folyóirat kiadás


Ben # 2004.04.01. 09:53

Hogy kicsit világosabb legyen néhány típuspélda a cikkek fajtáival kapcsolatban:

  1. A cikk a coltról szól. A megírásához két régi könyv szolgált alapanyagul, az egyik könyvből egy fényképet is szeretnék mellékelni.
  2. Egy másik cikk például a Marsról szól. Most rengeteg újságban, magazinban lehet róla cikkeket olvasni, ezeket mind felhasználom a cikk megírásához. Természetesen előkerülhet az iskolai földrajz könyv is, hiszen alapinformációk abban is találhatóak. Fénykép az egyik magazinból lenne mellékelve.
  3. Egy magyar városról írok cikket. Személyesen ott járok készítek néhány képet például a templomról, a városházáról, egyéb házakról. A képeket én készítettem, tehát gondolom, hogy szerzői jogi probléma ilyen esetben nincs, viszont középületekről van szó, esetleg szobrokról.

Az említett esetekben milyen szerzői vagy egyéb jogi kötelezettségeim vannak. Fel kell-e tüntetni a forrásanyagot. (A b esetben a forrásanyag hosszabb lenne, mint maga a cikk, a c esetben pedig tulajdonképpen nem tudom behatárolni, hogy mi a forrásanyag)

Ben # 2004.03.10. 11:29

Több kérdésem is lenne folyóiratok, magazinok kiadásával, megjelentetésével kapcsolatban:

  1. A magazin nevét - különösen ha korábban (pár évtizede) használatban volt - hogyan kell engedélyeztetni?
  2. A kiadványban megjelent cikkekre, fényképekre vonatkozólag kell-e külön engedélyt kérni, vagy elegendő, ha fel van tüntetve a képek, cikkek forrása?
  3. Mi az eljárás akkor, ha a magazinban képregényt szeretnénk megjelentetni, de nem kifejezetten ez a magazin profilja?

Nagy hirtelen ennyi jut eszembe. Azt is megköszönném, ha valaki tudna olyan weblapot mondani, ahol összefoglalóan is olvashatok a témáról.