Felső szomszéd

derill # 2005.06.06. 13:32

Nagyjából pedig leirtuk. Elköltözhetsz pl.

Ha olyan jellegü megjegyzéseket tesz, ami a rágalmazás tényállását kimeriti, beperelheted, de ezt Te is tudod.

Természetesen lehet kérni, biztosan megirja egy ügyvéd, és érdemes pl. élesitett magnóval járni, és felvenni ha orditozik, merthogy azt szükség esetén bizonyitani is kell. Az a szomszéd pedig aki mondjuk nap mint nap vele él, netán együtt pletykálkodnak, összejárnak, nem biztos, hogy "emlékezni fog" arra, hogy mit is mondott és azt hogyan tette, ha netán tanuként megidézteted.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

fani # 2005.06.06. 13:21

Örülök, hogy elovastátok a levelemet, de még mindig nem tudom mit tehetek azért, hogy ne ordítson mint egy állat ,ne hordjon le mindennek, ne tegyen ránk hangos megjegyzéseket a lépcsőházban. Ezzel tipusú emberrel normálisan nem lehet beszélni, hiszen stilusa annyira alpári, hogy arra a szintre kevesen tudnak le süllyedni. Viszont ha nyuszifül vagyok akkor valószínű ránk mászik teljesen. /az világos, hogy egy szöget sem verek be vasárnap a falba bár itt is van tolerancia, mert ha félórákig tart szóljon de ne gyalázkodjon ne szidalmazzon akko sem főleg ne ha még elnézést is kérek érte./Azt nem tudom létezik e olyan, hogy jogásszal íratni levelet, hogy ammennyiben nem tud ordítozás rágalmazás és pocskondiázás nélkül vélt, vagy valós sérelmének rendezésre normális hangot használni, akkor én szidalmazás és rágalmazás miatt beperelem- az egy dolog, hogy ezt valójában megtenném e?- leht ilyet kérni egy jogásztól, hogy ilyet megírjon egyáltalán létezik ilyen,

dr. Bubo # 2005.06.06. 08:59

fani: Csak javasolni tudom, hogy kerüljétek a kalapács használatát a hétvégéken, mégha nagyon nehezetekre esik is. A helyetekben a társasház házirendjét is alaposabb tanulmányozásnak vetném alá...

Fekete István Téli Berek című művében írja a hangosan szóló rádióra vonatkozóan, hogy nem tudhatotd, hogy a szomszédban nem éppen egy fájdalomtól félörült anya hajol haldokló gyermeke fölé... Talán jobb ezt figyelebe véve élni egymás mellett...

Law1 # 2005.06.06. 06:52

Fani, derillnek igaza van 100%!

derill # 2005.06.05. 19:24

fani: nézd a másik oldalt.

Vasárnap van, végre csönd és nyugalom. Ledől az ebéd után egy kicsit pihizni, hét közben ezt ugysem teheti. Épp elalszik, amikor egyszer csak valaki furni kezd (vagy kopácsolni).

Vagy egész napi munka, gyereksirás után végre elalszik a kicsi. Ekkor elkezd valaki furni, gyerek azonnal felébred, és kezdődik a nyügös gyerek bömbölése elölről.

Egy másik topicban már irogattak erről. Vasárnap a nyugalom ideje, nem akkor kell szöget verni a falba.

Mindazonáltal egyetértek Bubóval, rosszindulatu emberek mindig, mindenhol vannak, és a saját eszközük ugyan a legjobb támadás, viszont tuti, hogy az el is mérgesiti a helyzetet. Azonban vannak emberek, akik abból, ha valaki behuzza a fülét-farkát, csak bátrabbak lesznek, tehát azokkal szemben hatásos lehet. Vagy nem, és akkor jön a költözés.

Létezik olyan, hogy perlekedési hajlam. Ilyen esetben meg lehet inditani a gondnokság alá helyezési eljárást, és ha gondnokság alá helyezik, akkor a eljárás inditási jogosultságában fogják korlátozni, ami azt jelenti, hogy gondnoka hozzájárulása nélkül semmiféle feljelentést, bejelentést, pert, eljárást nem indithat.

