korkedvezményes nyugdíj

albertani1955@gmail.com # 2013.03.25. 10:28

Tiszteletem Mindenkinek!
Talán tudd valaki egy jó ötlettel, ismerettel segíteni.
A férjem 1954.06.12-én született. 42 évet dolgozott, 4 évet ismertek el korkedvezményes időnek (5 év után jár 1 év) tehát ezt nem tudjuk beleszámítani a nyugdíjába.
A Lőrinci Hengerműbe dolgozik, jelenleg állásidőn van, mert bezárja kapuit a Hengermű. Hogy tudna elmenni nyugdíjba,(előrehozott,korhatár előtti, vagy bármi ami szóba jöhet) hogy ne keljen neki az utcára kerülni.
Vagy munkanélkülire menni.
Válaszokat előre is köszönöm.

Giovanni # 2013.02.05. 12:42

Üdvözletem mindenkinek !
A következő lenne a kérdésem :
2011.06.02-val 60 évesen korkedvezményes nyugdíjba mentem de vállalkozásomat tovább folytatom. 2012.01.01.-től havi 108000.-ft után fizetni kellett a nyugdíjjárulékot. Szeretném megtudni hogy a befizetett díjat figyelembe veszik-e mikor 2013.06.02-től végleges nyugdíjas leszek. Újra kell kérnem a nyugdíj megállapítását vagy az egyébb rendelkezés a havi 0,5%-os nyugdíjemelés érvényes ?

Válaszokat előre is köszönöm !

alanna # 2012.10.05. 14:14

Kozeli ismerosom jogosult kedvezmenyes nyugdijra, le szeretne adni papirjait a helyi munkaugyi kozpontnak, de sajnos a munkahelye csak halogatja hogy kiadja a szukseges papirokat. Az egesz tortenet nem tiszta szamomra, pontosan milyen papirt kell, hogy a munkaado alairjon es kiadjon; valamint meddig huzhatja a munkaado a szukseges papirok kiadasat. Hogy mukodik ez pontosan. Mindjart itt van ev vege, es ugrott a korkedvezmenyes nyudij....Eloer is nagyon koszonom a segitseget!

evaevaeva # 2012.09.19. 06:58

Korkedvezményre jogosító egészségre ártalmas munkakör azonosításával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. Édesapám több mint 10 éven keresztül dolgozott autófényező üzemben autófényezőként. Zárt térben levegőben porlasztott vegyi anyagokkal dolgozott. Utánnanéztem ez a munkakör nem szerepel a listában ami ezeket a munaköröket tartalmazza, viszont azonosítással kérhető. Véleményem szerint ez a munkakör is volt olyan, vagy még ártalmasabb mint a listában szereplő egynémelyik munkakör. Kérdésem az lenne van e esélye ennek megállapítására.
Köszönöm

Veci # 2012.03.08. 17:01

Jaaa!
Ti egyikőtők sem korkedvezményes nyugdíjas volt, az azoknak van, akik egészségre ártalmas munkakörben dolgoztak, nők esetében 8 év után van 2 év korkedvezmény, utána 4 évenként +1 év korkedvezmény.
Ti (velem együtt) előrehozott nyugdíjba mentünk, ami korhatár alatti nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.03.08. 16:57

nail
http://www.onyf.hu/index.php?…
Bruttó: 2012-ben 93.000 forint x 18 = 1.674.000 forint
A korhatár előtti ellátás melletti munkavégzéssel szolgálati idő és jogosultsági idő szerezhető, de csak amit 2012-ben dolgozol. Ha nemsok hiányzik akár elérheted a 40 év jogosultsági időt, de meg kell gondolni, hogy megéri egy új számítás, mert az is benne van a pakliban, hogy az idei számítással akár kevesebb is lehetne a nyugdíj, mint az emelésekkel az ellátás.
Kérheted a jogosultsági idő megállapítását a K01-es nyomtatványon, ekkor küldd be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát és az M05-ös pótlapot.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Nyugi51

• Ha megvolt a 40 év jogosultsági időd, akkor te januárban olyan értesítést kaptál, hogy öregségi nyugdíjat folyósítanak. Ekkor jár az utazási utalvány, utazási kedvezmény.
  • Ha januárban arról értesítettek, hogy korhatár előtti ellátást kapsz, akkor nincs utazási kedvezmény.

