Baleseti nem vagyoni kártérítés összege mennyi legyen?

Dr.Attika # 2016.07.26. 19:46

Szépen vagyunk. A NAV rendszeresen tölti le a jogifórumos hozzászólásokat és értékeli azokat. Most már azt is tudja, a pizzafutároknak mennyi adózatlan jövedelme van és hogyan keletkezik.

Dr. Szentimrey Mária # 2016.07.26. 12:32

Tisztelt Danxki!

Minden ügy más, ezért egy "zsinórmértéket" is nehéz felállítani, mivel a káreset időpontja és a bírósági ítéletek időpontja között is több év telik el. Több ilyen ügyet is viszünk, több esetben - ügyvédi segítséggel - peren kívül is lezárhatóak az eredeti ajánlatnál magasabb kártérítési kifizetéssel az ügyek. Gondolom 100%-os táppénzt kapott. A biztosító által fizetendő kártérítés részben vagyoni részben pedig nem vagyoni kártérítés (ez az Új Ptk. hatálya alatti esetekben a sérelemdíj). Vagyoni kártérítés lehet pl.: háztartási segítség, gondozás, közlekedési költségek, gyógyszerköltség, járadékok a jövőre nézve, kiesett jövedelem (ha a táppénz nem fedezte), stb. A nem vagyoni kártérítés összegénél mindig mérlegeléssel dönt a biztosító és később a bíróság is, de az összegszerűséget nagyon nagy mértékben meghatározza, hogy keletkezett-e maradandó sérülés, még ha csekély fokú is - amely az egész életvitelt, karrierpályát befolyásolja.

Üdvözlettel,

Dr. Szentimrey Mária
ügyvéd, egészségügyi szakjogász
iroda@szentimrey.hu, www.szentimrey.hu

Rexor # 2016.04.19. 11:53

Egyébként az adót még elvileg be tudja fizetni maga után, de a járulékokat már a munkáltatónak kellene a 08-as bevallásokon.

Rexor # 2016.04.19. 11:46

"Egy önrevízió keretében utólag bevallod ezt a jövedelmedet és megfizeted utána a közterheket (adó, járulék)!": igen, ez kb. annyi, mint amit a biztosítótól kapna jó esetben :). Nem a legjobb biznisz.

lajcsó # 2016.04.19. 06:21

"Ezt a bíróság nem veszi figyelembe, hogy mennyi volt még a befolyó összeg a munkám során?"
De igen, amennyiben szerepel az adóbevallásodban!
Ha nem szerepel az adóbevallásodban akkor sincs gond. Egy önrevízió keretében utólag bevallod ezt a jövedelmedet és megfizeted utána a közterheket (adó, járulék)! Utána már csak ki kell kérned az adóhatóságtól a Jövedelemigazolást és büszkén lobogtathatod azt a bíróság előtt!

danxki # 2016.04.18. 19:28

Pizzafutárkodtam, 4 órás bejelentésem volt.
A felépülés után visszamentem,de nem tudtam teljesíteni a baleset előtti színvonalat, ezért ott kellett hagynom és egy másik, kevesebbet fizető helyre kellett mennem.

És igen, 4 órás bejelentés mellett kaptam a havi 37ezer Ft táppénzt, de a jattom naponta jó sokat dobott a pénzemen. Esetenként olyan címre vittem pizzát (ahol már jártam futárkodás közben/megismertek) 500 vagy akár 1.000 Ft borravalót is adtak, emellett sok 200-300 Ft is volt.
Ezt a bíróság nem veszi figyelembe, hogy mennyi volt még a befolyó összeg a munkám során?

Azzal mindenki tisztában van szerintem, hogy az összes ilyen helyen a tulaj a futár bérét jattal együtt kalkulálja (mintha azt is ő adná). Plusz a címenkénti bérezés is jár a napi fix béren felül.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 17:01

A bíróság meg nem számítja bele.

Immaculata # 2016.04.18. 15:44

a munkáltató beleszámolta a bérembe a jattot is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 13:05

Táppénzt kaptam,havi kb 37ezer forintot. A baleset előtt átlagban kerestem napi 12-16ezer forintot.
Nem jön ki a matek...

Rexor # 2016.04.18. 12:07

Igen, de akkor szerintem nem kellene elfogadni a 10%-ot, de az ügyvéd majd megmondja. EZt a napi 12-16 ezer forintos jövdelemet pedig szerintem annyira nem kellenehangsúlyoznod, mert ha jól értem zsebbe kaptad ezt a pénzt, és esetleg a nyakadra hozol egy vagyonosodási vizsgálatot is...

