tartozás behajtás

clarusz # 2011.07.13. 13:14

Tisztelt Cím!

Elnézést, rossz helyen tettem fel a kérdésemet, módosítok és az ingatlanos témához átteszem.

clarusz

clarusz # 2011.07.13. 13:10

Tisztelt Cím!

Aziránt érdeklődön, hogy eladható-e az örökölt ingatlan, ha az egyik örökös kiskorú. A szüleim házát három gyermek örökölte, akik közöl az öcsém elhunyt, akinek szintén három gyermeke van, és az egyik kiskorú.

Esetleg szükséges a gyámhatóság hozzájárulása?

Köszönettel:
clarusz

enigma74 # 2011.07.13. 12:48

Szia Sakura7!

Jó pár évvel ezelött én is hasonló helyzetben voltam, - nálunk az volt a gond, h a biztosító irodája, ahol én is dolgoztam - megszűnt, és az ott dolgozók szétszéledtek, én később munkahelyet is váltottam (2,5 év után), aztán jó egy évvel később jött a jutalék visszaírásról a levél.. (ha 2 éven belül megszűnik a biztosítás, akkor visszajár a jutalék.)
Sajnos én nem tudtam bizonyítani, h nem kezelték megfelelően a szerződéseket, pedig több ügyfelem is panaszkodott utólag nekem, volt aki még a kötvényét sem kapta meg üzletének a biztosításáról. Valószínű, h a költözéssel járó macera is közrejátszott ebben.
Én részletfizetést kértem, és így kifizettem a több százezer forintot, de Neked érdemes egy jogásszal beszélned erről, szerintem bele mennek egy Neked is megfelelő részletfizetésbe. Én nem vagyok jogász, de szerintem más nevére nem tudod átíratni (hiszen Te voltál az üzletkötő), de hátha van más kiskapu!

Sok szerencsét!

Sakura7 # 2011.07.09. 08:03

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Idén márciusban hagytam ott a biztosítót, ahol vállalkozóként dolgoztam. Igen, emlékszem, hogy a szerződésemben szerepelt, hogy visszaírhatnak jutalékot.
Bár azt nem tartom fairnek, hogy nincs jogom a korábbi szerződésimnek utánnanézni, mert nem nézhetek bele a rendszerbe, hogy ki nem fizeti a biztosítása díját, de hát ezt le kell nyelni...
A héten küldtek egy levelet, melyben azt írják, hogy 15 napom van 256 ezer forint befizetésére, vagy átadják a behajtónak az ügyet.
Munkanélküli vagyok, alig élünk meg a párom 72 ezres fizetéséből ketten (ebből kb. 40 ezer elmegy hiteltartozásra). Így esélyem sincs, hogy be tudjam fizetni.
Mit tehetek? Ha behajtásra kerül a sor, akkor mi történik. Elveszik a lakásomat? Át lehet ezt íratni más nevére, vagy van valami kiskapu? Börtönbe fogok menni???
Kérlek, segítsetek! Előre is köszönöm a választ!!

mekkelekk # 2011.07.05. 10:13

Kedves Csucsu-ki!

Köszönöm szépen a válaszodat, és hadd kérjem még kicsit a segítségedet:

az általad tanácsolt dolgot hogyan lehet kivitelezni? Azaz utólag hogyan bizonyítja valaki, h azt a tárgyat ő vette, az ő tulajdona volt?
Hiszen a Párom elköltözött, a ház a nő szüleinek a háza, és ott maradt mindene (szerintem még azt sem tudja bizonyítani, h pl. amikor ott lakott, az utólagos felújítás nagy részének anyagi költségét is Ő állta.)

Sosem volt vagyoni vita közöttük - mert a Párom szó nélkül mindent ott hagyott (teljes berendezés, bútorok, műszaki cikkek) és amikor elköltözött nem engedte a nő, h elhozza az ezeken kívüli saját tárgyait (gyűjteményét), fedezetképpen ott tartotta.. Ez érthető is, ugye a gond azzal van, h a fedezet jó részét már eladta, de jóvá már nem írta.. Tehát most indítson egy külön vagyoni pert a közös tárgyakra?

