tartozás behajtás

lewho # 2011.02.14. 07:14

Nono...

Nincs ilyen szabály. Olyan van, hogy 1 misi alatt csak a közjegyzőhöz fordulhacc, de olyan nincs, hogy fölötte csak a bírósághoz.

monalisa1 # 2011.02.13. 21:34

Egy millió forintot meghaladó tartozás/követelés ügyében a közjegyző már nem illetékes eljárni, vagyis mindenképp bírósághoz kell fordulni.

Gabicsek # 2011.02.13. 21:19

Először fizetési meghagyással kéne próbálkozni közjegyzőnél, mellékelni a tartozás-elismerőt, gyorsabban menne, mint egy per. Ha ellentmond, akkor úgyis per lesz, ha nem, akkor ez emelkedik jogerőre és rögtön végrehajtható.

monalisa1 # 2011.02.13. 20:14

kamatozik

Ama tartozáselismerő nyílatkozatot tanácsos lefénymásoltatni, több péndányban is, nehogy az eredetivel valami történjék.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.13. 20:11

pipi55

Tanúk kellenek akik írásban igazolják, hogy a lakásból/házból semmi sem a fiatalemberé, és hasznos lehet ha azt ő maga is aláírja. (Tessék fénymásolatot készíttetni róla.)

kamatozik

Bírósághoz kell fordulni és ott követelni a tartozás megadását., ha megvan az itélet annak alapján a bírósági végrehajtó eljárhat a remélt behajtás dolgában (pl. letilt a keresetből stb.).

A városi bíróság heti egy nap un. panasznapján -általában csütörtök- segíteni fognak a jegyzőkönyvet felvenni, ami egyben a keresetlevél is.

Egyúttal kérni kell a tárgyi költségmentességet, ehhez vinni kell a hivatalos jövedelemigazolásokat, és majd ott egy formanyomtatványt kitölteni., a kérdésről a bíróság dönt.

A kamat természetesen mult év november 1-től ketyeg.

kamatozik # 2011.02.13. 19:08

Kedves Fórumozók!
Patt helyzetben vagyok nem tudom merre tovább! 2 éve kisegítettünk a férjemmel egy család barátját 2 millió forinttal! Van róla szabályos, letanúztatott tartozáselismerő nyilatkozatunk! 2010 október elején lejárt a határ idő ami meg volt adva! Többször szóltunk hogy nekünk is szükségünk lenne a pénzünkre kérnénk vissza! Hitegetésen kívül semmit sem kaptunk! Sajnos olyan anyagi helyzetbe kerültünk hogy nem tudunk senkit se fogadni az ügyünk intézésére! Van valami hivatalos járható út amit mi is véghez tudunk vinni annak érdekében hogy vissza kapjuk a pénzünket?
Tanácsaikat előre is köszönöm!

pipi55 # 2011.02.09. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Özvegyasszony vagyok.
A fiam 32 éves és még nálam lakik.
Felhalmozott 1.700.000 ft tartozást, ami behajtás alatt van.
Hogyan kerülhetem el azt, hogy elvigyék a berendezést?
Hogyan tudom bizonyítani hogy az én tulajdonom minden berendezés és nem a fiamé? Számlák természetesen nincsennek.
Attól félek, hogy azt is elviszik ami az én tulajdonom.
Ha tudnak ebben segíteni, kérem írjanak.
Üdv.

végrehajtó1 # 2011.02.08. 20:53

2005-től követelhető ,de kérd ki a folyoszámlát .Azon rajta kell lennie az adatoknak és az esedékességnek

