öröksegi probobmak - kerdes


boldi # 2002.10.07. 17:52

Kedves  Stefa Wittmer

Utólagossan is fogad öszinte részvétem .A leírt eset nem egyedül álló amit személyes tapasztalatból is ismerek.
Sajnos Canadában kissé eltéröek az örökösödési szabályok.De mindenekelöt a végrendeletröl magárol.A nagypapa igen felelötlenül járt el amikor a lányainak igérgetet és azt nem foglalta írásba 'VÉGRENDELET' valamint a végrendelet megtalálási helyét nen közölte velük.Igy utólag csak az állapitható meg,hogy az édesapa akaratából vagy idö hiánya miatt ált elö ez a helyzet.Jelen pillanatban írásos végrendelet nics birtokában a két gyermeknek és a szóbeli végrendelkezésröl sincs bizonyiték.
Ez a két hiányzó igen fontos dolog rendkivüli módon neheziti a jogos követelés érvényesitését egy idegen és eltérö jogrenszerü ország birósága elöt.
Néhány hónappal ezelöt én is megözvegyültem és az igy szerzet tapasztalatom alapján adom az alábbi tályékoztatást.Házastárs vagy élettárs(min.6 hónap)a túlélö házastársé minden vagyon.Majd miútán a túlélö házastárs is meghalt következnek az egyenesági leszármazottak.Egyébként ha egy házassági kötelék felbomlot,akkor az onnan kilépö felek mentesülnek egy életre annak mindennemü kötelezetsége alol ideértve az öröklési rendet is.
Ha ezt valamelyik fél nem ohajtja akkor írásba foglalja végakaratát amit a két eltérö jogrendszer összes birósága is tiszteletben tart.Mindezek figyelembevétele melett, javaslom Angolszász jogügyekben is jártas ügyvéd tanácsát kikérni aminek elsö 1/2 órája általában ingyenes.Ilyen ügyvéd neve és cime ezen a web oldalon is található.


boldi

Stefa Wittmer # 2002.10.06. 08:08

Kedves Boldi!
Az örökseg nem az en reszemre szol.
Nagyapamnak ket lanya el Magyarorszagon, es ket 'nevelt' fia Canadaban, ök az örökösök, elnezest, hogy ezt nem irtam le elsöre.
A ketfelnött  fiut a felesege hozta a hatzassagba, nagyapamnak ket ver szerinti gyermeke el Magyaroroszagon, akikkel az utolso pillanatig volt kapcsolata.
Szoval vegrendeletet nem hagyott az öregur, hanem a testverei es sogora,gyerekei elött Magyarorszagon jelentette ki, hogy az a negy gyerek öröksege .
Na most, sajnos, a halala utan, a fiuktol edesanyam, es a növere semmi fele ertesitest nem kaptak, ezert kerdezem, ilyenkor mi a helyzet?
Gondoljunk nagyapamra szeretettel, es hagyjuk az egeszet, vagy van valami lehetöseg arra nezve, hogy a lanyai a jogos öröksegükreszükhöz jussanak?
Mert bizony ket nyugdijas koru hölgynek ez a resz nagyon jol jönne.


üdvözlettel: S.W.

boldi # 2002.10.03. 18:21

Helyre igazitás:
Stefa Wittmer hozzászólásom 1.mondat második fele helyessen igy hangzik.
'hogy te vagy az akire a szóbanforgó Floridai ingatlant hagyományozták?'
Szives elnézést kérek pontatlan fogalmazásért.
Boldi


boldi

boldi # 2002.10.03. 18:07

Kedves  Stefa  Wittmer
A használható jó tanácshoz 3 az-az három
dologot kell tudnom.
1.Van e a birtokodban eredeti' Last Will and Testament' magyarul utolsó akarat és végrandelet ami bizonyitja,hogy te vagy szóbanforgó Flóridai ingarlant rád hagyományozták?
2.Van e birtokodban a végrendelettel eggyezö vagy késöbbi keltezésü eredeti vagy ügyvéddel ellenjegyzett másolat,'Certificate of Title Florida Land Registration ' okírat ami bizonyitja,hogy  az elhunyt nagypapa ott ingatlan tulajdonos volt?
3.Mely ország területéröl kivánod érvényesiteni jogaidat?
Elkésve nem vagy, mert bármikor követelhetö az ilyen megalpozot jogból eredö követelés az Amerikai Egyesült Államok területén.

Üdvözlettel
Boldi


boldi

Stefa Wittmer # 2002.10.03. 16:30

Nagyapam ket eve januarban meghalt Canadaban, es egy Floridai telket hagyott maga utan.
Hogyan kaphatok segitseget megtudni, mekkora a telek, mit er, es hogy juthatok esetleg az örökseg egy reszehez?


üdvözlettel: S.W.