Mozgássérült parkolási igazolvány

p.-né # 2015.03.17. 18:56

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy mozgássérült parkolási igazolvánnyal ingyenesen parkolhatok magánparkolóban is?

A KRESZ nem tér ki külön a magánparkolókra.

Köszönöm a válaszokat!

Sherlock # 2015.03.18. 06:22

Nem.

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 09:14

De !

Sherlock # 2015.03.18. 09:33

Valami jogszabály, vagy cikk a blikkből esetleg?

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 09:39

A "Nem"-et Te mivel támasztod alá ? Én elfogadom a Hvg.-t
is...

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 09:48
Egyjogász # 2015.03.18. 09:50

Szerintem egy magánterületen a parkoló tulajdonosa/üzemeltetője dönti el, hogy a mozgássérülteket ingyen engedi parkolni, vagy nem.

Megjegyzem, szerintem a mozgássérült parkoló alpavetően arra szolágál, hogy a mozgássérült könnyebben, egyszerűbben tudjon parkolni, ki- és beszállni.

Attól, hogy valaki mozgássérült, nem következik automatikusan, hogy csóró is, aki ilyen kedvezményekre szorulna. Láttam én már 30 millás BMW terepjárón és Porsche sportkocsin is mozgássérült igazolványt (induljunk ki abból, hogy nem volt kamu), nem hiszem, hogy az ilyen kocsik tulajdonosa rá lenne szorulva pl. 200 Ft parkolási díj elengedésére.

Egyjogász # 2015.03.18. 09:52

Szerintem a belinkelt oldalom olvasható szöveg is a mozgássérült parkoló műszaki paramétereit határozza meg.

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 10:10

Igen, de elkerülte a figyelmedet, minden 50 parkoló után
1 darab mozgássérült parkolót kell-/lene/ üzemeltetni.
A magánparkoló azzal kerüli ki ezt, hogy neki nincs 50
parkolóhelye...

Sherlock # 2015.03.18. 11:00

A "Nem"-et Te mivel támasztod alá ?

Semmivel, a KRESZ ingyenes várakozást megengedő szabálya nem terjed ki a magánparkolóra. Olyan jogszabály sajnos nincs, ami kimondja, hogy ahol mindenkinek fizetnie kell, ott a mozgássérülteknek is. Bár olyan kifejezett szabály sincs, hogy a kenyérért fizetniük kell. Ingyen ehetnek.

És Egyjogász jól mondja, attól még hogy kell mozgássérült parkoló, semmi nem mondja ki, hogy ennek ingyenesnek kell lennie. Ezt a linkelt írás sem állítja. Más jogszabály sem.

wers # 2015.03.18. 12:02

Mit kell magánparkolón érteni? Főként ha fizetős. Honnan tudja parkolni vágyó, kinek fizet? Az engedélyezés mintha azonos lenne.

Egyjogász # 2015.03.18. 12:13

Nem közterületen, hanem magánterületen létesített parkoló, pl. parkolóház, bevásárlóközpont magánterületen létesített parkolója.

Ez utóbbiak általában ingyenesek (Tesco, Auchan, Aréna, stb.) de akkor mindenkinek ingyenesek. Ahol meg fizetni kell (pl. Árkád), ott szerintem mindenkinek fizetni kell, kivéve, ha a tulaj azt mondja, hogy bizonyos autósoknak nem.

Egyébként pl. az Árkádban nem is tudom, hogyan oldanák meg, hogy a mozgássérülteknek ne kelljen fizetni, sem a bemeneti, parkolókártyát kiadó automata, sem a kimeneti automata nem érzékeli szerintem, hogy mozgássérültről van szó.
Gondolom erre kellene egy külön ember, aki ellenőrzi a mozgássérült igazolványt, és fizetés nélkül érvényesíti a parkolókártyát.

füzesi # 2015.03.18. 13:46

A KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavakból összeállított mozaikszó.
Tehát: a közútra szól!!

wers # 2015.03.18. 13:55

Ott akkor a KRESZ nem is érvényes?

Egyjogász # 2015.03.18. 14:40

De, érvényesek. De hol van az a KRESZ-ben leírva, hogy a mozgássérült magánparkolóban ingyenesen parkolhat?

wers # 2015.03.18. 16:20

A "Parkolási Igazolvány a mozgásában korlátozott személy részére" a KRESZ-re hivatkozik:

1/1975 (II.5)

Ebben a következők vannak:

1. § A rendelet Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.

