Ja, és nem két mellékvízmérő helyet alakítottam ki és - érdekes módon - soha nem volt gondja velük a szolgáltatóknak. Ugyanis - ezt sem - tegnap kezdtem...
Mellékvízmérő csere
Megint tévedésben vagy, Örökös!
A gázt és villanyt ne keverjük ide, mert azok FŐMÉRŐK és a szolgáltató tulajdonában vannak.
Ezek pedig mellékvízmérők, és a lakó tulajdonában vannak.
Egy csomó helyen nem is plombálják őket, mert ott a társasház maga oldja meg a vízszámla felosztását.
Ott csak a főmérőhöz van köze a szolgáltatónak és arra állít ki számlát a társasháznak.
És ott marhára nem érdekli a szolgáltatót, hogy az ő főmérője után mi a helyzet. Egyébként családi házaknál is lesz..ják mi történik a vízórán túl.
Szóval, van egy szép rózsaszín képed a világról, jó is neked!
Ha pedig egy e-on nevű cég "felhasználóbarát" dolgairól szeretnél "rózsaszínű" képet kapni, akkor kérdezd bátran Dr. Kalocsai Gábort! Kissé árnyaltabb lesz a kép, tartok tőle!
Tényleg nem hiszem el, hogy ennyire nem ezen bolygón éltek! Személyeskedő Nonolet fórumtársaddal együtt...
joke
„Reméljük, lesz még alkalmad megtapasztalni mindazt, ami a magyar lakosság úgy 7o%-ának osztályrésze...”
Szépen lassan azért kiderült mindenki számára, hogy mi is a te bajod. Az, hogy egy közműszolgáltató gyakorlatilag nem a sarki kispiac árain dolgozik feléd, és neked ezt muszáj kifizetned, mert bár te házi ezermester vagy, mégsem csinálhatod meg egy szolgáltatás előkészületeihez szükséges munkálatokat és ezért a világ összes keserűségét ránk zúdítod. Nézd, tudomásul kell venni, hogy a víz, a gáz, a villany mind-mind olyan közmű-szolgáltatás kategóriája, amelynek szigorú szabályai vannak. Viszont ezek miatt a szigorú szabályok miatt a szolgáltató meg is szabja a felelősségének megfelelő díjakat.
Tudod, egy villanyszolgáltatásnál is én meg tudnám csinálni az előkészületeket, mégis egy szerződött partnerszerelőt vagyok kénytelen igénybe venni, mert különben nem fogják hozzám bekötni a villanyt, ahogy ő azt jelzi, hogy nem megfelelő hozzá a rendszer. Ezt nem én találtam ki, hanem az én biztonságom érdekében hozták létre ezt a szabályt.
Víznél ugyanez a szitu! Ha ők szerelik fel a vízórádat, akkor előtte alaposan meg kell győződniük, hogy nem fog elfolyni több köbméternyi víz méretlenül. Ez már az ő felelősségük, mivel azt akkor nyilván senki sem fogja kifizetni nekik. Gáznál is nagyon szigorú nyomáspróbának vetik alá a csővezetéket - régebben toricelli csövet kötöttek rá - mielőtt rákötik a gázrendszerre, mert a szivárgás balesetveszélyes lehet.
Ez van, kénytelen vagy elfogadni és hidd el, ez nem szemétkedés meg lehúzás.
Nonolet!
Örülök, hogy neked minden szép és jó!
És rohadtul elégedett vagy mindennel.
Tulajdonképpen egy jogásztól vártam volna egy
véleményt, hogy meddig terjedhet egy szolgáltató
erőfölénnyel való visszaélése.
Nem szeretnélek meggyőzni semmiről. Akik a napos oldalon sütkéreznek, azoknak felesleges bármit elmondani arról, milyen az árnyékos oldal.
Reméljük, lesz még alkalmad megtapasztalni mindazt, ami a magyar lakosság úgy 7o%-ának osztályrésze...
joke
„Megsúgom neked, egy vízmű többnyire önkormányzati cég.”
Nálunk bizony csakis a fele van városi kézben, a másik fele meg nincs.
