Mellékvízmérő csere

matthiasi # 2017.04.14. 15:22

És itt azt is írja hogy :

. „Pedig, minden mellékmérő hitelesítve és plombálva is van.

Csakhogy a hitelesítés egy jogi fogalom a mérés pedig egy fizikai.
A kettő egy nevezőre kell hozni így ezért találták ki a hitelesítési időt. ami vízmérőnél alapból 4 év 8kivéve a társasházak mellékvízmérőit, ami most 8 év.
viszont a szolgáltató ezen nem bukik- mert hiába mér kevesebbet a pénzét megkapja a háztól, az pedig a közösköltségben érvényesíti a lakók felé.
Az jár jól aki extra sokat fogyaszt a többi lakótársa rovására jár jól. Tehát ha valaki a szokásos 3 -3,5 m3 /fő/hó helyett mondjuk 20 -30 m3 /fő/hó fogyaszt az jól jár a lakótársai rovására. Nos ezért is kellet egy határt húzni így lett 8 év,

matthiasi # 2017.04.14. 15:11

.„ Mindenhol van egy saját főmérőjük, ami a ház összes fogyasztását méri és azt tekintik a mérés alapjának. Ez a mérő MINDIG többet mér mint a hitelesített almérők összesen és mindig ki is számlázzák a különbséget a társasházaknak. Pedig, minden mellékmérő hitelesítve és plombálva is van.

joke megállapítása. ja így van. csakhogy a víz sok sok helyen szivároghat a társasházon belül, sőt még mindig vannak olyan lakások aki nem rendelkeznek mérővel így azok un. átlányt fizetnek.
tehát : főmérő fogyasztás mínusz az összes mellék-vízmérő fogyasztás ebből levonva és a maradék kiegyenlítve víz szolgáltató felé.
Ez egy fejlődés eredménye. Mi a gond itt ??
Ja értem. jo.. kollégának a hitelesítéssel van gonja ill. annak költségviselésével.
Hát ebben van valami, de némi vigasz erre, hogy a mellévízmérőket ma már 8 évente kell cserélni... igaz mindig a fogyasztó terhére.

kezdetben vala mindkét mérőre a hitlesítési idő 4 év, majd úgy 92 -93 -ban Torgyán papa kérésére felemelték 6 évre ( nekem kellett véleményezni... írtam ha nekik jó, miért ne ! ), majd úgy 5 -6 éve pedig felemelték 8 évre. Igaz ennyi erővel lehetne 10 vagy 12 év is. Úgye a szolgáltató ez ellen nem tiltakozik. Na de miért ?

Nagyon eccerű .
Ezek a mérők mindig az idő haladtával kevesebbet mérnek. Soha sem többet. Így a szolgáltató ráfizetne a bulira. De mivel úgyis a főmérő alapján történik a végszámlázás elvileg mindegy , hogy szivárgás, mérő lassulás vagy nem mért
fogyasztás a fő -mérőn jelentkezik, azt a ház kifizeti !

Szomorú örökös # 2017.04.14. 08:58

joke

Tisztázzunk már valamit!

Nem tisztáztál te semmit! A fejedben kéne tisztázni mindent, de azt csakis egyedül te teheted meg, mi maximum a rávezetésben tudunk itt neked segíteni, de ahogy elnéztem, reménytelen vagy. ;-)

Nem "offolásnak" szántam amit írtam

Ha az nem a témára vonatkozik, azt egy fórumon OFF-topiknak nevezik. Ergo a pénzt lenyúló közös képviselőnek mi köze a vízórás történethez? Főleg hogy erre már létezik másik aktív topik is, de te külön nyitottál egyet. :-)

Ha valamire hoztak egy törvényt, akkor már minden rendben van

Pontosan erről szól a törvény! Főleg ha azt az összes közműszolgáltató kivétel nélkül azóta alkalmazza is és a nagy többség el is fogadja. ;-)

Amit a gázcsövekről elővezettél, az is nettó hülyeség

Neked egyedül! Azért, mert te egy mezei otthon unatkozó mekkmesterként úgy gondolod, hogy a lakásodon belül bármit megcsinálhatsz, még nem feltétlen jelenti, hogy az törvényes és jó is.

A többieknek pedig, nem érte el az ingerküszöbét a téma...

