pályaalkalmasságnak megfelelés érdekes helyzetnek tűnhet! Természetesen nem veszíthető el minden jogosítvány egy viszonylag "kis" mértékű leszázalékolással, de egyéb eltiltással vagy később egészségügyi alkalmatlansággal igen! Nehéz úgy "jövedelmezően" is rokkantnak lenni, hogy közben sok más feltételnek is megfeleljen az ember és a jogszabályok sem ilyen engedékenyek. Bár mint tudjuk, egyesek szerint lehetséges oktatás nélkül is szerezni hivatalos gépjármű vezetői endgedélyeket.

gittus # 2009.03.24. 07:11

A baleseti eredetű egészségkárosodás mértéke és a "jogosítvány elvesztése" közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. A pályalalkalmassági vizsgálaton kell megfelelni aminek nem függvénye az egészségkárosodás megléte vagy hiánya.
Ott érdelkődjön előzetesen ahol ezt a bizonyos pályaalkalmassági vizsgálatot végzik.

monalisa1 # 2009.03.24. 09:59

guzso,

Amennyiben hivatalosan igazolva lesz, hogy asajnálatos balesetben vétlen, azaz megállapításra kerül az üzemi baleset jelleg, a jövedelemveszteség-különbözet miatt bírósághoz kell fordulni és kártérítéssel kell élni I.r. alperesként a munkáltatóval szemben, 2.r. alperesként a balesetet okozó biztosítójával szemben - gépjármnű kötelező felelősségbiztosítás jogcím.

Javasolt ügyvédet fogadni, aztán ő minden elmond és a szükséges papírmunkát elvégzi, a perben pedig képviseli. (A költségek utóbb vélhetően nagyrészt megtérülésre kerülnek.)

Ha elveszti a hivatásos jogosítványt és emiatt valami más munkavégzés (= megélhetés) után kénytelen nézni, a nyugdíjas koráig fog járni a jövedelemveszteség-különbözet.

2-3 éves pereskedésre lehet számítani, nem baj - közben meg majd a kamat ketyeg -, mert önmagától sem a munkahely és főleg a biztosító ne fizet.

Mielőbbi jobbulást!

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.03.24. 10:00

Elnézést, elírtam, helyesen a nich név: gyuzso

gittus # 2009.03.24. 11:05

Ez egyenlőre teljesen elhamarkodott dolog bocs monalisa.
A kérdező maga is írta hogy üzemi balesetet elismerték. Ekkor 100% táppénz van. A járadékot csak "kialakult" állapotra adnak, (igényelni lehet baleseti járadékot is ez tb ellátás de szintén csak a kialakult állapotban) 2-3 év hosszú idő és a per többet vihet is mint amit hoz. Először pályaalkalmassági majd baleseti járadék. ha még mindíg kevesebb az így elért kereset akkor lehet baleseti kártérítési igénnyel fellépni a károkozóval. Ez nem feltétlenül per, peren kívül is meg lehet egyezni.De ez még kár most

monalisa1 # 2009.03.24. 11:55

Valóban, és köszönöm.

Sőt azt sem tudjuk, hogy a kérdező munkáltatója mekkora vállalkozás, mert lehet hogy egy kisebb cégnél a papírok esetleg nincsenek maradéktalanul rendben (...) vagy ha mégis, a kifizetés "romba" döntheti a vállalkozást.

A TB leszázalékos dolga sem megy mindig simán, de valóban előbb azt kell végig járni, minden egyéb lépnivaló esetlegesen csak majd a későbbikben.

Addig meg a 100% baleseti táppénz.

wiwienn # 2010.02.20. 19:41

Borzasztó, hogy nem elég, hogy beteg az ember, még nagyon sok helyen megalázva is van. "nem számit az orvosi /Szakértők/véleménye! ORSZI-nál a beteg-ritkán kap igazságos betegségéhez méltó százalékot!Legyen az I.II.M.bir.Szakértő. "szigoritások miatt!! Megértik a fájdalmunkat! De sok a rokkant! volt a válasz!

"5 évig 67% voltam. Tavaly vissza 40%!!
" véleményük: egykezü munkát 4 órában /cukorbeteg is vagyok/ étkezést biztositva vállalhatok!!!
A bal kezem /használni nem tudom! 3 Ig.Szakértő véleménye:MUNKÁRA NEM ALKALLMAS/ Állapotom végleges.+5x inzulin. Fulladok, Allergia, izületi probl.lumbágó. /32 év/ledolgozva 50 éves.

A kezem rosszabbodás miatt mütik ismét! Teljesen kikészültem, elvették a rokkantságim, igy nem telik gyógyszerekre! Fiam egyedül nevelem még tanul. Nyugatókat irnak, de ettől még nincs fám, étel stb.
Ránézésre látni a kezem állapotát! és sok sorstársamon!/láb stb/ Mi már meghalhatunk? Kell szigoritás, de ne a hozzám hasonló betegeken kell spórolni!
Köszönöm ha elolvastad! Hol a segitség nekünk??

monalisa1 # 2010.02.20. 20:24

Kedves wiwienn!

Az még elmegy, hogy "egykezes" munkavégzés és részmunkaidőben, DE sehol sem kínálnak ilyen lehetőséget!