--
A húgomat tanácsod szerint mindenképp lebeszélem (már nem lesz nehéz), Ő azt hitte nem lesz különösebb vonzata a dolognak, de nyilván ilyenbe már nem megy bele.

Köszönöm!

Csucsu-ki # 2011.07.03. 10:23

Tisztelt Edina329!

Tudom drasztikusan hangzik, én megaláznám, unokái és mások elölt.
Nem kötelező unokázni se!
Úgymond „éreztetném a törődést” megnyilvánulása végett!

Csucsu-ki # 2011.07.03. 08:37

Tisztelt Mekkelekk!

Szerény véleményem szerint, a párodnak nehéz dolga van.
Ha még csak szemtanúja sincs a pénzátadásról, ez
Ugyanis, nincs ez másképpen, mint ahogy biztosan hallottad már azt:
a szó elszáll...az írás megmarad!
Én azt tenném, (ha már perbe fogtak) hogy történjen vagyonfelosztás. Követelőznék, minden közösen szerzett vagyonra! Különös tekintettel azokra a tárgyakra, melyek értékesítésre kerültek. Pl.:érzelmi kötödés vagy eszmei értékük miatt! „Legjobb védekezés a támadás!
Eredményhez vezethet, kiegyensúlyozottá teheti a pert!
Okos vagy, jól teszed, hogy húgod óva inted. Az én tudomásom szerint Állami tartozásért adható szabadságvesztés. Kaphat a nyakába egy körözést. Nem számít AUSZTRIA. Kiadatási egyezmény vagy hazalátogatásakor bevarrhatják. És már nem is kell sehova mennie egy időre...!
Próbáld meg lebeszélni, és ne add fel akkor se, ha elsőre nem sikerül!

szyslak # 2011.07.01. 13:54

Kedves Fórumozók,

Egy rokonom nyugdíjas szüleivel él a szülők tulajdonában lévő családi házban. Vállalkozásából milliós adótartozást szedett össze. A kérdésem az lenne, hogyan lehet megakadályozni, hogy a végrehajtók lefoglalják az idős szülők bútorait, egyéb tárgyait.

A törvény szerit "Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van."

Ez a "valószínűsíthető" túl általánosnak hangzik, ki dönti el, és mi alapján?

Előre is köszönöm a válaszokat.

mekkelekk # 2011.06.30. 16:33

Előre is köszönöm mindenki értékes hozzászólását.

2 kérdésem lenne:

mit lehet tenni az esetben, ha a Párom, ez a marha nem kért 3 évig papírt a volt élettársától azokról az összegekről, amiket átadott neki gyerektartás, ill. tartozás törlesztés címén?
3 éve költözött el tőle, azóta rendszeresen fizette a gy.tartást + az az év elején kölcsön kapott összeget is rótta, az első 1 évben havi 30-50 e Ft körüli összeggel, utána pedig úgy, h mindene ami ott maradt a volt élettársánál (rengeteg festmény, porcelán, műszaki cikkek, - minden amit 10 év alatt összegyűjtött + ott hagyta a teljes lakás berendezést, de ez már más lap..) azt ő értékesítette egy netes paictéren. (Végig néztük és számoltuk, a 2 év alatt több, mint 700e Ft folyt be neki ezekből).
Ennek ellenére, - és mert az az agyhalott tanácsaim ellenére soha semmiről nem kért papírt - a csaj bíróságra adta a teljes tartozás összegét + kamatot.. A tárgyaláson a Párom elmondta a fenti tényeket, de igazolni nem tudta, a csaj pedig volt olyan pofátlan (nagy az Isten állatkertje!!), h nem ismerte el, eccerüen letagadta.
Érdemes fellebbezni? Ha nincs ezekről papír másképpen hogyan, miként lehetne tanúsítani?
A másik kérdésem: a húgomat megkérte egy ismerőse, h vegye át a veszteséges cégét adó tartozással együtt, mondván rajta úgysem tudják behajtani (húgom az év nagyrészét Ausztriában tölti, ahol dolgozik + olyan bejelentett lakcíme van, ahol már nem elérhető, nincs ingatlan a nevén, stb., - és ez jó darabig még így is lesz). Szívesen segítene, de én azért óva inttettem: szerintetek ha átvenné a céget, az Apeh mit tudna kezdeni vele? Igaz az, h visszaállítják az elzárást, közmunkát a nemfizető adósoknak?