Talán nem véletlenül...nem gondolod? ;-)

Volt itt EGYETLEN hozzászóló aki neked adott igazat, gyanús hogy lehettél te is. :)
Volt egy másik aki jól látja helyzetet és ennyi!

Tehát akkor kiderül, nem kizárólag az a jó, amit te állítasz, hiszen egy ember igazolt, másik kettő pedig egyetértett azzal, amit a szolgáltató végez. Gondolkodj el rajta, hogy nem minden úgy jó, ahogy te azt elképzeled, ennyi!

Azon jót röhögtem, hogy te vagy az "értelmes ellenvélemény”"

Hát a tiédnél értelmesebb, az biztos! :-D

joke # 2017.04.14. 07:54

Még valami!
Azon jót röhögtem, hogy te vagy az "értelmes ellenvélemény".
Hát, ja. Roppant értelmes! :D
Nem két hozzászólásoddal bizonyítottad...:)

joke # 2017.04.14. 07:48

Tisztázzunk már valamit!
Én tényeket, gyakorlatokat írtam le!
Most már sokadszor írod le, hogy "fröcsögök".
Egy fenét fröcsögök! Szerinted és nonolet szerint igen, de lehet hogy mindkettő te vagy. :)
Nem "offolásnak" szántam amit írtam, hanem TÉNYEKET közöltem!
Világos!
Ha valamire hoztak egy törvényt, akkor már minden rendben van. Főleg, ha sikerült szelektíven alkalmazni és megmagyarázni, hogy miért van fából a vaskarika.
A jog pontosan arról szól, hogy milliónyi törvény ellenére is simán megtámadnak bármilyen döntést, végzést, ítéletet, ha kellően "motivált" az ügyvéd és lát esélyt a győzelemre. Ennyit a törvények "mindenhatóságáról."
A törvényeket úgy lehet - és teszik is - csűrni, csavarni, ahogy éppen a peres fél érdekei megkívánják.
Aztán a bíró majd hoz egy döntést, amit a másodfok majd visszarendel újra tárgyalásra, aztán majdcsak megússza valahogy a vádlott. Ki is vették a fogalomtárból az "igazságszolgáltatás" kifejezést és "jogszolgáltatásra" cserélték. Így már minden érthető! :)
Amikor egy szolgáltatónál az alapállás az, hogy mindenki lop, csal, hazudik és ennek megfelelően áll minden fogyasztóhoz, akkor ne várjon mást azoktól, akik emiatt hasonló jókat tételeznek fel, azután bizonyítanak is be a szolgáltatók viselt dolgait illetően. Egy megalkuvó, idióta törvények mindenhatóságába belenyugvó, rossz értelemben vett "törvénytisztelő állampolgár" lehetsz! Nem is érdemlünk többet.
Volt itt EGYETLEN hozzászóló aki neked adott igazat, gyanús hogy lehettél te is. :)
Volt egy másik aki jól látja helyzetet és ennyi!
A többieknek pedig, nem érte el az ingerküszöbét a téma...

(Amit a gázcsövekről elővezettél, az is nettó hülyeség, magyarázod, a magyarázhatatlant...)

Szomorú örökös # 2017.04.14. 06:31

joke

Te csak a vita kedvéért vagy ezen a fórumon?

Dehogy! Csak baromira zavarnak az értelmetlen fröcsögések. Ezeket valahogy nem tudom szó nélkül hagyni. A tiéd az, mert értelmetlen, felesleges és semmilyen jogi alapja nincs a felháborodásodnak, hiszen a vízmű törvényileg megalapozottan végzi azt, amit csinál. Szakmailag is leírtam, hogy teljesen indokolt az eljárásuk, de te mégsem fogadod el. Helyette itt pénzt lenyúló közös képviselőkkel OFF-olod a témát, ha már az ész-érveid elfogytak.

Nem beszélve arról, hogy ez itt egy fórum, ergo érvek és ellenérvek ütköztetése zajlik. De ahogy elnézem, számodra nem lehetnek ellenérvek, mert abban a pillanatban felháborodsz és távozol a vitából. De persze egyből visszatérsz, ha zavar, hogy másnak értelmes ellenvéleménye akad, hogy ismét tovább folytasd az értelmetlen fröcsögést. :-)

A "hibásan" mérő főmérő cseréjéről meg szerintem szó nem volt. Az meg sem fordul a fejedben, hogy valahol a házban a főmérők és a mellékmérők között csőtörés vagy vízlopás lehetséges? Pont MajorDomus írta le, hogy vannak bőségesen rá esetek, ahol simán a saját almérőjük előtt méretlenül lopnak egyesek vizet és azt hiszik, hogy meg lehet úszni. Aztán jön a nagy kopp, amikor a ház a képviselővel együtt megelégeli és végig vizsgálja a rendszert, majd a törvénytelenül működő vízhasználó(k) felé kiszámlázza a fogyasztásukat.

joke # 2017.04.14. 06:02

Mondd Örökös!