Ez azonban nem biztos, hogy az az eset, ugyanis ilyen esetekben bizonyitani kell azt, hogy rendszeresen mindenkit feljelent, mindenkivel szemben pert indit stb, és még ez sem elég önmagában, mert azt is vizsgálni kell, hogy megalapozott volt-e az eljárásainak a meginditása. Ha ugyanis téveszmék miatt inditgat eljárásokat, akkor megáll a gondnokság (pl. Budha beszél a csapból, vagy a szomszéd járkál be a lakásába a 10x10 cm-es szellőzőn). Ha viszont megalapozott, mert mondjuk a szomszéd állandóan kopácsol, vagy akadályozzák a közös lépcsőház használatában stb. és ezért inditja az eljárásokat akkor nyilván nem fogják gondnokság alá helyezni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

fani # 2005.06.05. 18:28

üdvözlet mindenkinek a mi problémánk :hJunius 5 vasárnap déli fél 12. 3 db képet fúrunk fel a falra max 1 perc az egész.
Csengetés: Kinyitom az ajtót . Az alattunk lakó nő, csipőre tett kézzel és már ordit is:

• megtudhattom mért furkálnak vasárnap?
  • Csak 3 perc az egész nem több momdom én, mire ő ordítva csak ugy zeng a lépcsőház, igen? Három perc? Sokba fog ez még maguiknak kerülni.
  • Mire én becsuktam az ajtót.,a nő a lépcsőházban artikulátlanul üvöltözte, hogy ezt megfogjuk keserülni, mert elege van már abból, hogy mindenkit baszogatunk, a lépcsőházban főleg én.

Szép, 5 éve mienk a lakás. Ezen idő alatt idén februárban a légkondit szereltettük fel,/ezért feljelentett/ majd márc.7-től volt egy egyhónapos lakás felujítási munka. Mindkettőnél előre kiírtam a lépcsőhátba, hogy zajjal járó tevékenységet végzünk felujítási munkák lesznek és az okozott kellemetlenségekért előre elnézést kérünk. /Vasárnap nem dolgoztak a lakásban/ Én egy hónapban néhányszor vagyok csak itt, nem ismerek rajta kivúl és a Matalkovics nénin kivúl senkit,- őt is a februári minősíthetetlen ordítozásából,- amit a szoba ablakából intézett hozzánk. /tanu a szerelő/ A lakásban a fiam lakik, mérnök, csendes ,rendes fiatal ember, egyedül él, nem jár fapapucsban, nem bömböltet audió eszközöket, nem vezet háztartást / uszkve még edény csörömpölés is csak elvétve van, ha én ott vagyok néha és főzök./
Viszont volt rá már példa, hogy a lépcsőházban a férjemmel lefelé menet, engem, minősíthetetlen jelzőkkel illetett, hangosan a mellete lakóhölgynek / gondolom , hogy a mellette lakó lehetett mert ők ketten álltak kint az elsőemeleti előtérben és az ő kettőjük bejárati ajtaja volt nyitva. Ekkor megtudtam, hogy rosszindulatu vagyok gonosz a tekintetem, és pontosan egyhónapig tartott a zaj a lakásunkban amiben valószínű múhelyt rendeztünk, be, és hogy szól a képviselő hölgynek, hogy jöjjön be a a lakásunkba és ellenőrizze le, hogy mit csináltunk bennt.Továbbá. hogy már egyhónapja feljelentett minket a légkondi miatt és most utána néz mert még semmi nem történt. Ezt jó hangosan a fülünk hallatára. A kesztyűt azonban nem vettük fel és sem én, sem a férjem aki velem volt egy árva mukkot nem szóltunk. Ennek két hónapja.Azóta amostani déli időszak volt amikor ugy gondolt uk, miután most vagyunk itt, ralán ezt a három szöget befúrhatjuk a falba. Mondom max 1 perc volt az egész, és erre jött az eszméletletlen üvöltözés és szidalmazás a lépcsőházban.
Bárkit meg lehetne nyugodtan kérdezni kivel mikor hol volt összetűzésünk, /nem hiszem hogy akárcsak a nevünket is tudnák./ meglehet kérdezni mikor zajongtunk a fenti feljújitást kivéve, nem hiszem, hogy a szomszédok közül akárki csak egy esetet is tudna mondani.
Viszont nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy az alatunk lakó inzultáljon szidalmazzon bennünket ordítozva a lépcsőházba / ráadásul még jogtalanul is/ nem akarom , hogy ugy kelljen élnünk, mint a nyuszik a fűben mert a szomszéd retorziójától és ordítozásástól kell tartanunk. Nem akarom, hogy ő szabja meg és tegye pokollá az életünket. Én mit léphetek ellene ? valami jogi formula létezik azthiszem, hogy a nótórius feljelentőket a mások életét megkeserítőket kissé megrendszabályozzák nem? Ugyanis mint megtudtam az egyetlen szomszédtól akit ismerek és akivel néha beszélgetek, hogy ez a nő az élőfába is beleköt és gyakorlatilag már mindenkit feljelentett, a postást leköpdöste stb.