Ha nemsok hiányzik akár munkaviszonnyal elérheted a 40 év jogosultsági időt, de meg kell gondolni, hogy megéri egy új számítás, mert az is benne van a pakliban, hogy az idei számítással akár kevesebb is lehetne a nyugdíj, mint az emelésekkel az ellátás.
Kérheted a jogosultsági idő megállapítását a K01-es nyomtatványon, küldd be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát és az M05-ös pótlapot.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Gyertek át a Korhatár előtti ellátás 2012 - től topicba, ott hónapok óta okosítjuk egymást (ide csak véletlen néztem be):
http://www.jogiforum.hu/forum/16/30251

Üdvözlettel Veci

Nyugi51 # 2012.03.02. 11:10

1951-ben született nő vagyok, s 2010.dec.28-án mentem (41 éves munkaviszony), előrehozott öregségi nyugdíjba. A jelenlegi törvény szerint én maradtam
saját jogú öregségi nyugdíjas, és jár az utazási kedvezmény, vagy korhatár előtti ellátást kapok, s semmi kedvezményben nem részesülök? Ha korhatár előtti ellátást kapok, utólag kérhetem-e a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nőket megillető ellátást?
Várom szíves válaszát.

nail # 2012.02.27. 15:06

Kedves Veci!

1951-es nő, célfotóval előrehozott öregségi nyugdíjba (jelenleg korhatár előtt ellátás) mentem tavaly decemberben, azonnal visszavettek a régi állásomba, így minden a régi, plusz kapom a nyugdíjat. Kérdés, meddig? Mennyi az idén az éves limit, amit ha elér a keresetem, szüneteltetnem kell az ellátást? (Illetve azt is tudom, hogy a minimálbér 18-szorosa, de az mennyi az idén és bruttó vagy nettő kell számolni? és a bruttó vagy a nettó fizetésemet kell összeadogatni?) Jövő áprilisban elérem a korhatárt, úgyhogy ez csak az idén érint.

Előre is köszi a választ.

sitimaci # 2012.01.12. 10:21
    • Kedves dugoczy !!! Kérdésedet tedd fel,a KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁS 2012-TŐL cimü Fórumon,mert ott vagyunk és hamarább válaszolunk!De írd meg hogy mikor születtél,stb.,és már írjuk is,ahogy lehet !!!!!!!!!!!!!! üdv.,maci
dugoczy # 2012.01.12. 09:24

Üdvözletem Mindenkinek!
Szeretnék tisztán látni, ha egyáltalán lehet. Korkedvezményes nyugdíjba mentem 2006-ban, mint röntgen asszisztens, 33 évem volt bedolgozva és 7 év korkedvezményt kaptam, mint ionizáló sugárzásban dolgozó. A nyugdíj határozaton "Saját jogú (teljes jogú) öregségi nyugdíj" meghatározás szerepel. Tehát már 6. éve nyugdíjas vagyok. Most milyen torvény vonatkozik rám, visszaminősítik-e? Dolgozhatom-e mellette? Vállalkozásban dogozhatom-e, és ha igen mennyi járadékot kell hogy fizessek. Sajnos nem tudok eligazodni.
Köszönöm a segítséget !!

spaniel # 2011.11.22. 13:58

A férjem 53-as születésű! Úgy szól a nyugdíjhatározata, hogy: öregségi teljes nyugdíjat kap.
Szolgálati ideje 40 év 60 nap, ebből korkedvezményre jogosító idő: 26 év 184 nap.
Most aztán végképp nem tudjuk, hogy rá mi fog vonatkozni!
Kap e emelést, szoc.járandóságon lesz, adózni fog?
Nem tudom az életünket tervezni! Borzasztó!

fehérj # 2011.03.30. 14:49

Köszönöm mindenkinek a hasznos válaszokat!
Üdvözlettel: Fehérj

Veci # 2011.03.29. 15:29

kismargoc
Te szerinted ez miért lenne szépséghiba?
Addig, amíg 61 éves lesz (ez az ő korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatára), addig is lesz nyugdíjemelés.
Próbáljátok ezt is nézni. Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor egy újraszámítás rosszabbul alakulhat, főleg 2013-től várható a ma még hatályos tv. szerint új számítás. Addig sem a szolgálati idő, sem a jövedelem nem növekszik.
A te általad válaszolt korengedményes nyugdíj a fehérj esetében nem megoldható, mert ő már előrehozott nyugdíjkorhatár életkori és szolgálati idő feltételeivel rendelkezik már április 30-án.

