Honnan lesz fizetésem? :D

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.13. 15:06

Ha tényleg csak ez a kérdés, akkor a tag nem felel a cég tartozásaiért; a bértartozásaiért se.

eulimen # 2025.05.13. 13:05

a legfontosabb kérdés, hogy az ügyvezetésed egyedül megbízási jogviszony, vagy van-e benne munkaviszony is (milyen jogcím áll szerződésedben?)
Ha munkaviszony, a munkáltatód így a Kft., noha a munkáltatói jogkört feltehetően az önkormányzat (arra kijelölt tisztségviselője) gyakorolja.
Ez nagyjából azt jelenti, hogy beszámolnod az önkormányzatnak kell, viszont a fizetésed a Kft.-től jön (egyébként is hamarosan itt a közgyűlési és beszámolókészítési szezon, referálhatsz az önkormányzatnak arról az időszakról, amikor még semmi közöd nem volt a céghez).
A Kft.-nek pedig pénzügyileg is korlátolt a felelőssége a tulajdonos önkormányzattól.
A fenti indító kérdés pedig azért fontos, mert ha munkabérigényed van, az egy esetleges felszámoláskor elsőbbséget élvez, míg ha csak megbízási díjért vállaltad, akkor mész hátra a többi hitelező közé.

Azt meg te látod a legjobban, mire (nem) volt pénz a Kft.-ben. Biztos nem véletlenül, meg nem jófejségből nem vetted fel a fizetésed, hanem mert nem is tudtad volna miből.
Tehát most a nincsből kérhetsz magadnak - magadtól.

Vagy indíts FMH-t, felszámolást, végrehajtást, hátha van a cégnek olyan vagyoneleme, amit így megszerezve jobban jársz, mintha kiutalványozod magadnak a fizetésed.
Te tudod, te vagy az ügyvezető!

nick_name # 2025.05.12. 18:06

Tisztel Szakértők!

Egy roppant érdekes helyzetben vagyok. Egy önkormányzati tulajdonban lévő cég ügyvezetését vállaltam fel mostmár sok hónapja. A cég teljes káoszban volt. Minden, de minden értelemben. Azzal a céllal indult a munkám, hogy tegyünk rendbe mindent, legyen meg az újraindítítási terv (Van itt jóbőven közmunka pénz is, amihez tartozik jóbőven fentartási időszak is). A munka érdemi része rendben van.
Viszont a cég akkor is fizetésképtelen volt, és ez csak rosszabb lett. Szerencsére nem úgy vállaltam, hogy nekem ebből kell megélni, inkább a kihívás vezetett.
A beígért magas szintekről jövő támogatás nem jön, az önkormányzat nem tud és nem akar már pénzt bele tenni a vállalkozásba.

És a fő kérdés, hogy az önkormányzaton akik engem felvettek követelhetem az elmúlt 6 havi fizetést vagy nem? Vagy csak Kft. tud engem kifizetni amiben nincsen pénz.

Köszönöm a választ!