Közbeszerzés


ndor83 # 2010.03.24. 08:56

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki hallott már a www.tender-ertesito.hu - ról?

Pályázatokat küldenek cégreszabva, van egy 2 hetes ingyenes teszt regisztráció, de előtte gondoltam kérdezősködöm, hátha valaki már kipróbálta...

Nagy segítség lehetne az ilyen a munkámban...

Előre is köszönöm a válaszokat...

reliable # 2010.03.02. 18:06

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.Közbeszerzési referens szakképzésre járok és a jogi szóbeli tételek kidolgozásához sajnos már nincs időm.Csekély másfél hónap és itt a vizsga.Az a helyzet nem lustaságom oka, hogy nem tudom kidolgozni, hanem az idő hiánya.Ha valaki megszánna engem kidolgozott közbeszerzés jogi tételekkel nagyon sokat segítene nekem.
Előre is köszi.B.

redcat # 2010.01.18. 18:07

Kedves laurea,
a Kbt. 2.§, 2/A§, és a 22.§ szakaszai rendelkeznek arról, hogy ki köteles közbeszerzési eljárást lefolytatni. Ha nem találsz olyan infót, amely szerint a ti cégetek nem tartozik ide, akkor nem kell lefolytatni a közbeszerzési eljárást.
De biztosabb,ha felhívod a Közbeszerzések Tanácsának jogi osztályát és ott megkérdezed. Nekik meg kell adniuk a választ.

redcat # 2010.01.18. 18:04

Üdv mindenkinek,
szeretném megkérdezni, kinek mi a véleménye az alábbiakról: adott egy cég, melyből kiválik egy másik- jogutódlással. Ez a jogutód cég mennyiben ékeskedhet a jogelőd cég pénzügyi kimutatásaival egy közbeszerzési eljárás során? A jogutód cég 2008. szeptemberétől működik. Felhasználhatja-e a jogelőd mérleg szerinti eredményét egy közbeszerzési eljárásban? Vagy a jogutód cég csak azon eredményét kell figyelembe venni, amennyit az alakulásától számítva produkált?
A válaszokat előre is köszönöm.

laurea # 2010.01.13. 13:53

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítségre lenne szükségem; már kérdeztem az állandó jogi tanácsadónkat, de nem tudott segíteni.

A cég, ahol dolgozom egy pályázatot szándékozik beadni, amit mi magunk állítunk össze.
Nyilatkoznunk kell a közbeszerzési kötelezettségünkről is, itt azonban megakadtunk és ehhez kérném a segítségét.

A cég 100%-ban belföldi magánszemélyek tulajdonában van.
A pályázat támogatási hányada 40%
A teljes tervezett beruházási kiadás 73 millió Ft lenne.

Jól gondolom-e, hogy nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

-Horus- # 2009.12.09. 14:57

Sziasztok Kedves Fórumozók!

Szakvéleményt kérnék az alábbi kérdésben:
a 143/2004-es Kr. hatálya alá tartozó közbeszerzésben keretmegállapodásos eljárás esetén milyen lehetőségei vannak a kiírónak az eljárás megindítását megelőzően a leendő partnerekkel vagy csak egy körével előzetes érdekegyeztető konzultáció kezdeményezésére, lefolytatására? A lehetőségek felmérése egyéb esetben hogyan történhet? Ha mondjuk a kiírónak nincs pontos fogalma arról, milyen szolgáltatást kérhet, és arra az esetleges jövőbeli partnerek rávezethetnék (tisztítanák a képet), akkor ehhez milyen jogilag elfogadott eszközök vehetők igénybe?

A válaszokat előre is köszönöm!

onlány # 2009.12.05. 20:49

Kedves s_david és mindenki!

Egyelőre biztosnak látszik, hogy 2010. január 1-jétől közösségi, 2010. július 1-jétől nemzeti eljárásrendben is elekrtonikusan kell lefolytatni a közbeszerzéseket. Nem, nem a pályázatfigyelő oldalakról és nem is a hirdetményfeladásról van szó.
Január 1-jétől az ajánlatokat elektronikusan kell befogadni (és nem arra gondolok,hogy CD-n benyújtják), a bontást is elektronikusan kell lefolytatni stb. stb. Azaz a teljes ajánlatkérő - ajánlattevő komminukáció egy hiteles, naplózott, automatikusan visszaigazolt, elektronikus rendszeren keresztül kell történjen.
A téma nem új: tavaly decemberben jelent meg a törvénymódosítás, ami tartalmazza ezt.

