Baleseti nem vagyoni kártérítés összege mennyi legyen?

tpancs # 2004.03.30. 08:59

Üdvözlök mindenkit!

Precedens összegekre lenne szükségem közúti baleset kártérítési ügyében.

A baleset: --------
  • A sérült (31 éves nőtlen) munkavégzés közben zöld jelzésen áthaladva ütközött egy piroson áthajtó kamionnal. A kamionnak volt felelősségbiztosítása, a tanúk és igazságügyi szakértők által bizonyítottan és bírósági ítélet által is hitelesítve a felelősség 100%-ban a kamionsofőré volt. A sérült részéről a baleset munkahelyi balesetnek minősült, hiszen munkaidőben, telephelyre menet közben érte, alkoholt nem fogyasztott, részéről minden szabályosan történt.
A baleset következményei: -----------------------
  • A sérült olyan súlyos (agy) sérüléseket (is) szenvedett, hogy 1 évig kómában volt és úgy néz ki, hogy élete végéig intenzív ápolásra fog szorulni. Jelen pillanatban (majd két évvel a baleset után) is kórházban fekszik, önellátásra teljességgel képtelen, magától enni, felülni, járni, beszélni stb. nem tud, viszont magánál van, mutogatással lehet vele kommunikálni.
Kérdések: -------
    1. Mennyi nem vagyoni kártérítési összeget lehet követelni a maradandó és 100%-os egészségromlásért és kitől (elkövető, elkövető felelősség biztosítója, munkahely)? Milyen bírósági precedensek (összegek) vannak hasonló ügyekben és hol lehet ezeket elérni? Milyen peren kívüli megállapodások (összegek) lehetségesek? Magánban is jöhet az infó.
  • Mivel a mozgatás és szállítás nagyon megnehezült (speciális tolókocsival lehetséges csak) és a lakás a 10. emeleten van, ezért kérhető-e a lakáscsere, a jelenlegi lakás és egy családi ház vagy házrész közti értékkülönbözet megtérítése?
  • A közlekedés hagyományos eszközökkel lehetetlen, csak nagyobb méretű személyautóval oldható meg, aminek megvásárlása elkerülhetetlen lesz (ha hazakerül a kórházból). A beszerzés költségeinek megtérítése kérhető a biztosítótól?
  • Az tanácsokat előre is köszönöm.

tpancs

Zoltán György # 2004.03.30. 21:05

Kedves Tpancs!

Zebrán zöldben engem is elütöttek, 10 napig voltam eszméletlen (agyzúzódás), 5 hónapig korházban, és a negyedik hónap végén derült csak ki, hogy azért nem tudok járni, mert darabosan van törve a bal oldalam. (Medencecsont, Farcsont, Farokcsont... a jobb oldalamon mind a mai napig megvan egy zsírtörés.)
    Az elkövető felelősségbiztosítója köteles helytállni!
    Mindent fizetniük kell. Én még szerencsés vagyok, kaptam kétszázezer forintot 1988-ban.
    Itt tízmillió forint felett van szó, ezért a szükséges iratok, és egyébb számlák...stb egyeztetése és az álláspont kialakítása érdekében ezt személyesen.

Saját tapasztalatom,
    Dr. Cser Ágnes segítőkészsége,
    és néhány egyébb jogi kapaszkodóval ez megoldható!!!

tpancs # 2004.03.31. 09:23

Köszönöm a választ, de ettől függetlenül továbbra is várok konkrét összegeket vagy precedenseket, ha lehetséges.

Még azt is megígérhetem, hogy ha valakitől olyan információt vagy konkrét tanácsot kapok, ami jelentős mértékben javít a jelenlegi tárgyalási pozíciónkon a BIZTOSÍTÓVAL SZEMBEN, akkor azt anyagilag is honorálni fogjuk, és ez nem vicc.

tpancs

the big cat # 2004.03.31. 10:31
    1. Akármennyit. De annak arányosnak kell lennie az anyagilag nem mérhető életminőségromlással mind a balesetet szenvedett, mind az őt ápolók részéről. mo-on nincs precensjog, így a korábbi ítéletek nemigazán irányadóak, egyébként öszegszerűen is meglehetősen alacsonyak, nagyon ritka a milliós nem vagyoni kártérítés. Bármilyen peren kívüli megállapodás lehetséges.
    2. Az nyilvánvaló anyagi kár, tehát kérhető a különbözet, de véleményem szerint csak annyi, amennyi egy 10. emeleti és egy földszinti hasonló lakás ára között van.
    3. Ugyanez, az autó teljes ára nem kérhető, csak az a különbözet ami amostani autó és szükséges nagyságú autó között van. Ha jelenleg nincs autó, akkor sem kérhető az autó teljes ára.

