Épitkezés közös tulajdonú telekre - avagy lesz e nékem végre garázsom?

Lord Iffy # 2002.12.12. 12:17

az alábbi változások történtek eddig:
a tervezö felkereste a tulajdonostársakat, akik ráb.szták az orrára az ajtót, mondván hogy nem irnak alá semmit. indok: mi is épitkezni akarunk.
tervezö: gondolják hogy iffyék alá fogják irni az önök kérvényét, ha önök nem irják alá az övékét?
társ: az nemérdekel. (ajtó paff)

hát itt tartunk. holnap jelenésünk van a ph-ban intézkedni, hogy inditsák meg az eljárást.

még egy érdekes mondta hangzott el szájukból: vegyék meg x millióért. mondanom sem kell ez a x kissé majdnem kétszerannyi volt mint általában a piaci árak, szerintem direkt mondtak ilyen brutál összeget, tudva hogy annyiért ugysem vesszük meg.

mit tehetek ilyenkor, hogyha irreálisan magas árat mond rá és én élni akarok az elövásárlási jogommal ö meg mindenképpen el akarja adni? gondolom felbecsültethetem egy értékbecslövel... ö ragaszkodhat ahoz az árhoz? utánna meg eladja másnak x/2-ért?

KoRI # 2002.11.15. 14:24

Helló,

Helyes! Csak bátran!
Sok sikert.

KoRI

Lord Iffy # 2002.11.15. 12:43

ok. közben elvonultunk az önkormányzat müszaki osztályára. ma éppen nyitva volt...
a telek nem osztható meg, nem felelne meg a mérete az elöirtaknak.:O((
településünkön SEMMI nem épithető engedély nélkül. még a fennt emlitett, országos épitési törvényben elfogadottak sem. szigorú kis város vagyunk.:O))

véleményük szerint nyugtan rajzoltassuk meg a terveinket, és ha nem irják alá a másikak, akkor a biroság fog dönteni. ne aggódjunk, általában nyomós érvekkel kell megindokolni hogy miért nem irják alá ahhoz hogy elutasitsák. azt meg ugysem találnak.:O))

háááát kiváncsi leszek.
igérem ha egyszer végre kész lesz a nyomorult kis épitményünk, közzéteszem a fényképét.:o))

kösz a segitséget

KoRI # 2002.11.15. 11:47

Helló,

A közös tulajdon megszüntetéséről a bíróság dönthet, bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti.
Nem tudom, hogy mi a helyzet akkor ha a telek, fizikailag nem osztható.:-(

Az engedély köteles építkezésről, a helyi hivatalt kérdezd, mert területileg változhatnak a szokások!

Keress egy, az ingatlan-ügyekben jártas ügyvédet!
De próbálj egyezkedni a szomszédal, az a legolcsóbb!

Üdv.

KoRI

Lord Iffy # 2002.11.15. 07:53

kösz Kori.:O))
nem tudsz esetleg valamit mondani a birósági megoldásról? hogy zajlana?

közben utánnanéztem kicsit a jogtárban.
országos rendezési terv joganyagban (számára nem emlékszem.:O)):

épitési engedély nélkül épithetö:

• háztartási hulladék és göngyölegtároló
  • pihenésre, játékra használt kerti mütárgy

továbbá...

a telek beépitettségébe nem bele számitó épitmények:

• háztartási hulladék és szeméttároló
  • pihenésre, játékra használt kerti mütárgy
  • talajtól 1 méter szintmagasságon belüli épitmény. (tehát pl egy pince)

ennyit birtam megtudni. nem tudum mi lehet az a kerti mütárgy. a hulladéktároló méreteiröl sem találtam adatokat, csak hogy a belmagassága max 2 méter lehet.

próbálkozom egy területileg is illetékes épitész-jogász-mittoménmi felkutatásával személyesen, eddig sikertelenül.
légyszi ha tudtok, segitsetek. itt nem a lét a tét, hanem a garázsom.:O))

köszi

KoRI # 2002.11.14. 22:36

Helló,

Nem vagyok szakértő, csak néhány gondolat, de ne vedd kp.-nek!

Melléképület építése (is), függvénye a telek max. beépíthetőségének, ez biztos! Építési engedély köteles, meghat. alapterület felett, de ezt nem tudom pontosan, azt hiszem 12 m2. DE ez nem tuti, önkormányzat, építésügyi oszt. megmondja a pontos adatokat!

A közös tulajdonon, kell a közös megegyezés. Erre törekedj! Csak az aláírására van szükséged, nem kell vele beszélgetni!:-))))))

Végső esetben a bíróság!

KoRI

Lord Iffy # 2002.11.14. 12:58

Üdv!
Az alábbi ügyben szeretném a segitségeteket kérni. ne haragudjatok ha kicsit hosszú lesz, megpróbálom a legrövidebben összefoglalni. (bár ez elég hosszadalmas ügy.:O))

történt egyszer hogy iffy-ék beköltöztek új házukba, ami egy osztatlan tulajdonú (egy helyrajzi szám) teleken van.
szóbeli megállapodás alapján hosszában kerités választja ketté. a mi tulajdonrészünk 6/12-ed, a másiké is ennyi. másikék egy idös házaspár akik hetente párszor kijárnak kapálni vagy mittoménmit.
fél év elteltével egy másik ügyböl kifolyólag hatalmas botrány lett iffyék és másikék között, minek eredménye hogy másikék megszüntették a köszönö viszonyt is.
iffyék szeretnének egy mellékhelyiséget épiteni a részükre, de az épitési engedélyhez kell másikék beleegyezése.
iffyék begurultak, és szeretnék ha a tulajdont jogilag is (papiron) kettéosztanák, két helyrajzi számra. a müszaki osztály szerint ez valszeg nem lehetséges, merthogy a telek mérete akkor nem felelne meg az elöirásoknak.
(ps: a környékünkön nagyon sok fél-telek van. ezek mind kötödnek a gonosz tulajdonostársaikhoz? nemhiszem.)

a kérdéseim:

• mit tehetünk?
  • valóban nem osztható meg egy közös tulajdon ha a mérete két hangyaf.sznyival kissebb mint kéne?

(polgári peres eljárás esetleg?)

• megosztás nélkül hogyan lehet nekem mégis garázsom? (végsö elkeseredésben esetleg egy-két kiskapu ötlet is jöhet mailben)
  • épitési engedély nélkül lehet e épiteni bármilyen épitményt? vannak e valamifajta épitmények amik nincsenek engedélyhez kötve? (zárt, nem lábakon álló)

tulajdonképpen nem garázs lenne, inkább olyan mellékhelyiség-tároló mittoménmi. autó nem állna bennt.

segitségeket elöre is köszönöm,