Kedves Fannika!
Az ingatlannyilvántartásban a Körzethez tartozó ingatlanok esetében ingyenesen kérheted a betekintést. Jó indulatú ügyintéző esetén akár név szerint is kérheted, hogy ugyan nézze már meg...
Kedves Fannika!
Az ingatlannyilvántartásban a Körzethez tartozó ingatlanok esetében ingyenesen kérheted a betekintést. Jó indulatú ügyintéző esetén akár név szerint is kérheted, hogy ugyan nézze már meg...
Csak a közjegyzőnek van olyan jogosultsága, hogy személyi azonosító alapján kérdezzen le az ingatlan-nyilvántartásból hagyatéki eljárás során. Sajnos még az önkormányzatnak sincs, ha ilyen ügyben jár el.
Hagyatéki leltár készítésére behívtak minket, és mi bediktáltuk, hogy milyen vagyonról tudunk. Ennyi történt. Utána tudnánk nézni valahogy, hogy volt-e ingatlantulajdon?
Akkor bizonyára nem ő készítette a haqgyatéki leltárt, hanem a polgármesteri hivatal ügyintézője.
Nem, nem értettem félre. Rákérdeztünk, és azt válaszolta, hogy ha mi nem tudunk ingatlanról, akkor annak ő sem néz utána - kérésre sem, mert "nem tud". Az is véletlenül derült ki, hogy az elhunytnak 2 gépkocsija volt halála pillanatában - jött egy Centrumos levél - szóval a második kocsiról is mi szóltunk a közjegyzőnek, nem ő nekünk.
Bizonyára félreértetted. Azt tényleg nem köteles kinyomozni, hogy a megelőző 15 évben nem ajándékozott-e valakinek ingatlant az elhunyt. Azt viszont az ingatlannyilvántartásból meg kellett tudakoznia, hogy a halál időpontjában volt-e a tulajdonában.
Hát nekünk pedig azt mondta a közjegyző, hogy ő nem néz utána semminek. A hagyatéki lista bemondás alapján készült.
Azt, hogy van-e a hagyatékban ingatlan, nem a hozzátartozók bevallásából tudja a közjegyző.
Szia! Nem feltétlenül tudnék róla - miért mondta volna el az exnejének (nekem), hogy vett ingatlant? És aki azt használja, mondjuk barátnő, stb, - szintén miért mondaná el..
Ha az elhunyt halálát megelőző 15 éven belül történt az ajándékozás, akkor az alapja a kötelesrésznek. De csak tudnál arról, ha lett volna ilyen ingatlan.
A hagyatéki leltár természetese elkészült, - a kérdés az, hogy tudtak-e a hozzátartozók az összes vagyonról, - illetve bevallották-e azt.
A köteles részt azért írtam, mert hallottam, hogy az elajándékozott is ingatlan is tekinthető köteles résznek . (lehet, hogy valamit keverk)
Ha ingatlantulajdona volt, akkor kötelező a hagyatéki leltár és a hagyatéki tárgyalás. Arról az örökösöket értesíteni kell.
A földhivatal olyan adatot szerintem nem ad ki, hogy egy személynek hány és milyen ingatlan van a tulajdonában. De az adott esetben az elhunyt lakóhelye szerint illetékes önkormányzat polgármesteri hivatalában érdeklődhettek a hagyatéki leltár felől. Ha nem akarnának ilyet csinálni - mert, mondjuk, nem volt ingatlantulajdon - akkor javaslom, hogy kérjétek.
Valamit nem értek: miért köteles rész? Az apa végrendelkezett, és kihagyta belőle ezt a gyerekét?
Sziasztok! Lehet, hogy az örökösödési jognál kellett volna indítanom, - nem tudom. Kérdésem a következő: Gyermekem édesapja (volt férjem) elhunyt. Utána lehet-e nézni valahogyan, hogy van-e (volt-e) a nevén ingatlan, amiből a gyermekemet a köteles rész megilletné.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02