Öröklésről lemondás


zsuvi # 2004.06.30. 10:16

A Ptk 674§(2)b) pontja szerint visszautasíthatom részlegesen az örökséget amennyiben nem vagyok gazdálkodó. (nem vagyok) Tehát úgy értelmezhetem ezt a törvényt, hogy abban az esetben, ha visszautasítom a kiválasztott tulajdoni lapok alapján a földeket akkor azok után nem kell illetéket fizetnem. Valószínüleg testvéreim is ezt szeretnék tenni.
Kérdés, ha ezt meg lehet tenni, akkor ki örökli meg a földeket? Elhunyt édesapánk testvérei és azok örökösei vagy az állam? Mert ha az állam, akkor még megpróbáljuk a többi tulajdonost megkeresni, hogy öröklés után meg akarják-e venni a tulajdonrészünket legalább annyiért amennyi a kifizetett illeték lenne.

ágnesjudit # 2004.06.29. 11:01

Lemondani az örökrészről csak a többi örökös javára lehet. Amennyiben nem örökösnek szeretné juttatni az örökölt vagyont, úgy az öröklés után azt ajándékozhatja, vagy eledhatja. Az örökösök között a hagyaték elosztása megegyezés kérdése, részben is le lehet mondani az öröklésről.

zsuvi # 2004.06.29. 10:05

Üdvözlök mindenkit!

Sajnos nemrég édesapám elhunyt. Öröklésre a hagyatéki eljáráshoz a földhivataltól 14 db tulajdoni lapot kaptunk. Ezek többnyire jelentéktelen szüleim által soha nem használt (mert a rokonságból valaki használja vagy parlagon van, mert még édesapám sem tudott a tulajdona létezéséről) szőlő, fasor, illetve szántókról szólnak amikben édesapám résztulajdonosként szerepel.

Kérdésem a következő lenne.
Lemondhatok-e a rám eső örökölt részről valakinek a javára? Lehet-e a több tulajdonból csak azokról lemondani amiket nem kívánok megtartani magamnak. Pl.: A családi ház rám eső részét szeretném megtartani, de pl. van több szőlő aminek tulajdonjogáról szeretnék lemondani. Kérdés testvéreim beleegyezésével édesapám testvérének vagy annak gyerekeinek javára szeretnék lemondani a tulajdonjogomról, az ominózus szőlő tulajdonoknál. Ha le lehet mondani egyes tételek tulajdonjogáról, akkor az örökösödési illetéket nekem kell-e megfizetnem vagy annak akinek a javára lemondok.