Egyébként a vagyoni károk megtérítésére ne külön-külön kérjetek összegeket, hanem kérjétek életjáradék megállapítását, hiszen a költségeitek folymatosan fel fognak merülni, még az autót is cserélni kell időnként. Az életjáradék alapjaként aztán össze kell szedni minden folyamatosan felmerülő plusz költséget. Emellett természetesen követelhetők az egyszeri költségek is, és a nem vagyoni kártérítés atartós életminőségromlás nyomán.

Zoltán György # 2004.03.31. 10:47

A havi járadékom és a költségtérítés együtt: 40.000.-Ft, havonta + 31.000.-Ft a nyugdíj.

Kitti # 2007.05.30. 14:43

Tavaly márciusban volt egy autóbalesetünk. Eleinte nem volt semmi gond, aztán egyszercsak észrevettem, hogy nem akarok beülni az autóba, félek a saját férjem vezetésétől, (pedig nem is ő volt a hibás), félek az összes létező autótól ami van. Orvoshoz is elmentem. Szeptember óta gyógyszert eszek. A munkámhoz, a mindennapi életemhez nagyon kellene az autóba ülés, vezetés. Pszichés alapon is lehetne kártérítést igényelni, ami lehet, hogy nem gyógyítaná meg a fejem, de legalább tudnánk az autóba olyan biztonsági felszereléseket venni, amitől egy kicsit megnyugodnék, és nem süllyednék még mélyebbre a szorongásomban.
    Köszönöm.

Panita75 # 2007.11.22. 15:45

Üdvözletem!

Nemrég autóbalesetet szenvedtem, melynek következtében szegycsont törésem lett. A vétkes autós biztosítójához szeretnék benyújtani kárigényt, de ők nem valami segítőkészek. Azt mondta az Ügyintéző hölgy, hogy részletesen írjam le, mire tartok igényt. Mikor megkérdeztem, hogy mire tarthatok, azt mondta, hogy ő nem adhat konkrét felvilágosítást. Azt elárulta, hogy a gyógyszer költséget, vizitdíjat és a táppénz folytán kieső keresetet benyújthatom, de mást nem mondott. Azt tanácsolta, kérdezzek meg egy ügyvédet!
    Nem szeretnék pereskedni velük, mert erre sem időm, sem pénzem, sem enegriám nincs. Viszont ez a hölgyemény forintosítva kéri a felsorolást. Nem tudom mit lehet ilyenkor kérni, és pláne azt nem, milyen értékben.

Panita75

-

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.22. 17:28

Például az ügyvédi tanácsadás, jogi kéviselet költségeinek megtérítését is kérheted. Mert azért nem csak pereskedéshez lehet szüksége az embernek ügyvédre. És akkor még mindig csak a vagyoni károknál tartunk.

Az ügyintézőt ne kárhoztasd, neki tényleg nem az a dolga, hogy neked segítsen. Az ő ügyfele a károkozó, amunkáltatója meg az ellenérdekelt biztosító.

Panita75 # 2007.11.23. 11:06

Azt hiszem az lesz a legegyszerűbb, ha beadom a kis blokkjaimat meg a táppénzes papíromat. Ennyi.

Az ügyvédek, akiktől tanácsot kértem azt mondták, hogy ez elhúzódhat akár hónapokig is. Ezért szerettem volna, ha valaki megmondja miért és mennyit (reálisan) kérhetek, amibe nem köt bele a biztosító.

-

monalisa1 # 2007.11.23. 14:50

Azért valamennyi nem vagyoni kárigénnyel is állj elő a biztosító felé - 150-200 ezer forint -, hogy a nagy fájdalmak, a kórház stb., valamint a vétlen baleset miatti pszichés trauma. Meg hogy a családtagok is nagyon aggódtak érted, és a történés lelkileg őket is nagyon megviselte.

Ha van háztartási biztosításotok néhány fillér onnan is jöhet töréskár okán.

monalisa1 # 2007.11.23. 14:56

Az hogy egy kárrendezés elhuzódik - magától értetődő... De a káresemény ill. a kárigény beadásától jár a kamattérités is.

kispamacs # 2013.12.26. 12:26

Üdvözletem!

2 éve motorral balesetet szendvedtem (előzés közben kijött előm egy autó), egyik lábam, és könyököm eltörött.
    A lábam rendbe jött, de a könyökem nem, és nem is lesz 100%-os, nem tudom teljesen behajlítani. Egyelőre még folyamatos gyógytornára járok.
    Mekkora összegű nem vagyoni kártérítéssel élhetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.30. 14:26

Vagyoni kár nem ért?

gerbera317 # 2013.12.30. 14:34

Egyáltalán: ki volt a hibás? Marasztaló ítélet vagy ilyesmi van?

monalisa1 # 2013.12.30. 15:18

Miben gátol, miben korlátoz, vagyis a baleset előtti életedben történt-e változás. / A "mennyit is kaphatok" nem vagyoni kártérítésként kérdést egyenlőre tedd tallonba, attól még nagyon messze vagy - ha egyáltalán is.

