Szponzoráció a médiákban

Két Lotti # 2002.02.19. 11:45

Kedves Fórum Látogatók!

Örömmel venném véleményetek a Média Törvény egy rendelkezésével kapcsolatban.

Gondom van ugyanis, a 18. § (4) bekezdésének értelmezésével.  Ezek szerint 'nem lehet közzétenni olyan műsorszámot, amelyben a támogató (szponzor) védjegye, jelszava megjelenik'.  A szabály szerintem arra utal, hogy pl. egy üdítőital gyártó cég által szponzorált gyerekműsorban, nem lehet a műsorvezető mögött egy nagy kólás embléma.  Ezt értem is.   De lehet-e a műsor neve vajon maga a végjegy?  Azaz, lehetne-e csinálni egy Kóla (ide gondold bele a két nagy céget, csak én szándékosan nem írhatom el) Magazint, vagy Mobilszolgáltató (WPV) Hírek című televíziós műsort?  

Látok hasonló kezdeményezéseket, csak azt nem tudom, hogy vajon azok jogszerűek-e?  (Van valami NN-ING híradó valamelyik országos csatornán, ilyen néven, tiszta reklám az egész, és azt adják elő, mintha híradót látna a néző).  

Összegezve, nem sértem a Média Törvényt akkor, ha egy olyan programot indítok el, aminek a nevében szerepel egy kereskedelmi védjegy?

Bármi véleményt, ötletet szívesen veszek, csak ne mondjátok, hogy kérdezzem meg az ORTT-t.  Számtalan más ügyben kértem tőlük segítséget, de a válaszaik sajnos - félve a felelősségtől? - mindig használhatatlanok voltak.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kócoska # 2003.03.02. 20:45

Kedves Két Lotti!
Egy kicsit későn válaszolok, de lehet, hogy hasznát veszed. Én lassan 'média szakértővé' válok. Idézek az írásodból.

'Bármi véleményt, ötletet szívesen veszek, csak ne mondjátok, hogy kérdezzem meg az ORTT-t.  Számtalan más ügyben kértem tőlük segítséget, de a válaszaik sajnos - félve a felelősségtől? - mindig használhatatlanok voltak.'

Én állandó harcban álltam a helyi televíziónkkal. Többször fordultam az ORTT-hez, aminek a helyi tv-re volt is szankciója. Megjegyzem, a bumeráng visszaütött, és általuk kerültem nagyon nagy bajba. Ráment az egészségem, egzisztenciám, stb. Nem adom fel, harcolok! Egyetlen - van több is - régi levelet találtam, amit megpróbálok átmásolni.

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET
PANASZBIZOTTSÁGÁNAK!
BUDAPEST

Tisztelt Panaszbizottság!

A .......... egy alkotmányosan működő párt, a Magyar Köztársaság Alkotmányát minden körülmények között betartja.
Így, ránk is vonatkozik a Magyar Köztársaság Alkotmányának 61. § (l) bekezdése, miszerint:
A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a  .......... Városi Televízió KFT, az
1996.évi I. törvény több paragrafusát megsértve - több alkalommal -hátrányos megkülönböztetésben részesítette a ........... városi szervezeteit.

Legutóbbi esetünk miatt fordulok panasszal a Tisztelt Bizottsághoz.A .VTV
2... március 1-én megtartott rendkívüli sajtótájékoztatónkról nem kívánt hírt adni a Debrecen lakosságának többségét is érintő - országos -rendezvényünk  helyi előkészítéséről, és ..........-i vonatkozásáról, súlyosan sértve ezzel a szabad és független, kiegyensúlyozott tájékoztatást. Ezzel a tájékozódás szabadságától fosztották meg a média nézőit.

Egy közszolgálati műsorszolgáltató elfogult és szubjektív műsorszerkesztése kiszolgáltatott helyzetbe hozza a politikai élet szereplőit és a televízió nézőit. Ez történt most is. Az nem indok és nem is igaz, hogy csak a helyi rendezvényekről és helyi közszereplőkről adhat tudósítást a .VTV. Ugyanis ennek az ellenkezője, számtalan esetben bizonyítható.