kejo # 2011.02.08. 20:21

1998-ban eladtam egy Trabant gépjárművet amit akkor a rendőrségen emlékezetem szerint bejelentettem.
2006-ban, az előző lakhelyem adó irodája /Székesfehérvár/
megkeresett adó befizetés ügyében. Én ekkor március elsején bemutattam a Székesfehérvári okmányirodán az adásvételi szerződést amely tartalmazza az eladás tényét 1998-ban.Ezután a lakhelyemhez illetékes önkormányzat visszamenőlegesen 2005-ig követeli az adót Közben a Gárdonyi okmányiroda a vevővel szemben eljárt és 2007 augusztusában a járművet ideiglenesen kivonta a forgalomból.Erről engem is és a Sukorói önkormányzatot is értesítették.2011 év elején kaptam az önkormányzattól egy nyugdíj letiltási határozatot.Én telefonon felkerestem az illetékes rendőrkapitányságot ahol megpróbáltam szóbeli tájékoztattatást kérni, arról hogy kaphatok e? igazolást arról,hogy eladás után bejelentettem az eladást. Közölték, hogy 2000 előtti adattal nem szolgálhatnak.Tehát ha nyolc év múlva megtalálnak fizethetek.A nyilvántartásról csak annyit hogy a Gárdonyi okmányiroda megnézte hogy a 2006 március 6-án a BM nyilvántartásában is szerepel az adásvételi bemutatása és Sukoró mégis kéri a 2007-es adót de 2005-ig visszamenőlegesen. És még valami 4000Ft körüli régebbi tartozást amit nem tud nevesíteni.
Én úgy gondolom, hogy az adó behajtását csak öt évig foganatosítják. Pláne hogy 2007-töl semmi nem történt csak most letiltják a nyugdíjamból.Szeretném tudni az elévülési időt, hogy 2011-ben mely évre visszamenőleg követelhetik a súlyadót, és hogyan bizonyíthatom 13 év után hogy bejelentettem az eladást ha a rendőrség sem tud 2000 előtti adatot szolgáltatni.
Várom válaszát Tisztelettel Keresztes József

Gabicsek # 2011.02.08. 17:53

Ezt mintha tegnap másik topicban olvastam volna.

firefox # 2011.02.08. 13:49

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Tavaly október 29-én eladtam a használt 15 éves gépjárművemet.
(480Ezer Ft volt a vételár)
A vevő eljött szakértő barátjával és átnézték az autót, aknát is biztositottam nekik, tehát a-z-ig mindent megvizsgálhattak, kipróbálhattak, mentek vele egy próbakört, majd kitöltöttük a papirokat és távoztak.
4 oldalas (új) adásvételi szerződést töltöttünk ki, az egyéb részhez semmilyen feltétel nem került.
Az hozzátartozik a történethez, hogy a vevő (aki eljött megnézni az autót illetve az ő nevére irták) a „testvére“ részére vette a kocsit, aki nem volt jelen.
A kocsi a korának megfelelő állapotban volt.
10 nap múlva felkeresett telefonon a „testvér“, (személyesen nem találkoztam vele) és közölte világit az olajnyomás lámpa menet közben, szervizben akár 200 Ft-ig terjedő összegért javitanák.
Aminek a felét minimum fizessem ki. Friss volt a dolog és nem tudtam pontosan a jogaimat, tehát kibabrálni sem akartam vele, bevállaltam. Mondtam, hogy saját szerelőmmel megoldom a dolgot, hozza el az autót.
A motor olyan mértékben volt sérülve, hogy komplett cseréje volt indokolt.
Az ügyben az volt a probléma, hogy rendkívül ritka motorfajtáról beszélünk, amelyből nehéz találni működő darabot. Az új motor az ára miatt kiesett, a régit javitani nem lehetett, maradt a bontott motor. Hivatalos autóbontóban Magyarországon (!) nem találtam ilyet, egy magánszemélynél leltem rá egy komplett motorra, ami 15 éves volt, akárcsak a hibás.
A motor beépítésre került működött is ahogyan kell, az olaj és a szűrő valamint a hűtőviz újra lett cserélve és szóltam, hogy kész az autó. Természetesen ki lett próbálva az autó hosszabb távon is, meg lett hajtva, működött!
A javitást felesben fizettük ki.
115 Ezer volt összesen.
Dokumentáció nem készült a cseréről, mivel az új motor kódja ugyanaz mint a régié.
Haveri alapon csinálták meg nekem a cserét, tehát számla nincs.
A régi sérült motort minden tartozékával együtt odaadtam, a kocsival együtt elvitték. Bizonyithatóan ez a motor volt a kocsiban (motorszám).
Az autót átvétel előtt megnézhették, kifizették és elvitték.
2 és fél hónap után dühösen hiv a „testvére“ a vevőnek, hogy elfolyt az olaj és fizessek ujra, 30 E Ft volt a javitási költség, de csak 15 ezret kell adnom neki, mert ő rendes. Küldött egy csekket 15 E Ft-ról , de semmi számla vagy akármi. Telefonon hivott, idézem azt mondta „elmegyek a pénzemért ha nem fizetsz!“ (A beszélgetést rögzitettem!)
Felmerül bennem a kérdés, hogy mennyi ideig hordhatja vissza a kocsit nekem különböző ürügyekkel? A kicserélt motor HASZNÁLT és 15 ÉVES volt, én szakszerűen beépittettem neki, hibátlanul üzemelt, de én ugy gondolom egy használt motor aminek semmit nem tudok az előéletéről én ezért nem tartozok felelőséggel.
Köteles vagyok fizetni a második hibáért is vagy nincs rá kötelezettségem?
Ha kötelességem fizetni, akkor szeretnék egy szerződést irni arról, hogy további hibákért nem felelek! Rejtett hibát már kizárhatjuk..

