TB ellátás és leszázalékolás

rózsaszirom # 2014.12.09. 22:17

Tisztelt Szakértők!

Tartós betegállományban vagyok, 1 hónap múlva eléri az 1 évet. Jelenleg is keresőképtelen vagyok. Olyan munkakörben dolgozom, ahol figyelni kell, nagy koncentrációt igényel, de folyamatos fejfájás és látásproblémák miatt ez gondot okoz. Feledékeny és szétszórt is vagyok. Sajnos nem találják mi okozza a tüneteimet. Az lenne a kérdésem, hogy ha elérem az 1 évet a háziorvosomnak kötelező elindítani a leszázalékolást? Nem szeretném, hogy leszázalékoljanak. Azt szeretném, ha megtalálnák az okot, meggyógyítanának és újra dolgozhatnék.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy fél év után megszüntették a TB ellátásomat. Erről nem kaptam semmilyen értesítést. Amikor a háziorvosomhoz elmentem, akkor szólt, hogy pirosban vagyok. Ekkor felkerestem a NAV-ot, ahol nem értették a megszüntetés okát. A táppénzzel együtt vonták meg. A táppénzt értettük, mivel a betegség előtt nem volt meg az 1 éves munkaviszonyom. Közalkalmazotti jogviszonyom van és a munkáltatóm a folyósítás utáni hónapokban is jelentette a munkaviszonyom, mivel igazoltan vagyok távol. Felhívtam a MÁK-t és ott azt mondták, hogy jogos a megszüntetés a TB ellátásra és az értesítő levél aláíráson van (ez augusztusban történt). Azóta sem kaptam semmilyen levelet. Azóta magam után fizetem a TB-t. Az lenne a kérdésem, hogy jogszerű volt-e a TB ellátás megvonása!?

vaczkor... # 2014.12.17. 10:33

rózsaszirom 2014.12.09. 23:17
Az lenne a kérdésem, hogy jogszerű volt-e a TB ellátás megvonása!?

A 217/1997 (XII.1) Korm. rend. 42. § (1) értelmében: A táppénz és baleseti táppénz folyósításának 240. napját követő tizenöt napon belül a táppénzt folyósító szerv köteles a keresőképtelenséget igazoló orvost és a biztosítottat értesíteni a biztosított táppénz, baleseti táppénz jogosultsága megszűnésének időpontjáról.

Ha indokolt ezt követően az orvos intézkedik a bizottság elé utalásról.

Az orvosnak tehát nem kötelessége a beteget bizottság elé utalni. (Beszélje meg a háziorvossal.)

Tbj. 8. § Szünetel a biztosítás: c) a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt.

Mivel a keresőképtelenség idejére nem jogosult táppénzre, így szünetel a biztosítása.

Ebtv. 29. § : (9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)-o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

1. 45 napig marad fenn, amennyiben a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. amennyiben a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

(10) A (9) bekezdésben foglaltak a biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók.

Figyelemmel a fentiekre, különös tekintettel az Ebtv. 29. § (10)-re az intézkedés jogszerű.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy ha rászorult jogosult méltányossági táppénzt igényelni!

Ebtv. 50. § (1) Az egészségbiztosítási szerv - az E. Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között - méltányosságból terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat és táppénzt akkor állapíthat meg a biztosított részére, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.