Tud valaki jogi tanácsot adni?

dr. Bubo # 2005.03.30. 16:29

Való igaz, új törvény módosította az eddigi szabálysértésekről szóló törvényt, kiegészítve egy "új" tényállással: garázdasággal. A szabálysértési tényállás a Btk-ban megfogalmazottól annyiban tér el, hogy az erőszakos magatartást nem követeli meg, tehát elegendő a kihívóan közösségellenesség és a megbotránkoztatás/riadalomkeltés. A büntetés elzárás vagy 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírság.

A legjobb megoldás a költőzés valamennyi esetben. Ezt a tapasztalat mondatja (íratja) velem, sajnos magam is szenvedő alanya voltam 2 kiskorú neveletlen gyereknek és a versenyzongorának a fejem feleltt, mindezt még egyetemista koromban. Főleg a vizsgaidőszakban volt kimondott gyönyör...

A jegyzői birtokvédelem nem sokat ér, mert még a Fővárosban sincs olyan kerület, amely egyáltalán tudná, hogy ez mit jelent. A Ptk-ban megfogalmazott bírtoklásban zavarást még a bíróságok sem igen ismerik, a jegyzők meg még kevésbé, úgyhogy vagy az ember a kezébe veszi a dolgokat és hasonló eszközökkel vág vissza - ami ellene szól: gyorsan eldurvul, és a vége akár büntetőeljárás is lehet-, vagy azonnal költözik.

Ideiglenes megoldás a közös képviselővel karöltve megoldást találni (esetleg közvetíthetne), talán a házirendnek megfelelő módosításával (a lakásban tartott állatok számának korlátozása), de ha ez sem segít, akkor marad a költözés és - kinek-kinek - ima/remény a jobb szomszédi iszony kialakítására...

Nita76 # 2005.03.30. 14:35

Sajnos én is hasonló cipőben járok, csak fordított a helyzet...
Nemrég vásároltunk egy kis lakást egy budai társasházban.Némi felújításra volt szükség, többekközt azért, mert a fűtést kellett (volna) korszerűsíteni.Az alattunk lakó hölgynek viszont valamilyen okból már eredendően nem vagyunk szimpatikusak , mert állandóan mindenféle mondvacsinált indokokkal feljelentget bennünket.( Soha nem zajongunk, még szinte ott sem laktunk...A felújítás igaz zajjal járt, de igyekeztünk tartani magunkat a házirendhez és ezen az átalakításon túl kellett esni)Már kétszer jelentett fel azzal az indokkal, hogy miattunk beázott (most újítottuk fel a fürdőszobát is), kétszer ki lett bontva a fal (csempe szétverve, kád elráncigálva), kétszer megállapították, hogy nálunk nincs semmi gond, minden száraz, sőt a közös képviselő fotókat is készített.Aztán azt találta ki, hogy az ablaka mellett ázik a fala, mert átépítettük az erkélyt (nem építettük át, csak a nyílászárót cseréltük ki...).Most az a legújabb, amivel már viszont nem tudunk mit kezdeni, hogy levelére visszavonták a fűtési engedélyünket, ugyanis konvektort nem lehetett a kéménybe, de még a külső házfalra sem kivezetni , (bár ott mindenki ilyen módon oldja meg a fűtést, de ez egy azóta keletkezett új rendelet...) ezért cirkófűtést szereltettünk és most az erre kiadott engedélyt vonták vissza...A gázt is le akarják kapcsolni...Hogy lehet így egy lakásban élni, ha nincs fűtés?Nyáron még csak-csak, de télen...Ha valaki tud adni tanácsot, segítsen!Köszönöm!
Hát ma már okosabb lennék...
Szóval mielőtt bárki költözésbe fogna, jól válogassa meg a szomszédait!!!