Te csak a vita kedvéért vagy ezen a fórumon?
Én egyszer írtam ide évekkel ezelőtt, amikor egy közös képviselő elsikkasztott 17 millát a társasházai pénzéből.
Akkor ott, egy csomó közös képviselő védte a mundér becsületét, mert még csak a gyanú fázisában volt az ügy.
A vége 17 milla lett, a pénz nem került elő, a majom megúszta némi felfüggesztett büntetéssel és ma is vígan éli világát...
(Most újra van egy gyanú egy másik k.k.-nél és nincsenek illúzióim.)
Ez egy olyan szakma, ahol igazából nem lehet megakadályozni ha lopni akar egy k.k. Ha tud mértéket tartani és ésszel csinálja, sosem bukik le.
Viszont, mikor látják hogy nem lett következménye a kisebb lenyúlásoknak, elszalad velük a ló és utána jön a bukta. A pénz zöme sosem kerül elő, a lefoglalható vagyon a töredéke az elcsalt összegnek. A nevetséges büntetéseknek pedig SEMMI visszatartó ereje nincsen, ezért újra és újra előkerülnek ilyen ügyek.
Ami fent megy nagyban - pl. bróker botrányok - ugyanaz megy itt lent, kisebb volumenben. Azért csinálják, mert megtehetik...

joke # 2017.04.14. 05:29

Naná!
Azt a "hibás" főmérőt, ami kevesebbet mért mint az almérők összege, vihar gyorsan ki is cserélték! :)
A következő évben már helyre is állt a "normál ügymenet"! :D
Ismered a közmondást:
"A kivétel, erősíti a szabályt."

Szomorú örökös # 2017.04.14. 05:27

joke

Egyébként alapból az a gond az általad nehezményezett eljárással, hogy vízmérő tekintetében egy társasházon belül csakis egy bekötési főmérő lehet. Ha két tulajdonos van a házon belül, akkor esetleg még az ikermérő bekötését is engedik, azonban ennél több mérési pont kialakítása már nem lehetséges. Talán ezt kellene tudomásul venni és megérteni.

Mellesleg ne feledd azt sem, hogy a gázvezeték mindenhol hegesztett, tehát nem megbontható közben sehol, csakis a mérőóráknál van menetes csatlakozás, de azon mindig plombázás van. Ellenben a vízvezeték viszont mindenütt menetes csatlakozásokkal megy végig a társasházon belül - simán megbontható bárhol, ha a helyzet úgy hozza - és teljesen jogos, hogy külön főmérő ill. mellékmérős rendszert engedélyeznek csak. Nyilván ez többnyire azon okból kifolyólag van, hogy míg egy gázvezeték belül a csövön semmilyen korróziót nem okoz, a víz bizony kőkeményen szétrohasztaná a gázvezetékhez hasonló hegesztett megoldásoknál a csővezetéket és már komoly hibaforrás lehet. Ezért is van, hogy a földben ma már csakis KPE csövön, a lakáson belül pedig többnyire horganyzott csővezetéken lehet a vizet továbbítani.

Szomorú örökös # 2017.04.14. 05:08

joke

Ez a mérő MINDIG többet mér mint a hitelesített almérők összesen és mindig ki is számlázzák a különbséget a társasházaknak

Lehet, hogy mégsem MINDIG?
Ezt egy másik vízórás topikban olvashatod, ahol a társasházban szintén főmérők és mellékmérők vannak:

arlima: Ebben az évben elszámoláskor 61.000 ft tartozás jött ki, tavaly 40.000-et fizettek vissza

Szomorú örökös # 2017.04.14. 05:04

joke

amikor egy társasház közgyűlésén megjelenik a tulajdonosok 15-30%-a

Én már jártam olyan társasház közgyűlésén, ahol a lakók közel 80-90 %-a megjelent. Igaz ők évente egyszer gyűlnek, feleslegesen nem hívják őket össze soha és akkor minden fontos kérdésben általában döntenek is.

joke # 2017.04.14. 04:57

A lényeget - egy mondatban - Tamás írta le.

