árvasági ellátás

mandarinjuice # 2009.10.01. 15:11

Kedves fórumozók!

Júniusban felfüggesztették az árvaellátásom, mert befejeztem a képzést, de szeptembertől újra beiratkoztam nappali tagozatra, kérdésem annyi volna, hogy mivel szeptember 14-én adtam le a kitöltött igénylőlapot (a további folyósításért), már októberben megkapom a havi árvaságit és a visszamenőlegest?
postán még mindig nem értesítettek, és már kezdek aggódni, nehogy csak novemberben utaljanak.
köszönöm a választ előre is!

monalisa1 # 2009.10.01. 21:10

Mához egy hónapra sem kell még aggódnod a november hónapot illetően - valamint addig bizonyára megkapod a szept/okt. kifizetést már. (Valószínűleg sok a feldolgozandó hasonló kérelem, de a beadástól két hét eltelte még bőven benne van a tűréshatárban - tehát nyugi.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Zsubibu # 2009.10.02. 17:16

:(
Az én kérdésemre nem tudja senki a választ? Hol tudnék utánanézni?
Kérlek, segítsetek!

Köszönöm!

Katakomba # 2009.10.02. 17:32

Kedves garfield!

Nem szűnik meg az árvaellátásod. Az ugyanis azért jár Neked, mert árva vagy + tanulsz, és nem azért, mert utógondozott vagy. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Az utógondozásnak az átmeneti/tartós neveléshez van csak köze. Az innek kikerült fiataloknak egy segítség az önálló élet megkezdéséhez. Az árveallátás azoknak a fiataloknak is jár, ha tanulnak, akik nem voltak átmeneti/tartós neveltek.

garfield89 # 2009.10.05. 14:47

Köszönöm Katakomba:) végre valaki:)azt hiszem megnyugodtam:)
lenne még egy kérdésem, amit itt a "NAGY" egyetemen sem igazán tudnak megmondani, ez ma történt velem.
Szociális ösztöndíjat igényeltem, amihez hozzácsatoltam az árvasági papíromat gyámügyes papírt, mindent amit csak lehetett, kivéve a jövedelemigazolást, mivel teljesen árva vagyok. Igaz, hogy nem kell jöv. igazolás, hisz hiába vagyok nevelőszülőknél, akkor is az árvaságot kell elsődlegesnek tekinteni?
Előre is köszönöma segítséget:)

VictorPictor # 2009.11.07. 22:07

Hello!
Én azt szeretném megtudni hogy....
édes anyám meghalt még iskolába jártam kaptam utánna az árvasági ellátást,aztán megszakadt a tanulói jogviszonyom majd édesapám is meghalt így teljesen egyedül maradtam így most ujra szeretnék nappali tagozatos iskolába járni ami sikerülne is csak azt nem tudom hogy jogosult vagyok-e még az árvasági ellátásra vagy mégis hogy van ez ha egyszer már megszakadta az ellátás??
Előre is köszönöm!

gittus # 2009.11.10. 20:07

Ha még nem töltötte be a 25 évét és nappalira akar járni akkor jár az árvaellátás.

VictorPictor # 2009.11.11. 11:09

köszönöm,de azt elfelejtettem hogy édesapám mivel nem tudta hogy én befejeztem az iskolát így jogtalanul felvett 2 havi ellátást és ezt most fizetem vissza...ez nem befolyásolja ezt az egészet??
és ez a családi pótlékra is érvényes?

VictorPictor # 2009.11.11. 11:11

köszönöm és ez a családi pótlékra is érvényes?

kefe90 # 2009.11.13. 13:21

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Azt szeretném megkérdezni hogy megoldható-e az ,hogy én kapjam az árvaságit és ne anyukám bankszámlájára küldjék....És ha igen akkor hogyan??19 éves vagyok és tanuló és persze ha megoldható lakcímet is váltanék problémák miatt.........
Segítségeteket előrre is köszönöm

gittus # 2009.11.13. 20:25

viktor
a jogalap nélküli felvétel nem befolyásolja az esetleges jogosultságodat.

Kefe90
A folyósító elvileg küldött nyilatkozatot a 18. év betöltésekor. Az árvaellátás folyósítását természetesen kérheti minden 18 évét betöltött személy akár számlára akár postai úton címére. A törzsszámára hivatkozzon és kérje saját kezeihez.

kefe90 # 2009.11.13. 22:28

köszönöm szépen Gittus!

és ha én máshova kérem akkor anyukám bele tud avatkozni késöbb???vagy mi a teendő ahhoz hogy ne tudjon?
köszönöm elörre is

gittus # 2009.11.15. 14:27

Kefe90
A nagykorú - cselekvőképes -személy oda kéri az árvaellátását ahova akarja. A szülő csak 18.éves kora eléréséig rendelkezhet az árvaellátás felett.

sony2008 # 2009.11.21. 00:07

Sziasztok!

