Külföldi bíróság, külföldi alkalmazandó jog


the big cat # 2003.11.20. 05:37

Az Nmj tvr. a külföldi jog alkalmazását is külföldi elem jelenlétéhez köti.

Aliz # 2003.11.19. 17:35

Pontosan erre gondoltam en is. Tehat nem lehet kulfoldi birosagot kikotni magyar felek kozott. Egyebkent a korabbi Pp.üben benn e is volt, hogy az alaveteses illetekessegnek belfoldi birosagra kellett iranyulnia. Ez azonban valamiert kikerult. Viszont itt nem illetekessi hanem joghatosagi kikotesrol van szo. Tovabbi kerdes hogy viszont lehet e magyar felekre kulfoldi jogot kikotni_

Aliz # 2003.11.19. 17:32

A maganjogi tvr. akkor alkalmazható, ha a jogviszonyban kulföldi elem van, jelen esetben valamelyik félnek külföldinek kéne lenni. Azonban mindkettő magyar és semmilyen külföldi elem nem lelhető fel.

the big cat # 2003.11.19. 17:31

Kedves Law!

Mégis mi köze a lent leírt tényállásnak a nemzetközi magánjoghoz?

Azt hiszem nem létezik ország, amely átengedné a joghatóságot vagy az alkalmazandó jogot belföldinek minősülő jogviszonyban.

Olyan esetben, amikor a jogviszonyban nincs külföldi elem kizárólagos magyar joghatóság érvényesül, ettől a felek nem térhetnek el. Ha mégis megetszik, az csalárd kapcsolás, és ilyen esetben a választott jog alaklmazását a bíróság mellőzni fogja.

Law1 # 2003.11.19. 13:58

1979. évi 13. tvr.

A felek által kikötött joghatóság

62/F. § (1) Vagyonjogi ügyek tekintetében a felek a felmerült jogvitájukra vagy a meghatározott jogviszonyból eredő jövőbeli jogvitájuk esetére kiköthetik valamely állam bíróságainak vagy egy meghatározott bíróságának joghatóságát. Ilyen kikötéssel a felek élhetnek

  1. írásban;
  2. szóban, írásbeli megerősítéssel;
  3. olyan formában, amely megfelel a felek között kialakult üzleti szokásoknak; vagy
  4. nemzetközi kereskedelemben olyan formában, amely megfelel az olyan kereskedelmi szokásoknak, amelyeket a felek ismertek vagy ismerniük kellett, és amelyeket az ilyen típusú szerződést kötő felek a szóban forgó üzletágban általánosan ismernek és rendszeresen figyelembe vesznek.
Aliz # 2003.11.14. 16:53

Segitseget kerek az alabbi kerdesben: Ket magyarorszagon bejegyzett ceg szolgaltatasi szerzodest kot Mo-n teljesítendő szolgáltatásra. Kikothetik-e külföldi bíróság illetékességét (alávetés), illetve választhatnak-e külföldi alkalmazandó jogot, kizárva ezzel a magyart.