Egyszer egy hasonló problémákkal küszködő betegtől olvastam, hogy "olyan mint a lassú élve eltemetés"...

A "munkajog, foglalkoztatás" rovatban is több topic telehasonló panaszos beírásokkal az ORSZI eljárásai okán.

A Sors sajnos nem mindenkihez kegyes...

"Mona"
laikus hozzászólás

Terike # 2010.03.04. 17:28

Kedves Galatelli!
Nekem is azt írták a papíromra, hogy a mozgásszervi funkciók jók, amikor 5o méterig tudok csak elmenni, utánna elvörösödik a fejem a fájdalomtól az ájulás határán vagyok kiver a víz. Ezeket a tüneteket akkor minek nevezik "boldogság" syndrómának?
Nevetséges, és felháborító. Az én ügyem most a bíróságon van, de még nem hívtak be. Sok jót nem is remélek attól sem, ha az a terv ebben az országban, hogy leírják a rokkantakat. Nem elég hogy vissza kellett fizetnem 3 havi nyugdíjamat, most még a rendszeres szociális járadékot is elutasították, tehát jelenleg semmit nem kapok. Azt sem tudom, hogy miből fogom a gyógyszeremet megvenni. Az állapotom a gyógyszer szedés ellenére is sokat romlott, most meg pláne.
Ha megmondom az orvosnak hogy nem tudom a gyógyszert kiváltani, akkor azt fogja kérdezni, hogy akkor miért vagyok ott nála. Mit mondjak neki?

Veci # 2010.03.06. 07:50

Terike
Olvass bele a Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék topicba, ott találsz olyan fórumozókat, akik megosztják veled a tapasztalataikat.


Üdvözlettel Veci

kajlabajszi # 2010.03.24. 09:23

Tisztelt fórumozók!

Tegnap pert veszítettem a Munkaügyi Bíróságon leszázalékolási ügyben.
Az egész eljárás kb.fél évig tartott ebből az első tárgyalás 10 perc a második szintén 10 perc.
Az első tárgyaláson közölte a bírónő mikor és hova menjek igazságügy orvosszakértőhöz,a másodikon pedig,hogy a beadvány elutasítva,fellebbezésnek helye nincs.Az eljárás során miután a szakvéleményt megkaptam,kértem új szakértő kirendelését,mivel a szakvélemény tartalmazott pontatlanságokat.Válasz:a törvény nem biztosítja új szakértő kirendelését,és különben is minden esetben ezt a szakértőt rendelik ki.Én nem vitatom a szakértő képzetségét,de szerintem nincs olyan ember aki a rengeteg betegség mindegyikének kiválló ismerője lenne.
Ja igaz is elfelejtetem mondani 2 szívinfarktusom,volt már egy szívműtét,ezekhez jön még a légzőszervi,cukor,mozgásszervi betegség.
Felmerül a kérdés,nincs Magyarországon egy olyan szervezet,vagy jogtudó ember aki az ilyen elesett emberek érdekében kiállna az állammal szemben,felszólalna,hogy álljunk meg itt emberekről van szó,mert ami itt folyik az egy modernkori Taigetosz.
Nem lehetne az Európai Emberijogi Bírósághoz fordulni?Én megtenném,ha tudnám az útját,de sem jogi képzettségem,sem pedig anyagi lehetőségem nincs rá.Havi 27000 Ft-ból nem nagyon lehet ugrálni.
Ha valaki mégis kiállna azokért akik valóban betegségük miatt kerültek lehetetlen helyzetben,szívesen állok rendelkezésére.

aniko8620 # 2010.03.29. 14:10

Kedves fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni, reménykedem benne, hogy valaki találkozott már ilyen esettel.
Párom 15 éve munkahelyi balesetben jobb kezéről több ujját is levágta, műtétek sorozata, majd a végeredmény mutató ujja rögzítve, amit behajlítani nem tud, 2 ujját elveszítette.
1995-ben 50%-osnak ítélték, azóta minden felülvizsgálatnál megkapta az 50%-ot.Jobbkezes, a jobb keze sérült.
3 hete volt felülvizsgálaton, megkaptuk a papírt, és 22%-ra vették vissza. Így a baleseti járadék is kevesebb, és mivel 40% alatt van, így a rendszeres szoc. sem jár neki.
Meg lehet ezt csinálni???
Ha 15 éve a munkahelyi baleset következtében 50%-nak ítélték az egészségkárosodást???
Megírtuk a fellebbezést, és ha kell bíróságra megyünk, de a lenti hozzászólásokat olvasva kezdem azt hinni, hogy hiába.....
Nagyon köszönöm, ha valaki válaszol.
Anikó

kajlabajszi # 2010.03.30. 06:19

Kedves Anikó!
Én végigjártam minden letséges fórumot,I.fokon 42%,II.fok 42%,megfelebbeztem a Munkaügyi Bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakértő 45% %-ot állapított meg.Kimondták a határozatot,"elutasítom,fellebbezésnek helye nincs".
Sajnos nagy valószínűséggel Te is erre számíthatsz,de próbáld meg.
Ez így lesz amíg nem változik az a félelem a felülvizsgálókban,hogy nehogy valaki átcsússzon,inkább tíz beteg embert elmeszelnek,minthogy egy is átcsússzon.
Sok szerencsét kívánok.