Amióta betöltöttem a 16. életévemet (nem vagyok tanköteles), minden évben automatikusan küldött az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) egy nyomtatványt, amit a szülő/gyám vagy nagykorú árva és az oktatási intézménye tölt ki, ezt meghatározott időn belül(azt hiszem 2 hét) vissza kellett küldeni és akkor arra az évre is ugyanúgy kaptam az árvaellátást, úgy, ahogy eddig, 11 éves korom óta. De az idei tanévben (2015-2016), részben családi problémák, részben a rendetlenségem miatt nem lett visszaküldve az irat, így valószínűleg anyukám nem kapta meg a pénzt (mivel amikor megállapították kiskorú voltam, az ő nevére küldték, elvileg postán). Azért csak valószínűleg, mert az imént említett családi problémák miatt nem biztos, hogy anyukám őszinte velem. Hogyan tudnám kideríteni, hogy anyukám igényelte-e magának az árvaellátásomat? És ha kiderül, hogy nem, akkor hogyan tudnám visszaigényelni a 2015-ös évből júniustól decemberig és a 2016-os évből januártól márciusig? Mert februárban én feladtam (2015. október óta nagykorú vagyok) az ONYF-nek ugyanezt a papírt, plusz mellékeltem még egy bejelentő iratot számlaszám változásról, hogy én személyesen kapjam kézhez a saját árvaellátásomat, de az ONYF áprilisban küldött először egy havi ellátást és májusban még egy havit. Ha csak ennyit küldött, akkor az eddigieket az idei tanévben is megkapta anyukám vagy az ONYF értelmezte félre, ezért nem küldte visszamenőleg az idei tanév hónapjait plusz visszamenőleg a nyári szünet hónapjait?
Előre is köszönöm a válaszolók segítségét, remélem nem fogalmaztam túl bonyolultan a helyzetemet.
Árvaellátás igénylése visszamenőleg
Jucaa
2016.05.30. 08:36
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Címkék
adatvédelem
adózás
alapjogok
Alkotmánybíróság
alkotmányjog