Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Parkolási díj behajtása

gerbera317 # e-mail 2018.11.06. 12:10

A behajtás itt is az EPC-n keresztül zajlik?
Azt nem tudom. De ha nekem ilyen követelésem lenne, nem az EPC-s utat választanám.

tuta01 # e-mail 2018.11.05. 18:47

gerbera317

Köszönöm szépen a választ!
Online már be is fizettem, nem szeretnék emiatt a későbbiekben bajt... nem hiányzik a stressz, hogy küldik-e vagy sem... letudva, kész. :-)

Sokak szerint romániából max a gyorshajtást ha átküldik. De ezek szerint a parkolási bírságot is.
A behajtás itt is az EPC-n keresztül zajlik?

gerbera317 # e-mail 2018.11.05. 08:26

kiküldik-e utánam a bírságot Magyarországra
Nem bírság. De ha az érdekel, hogy meg kell-e fizetni a tartozásodat, illetve be tudják-e hajtani, akkor a válasz: igen.

tuta01 # e-mail 2018.11.04. 19:49

Sziasztok!
Romániából kapott már valaki parkolási díj befizetésére felszólítást?
A sztori: látogatás, max 1 óra, (elvileg 07-17 óra között lehet állni rendszámos helyre - lakótelep, felfestett rendszámokkal), de sajna épp belecsúsztam a határba pár perccel.
Lényeg a lényeg, hogy a "Magyarkedvelő" román, a 4. emeleti ablakból azzal fogadott amikor az autóhoz értem, hogy "fizetsz magyar"...

Gyanítom ő segített be, és hívta ki az illetékeseket.
A vicc, hogy azon a helyen soha nem áll senki, és nem is az ő helye, mert 3 hellyel arrébb áll - jelenleg is. (de nem is ez a lényeg).

Észre sem vettem volna, hogy megbüntettek, mert egy 5x10-es neylon zacskóban volt csak egy kb kisújnyira összetekert papírcetli, amit a szél is levitt volna.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy kiküldik-e utánam a bírságot Magyarországra?
Volt-e már valakinek ilyen esete?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

marky1972 # e-mail 2018.10.05. 14:43

HORVÁT PARKOLÁS - PULAI ÜGYVÉD (Vinkovic) nem nyugszik.
Ki kapott újabb levelet?

Ma vettem át a pulai ügyvéd újabb fenyegető levelét, melyben már 205 eurót követel (2. és egyben utolsó bírósági eljárást megelőző fizetési felszólítás.

Fizessek be 205 eurót 8 napon belül. 3 éve történt az eset (2015)
205 euró megoszlása (34 euró fordítási költség, 85 euró lekérdezés a gépjárműnyilvántartóból, 41eu postai címlekérdezés, 34 euro postázási költség és csak 8 euro a szabálysértés)
Nagyon gáz! :(

elemzo # e-mail 2018.07.29. 01:22

Hello macskanöö,

ahogy írtam, az egész EPC-s próbálkozás a jogilag nulla fizetési felszólításaikal meg a megtévesztésre való egyéb kellékekkel a fizetési felszólításaikon a saját tapasztalatom. Miután az EPC siketelenül próbálkozott 2-szer, felbukkant az EPC+ követeléssel egy osztrák ügyvéd akinek volt pofája az EPC valami 130 euróra felfuttatott büntetését 3 forduló alatt felvinni 340 euróra. Akkora szaktudása volt ennek a kóklernek, hogy amikor kértem hogy bontsa már fel tételekre, hogy abban a 130 euróban mi a parkolási társaság követelése, mik az EPC saját követelései, a késedelmi díjak, illetve adja már meg hogy ő most mit képvisel: az EPC követelését, vagy a parkolási társasaságot, akkor csak annyi szánalmas trükkje volt, hogy elküldte az EPC összes fizetési felszólításait másolva - kérdéseimre így egy árva szót sem megválaszolva.

Majd a fizetési tételt újból megemelte és felszólított újra az egy héten belüli fizetésre mert különben indítja a bírósági eljárást. Erre visszaküldtem ugyanazokat a kérdéseket, meg bekértem mind az EPC mind az ő megbízási szerződését. Erre megint csak a hallgatás jött és ekkor már 340 eurónál járt a zsarolója.
Aztán azóta soha többet nem jelentkezett a zsarolója.

Ennek már több mint egy éve, az EPC-nek meg több mint kettö. Eddig tartott a fenyegetéseik az 1 hetes fizetési határidökkel meg bírósági eljárásokkal.

