Névvel való visszaélés

Prejuris # 2006.12.07. 11:33

Üdvözletem!

Ha engem felhív egy nyomozó, és azt kérdezi, hogy nem vettem-e Simson motorblokkott, ami lopott, mert valaki azt mondta, hogy én vettem, akkor az névvel való visszaélés? Az ügy részleteit nem tudom. Természetesen nem vettem semmiféle ilyesmit. Azt mondta a nyomózó, hogy ezt veszi jegyzőkönyvbe. Lesznek ennek további következményei? Valamint, ha pl az aki vette az én nevemen mutatkozott be, akkor az már biztos, hogy visszaélés... De ha cak a gyanúsított azt mondta, hogy én vetem olyet, akkor lehet-e ellene magánindítványt benyújtani becsületsértés vádjával? Ha valaki tud segítsen!

the big cat # 2006.12.07. 13:01

Nem, az akkor egy telefonhívás, és nem névvel való visszaélés.

Mégis milyen következményei lehetnének annak, hogy semmit sem csináltál?

guba # 2006.12.07. 14:17

Aki ezt állította rólad alaptalanul az elkövethette a hamis vád bűncselekményét.
Arra számíthatsz, hogy esetleg kivizsgálják az eset körülményeit és ha valóban nem merül fel veled szemben gyanú akkor semmi bántódásod nem esik.

Prejuris # 2006.12.08. 11:15

Nem attól félek, hogy bántódásom esik, csak bíró akarok lenni és ez nem éppen jó dolog, ha ilyenbe kevernek....

Prejuris # 2006.12.08. 11:18

Tehát maximum arra számíthatok, hogy beidéz a bíróság? Mivel a rendőrség feltételezhetően tudja, hogy ki mártott be, valószínűleg ennek ellenére sem mondaná meg, ha bemennék és megkérdezném... Vagy igen?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.08. 12:34

Bíróság? Legfeljebb a rendőrség. Ebből ugyanis nemigen lesz tárgyalás...