Szentirma # 2005.03.21. 09:45

Üdvözlet mindenkinek!
Az én felső szomszédaim hasonlóan zavaróak: elsősorban hétvégén rendszeresen hajnalban kerülnek haza, végigdübörögnek a lakáson, és zenét bömböltetnek, dobolnak, gitároznak, ill. ezeket kombinálják, stb. Ez persze időnként éjszaka is előfordul, legkorábban este 11-kor kezdik el. Ezekhez képest az, hogy egy kicsi gyerek is rohangál a lakásban min. este 9-ig, már a "nem zavaró" kategóriába sorolódott részemről. A kedves lakótársnak már többször szóltunk, először kedvesen-aranyosan, aztán már nem annyira kedvesen, sőt kétszer rendőrt is hívtunk, de ez nem különösebben hatja meg őket. A rendőrség azt javasolta, hogy tegyünk bejelentést a polgármesteri hivatalban, és majd megbírságolják őket - 30 000 Ft-ra. Ez szerintem nem változtatna sokat a helyzeten.
Állítólag tegnap a tv-ben bemondták, h új törvény lép (vagy lépett?) életbe: 150 000 Ft bírsággal, ill. börtönnel büntethető az, aki ilyen módon zavarja a szomszédait. Ez tényleg így van? Tud erről valaki esetleg valamit? Hol lehet erről írásos anyagot találni (pl. a neten lehet-e?)? Minden infót köszönök.

derill # 2004.09.09. 08:17

Érdekelne, hogy milyen lépésekre gondol? Szerintem az tuti nem jogszerü, talán a büntetőjogi kategóriába is becsuszik.

Javaslom, hogy ha ennyire nincs anyagi gondja, cserélje a lakását családi házra, ott kisebb az esélye annak, hogy zavarják.

A másik megoldás a lakás szigetelése (hangszigetelés). Sajnos a társasházak olyanok, amilyenek, a halkabb zajok is képesek erőteljesen terjedni. Amit leirt, szerintem egyáltalán nem tartozik a csendháboritás kategóriába, bár tény, hogy a nyugalmát zavarhatják.

Megoldás lehet elbeszélgetni a szomszéddal erről az egészről, továbbá a menyezeten leszivárgó folyadékot megvizsgáltatni a köjállal, hogy van-e benne macskavizelet. Persze nyilván a vizsgálati költséget ki fogják fizettetni. De ha van, akkor kártéritési pert lehet inditani, és el lehet a macskákat távolittatni. (Egyébiránt egyéni véleményem, hogy a négylábu állatok nem lakásba valók. Szőrösek, tehát hullatják a szőrüket, tele vannak bacilussal, és főleg, ha a lakásba is vizelnek, akkor rendkivül veszélyesek. Ha meg nem oda, akkor nyilván a környező parkokba, ami szintén nem szép látvány. Ha rajtam mulna betiltanám. Nekem is van kutyám is, két macskám is, de soha be nem tette egyik sem a lábát a lakásba. Én sem alszom az ő óljukba, ők se aludjanak az én lakásomban.)