Immaculata # 2016.04.18. 12:01

Igazságügyi orvosszakértőnek kell megvizsgálnia.

Hogy mennyi sérelmi díj illet meg, az attól függ, milyen lesz a végkimenetel, vagyis ha még gyógyulási folyamatban vagy, nem lehet reálisan megállapítani, ténylegesen milyen mértékű az egészségkárosodásod.

Fogadd el a 10%-ot, és menj bele a perbe.

danxki # 2016.04.18. 11:41

Még a tisztánlátás végett:

Fiatal, 22 éves vagyok (1993.07.22), versenytáncoltam, hosszútávos atléta voltam, küzdősportoltam és emelt testnevelés érettségit tettem, emellett folyamatosan testépítettem, amely izmok a baleset során leépültek. Az iskolai csapatban is minden sportban résztvettem "frontemberként" (floorball,kosárlabda,röplabda,kézilabda,foci,baseball,rövid-közép-hosszútávfutás,stb...), majd az iskola befejeztével se esett vissza a sportos életmód, egészem a balesetig.

A baleset óta nem tudok futni! :(

danxki # 2016.04.18. 11:34

Tisztelt Mindenki!

Valaki tudna segíteni, hogy az én ügyemben mire számíthatok?

Hivatalos: http://police.hu/…dasa-gyorben

Volt egy motorbalesetem,amelyben én voltam a vétlen. Az okozó biztosítója megvizsgált és 13%-ban állapították meg az egészségkárosodás mértékét.

A balesetben a jobb lábam sérült:
ketté tört a combcsontom, beszakadt a combizmom és a térdem is eltört. Beültettek egy 40cm-es fémet,amit 3 csavarral rögzítettek.

Munkahelyi baleset és közlekedési baleset egyben. (Munkahelyről hazafele történt a baleset) Táppénzt kaptam,havi kb 37ezer forintot. A baleset előtt átlagban kerestem napi 12-16ezer forintot.
10 hónapig nem tudtam munkába állni (2014.08.23-2015.06.05).

Kérdésem:
Mekkora kártérítési összeg illet meg engem,amely reális lenne ebben a helyzetben? Ill.úgy érzem a biztosító orvosszakértője nem függetlenül állapította meg ezt a 13%-ot. Ilyenkor mit tehetek?

Plusz infók:
Megjött a biztosító ajánlata, amely 2 millió forint. A balesetet követően felkeresték édesanyámat kártalanítási szakértők/jogi tanácsadó, akikkel létrejött egy szerződés, melyben a teljes kártérítési összeg/"jóvátétel" (vagyoni és nem vagyoni kártérítés) 10%-át kapják fizetségül. Ők nevetségesnek tartják ezt a 2 millió forintos ajánlatot, ahogy én is.
A fémkivétel előtt már véglegesítették az állapotomat és a véglegesítés után, de a fémkivétel előtt vizsgált meg az Allianz Hungária igazságügyi orvosszakértője.

Konzultáltam Budapesti ügyvéddel is, akivel 1 óra beszélgetés/konzultálás és az ügy részletesebb megismertetése után azt mondta,hogy ez így számomra reálisan nézve minimum 7 millió forintot kéne, hogy kapjak, ehhez mérten is keveslem a 2 milliós ajánlatot.

A balesetet követő 10 hónapban nem tudtam munkába állni, rengeteg jövedelmem kiesett (mivel a valódi keresetem nagyon csekély része járt táppénzben, de ezt nem tudom alátámasztani papírokkal /pizzafutár voltam és a munkáltató beleszámolta a bérembe a jattot is. Így a keresetem napi szinten 12-18 ezer forint között mozgott. Ehhez képest a 37ezres HAVI táppénz 2 napi munkámnak felelt volna meg.)

Kérem ha valaki tud, segítsen! Plusz ha valaki tudna mutatni egy olyan oldalt, ahol több nem vagyoni kártérítéses ügyek,ill. perek végkimenetelét leírják és a kapott/megítélt összegekeg is!

Köszönöm!

Rexor # 2016.04.12. 06:57

Kb. 100 körülményt kell vizsgálni az ügyben, mennyi volt a baleset előtt a jövedelmed, mekkor kár ért,mennyi az egészségkárosodás mértéke, mik voltak az eset körülményei, stb.

