Ingatlan keresése ?

T r a v e n # 2007.02.02. 09:43

Kedves Fannika!

Az ingatlannyilvántartásban a Körzethez tartozó ingatlanok esetében ingyenesen kérheted a betekintést. Jó indulatú ügyintéző esetén akár név szerint is kérheted, hogy ugyan nézze már meg...

Roni04 # 2007.01.22. 17:04

Csak a közjegyzőnek van olyan jogosultsága, hogy személyi azonosító alapján kérdezzen le az ingatlan-nyilvántartásból hagyatéki eljárás során. Sajnos még az önkormányzatnak sincs, ha ilyen ügyben jár el.

Fannika # 2007.01.21. 13:06

Hagyatéki leltár készítésére behívtak minket, és mi bediktáltuk, hogy milyen vagyonról tudunk. Ennyi történt. Utána tudnánk nézni valahogy, hogy volt-e ingatlantulajdon?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.20. 20:07

Akkor bizonyára nem ő készítette a haqgyatéki leltárt, hanem a polgármesteri hivatal ügyintézője.

Fannika # 2007.01.20. 15:34

Nem, nem értettem félre. Rákérdeztünk, és azt válaszolta, hogy ha mi nem tudunk ingatlanról, akkor annak ő sem néz utána - kérésre sem, mert "nem tud". Az is véletlenül derült ki, hogy az elhunytnak 2 gépkocsija volt halála pillanatában - jött egy Centrumos levél - szóval a második kocsiról is mi szóltunk a közjegyzőnek, nem ő nekünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.18. 22:15

Bizonyára félreértetted. Azt tényleg nem köteles kinyomozni, hogy a megelőző 15 évben nem ajándékozott-e valakinek ingatlant az elhunyt. Azt viszont az ingatlannyilvántartásból meg kellett tudakoznia, hogy a halál időpontjában volt-e a tulajdonában.

Fannika # 2007.01.18. 21:14

Hát nekünk pedig azt mondta a közjegyző, hogy ő nem néz utána semminek. A hagyatéki lista bemondás alapján készült.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.17. 22:12

Azt, hogy van-e a hagyatékban ingatlan, nem a hozzátartozók bevallásából tudja a közjegyző.

Fannika # 2007.01.17. 21:43

Szia! Nem feltétlenül tudnék róla - miért mondta volna el az exnejének (nekem), hogy vett ingatlant? És aki azt használja, mondjuk barátnő, stb, - szintén miért mondaná el..

ObudaFan # 2007.01.09. 22:59

Ha az elhunyt halálát megelőző 15 éven belül történt az ajándékozás, akkor az alapja a kötelesrésznek. De csak tudnál arról, ha lett volna ilyen ingatlan.

Fannika # 2007.01.09. 22:33

A hagyatéki leltár természetese elkészült, - a kérdés az, hogy tudtak-e a hozzátartozók az összes vagyonról, - illetve bevallották-e azt.
A köteles részt azért írtam, mert hallottam, hogy az elajándékozott is ingatlan is tekinthető köteles résznek . (lehet, hogy valamit keverk)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.09. 22:21

Ha ingatlantulajdona volt, akkor kötelező a hagyatéki leltár és a hagyatéki tárgyalás. Arról az örökösöket értesíteni kell.
A földhivatal olyan adatot szerintem nem ad ki, hogy egy személynek hány és milyen ingatlan van a tulajdonában. De az adott esetben az elhunyt lakóhelye szerint illetékes önkormányzat polgármesteri hivatalában érdeklődhettek a hagyatéki leltár felől. Ha nem akarnának ilyet csinálni - mert, mondjuk, nem volt ingatlantulajdon - akkor javaslom, hogy kérjétek.

Valamit nem értek: miért köteles rész? Az apa végrendelkezett, és kihagyta belőle ezt a gyerekét?

Fannika # 2007.01.09. 20:58

Sziasztok! Lehet, hogy az örökösödési jognál kellett volna indítanom, - nem tudom. Kérdésem a következő: Gyermekem édesapja (volt férjem) elhunyt. Utána lehet-e nézni valahogyan, hogy van-e (volt-e) a nevén ingatlan, amiből a gyermekemet a köteles rész megilletné.