Újságcikk szerzői joga


Stalker # 2004.06.08. 20:40

A fényképek esetében a felhasználás csakis a szerző (vagy a mű felhasználására jogosult) engedélyével történhet. A tankönyvekből származó fényképekkel kapcsolatban picit gondban vagyok, mivel ez az Uniós csatlakozásunkkal a tankönyvek is bekerültek a szerzői jog hatálya alá. Kérdés, hogy a korábban forgalomba került tankönyvek esetében ez hogyan érvényesül. Első megközelítésben azt mondanám, hogy esetükben a jogkimerülés megtörtént, tehát a képek szabadon felhasználhatók (természetesen a forrás megjelölésével), de ezt még át kellene gondolni. Végül, ami a köztéri épületeket és szobrokat illeti, ezek fotói vitán felül publikálhatók.

Ben # 2004.06.07. 10:25

A kiadvány - egyelőre még nem létezik - egy ifjúsági tudományos folyóirat lenne. Ebbe kellene történelmi és mitológiai témájú cikkeket írnom.
A cikkek megírásával mostmár nincs is gondom, azt viszont nem tudom, mi a teendő, ha fényképekkel akarom színesebbé tenni az írásomat.
A témából adódóan a fényképek elsősorban az iskolai történelemkönyvekből, történelmi témájú könyvekből, történelmi folyóiratokból (Rubicon, História) lennének kiollózva, és régi metszeteket, korabeli képeket ábrázolna. Ritkán térképeket is kellene mellékelnem.
A gondom az, hogy egy-egy kép számtalan helyen előfordul, így lehet, hogy én egy könyvből ollózom ki, ám az a kép előfordul egy iskolai történelemkönyvben, esetleg néhány folyóiratban is. Szóval nem tudom, hogyha egy középkori metszetet szeretnék megjelentetni cikkem illusztrációjaként, akkor arra kitől kell engedélyt kérnem.

Sasfioka # 2004.06.06. 08:57

Ne a honlapjukat nézzed, kérj a jogi osztálytól konzultációt! Vagy keress valakit a jogosítási osztályról!
De hogy haladjon is a dolog, kellene hogy melyik kiadványból milyen kiadványba kívánsz átollózni dolgokat.

SF

Ben # 2004.06.04. 11:29

Korábban is megnéztem már az Artisjus honlapját. Hát nem sok minden derült ki belőle számomra.
Engem igazából az érdekelne, hogy a gyakorlatban hogyan működik az, ha egy cikkhez mellékelni szeretnék egy képet, amelyet nem én készítettem, hanem egy másik kiadványból ollózom ki.

Sasfioka # 2004.05.29. 21:35

Azért én ebben nem lennék olyan biztos...

Most egy olyan hivatalhoz irányítalak, akihez nem mindig megy szívesen az ember, de ez nem az APEH.

Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a hivatalos teljes nevük, elérhetőek: Budapest, I. kerület Mészáros utca 15-17. Telefon: 1/488-26-00
Személyes megkeresés esetén csak úgy fogadnak, ha van időpontod. A jogosítási osztályt kérném a helyedben.

Amit ők mondanak, az szentírás, mese nincs :) Sokszor hiszik azt is, hogy törvényt is hoznak a jogdíjfizetési értesítő kiküldésével...

De mindenképp velük konzultálj!!

SF

Ben # 2004.05.26. 10:10

Köszönöm a hozzászólást.
A cikkek anyagával kapcsolatban valahogy én is így gondolkodtam, de köszönöm, hogy megerősítettél az elképzelésemben. A cikkben közölt fényképekkel kapcsolatban terhel-e valamilyen jogi kötelezettség, vagy elegendő feltüntetni a fénykép készítőjét, eseteleg a forrást?

Kago (törölt felhasználó) # 2004.05.17. 07:35

Bárcsak minden újságíró ilyen lelkiismeretes volna, mint Te, mielőtt kiszemelt áldozatát bemocskolja, vagy porig alázza különféle alaptalan rágalmakkal, vagy ellenőrizetlen, ellenőrizhetetlen tényállításokkal.
Egyébként azt gondolom, hogy a magazinokban megjelent cikkek többségükben ugyanígy íródtak, de emiatt sose hallottam még szerzői jogi perről. Egy dolog a fontos: Az egész írást ne szó szerint átmásold át a saját neved alatt, valami változtatás azért legyen benne.

Ben # 2004.05.07. 07:43

Segítséget szeretnék kérni, hogy a következő újságcikkeket milyen feltételek mellett lehet megjelentetni egy magazinban:

  1. A cikk a hatlövetűről, a coltról szól. A megírásához két régi lőfegyverekkel foglalkozó könyv szolgált alapanyagul, az egyik könyvből egy fényképet is szeretnék mellékelni.
  2. Egy másik cikk például a Marsról szól. Most rengeteg újságban, magazinban, tv-ben lehet róla cikkeket olvasni, híreket hallani, ezeket mind felhasználom a cikk megírásához. Természetesen előkerülhet az iskolai földrajz könyv is, hiszen alapinformációk abban is találhatóak. Fénykép az egyik magazinból lenne mellékelve.
  3. Egy magyar városról írok cikket. Személyesen ott járok készítek néhány képet például a templomról, a városházáról, egyéb házakról. A képeket én készítettem, tehát gondolom, hogy szerzői jogi probléma ilyen esetben nincs, viszont középületekről van szó, esetleg szobrokról.

Az említett esetekben milyen szerzői vagy egyéb jogi kötelezettségeim vannak. Fel kell-e tüntetni a forrásanyagot. (A b esetben a forrásanyag hosszabb lenne, mint maga a cikk, a c esetben pedig tulajdonképpen nem tudom behatárolni, hogy mi a forrásanyag)