A mozgáskorlátozottakról:

A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése

51/A. § A 13. § (1) bekezdés g/1. és i/1. pontjában, a 14. § (13) bekezdésében, a 17. § (1) bekezdés e) pontjában, a 39/A. § (1) bekezdés g) pontjában, a 40. § (9) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében említett jogosultság azt a mozgásában korlátozott személyt, valamint a mozgásában korlátozott személyeket szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet szerint a parkolási igazolványt a járműben elhelyezte.

Ebből az utolsó jön ide:

41. §
(3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és - az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó.

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 16:38

A 253/1997. évi (XII.20) 42§ még véletlenül sem említ
magánparkolót és a KRESZ-sem ismeri ezt a fogalmat.

Sherlock # 2015.03.18. 16:44

Továbbra sincs szó ingyenességről. A kresz nagyon jól ismeri, van ugyanis hatálya.

wers # 2015.03.18. 16:58

Segítenél Kedves Sherlok, mire gondolsz? A mai napig az ügyfelek a hivatalban az egyéb blab-bla mellett azt a tájékoztatást kapják, hogy ingyenes, kivéve néhány mélygarázs, de ott ezt előre kitáblázzák (itt többnyire egyéb korlátozás is van, pl. kik használhatják).

Na persze a fentiek nem azt jelentik, hogy az ügyintézők (vagy ne adj isten a fő vezetők - hivatali jogászok) a tuti tudják.

Sherlock # 2015.03.18. 17:10

A rendelet hatálya

1. § A rendelet Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.

A kresz nem tartalmazhat olyan helyre kötelezést, amire nem terjed ki a hatálya. Magánterületre nem terjed ki a hatálya.

"Az elkövetéskor hatályos KRESZ 1. §-a egyértelműen kimondta, hogy a rendelet a Magyar Köztársaság (jelenleg: Magyarország) területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza, s útnak a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút) tekintendő [2. §, 1. számú függelék I.a) pont].
A szó szoros értelmében vett közút a megnevezéséből kitűnően a köz, azaz mindenki által igénybe vehető utat jelenti, és a közforgalom elől el nem zárt magánút sem jelent mást, merthogy rendeltetése ugyancsak a köz forgalmát biztosítja. Azaz más megfogalmazással a közforgalom elől el nem zárt magánút funkcionálisan ugyancsak közút, de megjelölhetnénk quasi közút gyanánt is."

http://www.lb.hu/…szamu-ugyhoz

groszfater@gmail.com # 2015.03.18. 17:19

Ja-ja és Te ebbe szuszakolod bele a magánparkolót :-)))
a fizetős magánparkolót...

wers # 2015.03.18. 17:24

Ok, eddig értem, de a rendőrbácsik szerint a TESCO parkoló közút. Tehát ott is a KRESZ érvényes. Pl. nem gyakorolhatok a lányommal a parkolóban, amíg nincs jogsija. Vagyis igen, de büntetik. /eltiltják a járművezetéstől mondjuk fél évre :))))

wers # 2015.03.18. 17:28

Én még mindig a "magánparkoló" fogalomnál akadok el, sok önkormányzati parkolót is, és egyéb magánparkolót magántársaságok üzemeltetnek, honnan tudjam, pl. hogy VII. kerben megállhatok-e fizetés nélkül parkoló igazolvánnyal, vagy nem?
Egyébként szerintem minden parkoló egy szabály szerint kap engedélyt, és egyformán kell üzemeltetni (sebességhatár, forgalmi táblák, elsőbbség adás szabály stb.)

wers # 2015.03.18. 18:29

"a maganparkolo altal nyutott parkolasi lehetoseg szolgaltatas"

körbetáblázva "felelősséget nem vállalunk" :)))

p.-né # 2015.03.18. 18:44

A magánterületre valóban nem vonatkozik a KRESZ, bár pl ha elütsz valakit a saját házad saját udvarán a saját autóddal, akkor büntetőjogilag él a KRESZ úgy tudom.

Viszont, ha kiteszi a PARKOLÓ táblát, ezzel szerintem ráutaló magatartással elfogadja a parkolásra vonatkozó szabályokat, tehát azt is, hogy egy mozgássérült a kártyájával ingyen parkolhat.

Erről a parkolóról tudni kell, hogy 3 bolt magánterülete, ami nincs kerítéssel vagy mással elzárva a nagy nyilvánosság elől, csupán egy parkolóőr állja el az utat.