Úgy vélem, az önkormányzati (100%) tulajdonban lévő .VTV KFT, kizárólag a  
FIDESZ-es többségű városi vezetés befolyása alatt áll, így nem enged teret más beállítottságú, politikai erők  megnyilatkozásainak, az eltérő véleményeknek, a másságnak -vagy csak nagyon ritkán-. Így a tájékozódás szabadságától önkény uralmi módon fosztja meg a nézőit.

Tisztelt Bizottság!

A .........párt debreceni szervezeteinek tagsága nevében tiltakozom, eme diszkriminatív eljárás - az agyonhallgatás - ellen. Kérem Önöket, hogy vizsgálják meg panaszunk valóságtartalmát és szólítsák fel a média helyi vezetőit a működésük törvényességi kereteinek betartására.

Számunkra az nem elfogadható indok, hogy Sz.T. a ...... Televízió ügyvezető igazgatója a ................-ban az alábbiakat nyilatkozta:
" A sajtótájékoztatókon való részvételt annak alapján mérlegelik, van-e helyi vonatkozása az ott elhangzottaknak."

Úgy gondolom, hogy a ...........párt tagjai, -mint adófizető állampolgárok, akiknek forintjai is hozzájárulnak a .VTV működéséhez -és mint önkormányzati képviselő, -aki szavazatommal támogatom a televízió  működéséhez szükséges feltételek biztosítását-, joggal elvárhatjuk  a közszolgálati műsorszolgáltatásra vonatkozó alapelvek és az Alkotmány 61. § -ának betartását.

Szeretném a Tisztelt Bizottságot emlékeztetni, hogy az esélyegyenlőtlenségen nyugvó tájékoztatás méltatlan az európai újságíráshoz, és rossz fényt vet hazánk nemzetközi megítéléséhez. Ezért kérem Önöket, hogy tegyenek hathatós intézkedést,  hogy a .VTV a közszolgálati műsorszolgáltatás alapelveit betartsa. Ne alkalmazzon negatív diszkriminációt  a .........párttal szemben.

Segítsék érvényre juttatni azt a jogszabályt, amely kimondja, hogy " a közszolgálati műsorszolgáltató ... rendszeresen, átfogóan, elfogulatlanul, hitelesen és pontosan tájékoztat a közérdeklődésre számot tartó eseményekről, összefüggésekről, vitatott kérdésekről, az eseményekről alkotott véleményekről, az eltérő véleményeket is beleértve."

Tisztelettel várom, politikai érdekektől mentes,  elfogulatlan döntésüket.

Dátum:.............

Üdvözlettel:

(Kócoska)
                       elnök

A kipontozott részt most utólag eszközöltem. Az ORTT minden alkalommal
kivizsgálta, és helyesbítésre kötelezte.

Ne add fel próbálkozz!

Más az igazság és más a jog.

VelmaKelly # 2003.08.11. 18:13

Sziasztok!
Elnézést, hogy kukacoskodom, és tudom, hogy ez nem egy nyelvészeti fórum, de olyan sokan használják rosszul a média szót. :)
Szóval a média mint olyan, ha jól tudom, már többesszám. Egyesszámban médium, és több médium az együtt már média (és nem médiumok ahogy azt a médiában is sokat hallani).

VelmaKelly

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.11. 20:55

Kedves @VelmaKelly@!

Már elnézést, hogy én is kukacoskodok@@@@@@, de szerintem a magyar nyelvben a 'média' az egyesszám, mert milyen hülyén hangzana az pl. hogy 'a média tudósítottak a vitáról' , ehelyett 'a média tudósított a vitáról'.

Erröl jut eszembe, hogy a Földi-Hamza féle Római jog-könyvben mindig latinul volt többeszzámban az alany és magyarul volt hozzá ragozva az állítmány,pl. Latini Iuniani lettek azok a rabszolgák, akiket uruk ... 702. margópont, 210. oldal és lehetne tkp. minden oldalról vagy 3 pl.-t idézni... Elég furcsa volt megszokni, de ma már [i:bcf3c1b371]constatáltam[/i:bcf3c1b371] , hogy [i:bcf3c1b371] ex bona fidei[/i:bcf3c1b371]  [i:bcf3c1b371]magna cum diligentia[/i:bcf3c1b371]  túl sokat foglalkoztam a latinnal, és [i:bcf3c1b371]pro magister declinálom az adverbiumokat[/i:bcf3c1b371]...:-)))  

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.11. 20:58

Amúgy tetszik aneved, kár, hogy nem tudom hány éves a viselöje...

