árvasági ellátás

Jákob Indián # 2010.09.01. 21:12

Ja és érettségire megyek ezt elfelejtettem irni!

lenthys # 2010.09.04. 07:31

Tisztelt Fórumozók!

2010. június 10. én megszűnt a hallgatói jogviszonyom, és most ez év szeptemberben elkezdtem a 2. nappali tagozatos képzésemet. Saját magamat tartom fent, és sem nyáron, sem most nem találtam még munkát (ez okból tanulok tovább), így fontos lenne, hogy nyárra visszamenőleg is megkapom az árvasági ellátást, vagy csak szeptember hónaptól?

Előre is köszönöm a segítséget.

Tenara # 2010.09.28. 20:05

Kedves Fórumozók!
Most veszítettem el édesapámat, akinek 32 év munkaviszonya volt, 50 évesen halt meg, balesetben. Én 22 éves vagyok, egyetemista. Az volna a kérdésem, hogy milyen módon igényelhetnék árvasági ellátást, egyáltalán jár-e ilyen? Édesanyámmal házastársak voltak 24 éve,neki jár özvegyi ellátás?
Előre is köszönöm a segítséget.

csufi99 # 2010.09.28. 20:29

Igen, jogosultak vagytok, be kell adni az igénylést mellékletekkel a nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz árvaellátásra is, özvegyi nyugdíjra (ideiglenesre, egy évig jelenleg) is. Nem néztem, de talán az onyf.hu-n találtok letölthető nyomtatványt.

Niko804 # 2010.10.03. 07:00

Tisztelt Szakértő!

Árvasági ellátást kapok és az lenne a kérdésem, hogy lehet-e megbízási szerződéssel dolgozni mellette, hogy az ellátás megmaradjon.

gyertya # 2010.10.03. 08:06

Niko804

Amennyiben továbbra is fennállnak az árvaellátásra jogosító feltételek, akkor a jogosultság nem szűnik meg azért, mert dolgozik.

Üdv: Gy.

Elen70 # 2010.10.18. 15:29

Meghalt az élettársam, akivel 6 éve éltünk együtt. Két gyermekemet közösen neveltük.
Kérdésem: igényelhetem-e gyermekeim részére az árvaellátást, illetve az ő jogukon az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.
A helyzetet bonyolítja, hogy a párom jogilag házas volt.
Előre is köszönöm a választ.

Norbec7 # 2010.10.18. 19:57

Kedves Fórumozók!!!

Én egy 20 éves nappali tagozatos diák vagyok. Árvasági ellátásban részesülök. Azt szeretném kérdezni,hogy az ellátás mellett dolgozhatok 6 órában szerződéssel, bejelentett munkavállalóként? Vagy ha dolgozok a nappali tagozat mellett, akkor megszűnik az ellátás?

monalisa1 # 2010.10.21. 16:11

Elen70

Javaslom a leírtakat kérdezze meg levélben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, rövid időn belül hivatalos választ fog kapni. http://www.onyf.hu

(Külön én csak annyit hogy amennyiben a gyermekek édesapja él és t.díjat fizet akkor kétfelől ellátás nem valószínű.)

Norberc7

Nincs akadálya a munkavállalásnak az árvaellátás mellett.

monaLuis
laikus hozzászóló

Liece # 2010.10.26. 06:55

A társadalombiztosításról és nyugellátásról szóló törvény 72/B § 7. bek. kapcsolatban érdeklődnék, hogy pontosan mit is jelent az, hogy:
"a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időt meg nem haladóan"

25. életévemet betöltöttem, és az ONYF elutasította a méltányossági árvaellátás iránti kérelmemet. Pedig az első mesterképzésemet kezdtem el, idén szeptemberben, tehát a képzési és kimeneti követelményben meghatározott 4+2 félévet nem haladtam meg. Azonban az államilag támogatott 12 félévet már előzetes tanulmányaim alapján kimerítettem.

Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.10.26. 16:02

A 25. életév betöltése a lényeg.

Külön: sokan vannak akik előzőekben valamit tanulgatnak - úgymond mulatva az időt, aztán észbe kapva hogy végül is nincs semmi képességük, kezdenek szakmát/végzettséget tanulni.

A második bekezdés nem Rád vonatkozik hiszen nem ismerlek.

Liece # 2010.10.26. 16:41

A kérdés nem a 25. életév betöltésére vonatkozott, mert méltányossági árvaellátás 27 éves korig igényelhető.

A kérdésem az volt, hogy ez a mondat mit jelent:
„a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időt meg nem haladóan“

Számomra azt, hogy msc-s nappalin tanulva újra igényelhetem az árvaellátást, mert ez az első mesterképzésem és a meghatározott képzési kimeneti követelményt nem haladtam meg, mivel most kezdtem el.