"Mindenki annyit enged meg magának amennyit megtehet..."

Pontosan erről szól a történet.
Létezik még két másik - mérővel mért - szolgáltatás, a gáz és villany. Igaz, alapdíjat ezeknek is sikerült mára már kilobbizniuk.
De ott még azért nem tartanak, hogy minden társasháznál elhelyeznek egy főmérőt és azt tekintik a számlázás alapjának!
Ott ilyen nincs, minden fogyasztó külön főmérővel van mérve, ami a szolgáltató tulajdonában marad, ők is cserélik és plombálják saját költségen.
Egyedül a "vízügyi lobbinak" sikerült azt elérnie, hogy a fogyasztó költségére, időről-időre kötelezően cserélt, hitelesített és szolgáltató által plombált mérőket, CSUPÁN ALMÉRŐNEK tekintik. Mindenhol van egy saját főmérőjük, ami a ház összes fogyasztását méri és azt tekintik a mérés alapjának. Ez a mérő MINDIG többet mér mint a hitelesített almérők összesen és mindig ki is számlázzák a különbséget a társasházaknak. Pedig, minden mellékmérő hitelesítve és plombálva is van.
Na ez az, amit a másik két szolgáltató nem tehet meg!
Bár, ha kellően engedékeny marad a "birka nép", hamarosan bevezethetik ezt is!
A mentalitás ugyanaz, amikor egy társasház közgyűlésén megjelenik a tulajdonosok 15-30%-a...

Szomorú örökös # 2017.04.14. 04:39

eszmilan

Akkor azt a mellékmérőt nagy valószínűséggel nem a vízmű olvasta le és számlázott közvetlenül utána a lakónak, hanem belső elszámolásra használták csak a házon belül. Ez a lehetőség is fennáll minden társasházban.

eszmilan # 2017.04.13. 20:50

Régebben egy ismerősömnek cseréltem egy ilyen mellékmérőt. Ez Budapesten volt, egy társasházban. Mellékmérő a bejárat mellett volt derék magasságban. Nem volt rajta semmi plomba meg ilyenek. Megvettük a boltban az újat, aztán kicseréltük. Nem szólt senki semmit, nem voltak ott közben szerelők. Arra nem emlékszem már, hogy utána mit kellett vele intézni, de az biztos, hogy simán vettünk egyet a szerelvényboltban és felraktuk.

Szomorú örökös # 2017.04.13. 18:16

joke

Nagy büdös francokat szerelheted le és teheted fel az újat. Én mondtam, hogy bukod a szerződésedet, de te továbbra is hülyeségeket fröcsögsz itt! Illetve megteheted, de felhívnám a figyelmedet az alábbi apróságra:

Fontos tudnivaló, hogy az ALFÖLDVÍZ Zrt. munkatársának, mint a víziközmű-szolgáltató képviselőjének, minden esetben jelen kell lennie a mérő cseréjénél, mert a régi vízmérő jogi zárát (sorszámozott műanyag bilincs vagy plomba) kizárólag munkatársunk távolíthatja el, megfelelő dokumentálás mellett. Ezt követően az Ön által megbízott szakember beépítheti a vízmérőt, amit munkatársunk egy új jogi zárral lát el. Amennyiben ezt a lehetőséget választja, akkor Önnek a mellékvízmérő biztonsági (jogi) zárral való ellátását kell a „Megrendelő” lapon megjelölni. Ennek díja 2.560 Ft + ÁFA / mérő (bruttó 3.251 Ft). Egyszeri kiszállási díj 3.600 Ft + ÁFA (bruttó 4.572 Ft).

Nem én találtam ezt ki, hidd el! Aki marhaságokat ír, az pontosan te vagy, aki azt hiszi, hogy bármikor ellenőrzés nélkül kicserélheti a mérőóráját otthon. Ráadásul itt van pontos bontásban, hogy miből is tevődik össze az általad fizetendő díj! Tehát nem kizárólag a plombázásért fizeted ki a 6500 Ft-ot, hanem annak a kisebbik része az. A többi a hivatalos kiszállás, amit nem tudsz ez esetben megúszni. Sőt, ahogy olvashatod, a te szolgáltatód még mindezt olcsón is csinálja, úgyhogy teljesen korrekt szerintem és kár rajta tényleg tovább rugóznod. :-)

joke # 2017.04.13. 17:45

Egy fenét!