Előre is köszönöm a választ!

bopci # 2011.02.08. 12:48

Tisztelt Fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni. Volt már két korábbi bejegyzésem, ugyanannak az ügynek a folytatása miatt írok most ide. A volt internetszolgáltatóm nem vizsgálta ki az ügyet, azt mondták, ők már átadták behajtásra a "tartozást" (szerintem el sem olvasták a vizsgálatot kérő papírt). Mivel én tudom, hogy lemondott és igénybe nem vett szolgáltatás árát akarják behajtani rajtam, de nem hajlandóak kivizsgálni az ügyet, hova tudok fordulni?

1. Bíróságra?
  2. Vagy várjam meg, hogy a behajtó cég pereljen be és ott próbáljam bizonyítani az igazamat, valamint azt, hogy a szolgáltató cég nem hajlandó semmit tenni?
  3. Vagy ezt az ügyet is vigyem a végrehajtói bíróságra, hogy töröljék onnan?
  4. Ilyen esetre - amikor még nincs végrehajtásra, csak behajtásra adva a "tartozás" - is vonatkozik a 2003. C. törvény 143. paragrafus (2) bekezdése, hogy 1 év az elévülési idő?

Segítségüket előre is köszönöm!

baloghne1935 # 2011.02.07. 12:13

Köszönöm a válaszokat, esetleg van valami ötlete, mit tegyünk?

kovacsz # 2011.02.07. 09:42
  1. Igen.
  2. Aligha. Néhány ezres kevés lesz.
baloghne1935 # 2011.02.07. 08:51

Kérem, segítsenek tanáccsal az alábbi ügyben. Köszönöm.

baloghne1935 # 2011.02.04. 13:34

Tisztelt Fórumtagok!

Férjem néhány évvel ezelőtt több banktól személyi kölcsönt vett fel, összesen kb. 4 millió forint értékben, melyekről nem volt tudomásom. Ezek közül már csak az egyiket fizeti rendszeresen a nyugdíjából, a többit nem tudja, mivel a maradék 30 ezer forintra (plusz az én nyugdíjamra) szükségünk van a megélhetéshez. Vagyonunk nincs, lakásunk a gyerekek nevén van, mi vagyunk a haszonélvezők. Az egyetlen megtakarításunk némi készpénz, az én nevemen lévő bankszámlán.

• Nemfizetés esetén a férjem hitelezői hozzáférhetnek-e az én bankszámlámon lévő megtakarításhoz, letilthatják-e az én nyugdíjamat?
  • El lehet valahogyan kerülni, hogy a hitelezői pert indítsanak ellene? Ha minden hónapban fizetünk pár ezer forintot mindegyiknek (többet nem tudunk kigazdálkodni), azzal a bíróság előtt bizonyíthatjuk fizetési hajlandóságunkat és ekkor nem perelhetnek, ha minden igaz.

Szeretném tudni most már, hogy pontosan mire számíthatok. Köszönöm előre is.

Lhotse # 2011.02.03. 10:17

A szülőknek nem "visszaperelniük" kell, csak perben igazolniuk, hogy azok az ő ingóságaik. De a lefoglalás nem úgy megy, hogy odaáll a végrehajtó a teherautóval és visz mindent! Ez csak összeírást jelent, elszállítás, árverezés majd csak akkor, ha kiderül, hogy mi az adósé, illetve, ha az igénypert el sem indítják határidőben.

De Te még a folyamat elején tartasz, amiről mi beszélünk, az meg a vége, szerintem kezdjed az elején!

Lhotse # 2011.02.03. 10:14

No azért csak lassan... A "komplett berendezés" nem helytálló, mert a Vht. felsorol néhány végrehajtás alá nem vonható vagyontárgyat is... Pl. 1 asztal, fekhely, stb.

glio # 2011.02.03. 10:07

Köszönöm a gyors választ.

Ha jól értem lefoglaltathatom a szülők ingóságait is, amit nekik kell majdan visszaperelni? (magyarra fordítva a komplett belső berendezést)
Ez jó érv lesz. :)

Köszi mégegyszer.

Üdv.

Lhotse # 2011.02.03. 10:01

Bocs. Természetesen bejuthatsz a házba, ha beengednek.