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.11. 21:45

Köszönöm. De kedves Leiterjakab, egy hölgynél a korát kérdezni? :)) (két évvel a montreáli olimpia előtt születtem.)
Visszatérve, nemtom, abban is van igazság, amit Te mondtál, nekem a dologra egy magyar szakos hívta fel a figyelmem. Mélyebben nem tudok belemenni, mert tuti butaságokat írnék. Azt azért meg kell említenem, hogy a példamondatodban Te sem azt írtad, hogy a médiák tudósítottak a...
Lehet, hogy ugyan tsz., de egy fogalom. Na, mindegy, ez már a magyar szak asztala. De elfogadom az érved. Latinból meg továbbképződöm :)

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.12. 04:12

Kedves VelmaKelly,

gyorsan utánanéztem, hogy mikor volt a montréali olimpia :))), mert bár egészen közel van Québec-hez:) (lsd. Világesze jogi egyeteme c. témát.),nem vagyok olyan otthon az olimpiatörténelemben. Nos én még erröl az olimpiáról egy 'kicsit' lemaradtam,de a Los Angeles-in már 'ott' voltam egy évesen...

Üdv,

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.12. 19:57

Ó Miss VelmaKelly, miért nem írsz vissza?... 9 év még nem olyan nagy akadály :)))

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.13. 21:59

Kedves Leiterjakab!
Már itt is vagyok, csak ki akartam provokálni, hogy hiányolj. :))
Valamiért nem szereti egymást a gépem és a net. Állandóan újra indul, ha internetezem, és így elég nehéz online lenni. Most keresem a megoldást. Lehet, h. a szerelö lesz az, vagy a formatC.
9 év, mi az? Inkább csak irígykedem :)))
Tetszett a québeci klauzula. Szerintem írhatsz néha ilyeneket. Ezt most egy életre megjegyeztem. Csak néha olyat is írj, amit megtalálunk, hogy legyen motivációnk. :)

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.14. 03:19

Ó Velma,

Hát sikerült kiprovokálni... nem is tudtam aludni, ezért írok ilyen korán (meg azért mert vmi hülye telefonbetyárkodott és csöngött a telefon - most meg már nem tudok visszaaludni - 'persze' ez csak ürügy...:-))

:-( Sajnos nem nagyon értek én sem a számítógépekhez, így nem tudok tanácsot adni, de ha tudtam volna, akkor most azt írnám, hogy írj egy hozzászólást a 'Segítségkérés'-fórumban, mondjuk a következö címmel: '(Számítástechnikában) Tapasztalt férfi válaszát keresem ...':)) és én gálánsan azt írtam volna vissza:'Hölgyem, Önnek a következöt kell tenni...' :-)))

Örülök, hogy tetszett a feladványom, igaz utólag elhiszem, hogy nehéz volt (lehet, hogy Colombo meg Derrick felügyelö ha összeáll Sherlock Holmes-szal, akkor se találták volna ki.:)), majd írok még ilyeneket, de most pótvizsgára készülök, ezért nincs túl sok idöm rejtvényt 'gyártani' (önszántamból buktattam meg magam, hogy legyen még egy kis idöm tanulni, ó én szamár, most nem kéne tanulnom.)

Most csak ennyit írok, be kell 'érned' ezzel a pár sorral is...:-)))

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.14. 20:09

Kedves Velma!

Írjál még léccíííí! :))

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.15. 19:57

Szia Kedves Leiterjakab!
Már lassan hiányolom, ha nem hiányolsz. :))
Jó dolog az uv. Ismerem. Miböl mész és mikor kell szurkolni?
Azért az egy fokkal jobb, ha magad buktattad meg. Engem gyakorlatilag a Magyar Posta. Nem kaptam meg a postázott vizsgadátumot, mert ki se hozta a levelet, visszafordította címzett ismeretlennel...
Na, hagylak tanulni. Csak pontosan és szépen!:))
Szia:

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.15. 20:07

Ó Velma,
... már azt hittem,hogy sohasem...