Köszönet!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.30. 14:00

És mi a kérdés? (Lehet, hogy a másik rovatban már válaszoltam is.)

szvál # 2011.06.30. 12:29

üdvözletem

kérnék kis segitséget a következő ügybe

3 éve befejeztünk egy építőipari munkát, a megrendelő nem vitatta a számlákat , nem irt semmiféle hibaáról levelet. A vállalás ára 10 millió volt, eből ő 3 miliót nem fizetett ki, mi 3 év után felszámolást kezdeményeztünk, ő válaszolt hogy , nem fogadja el a munkát és 3 év után vissza küldi a számlákat, és 18 millió kötbért követel, de a mi 3 millió követelésünket beszámitja , igy 15 millióval mi tartozunk és afelszámoltatást már nem mi akarjuk, hanem ő követel rajtunk.

végrehajtó1 # 2011.06.30. 12:20

Bezárod a szobába és nem engeded sorozatokat nézni..:)

Edina329 # 2011.06.30. 11:23

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Ez úgy nézett ki, hogy anno a férjem a saját nevére vett fel kölcsönt és odaadta az anyjának, úgy volt, hogy ő fizeti. Ekkor Mi még nem ismertük egymást. Nem fizette és ezt onnan tudtuk meg, hogy lakást akartunk venni és a hitelügyintézőnk szólt, hogy a férjem BAR listán van mit tudunk róla?! Természetesen semmit nem tudtunk, visszagörgettük a dolgot és kiderült, hogy emiatt a kölcsön miatt rakták fel. Az anyja nem szólt, hogy nem fizeti. Mivel a lakáshitelt intéztük és én ekkor 6 hónapos terhes voltam így sürgetett az idő és a bank, mivel ők nem tudták kifizetni, így nekünk kellet, hogy megkapjuk a kölcsönt. Ekkor mondta, (a kifizetés után) hogy 1 hét és megadja! A férjemet leszedettem a BAR listáról és meglett a ház. Mivel tudnám rávenni a "kedves" anyóst, hogy aláírja a tartozás elismerőt? Valami bonyolult jogi blabla kellene, hogy hátha ettől beijed. Van 8 általánosa és takarítónő tehát nem egy Steven Hawking. Most ugyanebben a helyzetben vagyunk egy másik kölcsönnel ezt is a férjem vette fel még a megismerkedésünk előtt és szintén nem fizette az anyós pajtás. Most végrehajtónál van az ügy. Augusztusig húzom és bombázom őket levelekkel utána befizetjük, de előtte papírt akarok erről alá írattatni . Hogyan tudnám rávenni a testi fölényt hagyjuk 3 hónapos várandós vagyok! :) Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.30. 10:04

Egyébként fizetési felszólítás, aztán fizetési meghagyás vagy per. De ha tagad, akkor valahogy bizonyítani kellene, különben cseresznye.

végrehajtó1 # 2011.06.30. 08:49

Nekem az a fura hogy az anyja azt mondta hogy 1 héten belül visszaadja akkor minek kellett neki kölcsönadni.Várni kellett volna 1 hetet és a mama fizette volna...

Edina329 # 2011.06.30. 07:33

Kedves Fórumozók, hozzáértők!