És köszönöm, van mellette szakmám is, nem is egy, munkahelyem is volt eddig, de mivel aznmegszűnt, elkezdtem újra tanulni, ezért kerültem ilyen "idősen" az egyetemre.

beatat # 2010.10.28. 19:49

Pár hete meghalt a volt párom. 38 éves volt...Nem voltunk házasok (kislányom a nevén van, teljesj. apai elismerés van), folyamatban volt a tartás díj megállapítása. Május óta nem fizetett. Kislányom 2 és fél éves. Jár részére árvasági ellátás? Ha igen ezt hol kell igényelni illetve mi alapján határozzák meg? Sajnos nehéz anyagi helyzetben vagyunk igazából már főleg május óta, most meg pláne. El vagyok keseredve és nem tudom kihez forduljak. Családsegítőnél azt mondták semmire ne számítsak, nem fogok semmilyen anyagi támogatást kapni:( Ezt nem értem. Tartásdij jár és ha meghal az apuka, akkor a nő egyedül viselje az anyagi terheket.A gyerek tehet arról, hogy meghalt az apukája? Épp elég a fájdalom...Köszönöm, aki segít...

monalisa1 # 2010.10.29. 16:13

http://www.gazdasag.halmaz.hu/…aellatas.php

Javaslom külön is figyelemmel olvassa el az első két bekezdésben leírtakat, majd pedig forduljon írásbeli kérelemmel a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz: http://www.onyf.hu

monalisa1 # 2010.10.29. 16:17

A Nyufig tájékoztató második oldalát is olvassa el, valamint a tárgyi kérelemhez az ott megadott számú nyomtatványok kitöltése szükséges.

Veci # 2010.10.29. 17:54

beatat

Az árvaellátásról itt is tájékozódhatsz, az alábbit nyisd meg: Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az árvaellátásról
http://www.onyf.hu/?…

Egyébként keresd meg a Nyugdíjbiztosítót és kérj tájékoztatást, amint monalisa javasolta. Ezt megteheted telefonon, személyesen vagy levélben (ez utóbbit tértivevényesen küld el).

Üdvözlettel Veci

Dalmi22222 # 2010.11.17. 09:29

Sziasztok!Én egy 18 éves lány vagyok,félárva és azt szeretném tudni,hogy abba hagytam a sulit már egy éve de vissza szeretnék menni és,hogy igényelhetem e újból az árva ellátást!Nem élek együtt az anyámmal nem is tartjuk a kapcsolatot,hogy lehetséges e hogy én intézkedjek meg,hogy csak én vehessem fel?Előre is köszönöm a válaszokat!

colos20 # 2010.11.19. 16:13

Sziasztok! Én egy 21 éves fiú vagyok Budapestről. Most tudtam meg, hogy apám, akivel nem tartottam a kapcsolatot, már 8 éves!! koromban meghalt. Édesanyámat erről senki nem tájékoztatta, így Ő is most tudta meg a dolgot. A kérdésem az lenne, hogy jár e nekem utólag az elmaradt árvasági ellátás, 16 éves koromig tanultam nappali tagozaton. Esetleg jár e valamilyen kamat is az elmaradt összegre. Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2010.11.19. 16:30

Dalmi22222

Saját jogon kérheted az árvaellátást ha jövő év szeptembertől ismét nappali tagozaton folytatod a tanulmányokat, annak végéig ill. legkésőbb 25. éves korod betöltéséig. (A tanulmányok mellett lehet dolgozni - ha a kettő számodra összeegyeztethető, ez nem kizáró ok.)

Veci kettővel lentebb beidézte az onyf vonatkozó tájékoztatóját, ott keress rá.

colos20

Bármiféle járadék iránti igény visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető, így szerintem sajnos "elment a vonat". De azért e-mailban megkérdezheted: http://www.onyf.hu és a megjelenő honlap jobb oldalán a lakhely szerint ügyfélszolgálat.

monaLuis
laikus hozzászóló

Barbin # 2010.12.25. 15:10

KEdves Fórumozók!

Jelenleg alapképzésen tanulok (21 vagyok) és nemsokára végzem. De ha az alap és mester képzés között kihagyok fél évet a mesterképzés megkezdésével újból igényelhető-e az árvasági ?

monalisa1 # 2010.12.25. 17:02

Az árvaellátás a 25. életév betöltéséig jár a nappali tagozatos tanulmányok esetében., felsőoktatáskor minden beíratkozott félévről igazolást kell beküldeni a Nyufignak, annak hiányában az ellátás szünetel.

Az esetleges jogalap nélkül felvett juttatást vissza kell fizetni.

Kryszta # 2011.01.10. 10:56

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy passzív félév után újra igényelném az árvasági ellátást. Január végén tudom ezt legkorábban tenni, mikorra várható a folyósítás? Van esély rá, hogy már februárban, vagy legkorábban is csak március lehetséges?

monalisa1 # 2011.01.10. 15:42

A nap mint nap beérkező nem kevés kérelmek feldolgozása miatt, valamint a havonta csak x napon történő központi kifizetések okán, valószűleg legkorábban csak márciusban tudnak kifizetést eszközölni, egyidejűleg a februári ellátást is.

Persze azért nem kizárt hogy már februárban pénzt látsz.

Addig is próbálj az önkormányzattól rendkívüli segélyt kérni, hivatkozva a megélhetési nehézségekre, a tanulmányok költségességére stb.

Schatz # 2011.01.15. 09:56

Jó napot kívánok,

én december 13 -án töltöttem be a 27-dik életévemet.
Mivel egyetemen tanulok még 25 éves korom után méltányossági árvaellátást is kaptam. Ez azonban tudtommal csak 27 éves korig jár, én viszont sem határozatot nem kaptam a megszűnésről, sőt még egy levelet kaptam, melyben közlik velem hogy felemelik az összeget és januártól már azt fogom kapni.

Tudnának ebben nekem segíteni hogy ez most miért van így?

köszönöm.

Denniske # 2011.01.17. 16:16

nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy Édesapám német állampolgár volt, német nyugdíjjal, én viszont magyar állampolgár vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy én melyik államból fogom kapni a segélyt, és hogy a német nyugdíja alapján számolják e ki? hogy működik ez az egész. Tudna ebben esetleg valaki segíteni? előre is köszönöm!