Közbeszerzés


Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:33

Most látom a konkrét kérdést. Igen, az ajánlatban szerintem meg kell jelölni, hogy "a szerződés teljesítése érdekében harmadik személyekkel x értékben szerződést kívánok kötni hirdetések megjelenítésére". Bár ez a közbeszerzés tárgyából következik, ha jól értem, mi az a "médiavásárlás".
Magam meg is bontanám hirdetési forma (újság, tévé, rádió, internet, dm, stb) szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:28

Most is meg kell jelölni, ha a teljesítés érdekében harmadik személlyel szerződni kíván az ajánlattevő. Erről szól az a) pont - az olyan harmadik személlyel szerződésről, aki nem alvállalkozói teljesítményt nyújt. Ez tipikusan a forrást nyújtó (finanszírozó) lehet.

Bár szigorú értelmezés szerint még az is belefér, hogy "adásvételi szerződés útján kívánom beszerezni a felhasználandó építőanyagokat"; vagy "a leszállítandó kakaóbiztos számítógépeket importőrtől fogom vásárolni".

Csipke # 2009.03.11. 12:21

Kedves Zity,

A harmadik személy lehet alvállalkozó vagy erőforrást nyújtó szervezet. Április 1. előtt csak az alvállalkozót kell megjelölni. Az alvállalkozó pedig az, aki a szerződés teljesítésében részt vesz.

Április 1. után nemcsak az alvállalkozót (akivel ténylegesen szerződni kell a szerződés teljesítésében való részvételre (tehát aki közvetlenül részt vesz a szerződés teljesítésében), hanem az erőforrás szervezetet is meg kell jelölni. Az erőforrás szervezet pedig az, aki nem alvállalkozó (ő is harmadik személy).

Üdvözlettel,


Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 10:27

Ne, köszönd, közben rájöttem, hogy ez így alvállalkozó, tehát b).
Viszont az április 1-jétől hatályba lépő módosítás talán megadja a megfejtést. Abban úgy fogalmaznak, hogy meg kell jelölni (az alvállalkozók mellett), azt a szervezetet (személyt), aki a teljesítéshez a forrásokat biztosítja. Valószníű, hogy a jelenlegi szöveg is így értendő.

Zity # 2009.03.11. 10:26

Kedves KBS!

Köszönöm a segítséget, nagyon analfabéta vagyok! :)

Tehát azt jelenti, ha most konkrétan a közbeszerzés tárgyában médiavásárlásról van szó, akkor a médiumok már harmadik személynek minősülnek, és a médiavásárlás az a tevékenység, amelyet a közbeszerzés részeként meg kell jelölni?

Zity

Zity # 2009.03.11. 10:21

Kedves Csipke!

Ha minden igaz, e-mailen elküldtem a nem rövid kérdésemet. :-)

Köszönöm a reakciót.

Zity

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 10:16

71. § (1) Az ajánlatban - ha ezt az ajánlatkérő az ajánlati felhívásban előírta - meg kell jelölni

  1. a közbeszerzésnek azt a részét, amellyel összefüggésben az ajánlattevő harmadik személlyel szerződést fog kötni, e szervezet (személy) meghatározása nélkül,[...]

Az ajánlatban ki kell térni arra a körülményre, hogy a reménybeli szerződés teljesítése érdekében az ajánlattevő harmadik személlyel szerződést kíván kötni. A harmadik személyt nem, csak a a szerződés tárgyát kell megjelölni.

Pl. A közbeszerzés tárgya: iskolaépület építése.
Az ajánlattevő az ajánlatában közli, hogy harmadik személlyel kíván szerződést kötni:

  • az előkészítő földmunkák elvégzésére;
  • az épületgépészeti munkák elvégzésére.
Csipke # 2009.03.11. 08:37

Kedves Zity,

mi a kérdés? Mit nem értesz?


Csipke

Zity # 2009.03.10. 18:19

elnézést ez lemaradt a szám lemaradt:
Tehát a 71.§. (1) bekezés a)pontját

Zity # 2009.03.10. 18:17

Tisztelt Hozzáértők!