Lenne egy olyan problémánk, hogy anyósoméknak kölcsönadtunk 1250000 Ft-ot (illetve kifizettük a tartozásaikat). Ez 2009. márciusában történt. A férjem intézte a dolgokat ígéretet kapott az anyjától, hogy 1 héten belül visszaadja, ezért papírt nem írtak. Mondanom se kell mai napig egy fillért sem kaptunk vissza. Viszont most már nagyon kellene a pénz, hiába hívjuk hazudozik, tagad. Elég ebből a helyzetből! Érkezik a második babánk és nem tudjuk tovább nélkülözni ezt az összeget. Miképpen hajthatnánk be? Akár kamatokkal stb? Esetleg el tudom e adni a tartozást?
Nagyon szépen köszönöm!

evibgf # 2011.06.28. 09:19

Kedves segítőkész Fórumozók!

Átolvastam a fórumot, találtam hasonó bejegyzést, de ugye minden eset egyedi,így megkérdezném tanácsaikat.
A szituáció a következő:
Barátnőmnek 2007-ben kölcsönadtam 100.000Ft-ot,5 hónapos futamidejű kamatmentes kölcsönt. Szerencsére papírt írtam róla: Születési idő, anyja neve szerepel, van egy tanu is, de személyi számok lemaradtak róla, nem tudom ez probléma-e. 2 x 20.000 ft-ot visszafizetett 2007-ben,de a többit személyes gondok miatt nem tudta tovább fizetni. A barátnőm volt megértettem. Többször kértem szóban ezt az összeget ezalatt az idő alatt, de nem kaptam, most írt egy levelet mivel én megszabtam 2011 augusztus 1-ét a visszafizetés határidejeként mivel szükségem van a pénzemre, ezért nem is szándékozik visszaadni soha. Emiatt én most jogi lépéseket tennék az ügy érdekében.
Nagy problémám, hogy 2011 augusztus 12-én én elhagyom az országot, az új munkahelyemen fél év a próbaidő ami alatt nem tudok hazajönni Abu Dhabi-ból.

Hogy kezdjek hozzá? Gondolom közjegyzővel fizetési meghagyást kell iratnom. Illeték az összeg 3%-a? és még milyen költségek terhelnének engem?
Valamely családtagom eljárhat-e az ügyben a távollétem alatt?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlet

xdri # 2011.03.26. 16:00

Természetesen lehet a felére részletfizetési megállapodást kötni- és ez időre nincs végrehajtás-ebben az adóhatósággal kell egyezkedni.
www.drhalasz.eoldal.hu

kicsy # 2011.03.22. 10:23

Köszönöm az nem valami megnyugtató!A kérdésem még az lenne ha ennek a tartozásnak a felét befizetném egy összegbe akkor sem engedik a többit részletekben?

végrehajtó1 # 2011.03.21. 16:29

50%-ig mehet a letiltás.De a bankszámlát is "inkassózhatják".

kicsy # 2011.03.21. 15:09

A mai napon kézhez kaptam a diákhitel központtól egy levelet miszerint megszüntették a szerződésemet tartozásom miatt.Azt írták fizessem ki egy összegben vagy adóhatóságon keresztül behajtják!Gondolom ez fizetéslevonást eredményez.A kérdésem az lenne hogy vajon a fizetésem hány százalékát vonhatják le ez miatt.Mert tuti ez lesz ennyi pénzel ugyanis nem rendelkezem.Vannak más hiteleim is azokat is épp hogy le tudják vonni. Kérem valaki informáljon!! Köszönettel!!A fizetésem 90000 forint nincs semmilyen vagyonom ezenkívül.

Rcarlos88 # 2011.02.17. 14:26

Tisztelt Fórum !