Az a férfi, aki 2011-ben megy előrehozott nyugdíjba, annak max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat számolnak. Nyugdíjtv. 18.§ szerint:

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

2011-ben már az 1951-ben született férfiak ezzel a csökkentéssel mehetnek nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.29. 15:27

fehérj
Nem a nyugdíjad, hanem a csökkentés mértéke lesz kevesebb, mint 3,6%. Bocs nem jó helyre írtam az előbb a félreérthető mondatot (kb. 3,6-0,9= 2,5 % csökkenésed lehet).

• A 42 éved a korkedvezménnyel már megvan (19.§), de a tényleges 42 év azért legyen meg, mert az +2% induló nyugdíjat jelent.
  • Ha kombinálva lenne a korengedményes nyugdíjjal te akkor is csökkentett nyugdíjat kaphatnál, mert 2011-től mégy nyugdíjba.
  • Azonkívül veled már nem lehetne korengedményes nyugdíjra megállapodást kötni (amint kismargoc válaszolta), mivel az 58. szülinapodon már jogosult vagy az előrehozott, korkedvezményes nyugdíjra.

19. §
(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Üdvözlettel Veci

fehérj # 2011.03.29. 11:57

Kösz a válaszokat agica20 és Veci. Veci nyugtatott meg jobban.A 42 év feltételt augusztus 01-n teljesítem.Miért lesz kevesebb a nyugdíjam ekkor? Ezt nem látom tisztán.Üdv! fehérj

Veci # 2011.03.29. 09:14

fehérj
A férjem is ugyanezzel a feltétellel kérte az előrehozott korkedvezményes nyugdíját, már nyugdíjelőleget kap.
Tehát te a 2 év korkedvezménnyel legkorábban az 58. szülinapodtól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását. Ha augusztusig dolgozol, akkor ez kevesebb lesz. A csökkentés mértéke max. 3,6 % lesz, mivel a nyugdíjtörvény 19. §-át is figyelembe veszik. Valóban 1 évet "nyersz, mert 58+2 (korkedvezmény)=60 év. A te öregségi nyugdíjkorhatárod 61 év, ezért nyersz 1 évet a csökkentésnél.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.03.28. 17:05

Fehérj !

A párom is ilyen feltételekkel rendelkezik kb. és még az idén el akar menni,előrehozott korkedvezményes nyugdíjba.
Ha nem mész el az idén sokkal többet vesztesz,mert valószínűleg eltörlik a korkedv.-t és átdolgozásra kerül minden a nyugdíjjal kapcsolatban.
Szerintem 8,4 %-os lesz a csökkentés,maximum.Ez azt jelenti,hogy 42 évre kapnál 84 %-ot és ebből levonják a 8,4 % os csökkentést.Igy alakul majd ki a nyugdijad.De legalább biztos.csússzál el nyugdíjba még az idén !
A korkedvezményt először el kell ismertetni,hozzáfogtál már ? Erre külön nyomtatvány van.Sok sikert !

fehérj # 2011.03.28. 13:09

Tisztelt Veci!
1953.04.30-n születtem.Az előrehozott(3 év) és 2 év korkedvezményemet együtt szeretném érvényesíteni.A feltételeknek (42 év és 60 éves kor ) a 2 év korkedvezmény figyelembe vételével ez év 08.hó 01-n eleget teszek. A 8.4 %-os csökkentést a 2 év korkedvezmény befolyásolja-e? /Egy olvasatban kb. 1 évet nyerek!??/ Tisztelettel!
Fehérj

Veci # 2010.10.20. 14:03

vary51

Te korkedvezményes vagy előrehozott nyugdíjba mentél? Bármelyik is: igen lehet dolgozni az éves keresetkorlátra kell figyelni, ami a minimálbér 18-szorosa (ebben az évben is annyi, nincs befolyással az, hogy augusztustól vagy nyugdíjas).
ITT a felső tájékoztatót nyisd meg.
A ma még hatályos törvény szerint az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig keresetkorláttal, utána keresetkorlát nélkül lehet dolgozni. Ez a te esetedben 62. szülinap után.

Üdvözlettel Veci

vary51 # 2010.10.19. 07:41

Szeretném megtudni hogy a korkedvezményes nyugdíj igénybevétele esetén lehet-e dolgozni ill. ha nem mennyi idő után.(hány éves korhatárt kell elérni)
Én 2009 aug. 04. mentem nyugdíjba
1951.02.11 a születési dátumom
mikortól vállalhatok munkát.

üdv vary51