az építőközösség hátrányai, azaz fúrd, ahol éred!


Bubó # 2004.02.21. 21:48

148. § (1) A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

II. A közös tulajdon megszüntetése iránt indult perben a bíróság bármelyik tulajdonostárs kérelmére a közös tulajdont társasház-tulajdonná alakíthatja át.
A közös tulajdonnak társasház-tulajdonná való átalakítása esetén az alapító okiratot a bíróság ítélete pótolja. Ezért az alapító okirat tartalmát - a felek álláspontjának és méltányos érdekeinek figyelembevételével - a bíróság az ítéletében állapítja meg.

Az első idézet a Ptk-ból, a második a PK 11. számúállásfoglalásból való.

A bíróságot köti a törvény: a közös tulajdon megszüntetése különféle módjai közül kötelező a sorrend: első a természetbeni megosztás, és nem az árverés.

Bömzi, a te esetedben csak a társasházzá alakítás jöhet számításba.

Hiába kérnéd ugyanis a közös tulajdon megszüntetését 4 lakásos lakóházra másféle módon, ha az ellenzékiek egyike is a társasházzá alakítást kéri (és kérni fogja!), a bíróságnak kötelező a közös tulajdon megszüntetését ekként elvégezni.

Üdv.

Zoltán György # 2004.02.21. 19:23

Osztatlan közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérelmére a Bíróság is elredelheti!

Bubó # 2004.02.21. 18:02

Kedves Bömzi!

Jól látod, nem kell feltétlenül 100 %-os egyetértés a társasház alapításhoz!
8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.

Javaslom, tanulmányozd át a társasházi törvényt.

A közös tulajdon bírósági megszüntetése a ti esetekben gyakorlatilag nem járható út, csak a társasház alapítás jöhet számításba.

Ha nincs meg a 100 %-os egyetértés, akkor jöhet a bíróság, a társasházi törvény idézett rendelkezése szerint.

Üdv.

Zoltán György # 2004.02.21. 08:51

Vásároljátok ki őket, ha ez nem megoldható, akkor a közös tulajdon meszüntetését kérjétek a Bíróságtól! Akár árveréssel!!!

bömzi # 2004.02.20. 21:22

Kedves Bubó,

a ház már 31 éve készen van. Viszont van benne 2 család, akik folyamatosan ölik egymást, csakazértis alátesznek a másiknak.
A napokban lett körbeküldve egy javaslat, hogy alakuljunk társasházzá, felsorolva az esetleges költségek, stb. Természetesen ez nagyon jó lenne, ha megvalósulna, de attól tartok, hogy megint lesz egy őrült, aki azért sem támogatja... vagy nem kell ehhez 100%-os egyetértés? Ha igen, mire számíthatunk? Milyen úton lehet mégis érvényre juttatni a többség akaratát?

Bubó # 2004.01.29. 17:13

Kedves bömzi!
Még nincs kész a ház? Mert ha az építkezés befejeződött, egymással elszámoltatok, megkaptátok a használatbavételi engedélyt, akkor ez már nem építőközösség.
Hát akkor micsoda? Szerintem ez egy négylakásos, közös tulajdonban lévő magánház! Rátok így a Ptk. XII. fejezetében a közös tulajdonra vonatkozó szabályok érvényesek.
Miért nem alakultok át társasházzá? Nem volna az jobb? Az alapítás egy kicsit zűrös, költséggel is jár, de azután tiszta szabályok szerint működhettek együtt.
Ajánlom figyelmedbe az új társasházi törvényt! Ha kéred, elküldöm e-mailben.
Üdv.

bömzi # 2004.01.29. 11:35

Segítséget szeretnék kérni... egy 4 lakásos házban élek a családommal. A ház, mivel társasházi szerződés nincs, építőközösség. Ez nem is lenne baj, ha nem lenne egy olyan család, amely akár heccből is megvétóz bizonyos dolgokat, mint pl. nyílászárócsere, stb.
A kérdés a következő: a társasházi törvény változott; nem kell 100% egyetértés bizonyos változtatások elfogadásához. Ez nem érvényes esetleg ránk is???