Azzal a kéréssel fordulok a fórumhoz, hogy segítséget kérjek a közbeszerzési törvény 71. § a) bekezdés értelmezésében. Előre is nagyon köszönöm a választ!
Üdv: Z

dr.DR # 2009.03.09. 16:03

Tisztelt Hozzáértők!
A német disszertációmat írom "A jogvédelem a magyar közbeszerzési törvényben" témában. Már alapúl veszem az új Kbt.-t. A kérdés: A nemzeti értékhatárok alatt is vannak jogorvoslati lehetőségek? (Elnézest a helyesírás miatt, de német ügyvédnö vagyok). Köszönöm!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.25. 09:47

Ennél azért bonyolultabb.

Igen, az egyszerű helyett, mindenre nyílt eljárást kell alkalmazni.

Nem elég kizárólag az értékhatárokat figyelni, az
- azonos rendeltetésűek,
- az 1 éven belüli rendelések és a
- speciális, 1 ajánlattevőtől való beszerzések
összeadódnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.25. 09:39

Már látom. Éppen nem szűkül a közbeszerzési eljárások köre. A IV. részt - a tulajdonképpeni "egyszerű eljárást" törlik, azonban a nemzeti értékhatárt ezzel egyidejűleg leszállítják a korábbi egyszerű eljárás értékhatárára.
Vagyis, ami eddig a törvény hatálya alá tartozott, ez után is oda fog.

(Elnézést kérek, tévedtem, jelenleg sem a nemzeti értékhatár fele a vízválasztó az egyszerű eljárásnál, hanem külön értékhatár van rá. Ami jóval alacsonyabb a nemzeti értékhatárok felénél.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.25. 08:40

Április elsejével jelentősen módosul a közbeszerzési törvény. Meg tudtok erősíteni abban, hogy a IV. rész komplett törlése egyúttal azt is jelenti, hogy a nemzeti értékhatár alatti beszerzések ezután már nem esnek a törvény hatálya alá?

(Korábban és jelenleg a IV. rész szerint kell eljárni, ha a beszerzés értéke eléri a nemzeti értékhatárok felét.)

hyder # 2009.01.06. 16:22

Tisztelt Jogászok, hozzáértők!

Egy problémával, illetve engem érintő dologgal kapcsolatban szeretném kikérni a tanácsukat.

Tavaly év végén lett volna lehetőségem itt a a cégnél megpályázni egy közbeszerzést (az egyik régi kollégámmal) melyre igencsak jó eséllyel indultunk. Tisztában voltunk vele, hogy az eddigi cég csakis drágábban szolgáltathatja azt a termékét melyre pályáztunk és tisztában voltunk a konkrét összeggel is. Mi az ő pályázatuk alá mentünk 10-12% -al, mely jelen esetben kb 3-4mFt volt.

A történet vége az lett, hogy az itteni "kontakt" -ot nyomatékosan megkérték, hogy a konkurens cég pályázatát fogadják el (jelen esetben azt is tudom, hogy miért) és ne a miénket, holott vertük a mezőnyt.

  1. Mint magánszemély kikérhetem-e a versenytársak pályázatát valamilyen indokkal vagy ehhez nincs jogom?
  2. Későbbiekben szeretnénk más dologgal is pályázni, de attól félek akkor is megtörténhet ugyan ez az eset. Hivatkozhatok illetve akkor kikérhetem-e (akár ügyvéddel) a mostani pályázatoknak az anyagát (utalva a mostani dologra, hátha elállnak ettől a szerintem jogszerűtlen hozzáállástól)?
  3. Velem szemben kiróhatnak valamilyen szankciókat ha belefogok ebbe az egészbe vagy inkább maradjak a háttérben és húzzam meg magam?
  4. Ha belefogok, szükségem lehet esetleg az eredeti okmányokra a bizonyítás végett vagy ezeket a dokumentumokat az ügyet intéző szakemberek szerzik be?

Válaszukat előre is köszönöm

jumpy # 2008.11.21. 11:21

Hát nem tudom...szerintem nincs az annyira jól átgondolva, ha néhány napos teljesítési határidő különbségnél több, mint 2 milló Ft-ot buknak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.11.21. 11:08

A bírálati szempontok mindig átgondoltak, legfeljebb nem a pályázó szemüvegén keresztül.