Úgyhogy hallgathatsz az itteni full-trollokra, a nonoletek meg a gerberárakra, vagy a tapasztalat nélküliekre akik azért csak megmondják a végén hogy mit csinálj, én meg azt mondom, hogy akinek esze van az tájékozódik a neten, ha tud idegen nyelven, akkor az EPC-t elmeszelö német bírósági döntéseket és indoklásait is megtalálja. Ha ezek után az EPC-nek valaki fizet parkolási bírságot, azzal nincs minden rendben vállon felül.

Roland987 # e-mail 2018.07.06. 06:52

A levél tartalmával van probléma, nem az eljáró ügyvéddel.

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.05. 23:53

Szóval az ügyvéd hogy jut az adatokhoz?

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.05. 22:49

Hogy jut büntis a parkolási adatokhoz?

Roland987 # e-mail 2018.07.05. 18:39

Üdvözlet! Én írtam, lejebb, hogy Horvátországban élünk.
A mi ügyvédünk, azt mondta, hogy semmilyen esetben sem kell fizetni, ha 5 évnél régebbi a parkolási büntetés!
De valamit vissza kell jelezni.Nekünk a mi ügyvédünk segít,aki azt is jelezte, hogy ez a pl. pulai ügyvéd, a saját bankszámlaszámát adta meg..ez nem helyes eljárás, hiszen bárki is lehet...illetve, hogy a parkoló társaság nem hagyott ellenjegyzést a levélben, nincs semmilyen megbízói papírja az ügyvédnek, hogy eljárhat a parkolótársaság nevében,olyan, minta semmilyen kapcsolat sem lenne közöttük.
Az ügyvédünk is azt mondta, hogy azzal is jól járnak , ha a több ezerből akinek küldtek ilyet csak a fele fizeti be a birságot.

Aki szeretné az ügyvédünk segítségét kérem irjon neki 1-2 sort mikori a büntetés angol vagy horvát nyelven.Szerencsére már többen felvették vele a kapcsolatot.

Email:
parkingcroatia@gmail.com

bodolya # e-mail 2018.07.04. 00:15

Üdvözletem!
Én június 26-án kaptam a pulai ügyvédtől fizetési felszólítást egy 2012.03.02-ai zágrábi parkolás ügyében. Ultimátum szerűen érintett. Tény, jártam az adott időben Zágrábban, fizetési felszólításra nem emlékszem, jogkövető ember vagyok, nem szokásom bliccelni. Pár napja foglalkozom a kérdéssel, de valójában érdemleges következtetésre nem jutottam. Egy levelet elküldtem a felszólításban megjelölt ügyvédnek, arra várok választ.Egy bizonyos, az akkori parkolójegyem már nincs meg. Semmiféle jogorvoslat nincs? Nagyon változó válaszokat kaptam.

Pl.:
"Több ilyen kérdés/kérés érkezik a konzuli osztályunkra, sajnos sok mindent nem tehetünk. Amikor utána is jártak a konkrét ügynek, általában valóban a parkolójegy hiányzott, jogos volt az akkori büntetés.

Ebben a levélben még nincs semmilyen eljárás, inkább egy „próbálkozás” a behajtásra. Jogi képviselő kiküldi a leveleket, és százalékért behajt…ha valaki is 20 emberből befizeti, már jól járt. Szerintem addig nincs gond, míg az ember nem bíróságtól kap levelet.

Jogi ügyekben ügyvédet tudunk ajánlani.

Mást nem tudok mondani, nektek kell mérlegelni, mit kezdtek ezzel.

Ebből még gond nagyobb nem igazán lehet.

Ha a konzuli osztályunk válaszol mást is a kérdésre (továbbítottam nekik is), akkor még írok."

Kapott már valaki ebben az ügyben bírósági levelet, vagy fizetett valaki?

Roland987 # e-mail 2018.06.29. 18:06

Üdv. Mi is kaptunk horvát parkolási birsagot,melynek dátuma 2010-es.13 € + a költségek kb 150€.