Mano1717 # 2016.04.12. 06:37

Az már megvolt. Csak a kiváncsiság hajt hogy mire számolhatok.

Sherlock # 2016.04.12. 06:34

Fogadj ügyvédet.

Mano1717 # 2016.04.12. 06:32

Tisztelt szakértő!

2016.03.12.-én fontálisan karamboloztam ugy hogy nem én voltam a hibás a szembe jövö sofőr rosszul lett és át jött az én sávomba. Több szörös zuzodások és tőbbszörös nyilt álcsonttörést szenvedtem. Megműtotötek 4 db platinát raktak az államba. Kb. mennyi kártérités jár?? Mit lehet követelni a biztositotól?

groszfater@gmail.com # 2015.11.30. 17:30

Nemcsak a kompenzációval, még az is kiderülhet az ő cigijétől gyulladt be az elszabadult gáz.

Sherlock # 2015.11.30. 17:13

El kellene menned egy ügyvédhez, mert nemigen érted mi folyik körülötted és gondjaid lesznek a kompenzációval.

drotos5 # 2015.11.30. 15:35

Üdvözlöm.Ma volt egy tárgyalásom.Tanúként voltam beidézve.Tárgyalás után kitűzték a következő tárgyalást.Azt mondta a Biró hogy a sértett nek is kell menni(rám mondta).Arra lennék kíváncsi hogy a sértettből is lehet vádlott.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.25. 19:21

Ha nem kérsz, akkor aligha.

drotos5 # 2015.11.25. 18:20

Üdvözlöm.Tavaly 2015.10.13-án volt egy munkahelyi balesetem.Markoló elvágott egy gázcsövet és berobbant.Testem 23 százaléka 2 fokú égési sérülést szenvedett.Műtét után eltávolították az elhalt bőrt.Azóta a jobb karomon kívül minden sérült testrészem rendbe jött.A jobb karom foltos és piros heges maradt,napi szinten krémezni kell mert olyan hamar kiszárad a bőr hogy szinte elviselhetetlen.Nemsokára lesz a tárgyalás engem tanúként idéztek be.Olyan kérdésem lenne hogy számíthatok kártérítésre?Tudom kevés az információ.Köszönöm.

Bogília # 2015.07.24. 09:51

Tisztelt Szakértő!

Februárban szenvedtem balesetet egy bolt előtt, mivel a bolthoz tartozó enyhén meredek feljáróra leterített műanyag "szőnyeg/lábtörlő" erősen le volt fagyva, jeges volt. Szilánkos bokatörésem lett. Még mindig kezelésekre járok, borzasztóan fáj még mindig a lábam.Az üzlet nem ismeri el felelősségét,semmilyen kártérítésre nem nyitott, pedig (mivel családi házból lett kialakítva az üzlethelyiség és a feljáró is hozzá tartozik), nem közterületi rész.Azt közölték, hogy nem kellet volna náluk vásárolnom, és minek használtam a feljárót? Úgy tudom, köteles a bolt tulajdonosa, vagy alkalmazottja megfelelően, karbantartani, csúszásmentesíteni az üzlet előtti részt. A balesetnek volt egy szemtanúja is, aki azonnal a segítségemre sietett, de sajnos nem hajlandó tanúskodni. A baleset másnapján a férjem visszament a boltba és vetetett fel jegyzőkönyvet a balesetről.Az ügy február óta húzódik, sajnos megrekedtem.Volt egy ügyvéd, aki elkezdte az ügyet, de visszadobta, mondván nem ér rá "tyúkperekkel" foglalkozni.
Azt sem tudom mennyi lehet a kártérítés, milyen összeget milyen címszóval lehet ilyen esetekben igényelni, egyáltalán van elévülési ideje egy ilyen ügynek?
Az orvosi kezelés még szeptemberben folytatódni fog, mert sajnos még mindig nincs rendben a lábam.

Köszönöm előre is a segítséget!

RMarci (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 19:28

Jó estét!
Közlekedési balesetet szenvedtem, áprilisban, utasként..
Kettős látásom illetve állkapocsont-törésem lett, valamint egy ideig le volt bénulva a fél oldalam..Az Országos Rehabilitációs Intézetben kezelnek, Egyetemista vagyok, Bányamérnök- Miskolci Egyetemen, így azt is halasztanom kell..Kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e kártérítést és,ha igen körülbelül milyen összegben?
Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.12.30. 17:27

Egy-két százezres tétel.