mi van a tulajdoni lapon?
tulajdonos vagy haszonélvező vagy-e?
ha igen, akkor jogod van bemenni a lakásba
A kiközösítés és az alapvető emberi jogok
Üdv mindenkinek!
A következő kérdésem lenne:
6 (HAT) évvel ezelőtt bántalmaztam anyukámat és ezért bizalmi okokból nem adnak lakáskulcsot azóta sem a saját lakásom (lakásunk)hoz. Normális-e ez?
Létezik-e a magyar jogrendben olyan jog, h. a bejelentett (első (és egyetlen)) lakcímre biztosítania kell a bejutás lehetőségét, amennyiben ez más jogszabályba nem ütközik?
Ütközhet-e és milyenbe. (Azóta egy újja nem tudnám és nem is akarom bántani anyukámat, de akkor feszült helyzet volt sajna :-( ).
Köszönettel (és diszkréciót kérve),
szmoreSüni
Nem akarok nagy hülyeséget írni, de a kiközösítés/kiátkozás nagyon-nagyon régi egyházi büntetés, nem az általad hivatkozott egyház találta ki. És régebben az általad írtaknál sokkal súlyosabb következményei lehetett, ha pl. a pápa kiátkozott valakit, legyen az akár egy uralkodó is.
Nem vagyok egyházjogász, ezért nem tudom, hogy a katolikus egyházban léteznek-e még ezek a büntetések, de mintha olvastam volna arról, hogy egyes pedofíliával vádolt papokat a kiátkozás fenyeget, Lengyelországban meg mintha politikusokat fenyegettek volna meg kiátkozással. (Gondolom persze azért ma már ez nem jelenti azt, hogy a kiátkozottakat szabadon le lehet gyilkolni, mint pár évszázada.)
Nem kell elköltöznie otthonról, ez tévedés. Csak egyszerűen nem beszélnek vele semmilyen mélyebb dologról, csak hétköznapi dolgokról.
Uncle Petros
Miket tud meg itt az ember!
Ha egy fiatal J.T. lesz, a szülei pedig nem, akkor el kell otthonról költöznie?
Ha a gyerekek a szülőket (kötelesen) követik J.T. közé, aztán 16 évesen (még kiskorú), rájönnek, hogy inkább közösítsék ki, de máshová (sehová) sem akarnak járni, akkor a szülők ki kell dobják otthonról őket (nem beszélhetnek a saját gyerekeikkel, nem nevelhetik, gondozhatják őket)? Ez utóbbi már gyámügyi kérdés!
Talán ezen az úton támadható a J.T. előírása.
Csb
Köszönöm a hozzászólásokat és örülök, hogy tisztázhattuk ezt a kérdést!
Uncle Petros
Ahogyan Sherlock mondta: az említett három alapjogból egyik sem sérül. A kiközösített gyakorolhatja a vélemény-nyilvánítás szabadságát, a lelkiismereti szabadságát, és a jó hírnévhez való jog sem azt jelenti, hogy mindenki köteles jó véleménnyel lenni rólad.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Aki belép az egyházba tud erről a kiközösítési rendszerről. Ez felnőttek esetében rendben is van. De ha egy gyerek keresztelkedik meg, akkor lehet, hogy csak akkor jön rá arra, hogy mit jelent ez a kiközösítési rendszer, amikor már felnőtté válik. Viszont ekkorra már a teljes szociális hálója ebben a csoportban alakult ki, így gyakorlatilag a felépített életét kell feladnia, ha elhagyja eddigi "hitét". Tehát hangsúlyozom, hogy a gyermek nem valószínű, hogy át tud látni egy ilyen követelményrendszert!
Uncle Petros
amikor beléptél ebbe az egyházba, akkor nem volt tudomásod ezekről? mert ha akkor tudomásod volt, és beleegyeztél ezekbe a feltételekbe, akkor szerintem késő bánat...
ezért is léteznek a "szabályok" az egyházakban... ha nem tartanák be őket, akkor összeomlana az az olvadékony máz, ami gyakran így is nehezen tartja össze őket...