„És amit itt "szolgáltatásnak" álcáznak, az valójában burkolt adóztatás! A víz alapdíj, pont ilyen!”
Nem-nem! A víz-alapdíj egy egyfajta rendelkezésre állási díj, hogy tulajdonképpen bármikor ott van, megnyithatod a csapot, hiszen rendelkezésedre áll a lehetőség. Hogy te nem élsz vele? Nos ez a vízművet nem érdekli, mert az alapdíj nem fogyasztás-alapon működik.
"Értem én a viccet, csak nem szeretem!"
Ha valaki három ingatlan után fizet évi 28 ezer víz alapdíjat úgy, hogy vizet csak egy helyen fogyaszt,
akkor roppant megható hogy szegény vízszolgáltató nem tudja másként fizetni a rengeteg improduktív dolgozóját.
És a bal..sz polgármester azzal veri a mellét egy interjúban, hogy "újra elérte a város adóbevétele a válság előtti szintet". Hurrá! És milyen áron?
Megsúgom neked, egy vízmű többnyire önkormányzati cég.
És amit itt "szolgáltatásnak" álcáznak, az valójában burkolt adóztatás! A víz alapdíj, pont ilyen!
Mert ha nem az lenne, akkor a semmire nem kéne fizetni!
Vagy fogyasztáshoz kötnék, vagy a víz és csatornadíj m3 árába lenne beépítve! És máris fogyasztásarányos lenne a dolog. Én tutira szétzavarnám ezt az egész simlis garnitúrát önkormányzatostól, vízművestől a 3.14csába, ha rajtam állna. :)
Vicc ez az ország...
joke
Én csak egy tisztességes vállalkozó vagyok és bármilyen fura, nekem az 5 perces munkáért is ennyit kifizetnek bármikor. Hogy a felét kérem csak? Nyilván én nem vagyok hatósági közműszolgáltató, a vízmű pedig bizony kőkeményen annak számít, ha plombázni - és annak megsérülése esetén bírságolni - van joga. Hidd el, ez nem lehúzás, hanem a reális ára. És semmi köze az általad felvázolt mellékmérős történetnek. Te amikor egy szolgáltatást kifizetsz nekik, akkor nem annak a két embernek a kiszállását és pár perces vizsgálatát, plombázását fizeted, hanem ezekből a befolyó pénzekből fizetik azt a rengeteg alkalmazottat, akik közvetlenül egy fillér hasznot sem hoznak a cégnek, ez ilyen egyszerű.
Nem tudom miben utazol, de ha a "legkisebb munkáért" is elkérsz 3000Ft-ot, akkor a FELÉT kérted annak, amennyiért ezek plombálnak. :)
joke
Most olvasom, hogy a Miskolci Vízműnél nem plombázásért, hanem szimplán egy mellékmérő leolvasásáért - ha azt a fogyasztó rendeli meg - elkérnek 8000 Ft+ÁFÁ-t vízóránként. Szerintem örülj, hogy csak 6500 Ft+ÁFA a plombázás költsége.
Egyébként valóban, én sem szállok már ki sehová 2000 Ft-ért, annyiért még az autót sem éri meg beindítani. A legkisebb munkáért is 3000 Ft-ot igyekszem elkérni, az manapság a reális vállalkozói kiszállási díj.
Nem tudom, mekkora településben gondolkodsz?
Nem Bp. léptékű városról van szó.
A vízmű 1km távolságon belül van és általában több lakás mérője jár le az adott évben. Vagyis akár 8-10 helyen is cserélnek épületen belül, egy autózással.
Az órabér lehet annyi, de egy plomba felrakása adminisztrációval együtt sem több tíz percnél.
Fogadjunk, hogy fővárosi vagy! :)
Nem akartam belemenni történeti áttekintésbe, mert messzire vezet, de most már mindegy. :)
Legyen elég annyi, hogy 89-90 környékén a lakosság, a vízművek kézzel-lábbal való tiltakozás ellenére, saját költségén, külföldről importált mellékvízmérőket szereltetett fel. Azért, mert nem volt hajlandó a továbbiakban átalánydíjat fizetni a vízfogyasztására, ami lakásonként akár 8-16m3 is lehetett. Akkoriban kezdték emelni a víz árát és fájni kezdett a népnek. (Amíg olcsó volt a víz, senkit nem érdekelt hogy 16m3-t számláznak, mikor csak 4-et fogyasztottak.)
