Adatvédelmi törvény, adatbiztonság


igen? # 2004.01.30. 12:42

Kedves Kenderice!
Ha jól tudom, a számlaegyenleg megküldése egy olyan +szolgáltatása a banknak, amelyet nem kötelező igénybe venni. Természetesen a bank köteles kérésre kiállítani egy egyenleget, de hogy azt havonta megküldje neked, ahhoz külön meghatalmazás kell. Ezért lehetséges az is -ha valaki félti az adatait -, hogy havonta besétál a bankfókba, és személyesen kéri el a banszámlakivonatot.

Kenderice # 2004.01.26. 22:02

Következő lenne a történet.
Van egy banknál folyószámlám. Minden hónap 10. körül megérkezik az előző havi számlaegyenleg sima levélként. Kivéve az egyik havit, az ugyanis "elkallódott".
Mivel egy ilyen számlakivonat tartalmaz nevet, lakcímet, számlaszámot, pénzösszeget. A bank állítása szerint ezt ők elküldték, de meg már nem érkezett.
Kérdések:
Nem kellene-e a banknak nyomonkövethető formában elküldeni a számlakivonatokat az ügyfelek részére a fent megnevezett adatok tartalmazása miatt (ajánlott levél, stb..)?
Ha a fenti kérdésre NEM a válasz, akkor okolható-e a bank azért, ha ezekután egy szép napon egy ukrán maffiacsemetékből álló társaság a számlakivonatot lobogtatva bekopog, és illedelmesen felszólít az abban szereplő pénzösszeg mihamarabbi átadására?
Nem sérti az adatvédelmi törvényt ez az adatkezelési forma?

(u.i. A hazai viszonylatokat szem előtt tartva bankokat csak ne sajnálja senki, ha esetleg a biztonságosabb adatkezelésből kifolyólag többletkiadásuk keletkezne.)

Előre is köszönöm a válaszokat és véleményeket.

Kenderice