Hogyan fordulhatok Alkotmány Bírósághoz?


Retkes György # 2001.05.01. 15:55

Kedves Mindenki.
Szeretnék tanácsot kapni, hogyan fordulhatok az Alkotmány Bírósághoz panasszal, mivel alapvető jogaimat  sérti az 1997. évi LXXXI.törv.12 § (5) pontja.
Lényege,hogy 1986 után a nyugdíjjárulékot ha nem fizetem (ezt könnyen megtehettem volna) akkor a jelenlegi nyugdíjam többszörösét kapnám, az akkori tövények alapján.
Mivel Törvény tisztelő voltam a Törvény azzal büntet, hogy még a legkisebb összegü nyugdíjat se kaphatom meg.
rena


rena

Toto (törölt felhasználó) # 2001.06.07. 20:34

miert akar mindjart az Alkotmanybirosaghoz fordulni, eloszor meritse ki az On rendelkezesere allo valamennyi jogorvoslati lehetoseget, javaslom eloszor a fuggetlen magyar birosagot ha tenyleg pereskedni akar, az Alkotmanybirosagnak mas a szerepe mint az egyeni serelmek prompt orvoslasa
egyebkent ennyi beirasbol komolyan azt varja hogy valaki megoldja az ugyet?

Retkes György # 2001.06.16. 18:04

Kedves Toto!
Köszönöm a reagálást. Bővebben a következőről van szó.

2000. márciusától 42 év és 51 nap szolgálati idő után öregségi nyugdíjba mentem. A megállapított nyugdíjam méltányosságból 12400 Ft lett. Még a legkisebb összegű nyugdíjat se kaptam meg. Fellebbezés után jelenleg a Munkaügyi Bíróságon a per szüneteltetve van. Az előzmény a következő. 1986 évben 32 évi lakatos hegesztő munkát abba kellett hagynom, mivel egy elmebeteg kiszolgáltatottja lettem. Az illető megszállottan a megélhetésem tönkretételén munkálkodott. Ehhez az akkori hatalom is besegített, mivel nem tudták kezelni az elmebeteg aktivitását. Mielőtt kiléptem a munkahelyemről, a Nyugdíj Intézet ügyfélszolgálatán megérdeklődtem a lehetőségeimet a nyugdíjra. Azt a választ kaptam, csak azért nem mehetek nyugdíjba, mert nem vagyok hatvan éves. Ha tovább fizetem a járulékot, a pozícióim csak javulni fognak. Nem így történt. Amennyiben nem fizetem 1986 után a nyugdíjjárulékot, (minimálbér után, ezt könnyen megtehettem volna) úgy többszöröse lenne a nyugdíjam a jelenleginél. A korábban leirt törvény alapján.  Hogyan lehetne elérni, csak az 1986 ig ledolgozott időt vegyék figyelembe? Bíróság előtt hogyan folytathatom érdekeim védelmét? Esetleg milyen egyéb megoldás létezik?
Üdv. R.GY.


rena

Erzsi55 # 2002.12.23. 21:36

Forduljon elsöként A Nyugdijfolyosíto Intézet Föigazgatojához. Azért hozzá mert
bonyolult az ügy. Kérje töle , hogy
csak az 1986 elötti idök alapjan állapitsak meg a nyugdijat. Elötte
azonban nem árt pontosan kiszámolni
a várható uj nyugdijat. Kevesebb
lesz a szolgálati idö és kevesebb lesz
emiatt a százalék. Persze lehet, hogy
igy is több lesz a nyugdija, mert
1986 elött magasabb volt az átlagkeresete.Szamoltassa ki elöbb, s
ha valoban jobban jarna, kérje a nyugdij ujra megállapitását. Amennyiben
ott nem jár eredménnyel forduljon
ügyvédhez.Olyanhoz aki nyugdij és TB ügyekre specializalodott.


VErzsi