Itt nem is a kivetéssel van a baj, hanem a családi és baráti kapcsolatokba való beleszólással, ugyanis a kiközösített személy a teljes szociális hálót elveszti. Itt bizony szerintem sérül a 12. cikk, miszerint: "Senkinek magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében vagy jó hírnevében megsérteni."
Uncle Petros
Ezek közül egyik sem sérül, a jehovistáknak jogukban áll kivetni maguk közül a renitenseket, éppen úgy mint pl. a katolikus egyháznak.
Ebből még 4. generációs alapjog is lehet; az "egyházakból" való ki-nem-vetéshez való jog :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Például:
- Szabad gondolatközléshez, illetve véleménynyilvánításhoz való jog.
- Lelkiismeret-szabadsághoz való jog
- Jó hírnévhez való jog
Uncle Petros
Melyik alapvető emberi jogra gondolsz konkrétan?
Nem érzelmi választ várok, hanem jogi választ. Szerintem nagyon sok lelki sérülést okoz a nevezett gyakorlat. Mondok egy példát: az anyuka úgy dönt Jehova Tanúja lesz és utána a gyermekeit is erre ösztönzi, akik 14-15 évesen megkeresztelkednek. Mivel Jehova Tanúi nem barátkozhatnak mélyebben nem Jehova Tanúja személyekkel, így a gyermek szociális ismertségi hálója szinte kizárólag Jehova Tanúja személyekből áll. A gyermek időközben szerelmes lesz és 20 évesen megnősül és természetesen egy Jehova Tanúja lányt vesz el. Élnek-éldegélnek, születik egy gyermekük és 22-23 évesen a fiú feje lágya kezd benőni és rájön, hogy ő nem ebben a hitben szeretne élni, mert a közben kialakult saját világképe teljesen más. Az elé a dilemma elé kerül, hogy ha el akarja hagyni a Jehova Tanúi Egyházat, akkor kiközösítettnek minősítik és gyakorlatilag a teljes szociális hálóját elveszti: a szüleit, a feleségét és ezáltal a gyermekét és az eddigi barátai.
Nos ezek fényében kérem akinek van ez irányú komoly jogi ismerete, mondja meg, hogy alapvető emberi jogok sérülnek-e vagy sem, mert szerintem nagyon is!
Uncle Petros
Szerintem örüljön akit onnan kiközösítenek, ne támadjon.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Elég speciális a kérdésem, de sokakat érint. Jehova Tanúi kiközösítési gyakorlatáról szeretnék kérdezni. Ha van egy Jehova Tanúja család, ahol mindenki megkeresztelt tag, de az egyikük úgy dönt, hogy elhagyja az egyházat, akkor őt kiközösítik. Az egyház a nyilvántartásába is bejegyzi a kiközösítést, valamint a gyülekezetben bejelentik a tagoknak, hogy "XY ezentúl nem Jehova Tanúja". Ez eddig rendben is van. Viszont az egyház a könyveiben, előadásaiban azt tanítja a tagoknak (és ezt minden rendes Jehova Tanúja be is tartja), hogy a kiközösített taggal nem szabad többé együtt lenni, beszélni, de még csak köszönni sem. Aki mégis ezt meg merné tenni, azt először feddésben részesítik (amit nyilvánosan be is jelentenek a gyülekezetben), majd ha továbbra is merészeli tartani a kapcsolatot a kiközösített taggal, akkor őt is kiközösítik. Ez gyakorlatilag egy erőteljes zsarolási rendszer, ami felháborító, de a kérdés az, hogy ezt jogilag meg lehet támadni? Érzéseim szerint Jehova Tanúi ezzel a kiközösítési gyakorlattal alapvető emberi jogokat sértenek. A választ előre is köszönöm!
Uncle Petros
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02