Mi Horvatorszagban elunk, es atadtuk az ugyet egy horvat ügyvednek, aki tájekoztatott, hogy 5 éven túli búntetes elevül! De mindenkeppen kell ezt jelezni, valaszt adni az ugyvedi irodanak, aki kuldte a felszolitast. Biztositott bennunket, hogy semmit nem kell fizetni, tobb lehetoseg is van ennek bizonyitasara.
Aki szeretné a horvát ügyvédunk segitseget, kérem 1-2 soros angol vagy horvát nyelven, levélben hagyja meg, hogy mirol van szó, mikori a buntetés stb. Felveszi Önnel a kapcsolatot, levélben ill. telefonon is.
Remélem segítehettem.
Email cím:
parkingcroatia@gmail.com

Suzy20 # e-mail 2018.06.26. 17:58

Üdv. Mai napon en is kaptam horvat parkolasi birsagot 2011 11 havi datummal. Csak Zagrab kutyakiallitasra jarok es mindent uugy tettem mit ezutan is. Ez mindig hetvegen van, az objektum elott van a kiallitoi parkolo. Lenyeg nem emlekszem semmilyen mikulascsomagra, vagy buntetesre, a foton amit mellekeltek sem latszik a szelvedon semmi, ami erre utalna.Marko Kuzmanovic ugyvedtol jott egy majd 170 euros felszolitas igy kozel 7 ev utan. Láttam másnak is volt ilyen ugye, kernem vegye fel velem a kapcsolatot, erdekelne hogyan vegzodott az ugy, jott e tovabbi level, fizetett e vagy sem...olyan atveres szaga van az egesznek. Koszonettel : Termel susi.termel@gmail.com

Szinigor # e-mail 2018.06.25. 13:48

A korábbi hozzászólásokban emlegetett Európai Bírósági ítéletet egymagában nem igazán lehet alapul venni ahhoz, hogy valaki ne fizessen a Horvátországból érkező felszólításra. Az az ítélet arról szólt (pulai parkolási cég és német állampolgár ügyében C-551/15. számú ügy), hogy kimondta, hogy a felek közötti jogviszony magánjogi jogviszony, és, hogy a horvát eljáró közjegyzők a vonatkozó rendelet értelmében nem minősülnek bíróságnak. De arról szó nincs, hogy kint ne indíthatnának a követelésük érvényesítése érdekében ezek a társaságok bíróság előtt pert, és a horvát bírósági ítéletek már végrehajthatóak. Szóval ezzel csak óvatosan. A mostani felszólítások erre is hivatkoznak, nem közjegyzői végrehajtási lapon alapulnak. Próbáltam keresni horvát bírósági ítéletet arra, hogy hogyan viszonyulnak ahhoz a kérdéshez, vajon miért nem léptek évekig semmit az érintettek adatainak beszerzése érdekében, talán jogbiztonság sérelme lehetne egy indokolás, de egyelőre nem jártam sikerrel. Az pedig biztos hogy a kinti szabályok szerint az elévülés az adatok beszerzésétől számítandó. A hozzászólásokban található videón nyilatkozó ügyvédtől a határozott ne fizessen senki szakvéleményt én aggályosnak tartom. Ha valaki nem kellő körültekintéssel jár el, egy horvát jogerős ítéletnek, a bírósági eljárásnak a költségeivel jelentős összegre rúghat a végén a tartozás.

bermuda háromszög # e-mail 2018.06.20. 22:08

A horvát jog szerint, ha nem is tesz kísérletet az adós adatainak megismerésére, akkor sem telik az elévülés?

$usu # e-mail 2018.06.20. 12:24

Egy teljesen friss eset, amire ezt a választ kaptam.
Egyébként 2011-es parkolási bírságra:

Tájékoztatom, hogy a tárgyi megkeresés kapcsán a horvát parkolási társaság megbízásából eljáró ügyvédi irodával egyezettünk és az alábbi választ tudjuk adni:

A horvát jog szerint a parkolási társaságnak nincs olyan kötelezettsége, hogy meghatározott (jogvesztő) határidőn belül fizetési felszólítást küldjön a tulajdonos részére közvetlenül.
Önök akkor lettek először figyelmeztetve a parkolási díj megfizetésére, amikor járművüket az egyértelműen megjelölt parkolóhelyen hagyták. Másodszor akkor lettek figyelmeztetve, amikor megkapták a tájékoztatót a napi parkolójegy befizetésének kötelezettségéről, azaz járművük szélvédőjén találtak egy befizetési csekket megjelölt fizetési határidővel. Ezt követően a parkolási társaságnak további felszólítási kötelezettsége nincs, eljárhat a követelése érvényesítése iránt, melynek céljából jogi képviselőt vehet igénybe, melynek költségét már az adósnak kell megfizetnie a fent leírtak szerint.