És az így felszerelt mérőkkel bizonyították a szolgáltatónak, hogy IRREÁLIS amit átalányban addig fizettek.
Mivel az akció országos méretűvé duzzadt, nem volt más választása a szolgáltatóknak mint elfogadni a helyzetet és nyilvántartásba venni a mérőket.
Így indult a történet az országban.
Ha a szolgáltatókon múlott volna, ma sem lennének mellékvízmérők! Azóta egyfolytában "kompenzálnak" ezek a cégek. Alapdíj, szakszerűségi vizsgálati díj, vízár emelés, a bekötési főmérő a számlázás alapja, almérőhelyek újra terveztetési kényszere és még százféle simlis ötlet, hogy növeljék a profitjukat...
joke
„Egy vízszolgáltató cég mióta hatóság?”
Azóta, amióta nekik van joguk leplombázni a vízmérő csatlakozási pontját. De visszakérdezek? Te mióta vagy a közműszolgáltató elfogadott partnerszerelője, hogy megcsinálhatod szakszerűségi felülvizsgálat nélkül is bármikor a mérési hely szerelését?
Sz.örökös!
Már meg ne haragudj, de alapvető tárgyi tévedésben vagy!
Egy vízszolgáltató cég mióta hatóság?
"viszont a mérő attól hiteles kizárólag, hogy a közmű-szolgáltató hitelesíti."
Egy FENÉT a közműszolgáltató hitelesíti!
A Mérésügyi Hivatal valamelyik laborja hitelesíti és egy külön ólomzárat helyez a mérőre ennek igazolására! Továbbá egy műbizonylatot is kiállít a hitelesítő labor a mérőhöz. Így árulják a mérőket.
A vízmű csak a BEKÖTÉST plombálja, azért hogy ne lehessen megbontani a csatlakozó hollandit és méretlenül vizet vételezni a mérő megkerülésével.
Egyébként nem a plombálási díjjal van bajom, hanem a mértékével.
joke
„Miután a mérőcserét simán el tudom magam végezni - a mérőhely kialakítását is én csináltam vagy 20 évvel ezelőtt - hiteles mérőt is be tudok szerezni”
No itt van a kutya elásva! Egy hatósági mérőeszköz felszerelése nem "Csináld magad!" mozgalom. ;-)
A mérőhely kialakítását nyilván megcsinálhatod saját magad is - természetesen az elhelyezésére vonatkozó szabályokat betartva - viszont a mérő attól hiteles kizárólag, hogy a közmű-szolgáltató hitelesíti. Erre a legegyszerűbb módszer, hogy eleve ők szerelik fel a helyére, nem gondolod?
joke
Ne keverd a szezont a fazonnal!
A szakszerűségi felülvizsgálat bármikor teljesen jogos, ha nem ők szerelik fel, mivel ők a hatósági szerelők, ők rakják fel a plombát és utána ők vállalják a felelősséget a vízóra hitelességéért. Próbáld meg ezt elfogadni! Ugyanez a helyzet más hatósági jellegű - pl. villany - szerelésnél is. Ha nem a hitelesítést végző cég vagy partnerszerelője végzi el a szerelést, akinek nincs plombázási joga, akkor kénytelen vagy elfogadni, hogy ők egy plusz díjat fognak a hitelesítéskor felszámolni. Nyilván arra megy ki a játék, hogy eleve velük csináltasd, viszont ők méreg drágák és lehet még így is jobban jössz ki, ha plusz díjat számolnak fel.
Ez is a kamu dumájuk része!
"Szakszerűségi felülvizsgálatról" akkor beszélhetünk, amikor kialakítanak egy mérőhelyet ott, ahol addig nem volt mellékvízmérő, annak átvétele és nyilvántartásba vételekor.
Egy több mint 20 éve meglévő mérőhelyen mi a fenét vizsgálnak? Hogy nincs fordítva felrakva a mérő, vagy nem szivárog? Ezt plombálás közben egyetlen pillantással leellenőrizheti.