Lhotse # 2011.02.03. 10:01
  1. Nem.
  2. Biztosan, de nem javaslom.
  3. Nyilván csak azt ami ott van.

Tehát: a követelést bírósági/közjegyzői úton kell érvényesíteni. Aztán, ha van végrehajtható okirat a kezedben, akkor kérheted a vh-lap kiállítását, majd megelőlegezed a vh költségeit, aztán majd a végrehajtó bemehet a házba és lefoglalhatja a vagyontárgyakat. A foglalást követően a szülők majd nyilván igénypert indítanak, hogy az ingóságok nem a gyermekük tulajdonát képezik... Ez színesítheti a dolgot. Ha minden ok., akkor a végrehajtó majd árverez.

Ha adósnak nincs más vagyona, egyszer majd csak lesz neki valamilyen munkabére, vagy nyugdíja... Csak vigyázz, el ne évüljön a követelés!

glio # 2011.02.03. 09:55

Sziasztok.
Tartoznak kb 2m forinttal.
Az adós a szülei házában lakik.
Azt hiszem még albérleti szerződést is kötöttek.
Ingatlan nincs a nevén. Jövedelme csak a RAT (~28.000Ft).

Be tudok-e jutni törvényesen a házba?
Ingóságot el tudok-e hozni?
Ha igen, akkor milyen ingóságot tudok elhozni?

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.

hévike # 2011.01.30. 15:14

Jó rendbe késve fizettem ok, de a villanyt is késve fizettem arra semmi +. 23.000 Ft kell fizetnem mindig a védendő fogyasztókat hallom. Csak azt nem tudom elötte 2008- ba miért nem kaptam csekket, hogy tartozom!

végrehajtó1 # 2011.01.30. 08:52

nem sok
igen
igen
nem max.50%-ig. de 33% a biztos
igen
igen de nem jelképes összeggel
ezt nem tudom (érdekes kérdés)

verhovenszkij # 2011.01.29. 23:19

Üdvözlet,

több, ámbár számomra fontos kérdésem lenne. Diákhitel miatt APEH-hez került a tartozásom. Nem fizettem semmit, a tartozás kb. 2 millió HUF. Sajnálatos módon örököltem egy családi ház egynegyed részét, édesanyám és öcsém a további tulajdonosok. Volt itt APEH, jegyzőkönyvet vettek fel, aminek alapján semmiféle ingósággal nem rendelkezem, ami a házban található, az sem haladja meg a személyes használat mértékét. Lefoglalták a házrészt, s most itt tartunk.

Amiket kihagytam, de gondolom kitalálható:

• nincs jövedelmem, nincs bankszámlám, nincs munkám, nincs semmilyen magántulajdonom, a házrésztől eltekintve.
  • semmilyen esély nincs arra, hogy visszafizessem, vagy anyám, vagy a jóisten.

Kérdéseim:

1. Gondolom, most meghatározatlan időn belül árverezésre bocsátják a házrészt. Van-e arra reális esély, hogy jelentkezik rá vevő? (falu)
2.1. Ha a házon van bármiféle jelzáloghitel (nem az én nevemen), akkor azt a bank ebben az esetben felmondja körülményekre való tekintet nélkül?
2.2. Csak a jelzáloghitelekre vonatkozik ez? Ha egyáltalán valamire.
3. Amennyiben bármilyen munkát kapok, úgy arra szímíthatok-e, hogy azt a pénzt 100 százalékban lefoglalja az Adóhivatal?
4. Amennyiben meghirdetik a házrészt érverezésre, s senki nem jelentkezik, akkor mi történik? Újra meghirdetik 6 hónap múlva, s így tovább?
5. Ha ezen az árverésen pl. az öcsém megjelenik egy jelképes összeggel, akkor ő megveheti-e? Tehát hogy van-e bármilyen alsó határa, ill. bármilyen megkötése az árverésnek?
6. Jelentős belvízzel nézünk szembe. A ház egynegyed része vályogból épült, többi része tégla. A vályogrész azonban több helyen megrepedt, rogyadozik. HA esetleg összedől, rokonaim hivatkozhatnak-e arra, az volt az én részem, lári fári. (Ez a kérdésem abszolút jóhiszemű, illetve valós helyzetet ír le.)

Bármelyik kérdésre adott választ előre is nagyon köszönöm.

Elnézést a naivitásért, abszolút semmi tudással nem rendelkezem a jogot illetően, tudom ez nem jó, de mást tanultam, ennyi.