A következő a problémám:
Párommal 2009. novemberében költöztünk össze, azóta élünk együtt albérletben. Amíg a párom otthon élt, a szüleivel, sajnos amellett, hogy a fizetését minden hónapban le kellett tennie az asztalra, az édesanyja (aki mellesleg évek óta nem dolgozik) rengeteg adósságot is „csinált” a párom nevére.
Több banknál is vetetett fel a párommal hiteleket, illetve 200-300.000 forintos telefonszámlák maradtak utána, ezek sajnos szintén a párom nevén vannak.
Ugyan anyósom azt ígérte, hogy ha összeköltözünk, a lányának nem lesz fizetnivalója, mert ő majd rendezi, de ebből az lett, hogy a hitelek nagy részét, melyek a párom nevén vannak, nem fizeti, így nekünk kell. Ebből kifolyólag a tavalyi (2010) évben kb. 700.000 forintot fizettünk ki anyósom helyett.
Jelenleg már azt sem hajlandó fizetni, amit tavaly még fizetett, így havonta kb. 80-90.000 forintot kéne helyette fizetnünk, mindezt úgy, hogy a párom fizetése 80.000 ft, de mivel hamarosan (június elején) megszületik első kisbabánk, már ennyi sem lesz, és nem fogjuk tudni fizetni ezt a rengeteg adósságot.
Sajnos anyósomat egyáltalán nem érdekli a problémánk, dolgozni nem akar elmenni, amit apósom keres, azt is ő ossza be, úgy, ahogy ő gondolja.

Azért fordulok Önökhöz, mivel teljesen kilátástalannak érzem a helyzetünket, a párom sajnos nem íratott alá édesanyjával semmiféle iratot, amivel bizonyítani tudnánk, hogy azt a sok hitelt, amit a párom felvett, mind oda is adta az anyjának, de ha lenne is ilyen írásos bizonyíték, azzal sem mennénk sokra, mivel anyósom nem dolgozik, jövedelme nincs, nyilván ezért nem is érdekli, hogy mi miből és hogyan fizetjük ki az ő adósságait, amit a párom nevére csinált. Gondolom ő úgy van vele, hogy ha nem akarjuk, hogy a párom fizetéséhez hozzányúljanak, akkor majd mi úgyis kifizetünk mindent, nem tudunk vele mit csinálni.
Viszont rengeteg pénzről van szó, ugyanis van olyan hitel, ami ez év végén lejár, van amit viszont még évekig fizetni kell, és ha ki is fizetjük, valószínűleg anyósom azt nem lesz hajlandó nekünk vissza törleszteni.

A kérdésem tehát a következő: törődjünk bele, hogy anyósom a párom nevére több milliós adósságot csinált, és fizessük még évekig, vagy lehet-e bármilyen törvényes úton kezdeni valamit ezzel a helyzettel, van-e arra lehetőség, hogy anyósomat fizetésre bírjuk (persze verés és fenyegetés nélkül, mert az már nem lenne törvényes)?
A fent leírtakat maximum a családtagok tanúvallomásával tudnánk bizonyítani, más bizonyíték sajnos nincs a kezünkben.

végrehajtó1 # 2011.02.15. 19:44

Megindíthatja.De majd mondj elelnt és a bíróságon lehet vitázni...

Zsu48 # 2011.02.15. 19:39

Tisztelt Fórum !Abban az ügyben kérem segitségüket, hogy a behajtó cég megindithatja e a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmét a biróság felé, ha én jeleztem nekik, hogy ez nem az én tartozásom, és ennek a tisztázása folyamatban van. Olyan időszak gázdijtartzását kérik tőlem ahol már hat éve nem lakom , és a megjlölt időszakban más lakott a nevezett szolgálati lakásban. Én hat éve rendben leszámoltam. Az iratokat sajnos kiselejteztem mivel öt év elmult. Hiába közöltem velük a leirtakat, kérik tőlem a lemondó nyilatkozatot. Sajnos, mint megtudtam a számlák még mindig az én nevemre mentek , Felszólitást nem kapta. n már 300 km-rre lakom 6 éve attól a helytől. Köszönöm a segitséget

xdri # 2011.02.14. 15:20

Kedves kamatozik!
Javasolom próbáljuk meg először a peren kívüli rendezést.Küldd el az adatokat, ill. a tartozáselismerő nyilatkozatot /fénymásolatban/, a behajtó cég megvizsgálja a behajtás lehetőségeit, és javaslatot tesz neked, esetleg behajtja, /ha lehet!/ sikerdíj utólagos fizetésével.
www.drhalasz.eoldal.hu