Hát 3 tárgyból is vizsgázok még: jogbölcs , nemzetközi jog , és alkotmány,  ( a közjogi tárgyakat nem nagyon csípem)..

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.15. 20:10

Apropó, a montréali olimpián:-))) kivül még nem tudok semmit rólad, nem tudnál virágnyelven ...?

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.15. 20:44

:) tessék, hogyan lehet eljutni a médiáktól Montreálig. Azért ahogy a kis listád elnéztem, nem unatkozol mostanában.
Mit is írhatnék? Sajnos töröm a virágnyelvet (és  állati nehéz olimpiákban beszélni:)) ).
Látom, pihenés van a tanulásban.

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.15. 20:46

Mindent csak mértékkel...

Azt hiszem ezt a témát (szponzoráció a médiákban) nem nagyon érintjük..:)))

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.15. 20:51

Most látom, hogy már ez a téma túl van a 15 hozzászóláson...:))
Nekem viszont muszáj aludnom, mert 5kor kelek, hogy tanulhassak.
Gondolom végig olvastad, micsoda badarságokat írtam néhány helyre. Most már megyek is...

Szia, szép áállmokaaat...      

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.15. 20:56

Szerintem már túl is tárgyaltuk. :) Bár én a szponzorokról tudnék szépeket mesélni. Szegény Két Lotti, ha olvassa a jó kis témába vágó hozzászólásokat. :)
Egyébként, mint a villám, olyan voltál.

VelmaKelly

VelmaKelly # 2003.08.15. 20:57

Szijaaaaa!
Jóccakát! :)

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.08.16. 14:02

Szia Velma,
már megint 'találkozunk'. Képtelen vagyok nem válaszolni az elbirtoklással, meg az ingatlannal kapcsolatos kérésekre:-))), ezért idönként mindig megnézem nincs-e valami új sgítségkeresés. Na megyek is, esetleg este még írok. :)

Leiterjakab

the big cat # 2003.08.16. 17:03

Ajánlanám figyelmetekbe az 'Üzenő' funkciót a Fórum opciókban. Ezen kívül az internet egy másik vívmányát, az e-mailt.

Persze itt sem zavartok senkit, csak úgy intimebb a szfére, ugye...

Leiterjakab # 2003.08.16. 17:24

Hát ez egy eléggé 'eldugott sarok' szerintem a Jogi Fórumban, úgy gondoltuk nem jár erre senki:), és legalább karbantartjuk a szervert (vagy mit) ami ezt a részt kezeli.Azon kivül szerintem Lottit nem zavarja, hogy mi is 'hozzászólunk' a témájához.:))

Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.08.16. 17:56

Hühaaa!! Kedves Velma!, nem is tudtam, hogy az 'igazi' Velma Kelly kettös gyilkosságért ült... Lehetek én Billy Flynn? (bár a polgár érdekel jobban nem a büntetö, azonkivül meg nincs olyan ösz hajam, mint Richard Gere-nek de régebben volt egy ösz tincsem a forgómnál...):))

Apropó, tudod ki volt Leiter Jakab??

Leiterjakab

VelmaKelly # 2003.08.16. 18:31

Bocsi Kedves the big cat, igazán nem akartunk senki zavarni!

Azért eszembe jutott valami a témába vágóan is. :))
Nem lehet, hogy a Lotti által említett müsoroknál - úgy, mint a sportban egy-egy rendezménynél - névszponzorként szerepel az adott támogató. pl. a labdarugó magyar bajnokság is maga egy nagy reklám (nem is tudom, h. most éppen mi a neve), és így az ezzel kapcsolatos összefoglaló reklám, vagy valami olyasmi.

VelmaKelly

Leiterjakab # 2003.09.01. 12:24

Merre vagy VelmaKelly? Szerinted milyen lett a fórum?

Leiterjakab