Konzultálj olyan ügyvéddel aki jártas közlekedési balesetettel kapcsolatos kártérítési ügyekben. / A fórumon a "semmi" információk alapján nem tudnak neked segíteni.

monalisa1 # 2013.12.30. 15:24

(Ha esetleg rosszul forrt össze a csont azt itéletnapig is lehet tornásztatni, sajnos jobb akkor sem lesz.)

ObudaFan # 2013.12.30. 17:27

Egy-két százezres tétel.

RMarci (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 19:28

Jó estét!
    Közlekedési balesetet szenvedtem, áprilisban, utasként..
    Kettős látásom illetve állkapocsont-törésem lett, valamint egy ideig le volt bénulva a fél oldalam..Az Országos Rehabilitációs Intézetben kezelnek, Egyetemista vagyok, Bányamérnök- Miskolci Egyetemen, így azt is halasztanom kell..Kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e kártérítést és,ha igen körülbelül milyen összegben?
    Köszönöm válaszukat.

Bogília # 2015.07.24. 09:51

Tisztelt Szakértő!

Februárban szenvedtem balesetet egy bolt előtt, mivel a bolthoz tartozó enyhén meredek feljáróra leterített műanyag "szőnyeg/lábtörlő" erősen le volt fagyva, jeges volt. Szilánkos bokatörésem lett. Még mindig kezelésekre járok, borzasztóan fáj még mindig a lábam.Az üzlet nem ismeri el felelősségét,semmilyen kártérítésre nem nyitott, pedig (mivel családi házból lett kialakítva az üzlethelyiség és a feljáró is hozzá tartozik), nem közterületi rész.Azt közölték, hogy nem kellet volna náluk vásárolnom, és minek használtam a feljárót? Úgy tudom, köteles a bolt tulajdonosa, vagy alkalmazottja megfelelően, karbantartani, csúszásmentesíteni az üzlet előtti részt. A balesetnek volt egy szemtanúja is, aki azonnal a segítségemre sietett, de sajnos nem hajlandó tanúskodni. A baleset másnapján a férjem visszament a boltba és vetetett fel jegyzőkönyvet a balesetről.Az ügy február óta húzódik, sajnos megrekedtem.Volt egy ügyvéd, aki elkezdte az ügyet, de visszadobta, mondván nem ér rá "tyúkperekkel" foglalkozni.
    Azt sem tudom mennyi lehet a kártérítés, milyen összeget milyen címszóval lehet ilyen esetekben igényelni, egyáltalán van elévülési ideje egy ilyen ügynek?
    Az orvosi kezelés még szeptemberben folytatódni fog, mert sajnos még mindig nincs rendben a lábam.

Köszönöm előre is a segítséget!

drotos5 # 2015.11.25. 18:20

Üdvözlöm.Tavaly 2015.10.13-án volt egy munkahelyi balesetem.Markoló elvágott egy gázcsövet és berobbant.Testem 23 százaléka 2 fokú égési sérülést szenvedett.Műtét után eltávolították az elhalt bőrt.Azóta a jobb karomon kívül minden sérült testrészem rendbe jött.A jobb karom foltos és piros heges maradt,napi szinten krémezni kell mert olyan hamar kiszárad a bőr hogy szinte elviselhetetlen.Nemsokára lesz a tárgyalás engem tanúként idéztek be.Olyan kérdésem lenne hogy számíthatok kártérítésre?Tudom kevés az információ.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.25. 19:21

Ha nem kérsz, akkor aligha.

drotos5 # 2015.11.30. 15:35

Üdvözlöm.Ma volt egy tárgyalásom.Tanúként voltam beidézve.Tárgyalás után kitűzték a következő tárgyalást.Azt mondta a Biró hogy a sértett nek is kell menni(rám mondta).Arra lennék kíváncsi hogy a sértettből is lehet vádlott.
    Köszönöm.

Sherlock # 2015.11.30. 17:13

El kellene menned egy ügyvédhez, mert nemigen érted mi folyik körülötted és gondjaid lesznek a kompenzációval.

groszfater@gmail.com # 2015.11.30. 17:30

Nemcsak a kompenzációval, még az is kiderülhet az ő cigijétől gyulladt be az elszabadult gáz.

Mano1717 # 2016.04.12. 06:32

Tisztelt szakértő!

2016.03.12.-én fontálisan karamboloztam ugy hogy nem én voltam a hibás a szembe jövö sofőr rosszul lett és át jött az én sávomba. Több szörös zuzodások és tőbbszörös nyilt álcsonttörést szenvedtem. Megműtotötek 4 db platinát raktak az államba. Kb. mennyi kártérités jár?? Mit lehet követelni a biztositotól?