Akit érdekel az informatikai rendszer nyugodtan megkereshet.

onlány

Csuthi # 2009.11.13. 19:51

Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
Pályakezdőként pályázatírással (a létező összes típussal) kezdtem foglalkozni, de kb. éjjel-nappal, lassan egy éve. Szükségem lenne egy színvonalas közbeszerzési tanácsadó/referens/szakértő papírra (és tudásra!!) a mindennapi munkámhoz, de rengeteg ilyen képzés kering az országban. Ti mit ajánlotok?
Előre is köszönöm!
cs

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.31. 09:04

Gondolom, mint ajánlattevő. De ez számomra nem tűnik olyan követelésnek, amire fizetésképtelenség megállapítását lehet alapozni.

Rol1 # 2009.08.31. 08:27

te mint kicsoda indítanál felszámolási eljárást?

dreszterkeki # 2009.08.31. 07:36

Sziasztok!

Szerintetek Kbt, 59.(2)b) pontja alpján, ha a kiíró nem fozette vissza az ajánlati biztostékot, akkor vele szemben indíthatok felszámolási eljárást?

Köszi,

s_david # 2009.08.25. 13:30

"onlány

Sziasztok!

Van valakinek infója arról, hogy hol tart a 257/2007. Korm. r. módosítása és/vagy új jogszabály az elektronikus bonyolításról (aminek 2010. január 1-jétől kell eleget tenni)? Találkozott már valaki ilyen kezelő szoftverrel esetleg?

Köszi,"

Kedves onlány!

Sikerült találni szoftveres megoldást a kérdésére? Engem is érdekelne egy jó megoldás erre a problémára. A közbeszerzési hirdetmények nyomon követésére én a www.khf.hu oldalát tudom javasolni, jó lenne egy hasonló szolgáltatás a törvények módosításának követésére is.

canadian # 2009.05.26. 20:22

Egy olyan online szolgáltatásra szeretnénk felhívni szíves figyelmét, amely nagyban megkönnyítheti munkáját, amennyiben a közbeszerzési hirdetmények közötti keresgéléssel tölti drága idejét. Ez nem más, mint a kozbeszerzesfigyelo.hu szolgáltatása. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindegy, hogy a cégek milyen üzleti lehetőségekről, és mikor szereznek tudomást. Sokan - információ hiányában - egyáltalán nem vagy csak későn értesülnek azokról az üzleti lehetőségekről, amellyel komoly bevételeket is szerezhettek volna cégüknek. A kozbeszerzesfigyelo.hu szolgáltatása a közbeszerzési hirdetmények személyre szabott figyeltetésével nyújt nélkülözhetetlen segítséget.
www.kozbeszerzesfigyelo.hu

Nikolett22 # 2009.05.22. 12:02

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni mert hamarosan szakdolgozatot kell írnom Közbeszerzésből.
Aki tud segíteni az írjon nekem a címemre ami a következő:ludmann56@freemail.hu-ra
Előre is köszönöm.

honeva # 2009.05.21. 10:20

Kedves hozzáértők!

Az új módosítások mellett bent maradt-e a törvényben a műszaki, technikai, művészeti sajátosságokra vonatkozó kivétel, ami az egyszerű eljárásban szerepelt? Konkrétan 100%-os K+F támogatást fel kell-e osztani 8 millió alatti szolgáltatásokra, vagy sem?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.16. 13:57

Mit kérdezel?

Valamire kérnétek ajánlatot és azt részben saját, részben pedig pályázati pénzből fizetnétek?

Természetesen a teljes összeget kell figyelembe venni az ajánlat kiírásánál.

Szakane # 2009.04.16. 12:23

Kedves Mindenki!
Közbeszerzéssel kapcsolatban kérném a segítségeteket. Kérdésem:
100%-ban állami tulajdonban lévő mezőgazdasági tevékenységet végző zrt. a közbeszerzési törvény értelmében klasszikus ajánlatkérőnek minősül-e, avagy csak a konkrét támogatás mértéke alapján kell közbeszerzési eljárást lefolytatnia?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Zuba János # 2009.04.08. 20:26

Én meg inkább azt hiszem, jobb félni, mint megijedni.
mert, ha felteszem, hogy a tv. értelmezését úgy "hiszem", hogy nem kell közbeszerzést csinálnia, aztán a beruházás beindul a megnyert pályázat után, és akkor büntetik meg a vállalkozót, akkor minden leszek, csak "Tekintetes Úr" nem.......

