Párkapcsolatban született gyermek elhelyezése - Van-e esélye az apának?


adibadi # 2002.10.14. 13:43

Elnézést nem válasszal szolgálok csupán hasonló 'problémám' miatt írok ezen témában.
Nálam is hasonló a helyzet azzal a különbséggel hogy a jelenlegi lakás miatt kellett élettársi nyilatkozatot tenni.Előzőeken túl még kérdezném hogy ezen esetben van e az anyának 'asszonytartási díj' követelési joga. Illetve még ha az anya albérletbe kíván/tud költözni akkor van e sulya a bírói megítélésben az apa javára, hogy ezzel a gyermek 'kiragadásra' kerül a megszokott környezetből.

Rexor # 2002.08.05. 12:07

Én úgy tudom hogy 'bevett szokás' nincs, ott kell elhelyezni a gyereket a vonatkozó jogszabályok szerint, ahol a fejlődése leginkább biztosítva van. Ez természetesen főleg a szülők életkörülményeitől függ elsősorban, de nem utolsó szempont a gyerek életkora sem. Kisebb gyermeknél a bíróság hajlamosabb az anya javára dönteni, ha biztosítva vannak a megfelelő körülmények. 14 éves kor után a gyereket is meg lehet kérdezni.

Asin # 2002.08.04. 19:09

Abban szeretnék segítséget vagy felvilágosítást kapni, hogy egy hosszú idejű (tíz éves) párkapcsolatból - ahol nincs élettársi viszony megállapítva -  született gyermek (2 éves) elhelyezésére a párkapcsolat felbomlásakor van-e valamilyen bevett szokás, illetve van-e esélye az apának arra, hogy a gyereket nála helyezzék el, ha ezt az anya nem akarja?

Az adott szituációban mindkét félnek van munkahelye, mindkét fél gondoskodni tud magáról és a gyermekről, mindkét félnek van állandó lakhelye. Az apa elismerte apaságát.

Köszönöm!