Meg lehet támadni, de ha a kiírás szerint lett pontozva, akkor esélytelen.

jumpy # 2008.11.21. 10:50

Az lenne a kérdésem, hogy megtámadható-e a közbeszerzési pályázat abban az esetben, ha a nem megfelelően átgondolt bírálati szempontok miatt egy olyan pályázó nyer, amely egyértelműen előnytelen a kiíró számára (egy jóval kedvezőtlenebb árú pályázat kerül ki győztesen, amely több, mint 2 millió Ft-tal nagyobb beszezési költséget jelent a kiírónak).

Előre is köszönöm a választ!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.22. 19:56

Igen, a közbeszerzési tv. megengedi. 66-67. §.

zsanka # 2008.10.22. 09:50

Kedves Hozzáértők!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a közbeszerzési pályázatban megjelölt referenciákkal elegendő-e ha a pályázatba bevont alvállalkozó rendelkezik.
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
zsanka

engineer # 2008.09.15. 19:01

Kedves hozzáértők!!!

A jelenlegi közbeszerzési törvény értelmében van-e arra lehetőség hogy egy építési beruházásra irányuló közbeszezés kulcsrakészen legyen megpályáztatva?(tervezés kivitelezés együtt)
Ha igen,abben az esetben is kell jogerős építési engedély?
162/2004. (V. 21.) Korm. rendelet megkülönböztet kivitelezés és kivitelezésés, tervezés tevékenységeket. Mindkettőhőz kell az építési engedély?

Köszönöm

marcsika # 2008.07.25. 14:11

Szia Orvin!

Hivatalos közbeszerzési tanácsadót EUs forrás esetén mindig be kell vonni az eljárásba, feltéve, hogy eleve közbeszerzés köteles a beszerzés, azaz többségi részben támogatott.

orvin # 2008.06.16. 16:51

Kedves Kollégák,

Érdeklődnék, hogy hivatalos közbeszerzési tanácsadót Eu-s forrás esetében értékhatártól független be kell-e vonni kötelező jellegge? Köszönöm.

imah # 2008.06.08. 11:23

Sziasztok!
Panel Plusz pályázattal kapcsolatos a kérdésem. Megnyertük a pályázatot és egyszerűsített eljárásban bonyolítjuk a közbeszerzést. Az ajánlattevő megfelelő, de a cégkivonatából kiderül, hogy az APEH bírósági végrehajtást kért ellene 2007 elején, majd febr.2-án megszüntette az eljárást. A Kbt.-ben nem találtam meg, hogy ez kizáró ok lenne, de azt se szeretnénk, ha egy utólagos ellenőrzés alapján a pályázati pénzt visszakérnék tőlünk.
Hálás lennék, ha segítenétek, hogy elfogadhatjuk-e az ajánlatot. Előre is köszönöm.

davemixwell # 2007.12.03. 18:58

Helló Mindenki!

A következő problémám van:

Adott egy önkormányzat, és egy EU-s pályázat hangtechnika beszerzésére. Az EU-s pályázati központban elfogadták egy X cég árajánlatát, de nem neveztek meg az ajánlatban semmilyen terméket típus szerint. Az én cégem által, nevezzük Y cégnek, én adtam egy másik korrekt árajánlatot PDF-ben, fillérre ugyanolyan végösszeggel. A kérdésem, hogy jogában áll-e az önkormányzatnak eldönteni, hogy kinek az ajánlatát fogadja el, amennyiben Y cég ajánlata történetesen ár/érték arányban jóval az eredeti ajánlat felett áll? Illetve az ajánlatot eredetileg kiadó cég ajánlata fogadható csak el, illetőleg a pályázati központnak/önkormányzatnak X, eredetileg pályázó cégtől kell-e kapnia a számlát?

Eléggé fontos lenne, ha valaki tud segíteni nekem, legyen szíves egy emailben jelezni ezt felém a dweed@t-online.hu címen!

Köszi előre is!


________________________________
nem vagyok jogász