Úgy gondolom videót készíthetek, de mindentől függetlenül a háttérben szereplő, hozzájárulásukról nem kérdezett személyek arcát ki kell takarnom. Valaki meg tud erősíteni?
Nyílt utcán videó felvétel készitése
Kedves Fórumozók,
Mint már sokan mások én is a képmáshoz és hangfelvételhez való joggal kapcsolatos új szabályozások miatt kérek segítséget.
Tegyük fel hogy hobbiból gördeszkázom a barátokkal, és ezt közterületen teszem (tekintsünk el attól hogy ez szabálytalan). Vagy tegyük fel hogy barátaimmal egy amatőr videó pályázatra forgatunk egy kis filmet. Vagy riportot csinálok egy véletlenszerű személlyel. Ha én ezt bármelyiket mondjuk egy sétálóutcán teszem (háttérben az elsétáló emberekkel), majd a videót feltöltöm egy videó megosztóra, sértem az azon kitakarás nélkül megjelenő személyek jogait? Még akkor is ha tényleg csak a háttérben maradnak, nem emelünk ki senkit (zoom, focus, stb-vel)?
Mennyiben befolyásolja ezt ha fényes nappal a sétálóutca "tömegéről" van szó, vagy estefelé jelenik meg nehany háttérben elsétáló ember? Mennyiben befolyásolja ha a videóból hasznot is szerzek (pl nyeremény, vagy YouTube jutalék, stb)?
Előre is köszönöm a segítséget!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02