Az eljáró horvát ügyvéd által küldött fizetési felszólításokban foglaltakkal egyezően a követelés elévülése a horvát kötelmi törvény (Zakon o obaveznim odnosima, Narodne Novine 35/05, 41/08, 125/11, 78/15) 225. §-a alapján 5 év, melyet a kötelezett adatainak megismerésétől számítanak tekintettel arra, hogy a kötelezett adatainak hiánya a követelés érvényesítését akadályozta, ez idő alatt a követelés nyugodott, az elévülési idő nem telt (kötelmi törvény 237. §). A horvát fél minden ügyben ezt az álláspontot képviseli.
A horvát fél 2017. évben több alkalommal folytatott megkeresést az illetékes magyar hatóságnál adatszolgáltatás iránt, a követelések elévülését pedig az adatszolgáltatások teljesítésétől számítja.

Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

drbjozsef #   2018.04.28. 14:06

Hát próbáld ki. Lehet, hogy van valami abban, amit írt, és az EPC csak próbálkozik, aztán nem lesz semmi. Lehet, hogy mégis elindítja az európai fizetési meghagyást, és bevasalja rajtad a tartozást. Te döntöd el : vagy 0 forintot fogsz fizetni, vagy többtízezret. Mérlegeld, melyikre mekkora az esély, egy kis kockázatelemzés, és már tudod is melyiket érdemes választani. De hogy ezt a kockázatot nem netes fórumok alapján tanácsos felmérni, az biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

macskanőő # e-mail 2018.04.27. 20:20

szóval te nem hiszel elemzonek..

nonolet # e-mail 2018.04.27. 15:37

Háboroghatsz ahogy akarsz...

De fizesd be az 5700-at határidőre, mert az CSAK több lesz.

macskanőő # e-mail 2018.04.26. 23:07

elemzo-nek: az általad leírtakat olvastam webes cikkekben is, ha jól emlékszem két helyen, és gondolom igy lehet. Tegnap lettem érintett az ügyben, és semmi kedvem befizetni az 5700 Ft-os parkolási birságot, ami már csak azért is tisztességtelen, mert 5 perccel az esemény után már a tízszerese a parkolási díjnak, amúgy pedig egy olyan bevétel amit a semmiért nyúlnak le az autósokról, hasonlatos a levegőadóhoz, pláne a Városligetnél, gyakorlatilag egy ötszázas a beugró egy olyan helyre, ahova mindenkinek joga lenne ingyen bemenni.
Szóval a lényeg, hogy hogyan jutottál ilyen részletes információhoz? Mindezeket te magad egy eset kapcsán tapasztaltad? Már 2016-ban leírták,hogy rengetegen rendszeresen parkolnak direkt külföldire átváltoztatott rendszámmal mert akkor nem kell fizetniük - én nem ezek közé tartozom - de emiatt tartok tőle hogy bekeményítenek e téren. Nem változhatott ez meg március óta? Itt valaki a németországi magyarok oldalon azt írta hogy a Rathaus kivonja a rendszámot Németországában egy M-o-n nem megfizetett parkolás miatt,

wers # e-mail 2018.03.24. 14:43

mili120389
Tudjuk mi, hogy mit kaptál az EPS-től? Ha megbírságoltak, jobb, ha befizeted. Előbb-utóbb úgyis meg kell, csak esetleg a sokszorosát.

gerbera317 # e-mail 2018.03.24. 14:29

Hát, akkor gyalog mész.

mili120389 # e-mail 2018.03.24. 13:11

Hello cask annyi lenne a kerdes
angliabol jottem haza most kaptam 1 levelet epc-től
ha tobbet nem megyek autoval kulfoldre akkor mi lesz

Trilla00 # e-mail 2018.03.13. 18:51

Üdvözlet!Engem 2012 Novemberében Horvátországban parkolási idö tullépése miatt büntettek meg.A napokban kaptam egy birosági eljárást megelözö fizetési felszolitást hogy fizessek 181 eurot.Öt év után nem kéne hogy elévüljön valaki kapott már ilyet.Érdemes-e befizetni ennyi év után.

nonolet # e-mail 2018.03.05. 22:35

MA IS hétfő volt, a tanácsom ugyanaz számodra.

Sajnos az ilyen elemzo féle zakkantaknak orvos kell és kezelés.
Lehetőleg mielőbb...