Ez a játék, kizárólag a lenyúlásra megy.
Várnám egy jogi szakértő véleményét is.
Köszi: Joke
joke
Te magad írtad le:
„szükséges a vízmérő szakszerűségi felülvizsgálata és plombálása”
Nagyon leragadtál a plombázásnál, pedig ott egy szakszerűségi felülvizsgálat is szerepel a díj megnevezésében. ;-)
Tegyük hozzá, hogy ugyanez a vízmű alapdíjat is szed minden fogyasztótól, függetlenül attól hogy van vízfogyasztás egy adott ingatlanban, vagy nincs.
Éves szinten ez az alapdíj, több mint 9000Ft.
Akinek véletlenül van üresen álló ingatlana, vagy külföldön dolgoznak, ugyanúgy fizetik az alapdíjat, mintha fogyasztanának.
Ennek fényében különösen pofátlan egy ilyen plombálási díj. Van aki három alapdíjat fizet, mert véletlenül van két üresen álló ingatlana is.
De a víz alapdíj kérdése, már egy másik topic témája lehetne...
A kazán tisztításáért, ami maximum 10 perces művelet, azért is 14 ezret szoktak elkérni a vállalkozók. És annak anyagköltsége sincs.
Szerintem nem sok az a 6200 Ft plombadíj a mai árakat figyelembe véve. Vedd úgy, hogy még így is spórolsz, ha te rakod fel az órát.
A jogi részéhez nem tudok hozzászólni.
Üdv!
Tudom örökzöld a téma, ennek ellenére kérem nézzék el nekem, hogy nem szívesen néznék át 250 db vízmérős bejegyzést, hogy konkrétan ez szerepelt-e már a kérdések között. Tehát a problémám:
Mint tudjuk 8 évente jár le egy mellékvízmérő hitelesítése. Ekkor cserélni kell hitelesített mérőre, különben nem számláz tovább a szolgáltató a mérő alapján.
A mérőcsere a tulajdonos költsége, vagyis a lakóé.
Jött egy értesítés a vízműtől, hogy ez évben lejár a mérő hitelesítése és cserélni kell. Ekkor és ekkor jönnek cserélni a mérőt, egy a vízmű által megbízott Bt. munkatársai. (Egy mérőt kell cserélni.)
"1 mérő cseréjének helyszínen fizetendő díja:14.000Ft ÁFA-val"
Ez magában foglalja:
1,vízmérő beszerzés költségét
2,ki-és beszerelés munkadíját
3,plombálás költségeit
4,kiszállás költségét
És most jön a lényeg!
"Amennyiben a mellékvízmérő hitelesítésének és cseréjének intézésével nem a víziközműszolgáltatót bízza meg, úgy a hitelesítést követően szükséges a vízmérő szakszerűségi felülvizsgálata és plombálása, amelynek díja 6.200Ft (ÁFA-val)"
Miután a mérőcserét simán el tudom magam végezni - a mérőhely kialakítását is én csináltam vagy 20 évvel ezelőtt - hiteles mérőt is be tudok szerezni, akkor mi a célja a T. szolgáltatónak azzal, hogy 6.200Ft-ban állapítja meg a plombálás költségét? A felhasznált 1db ólomzár vagy műanyag záróbilincs ára max.100Ft, ha erősen túlszámlázzuk. A kiszállás legyen mondjuk 2000Ft.
Tehát, mi kerül 6200Ft-ba egy plombáláson?!
Megmondom: a cél, hogy ne érje meg a tulajnak mással megcsináltatni, vagy megcsinálni a mérőcserét.
Egy hitelesített mérő 3-4000Ft-ból beszerezhető.
Ők 14.000-ért cserélik.
Rendben, tegyék vannak sokan akik nem tudják megcsinálni. De azoktól ilyen plombálási árakat elkérni, akik maguk oldanák meg a cserét, több mint pofátlan lenyúlás.
(Így szereznek munkát a kedvenc alvállalkozójuknak.)
Kérdésem:
Jogilag támadható-e ez a pofátlan eljárás?
(Elnézést, ha hosszú voltam.)
Köszönettel: Joke
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02