Simán leszedhetem a régit és felrakhatom az új mérőt.
Kihívhatom őket plombálni és megnézhetik a régi mérő állását. És kicsengethetem a 6200Ft-ot.
Most komolyan! Honnan szedsz ennyi marhaságot össze?
Én kizárólag a plombálás irreális összegéről írtam a nyitó topikban! Szarfűrészelés akkor lett belőle, amikor laikusok elkezdetek itt nagyobbnál, nagyobb hülyeségeket leírni és vita kerekedett a dologból.
Nem én fűrészelem a szart, hanem ti írtok ostobaságokat.
De ezen a ponton befejeztem a veletek való iszapbirkózást. Egy ügyvédnek pedig - a jelek szerint - egy ilyen bagatell összegű téma nem éri el az ingerküszöbét.
Nos, maradjunk is ennyiben...

Szomorú örökös # 2017.04.13. 17:28

joke

Én - aki nem vagyok vízszolgáltató - simán beszerzem az ugyanolyan hitelesített mérőt 3000-ért, műbizonylattal

Tévedsz! Az nem lesz soha hitelesített, max. belső elszámolásra használhatod, hivatalos célra nem! Csakis akkor lesz hitelesített mérő, ha a vízmű is leplombálja. Fogadd el, hogy ez így van! ;-)

És csak mellékesen megjegyzem, hogy te azzal jöttél, hogy te is le tudod cserélni a mérőt, és hogy a vízszolgáltató ekkor is méreg drágán teszi rá a plombát. Nos pont az Alföldvíznél ha víz-mellékmérő csere van, akkor ha folyamatos szerződést - és nem szerződésszegést - szeretnél, akkor nekik kell a régi plombát is eltávolítani. Nem is értem, miből gondolod, hogy azt a bizonyos plombát te bármikor eltávolíthatod büntetlenül, hogy saját magad cseréld le a mérőórát.

Tehát igaza van tamás1234-nek, több napja fűrészeled itt a fingot, holott semmi értelme, mert ha megbontod a leplombázott mérési pontot, onnan kezdve automatikusan buktad a vízművel a mellékmérő szerződésedet és azt pedig a társasház fogja megszívni, mert utána a fogyasztásodat a főmérőre fogják számolni.

joke # 2017.04.13. 16:52

Örökös!

Nyugodj meg, még talán 2000-be se kerül a vízműnek egy felújított mérő, amilyeneket szerelnek. Mert nagy tételben újíttatják fel, vagy szerzik be őket.
Én - aki nem vagyok vízszolgáltató - simán beszerzem az ugyanolyan hitelesített mérőt 3000-ért, műbizonylattal.
4-4500-ért, már újat lehet kapni.

Igen, a lakóé a mellékmérő! A szolgáltató max. plombálja.
Ha a mérőt is ők cserélik, fel szoktak ajánlani egy nevetséges összeget érte, amit úgymond "beszámítanak" az általuk szerelt mérő árába. A naiv tulaj pedig - fingja nem lévén a lehetőségeiről - simán belemegy.
Ki járt jól megint? Hát a szolgáltató! Újra van olcsó csereanyag, amit felújítás után, megint aranyáron lehet majd beépíteni valahová...

Szomorú örökös # 2017.04.13. 11:36

tamás1234

Ha ő nem bízik bennem, feltételezi rólam (ami alapból egy fikció), hogy lopni fogom a vizet és ezt egy plomba felszerelésével szeretné megakadályozni, rendben van, de ennek a költségeit egyértelműen neki kéne viselnie.

Ez sem teljesen így van, ugyanis a vízszolgáltatás nem kötelező, kijárhatsz a sarki kútra is vízért. Viszont ha vízórát akarsz magadnak felszereltetni a lakásban, hogy ne átalányt fizess, akkor ezzel jár. ;-)

Szomorú örökös # 2017.04.13. 11:34

tamás1234

Ha holnap kitalálják, hogy nem műanyag plomba kell, hanem arannyal futtatott, matyó-mintás kézi festéssel, akkor azt fogják kiszámlázni?