Eddig járt a árvasági nyugdíj amíg iskolába jártam (szakmunkás) de most abba hagytam egy évre, de jövőre folytatni szeretném a tanulmányaimat nappali tagozaton (gimnázium) a kérdésem az lenne hogy jövőre ha vissza iratkozok érettségire akkor járna-e megint a árvasági ellátás most 19 éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm

gittus # 2009.11.21. 14:04

igen

monalisa1 # 2009.11.21. 16:54

sony2008

Ahhoz hogy ismét kapd a támogatást be kell majd küldeni a tanintézet igazolását., nem automatikus az ellátás folyósítása, vagyis a hivatal nem tudhatja hogy a tanulmányokat ismét folytatod. (Jövő szeptemberben majd egy tértis levelet küldjél csatolva az igazolást.)

"Mona"
laikus hozzászóló

sony2008 # 2009.11.21. 18:27

köszönöm a választ!

Sylvi911 # 2009.11.23. 13:29

Kér segítsenek nekem!
Arra lennék kíváncsi, hogy én Október 10.-én töltöttem be a 18.életévemet, de már 1.5 éve a jelenlegi párommal élek! Elhunyt édesapám révén, nekem járna az árvasági ellátás, de én kb 6 hónapja nem kapom! Pedig nappali tagozatos diák vagyok. Szeretném kérdezni, hogy én ezt valamilyen úton nem tudnám e megkapni visszamenőleg? És még az lenne, hogy Decemberben férjhez megyek, úgy hogy folytatom az iskolát, járna e nekem az ellátás?
Előre is köszönöm!

viccuka # 2009.11.23. 18:38

Sylvi911:
Minél gyorsabban be kéne menni, vagy legalább felhívni a folyósítót és az ügyszámra hivatkozva megkérdezni, hogy mi történt a 6 havi pénzzel. Mi az oka hogy nem jutott el hozzád. Ha valami félreértés az ok, tehát járt volna de nem utalták, akkor visszamenőleg is folyósítják majd egyösszegben. Ha postázták mondjuk, de más vette át, akkor a postától lehet követelni a pénzt. Persze lehet egyéb ok is, nem tudom miért nem érkezett meg.
Én úgy tudom, hogy a házasság nem befolyásolja, hiszen attól még árva valaki mert házas. Egyedül az özvegyi nyugdíj folyósítása szűnik meg a házasságkötéssel, hiszen aki házas, az már tovább nem özvegy.

Lyonee # 2009.11.23. 18:58

Sylvi911
Nem ismételsz esetleg tanévet?

Sylvi911 # 2009.11.24. 13:05

Lyonee
De igen évet ismételek, de ez befolásolja, az árvaságit? Attól még árva vagyok, hogy évet ismételtem! Vagy ez kapcsolatba hozható, azzal hogy nem kaptam?

Sylvi911 # 2009.11.24. 13:07

így hogy évet ismételtem, így nem utalják visszamenőleg ki? Köszönöm segítségeteket!

Svàjc # 2009.11.25. 11:07

TISZTELT SEGÍTÖK!

KOMPLIKÀLT HELYZETBEN VAGYOK, EHHEZ SZERETNÉK SEGÍTSÉGET KÉRNI. ÉVEK ÓTA SVÀJCBAN ÉLEK, AZ 5 ÉVE ELHUNYT FÉRJEM SVÀJCI ÀLLAMPOLGÀR VOLT. MEGKAPTAM A MINIMUM ÖZVEGYI ÉS KISLÀNYOMNAK AZ ÀRVASÀGI NYUGDÍJAT. ÚJ KAPCSOLATOMBÓL SZÜLETETT EGY KISFIAM, DE MÀR NEM JÖVÜNK KI JÓL AZ ÉDESAPJÀVAL ..SZERETNÉK MAGYARORSZÀGRA VISSZAMENNI. RÀKÉRDEZTEM: A NYUGDÍJAK ÖSSZEGÉT NEM VÀLTOZTATJÀK, DE AZ EX KÉRHETI A GYERMEKTARTÀS LESZÀLLÍTÀSÀT A MAGYAR VISZONYOKHOZ IGAZODVA. KÉRDÉSEM AZ LENNE: ADÓKÖTELESEK-E A NYUGDÍJAK ÉS A GYERMEKTARTÀSI DÍJ ÉS A MAGYAR VAGY SVÀJCI HATÓSÀG FOGJA VONNI? A MÀSIK KÉRDÉS PEDIG: HA IGAZOLNI TUDOM AZ ITTENI 50%-OS FOGLALKOZTATÀSOM JOGOSULT VAGYOK-E GYES-RE, GYEDRE? HA IGEN CSAK A FELE ÖSSZEGRE?
NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET

genibaba # 2009.12.16. 20:17

A kislányom apja most halt meg nem rég!De nincs a saját nevén a kislány,személy igazolvány hiányában, de a védönönél alá írt egy papirt melyben válalta,hogy ö az apja,de az NEM APASÁGI nyilatkozat volt!Igy azt szeretném kérdezni, hogy Igy is járna kislányomnak árvasági?

Shinee # 2009.12.18. 21:31

Sziasztok!
Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy engem idén kölcségtérítéses nappali tagozatra felvettek egyetemre.
És édesapám hirtelen tragikus módon elhunyt. Kénytelen voltam most félre tenni ez miatt a tanulmányaimat.És a kérdésem az lenne,hogy mivel árva lettem én nem fogom tudni kifizetni a következő félévem. Ilyenkor nincs mód ,hogy átvegyenek államira?