Amikor valaki arra vállalkozik, hogy társasházban lakik, az egyéni türőképességének határait igencsak le kell szállitania. Ez csak két macska. Ha kutyák, és kicsi gyerekek is lennének a lakásban, vagy netán egy alkoholista pár.......
Sok helyen van ilyen.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Nagy Istvan # 2004.09.08. 12:33

Tisztelt mindenki,

Remelem nem zavar senkit, hogy ebbe a kategoriaba irok, de nem talaltam temamhoz kozelebb allot.

Abban szeretnek tanacsot kerni, hogy hol keressek (ha ven egyaltalan) jogi meglodas olyan szomszedokkal szemben, akikkel a szepszo nem vezet eredmenyhez.

Problemaim a kovetkezok:

1. Hetedik emeleti lakasomban rendszeresen elaztat a felso szomszed. Voltam naluk az uggyel kapcsolatban - mondtak is, hogy mar vartak, hogy szolok, de majd megjavitjak a csapokat (a konyhai mosogato kagylo alatti biztonsagi csapok folytak) a jovo honapban. Nos ez volt Julius kozepe tajan. Immar Szeptembert irunk es meg mindg nem tortent semmi, bar meg erdeklodtem a dolgok allasa felol. A tulajdonos(no) megnyugtatott, hogy van biztositasa es majd allja a festesi koltsegeket. Nekem viszont nincs szuksegem arra a penzre, inkabb a felfordulast sporolnam meg (csak kerulhetne mar sor ra).
  2. Ket macskat (himek) tartanak a lakasban. Ok azt allitjak, hogy a WCn vegzik a dolgukat. Szerintem viszont abba a helyisegbe engedik be oket, amelyen keresztul a vezetekek (vizcsovek, szennyvizcsatorna) haladnak at. A (hormonnal teli) vizeletuk pedig ugyanugy atut a mennyezeten - persze lathato nyomot nem hagy, mert latni sem lehet odabenn - vagy legalabbis a szaga: elviselhetetlen a buz. Most nyaron, leven minden ablak nyitva, meg becsapja magat az ember. De mi lesz telen?
  3. Az emlitett macskakat ejszakara kulonzarjak, nehogy osszeverekedjenek. Ennek eredmenye, hogy amint virradni kezd, nyavogni kezd mindketto. Eleinte azt hittem, hogy gyereksiras es emiatt nagyon sajnaltam a szuloket. Most, hogy megtudtam, hogy a macskak azok (valaki nevetett rajtam, mondvan, hogy egy gyerek Oáááá-val sir, amit meg en hallok az Mmmm), nagyon zavar a dolog. Normalisna 7-kor szoktam kelni igy az 5:23-as keles (ma) nem tetszik.
  4. Azon felul, hogy koran reggel koltenek a macskak, a tulajok segitenek elaludni este: tizenegy utan kezdodik az elet. Az egyik lany tanckorre jar es 23:00 korul esik be a lakasba, rendkivul energikus jarassal, termeszetesen magassarku cipoben, amit szerintem csak akkor vet le, amikor agyba bujik (vagy akkor sem). Miutan vegigfutkossa az egesz lakast, nekifog gyakorolni a tanclepeseit. Voltam fenn naluk egyszer az ugyben es agy telitalpu, kb 8 cm magas sarku cipoben aerobikozott. Kerte ugyan a bocsanatot, de szokasan nem valtoztatott. Egyebkent egesz nap nincs zaj - normalis idopontban nem is zavana. Letezik hivatalos csendora?

Remelem nem untattam senkit a magnproblemaimmal (remelem sikerult megmosolyogtatnom egyeseket, neha en is nevetek a helyzeten, de gyakrabban nem). Ha barki is tud tanacsot adni, kerem tegye meg (akar e-mailben is: bigstefi@yahoo.com). Nem szeretnek offenzivnek lenni, amikor vegleg elfogy a turelmem es kemenyebben veszem elo szomszedomat. Remelem, ha jogi hatterre hivatkozok, nagyobb hatassal leszek ra. Ha nem, akkor legalabb tudom majd milyen lepeseket kell tennem.

A segitsegeket/tanacsokat elore is koszonom.

Tisztelettel,
Istvan