Kicsit OFF a téma, de hasonló helyzet! Kitalálták jó pár éve, hogy kötelező kamarai regisztrációt kell minden vállalkozásnak vagy cégnek fizetni. Kapsz érte valamit? Természetesen nem, vagyis igen, de az ott himbálódzik a ló lába között! Muszáj fizetni? Igen, muszáj! Ha nem fizeted, akkor mi van? Adó módjára behajtják!

Szóval a vízóra plombázása is egy kitalált kötelező eljárás, ami pontosan olyan, mint anno sorkatonaságnál a parancs volt, amit nem szabad volt megb....ni, mert akkor csak szaporodott! :-D

Szomorú örökös # 2017.04.13. 11:30

joke

aki nem tartja teljesen korrektnek egy 2000Ft-os mérő

Igazad van, nem korrekt, leginkább a te árszabásod, Én egy használt, de leplombázott vízmérőt szereltettem fel magamnak a vízvezeték szerelővel tavalyelőtt, hogy belső elszámolásra használjam és az is a vásárban 3000 Ft. volt - és még olcsó is a többihez képest. :-D

És akkor még egyszer utoljára: ha bárki bármilyen mérőórát felszerelhetne úgy, hogy azt egy felületes vizsgálattal utána a vízmű fillérekért leplombálja, akkor gyakorlatilag egy iszonyatos csalási lehetőség lenne mindenki számára. Gondolkozz csak rajta el egy kicsit! Nehogy azt hidd, hogy ez a történet ellened szól.

Az pedig, hogy újra terveztetik? Hát komám az megint egy teljesen jogos eljárás, mivel az illető fogyasztó hibázott, ezért az érvényes közmű-szerződése lejárt.

Utóbbi esetben kiderült, a fogyasztó nem is tudta hogy lejárt a mérője

Jajj, szegény ember! Szerinted állítólag övé a mérőóra - igaz ez nem így van, de ez most irreleváns - de mégis más tartsa helyette számon, hogy mikor jár le a hitelessége? Ez kb. olyan, mint amikor elvárod a közlekedés felügyelettől, hogy tartsák ők fejben a kocsid műszaki érvényességét, mert neked sem időd, sem energiád nincs rá. :-D :-D :-D

Úgy gondolom, hogy a vízfogyasztás (sem) az a kategória, ahol kényed-kedved szerint bármit megtehetsz. Ehelyett ezt képtelen vagy elfogadni és ide jársz fröcsögni - vagy hogy egy nagy gondolkodónkat idézzem, „fűrészeled a fingot” :-D - pedig a panaszaidat előadhatnád akár az ügyfélszolgálaton is. Ja, hogy ott magasról tesznek rád? Miből gondolod, hogy itt nem? :-O

joke # 2017.04.13. 07:27

Örülök, hogy van azért olyan is aki nem tartja teljesen korrektnek egy 2000Ft-os mérő 20 perc alatti cseréjét
14.000Ft-ért. De még ha el is fogadjuk ezt az árat, tegyük hozzá hogy ez nem választás kérdése ebben az esetben, hanem kényszer. Hogy ez még nyomatékosabb legyen, felvitték a "szakszerűségi felülvizsgálat" fedőnév alatti plombálás árát "renitensek" számára, akik nem a cég méregdrága szolgáltatását szeretnék igénybe venni. Az ugye vicc, hogy 6200Ft egy 25Ft-os plomba ráhelyezése a nem általuk lecserélt mérőre.
Azért írtam hogy kényszer, mert ez nem egy bolt, ahol eldöntheti a vevő hogy megvesz egy adott árut, vagy sem.
Itt büntetik ha nem velük dolgoztat a fogyasztó, netán sikerül saját magának is két db hollandi anyát lecsavarni, majd az új mérőre felcsavarni.
Nyilván, teljesen laikusok számára ezen semmi meglepő nincs, mert a többségnek halvány fogalma sincs se a műveletről, se az árakról. Elfogadják az árat és örülnek, vagy nem örülnek.
De hogy szándékosan megszívatják azokat, akik mégsem kívánják velük cseréltetni a mérőjüket, nos az jól mutatja hogy mire megy ki a játék.
Nem meglepő egy hasonlóan "fogyasztóbarát" hozzáállás, amikor egy másik szolgáltató a mérőhely újra terveztetését követeli meg, ha egy mellékmérőt véletlenül nem sikerült a lejárat évében lecserélni és ezért felbontották a fogyasztó szerződését. Utóbbi esetben kiderült, a fogyasztó nem is tudta hogy lejárt a mérője. Egy ilyen szerződés újbóli megkötése, már több tízezerbe kerül, a fenti - roppant indokolt - feltételek teljesítése miatt. Indokolt esetben talán "méltányolja" a szolgáltató, ha bizonyítja a tulajdonos, hogy nem a rosszhiszeműsége áll a mulasztás mögött, hanem pl. a közös képviselő nem értesítette a mérő lejártáról a tulajdonost. Ilyen eset, üresen álló ingatlanoknál bármikor előfordulhat...