Eltörne a tollhegy, ha egyszer érthetően meg volna fogalmazva?
Több forrásból olvasom, hogy hát-hát, tavaly is csupán 80 milliónak lett gazdája ilyen, meg olyan pályázatforrásoknak.
Hát csoda?
Némely szakértői értelmezésnek az "...ellenkezője sem igaz egészen." (félidézet Garai Gábortól).

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 16:52

Nem hiszem, hogy a közbeszerzési törvény alanyi hatálya kiterjed az egyéni vállalkozókra is.

Zuba János # 2009.04.08. 15:02

Konkrét ügyben kérek segítséget.

Egyéni vállalkozó ajánlatot kért egy komplett agro- brikett üzem megépítésére.
Erre megtettük az ajánlatunkat, amely "kulcsra kész" (beüzemelt) paritással nettó 35 millió Ft, ebben benne van 1200 kW összteljesítményű 10-20 kazán is (kinek mekkora kell), amit a helyi és környékbeli Önkormányzatoknak ad át bérbe (a teljes brikett termelés felét ők fogyasztják).

Saját ereje 11 millió Ft, KEOP pályázati forrásból 19 milliót (60%) akar pályázni, a hiányzó összeget pedig kamattámogatott MFB hitellel pótolja. A pénzügy terv jó, és elkészült. A hitelt mi intézzük, pályázatírót is adunk, aki csak nyeréskor kap pénzt.

Kérdés: kell-e neki közbeszerzési eljárást lefolytatnia, az új tv. szerint, vagy nem?

onlány # 2009.04.08. 12:32

Sziasztok!

Van valakinek infója arról, hogy hol tart a 257/2007. Korm. r. módosítása és/vagy új jogszabály az elektronikus bonyolításról (aminek 2010. január 1-jétől kell eleget tenni)? Találkozott már valaki ilyen kezelő szoftverrel esetleg?

Köszi,

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.14. 17:19

Ok, a kiírást kellene áttanulmányozni, minden szónak jelentősége van, ezért ügyvédnek kellene megmutatni.

Két lehetősége van, az ajánlattevő vagy visszalép, vagy megtámadja a kiírást.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 11:08

Itt a VPOP nem elad, hanem vesz, ha jól értem. Az, hogy az ingatlan vásárlása árubeszerzésnek minősül-e, sajátos módon az értékétől függ. Meglehetősen bonyolult, többszörös utaló szabály rendelekezik erről, de így van. Mindamellett egy 15 millió alatti laksá jelenleg tényleg nem tartozik a közbeszezési törvény hatálya alá. Ami viszont nem zárja ki, hogy az ajánlatkérő mégis közbeszerzési eljárást folytasson le.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.14. 09:15

A lakásértékesítés nem tartozik a közbeszerzési tv. alá.

Nem igaz, hogy az értékesítő 10%-kal térhet el az értékbecslői szakvéleménytől.
Egyedüli megkötés van, hogy a tulajdonos engedélye nélkül az értékbecslés alá nem lehet menni. Ettől eltérően a piaci viszonyoknak megfelelően akár 50%-kal magasabb áron is kiírhatja a pályázatát. Ismétlem pályázat és nem közbeszerzési eljárás.

Azért az értékesítő oldalon sincsenek toppon.

Nem kérhetsz új értékbecslői véleményt, mert az értékesítő annyiért kínálja, amennyiért akarja, nincs kötve a szakvéleményhez, csak a minimumához. Ez egy adásvétel, melyben annyiért kötnek veled szerződést, amennyiben mindketten megállapodtok.
Az eladót nem kényszerítheted eladásra. És ez a lényege az adásvételnek.

MrBold # 2009.03.13. 20:59

Egy folyamatban levő közbeszerzéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A VPOP írt ki közbeszerzést szolgálati lakás vásárlása tárgyában, Tatabányán.
A formalitásokon már túl vagyunk, beadtuk az anyagot(egyedüli ajánlattevőként), több tárgyaláson túl vagyunk, majd mikor a megegyezés már-már megszületett, kiderült, hogy az értékbecslő közel 30%-kal piaci ár alá értékelte az ingatlant.
A VPOP pedig maximum 10%-kal térhet el az értékbecsléstől, ami még mindíg elfogadhatatlan a részünkről.
Azt mondták, ők is meglepődtek, tudják hogy sokkal többet ér, de nem tudnak mit tenni, nem kérhetnek új becslést, mert az értékbecslő céggel kizárólagos szerződésük van.

Kérdés:
Kérhetünk-e független szakértői véleményt? Van erre törvény szabályozta lehetőség?

Köszönetel: Merész Gábor