Szomorú örökös # 2017.04.12. 17:34

joke

Ezek pedig mellékvízmérők, és a lakó tulajdonában vannak.

Nagy-nagy tévedésben vagy! Egyébként nem a lakó tulajdona, mert nem viheti el magával ezt a mérőt, ha épp eladja a lakást. Sőt, neki kell gondoskodnia a hitelesítésről is, ha regisztrált mellékmérőként szeretné tudni folyamatosan. Ha az övé lenne, akkor bizony megtehetné, hogy leszereli és elviszi magával. Szimplán csak ő fizeti a költségét, ha ilyet akar felszereltetni, mert a szolgáltató csakis a bekötési mérő árát nem kéri el, mivel egyedül az az ő felelőssége, hogy megbízhatóan működjön. És látod, mégsem teheted meg, hogy te szereled fel "hitelesen", mert a hitelesítés sohasem a te dolgod lesz, hanem a hatósági szolgáltatóé. Próbáld megemészteni, hogy ez így van és felesleges fröcsögnöd tovább ezzel kapcsolatban.

De igen, megcsinálhatom! És nekem belekerülne kb. négyezer forintomba.

És egészen addig használhatod magánelszámolásra otthon, amíg csak akarod. Viszont ha azt szeretnéd, hogy a vízmű ezt a mellékmérőt leolvassa és a fogyasztás alapján külön számlát készítsen, akkor kénytelen leszel igénybe venni a hitelesítő szolgáltatásaikat. ;-)

Egyébként családi házaknál is lesz..ják mi történik a vízórán túl.

Erről én is tudnék mesélni sajna, nálunk volt egészen 2012-ig egy mellékmérő, amelynek külön számlázták a fogyasztását. Aztán az illető egyszer csak elkezdte nem fizetni és felmondták. Azóta hiába voltam többször is, hogy állítsák vissza a korábbi állapotot, mert ez nekem nem felel meg, az volt mindig a válasz, hogy beszéljem meg a szomszéddal házon belül, őket nem érdekli.

joke # 2017.04.12. 11:52

Nonolet!

Sajnálom ha úgy jött le az írásaimból, hogy én egy alulképzett, tanulatlan, 8 elemis tahó vagyok.
És van egy olyan érzésem, hogy a korommal sem igazán lehetsz tisztában.
Attól tartok, a százalékot is elértetted!
Ebben az országban 10% él legfelül, 20% igen jól, 60% szarul és 10% legalul.
De gondolom onnan ahonnan te nézed, csak annyi látszik, amennyit látsz.
Talán el kéne kicsit távolodnod az ország "fejlett" régióitól...

joke # 2017.04.12. 09:33

"Az, hogy egy közműszolgáltató gyakorlatilag nem a sarki kispiac árain dolgozik feléd, és neked ezt muszáj kifizetned, mert bár te házi ezermester vagy, mégsem csinálhatod meg egy szolgáltatás előkészületeihez szükséges munkálatokat és ezért a világ összes keserűségét ránk zúdítod."

De igen, megcsinálhatom! És nekem belekerülne kb. négyezer forintomba. Csak azt a derék szolgáltató nem emészti meg, hogy ne szakítson egy felújított, 2500Ft-os vízmérő cseréjével 14.000Ft-ot! Ezért kitalálta, hogy 6200-at mindenképpen leszakít "szakszerűségi felülvizsgálat" címén. (Valójában rányom egy plombát, öt perc alatt.)
És ezzel, máris 10.200-at fizettem a mérőcseréért és még én dolgoztam, én szereztem be mérőt, stb. Kifundálták ezek rendesen, hogy így a többség inkább fizet 14 ezret, de hozzá se nyúl semmihez! És valószínűleg - a fentiekre tekintettel - igazuk is van, akik így gondolkodnak.
De KIZÁRÓLAG azért, mert ezt megengedheti magának egy szolgáltató...