trafikos...

Szomorú örökös # 2025.12.01. 17:38

serik

Engem csak a dolog nyilvánvaló értelmetlensége zavar, hiszen a a törvénynek nem csak betűje van,
hanem értelmezni sem árt, itt meg a jelek szerint nem jól értelmezték

Az sem kizárt, hogy ennek semmi köze a törvényhez. A tulajd döntött így, az alkalmazottal a pult mögött meg hiába vitatkozol. Neki nincs lehetősége mérlegelésre, a törvény értelmezésére. Az sem kizárt, hogy ez náluk egyfajta statisztikai vevőlétszám beazonosítás, nem több, én abszolút felesleges bosszankodásnak érzem, de leginkább azt is, hogy ez a legkevésbé jogi probléma.

Ez nyilván az ő döntésük, ami ellen nem sokat tehetek.
Pontosabban annyit, hogy nem vásárolok ott többet.

Pontosan ez az egy, amit tehetsz, ha téged ez ennyire zavar.
Nagy valószínűséggel nem fog emiatt tönkremenni a bolt.

serik # 2025.12.01. 10:09

drbjozsef,
"(mármint, persze, "törvénysértésre" vennéd rá, de nem úgy, hogy neki kell törvényt sértenie, hanem a közreműködésével másnak.)" - ez igaz.
efi99,
annyit mondott, hogy ez a szabály, bármit is jelentsen ez.
drbjozsefnek igaza van, ezt nyilván kiadták neki és ezt kell tennie.

Engem csak a dolog nyilvánvaló értelmetlensége zavar, hiszen a a törvénynek nem csak betűje van, hanem értelmezni sem árt, itt meg a jelek szerint nem jól értelmezték és én erre szerettem volna rámutatni.

Ez nyilván az ő döntésük, ami ellen nem sokat tehetek. Pontosabban annyit, hogy nem vásárolok ott többet.

@ Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

drbjozsef # 2025.11.30. 17:45

Engem az érdekelne, hogy arra mit mondott, hogy mire alapozza azt, hogyha tegnapelőtt gombnyomásilag is elmúltál 18 éves, akkor mára visszafiatalodtál alá?

Egyrészt nem tudom, hogy mekkora egy forgalom egy dohányboltban, sose jártam ilyenben, de gondolom azért van. A kérdező az írása szerint is "ritkán" vásárol ott, szóval nem napi szinten. Szerinted, életszerű, hogy minden vevő fejét megjegyezze, pláne, ha csak havonta látja, miközben kiszolgált tizenötezer másik fejet is?

Másrészt, a megoldásra bármiben mernék fogadni, hogy még ennél is egyszerűbb : az eladónak ki van adva a tulaj/üzemeltető által, hogy mindenki nyomja meg, aztán szolgálhatja ki. Biztos vagyok benne, hogy nem az eladó találja ezt ki. Ő is kénytelen ezt csinálni.

drbjozsef # 2025.11.30. 17:41

(mármint, persze, "törvénysértésre" vennéd rá, de nem úgy, hogy neki kell törvényt sértenie, hanem a közreműködésével másnak.)

Szomorú örökös # 2025.11.30. 17:40

serik

eulimen: Sajnálom, hogy semmit sem értettél meg abból, amit írtam
De, pontosan mindent megértett belőle.
Ha neked ekkora gondot okoz egy vacak gomb megnyomása, mert méltóságon alulinak érzed, akkor ne járj oda vásárolni.
Ez ott a bolt döntése, vagy betartod, vagy nem fognak kiszolgálni. Ha tetszik, ha nem, ez így marad egy jó ideig.
Mi több, ez már innen kezdve végképp nem jogi kérdés.

drbjozsef # 2025.11.30. 17:40

Érdekes a próbavásárlós ötlet, de akkor meg én vennék rá egy fiatlakorút törvénysértésre...
Nem.
Dohányterméket ELADNI tilos fiatalkorúnak. A fiatalkorú tarthat, fogyaszthat, nem tiltja semmi. Sőt, bizonyos értelemben vehet is, vagy kaphat a haverjaitól, explicite nincs ez tiltva. Csak a dohányboltnak, hogy kiszolgálja őt. A fiatalkorút nem büntetnék meg érte. Nem ő sérti a törvényt, hanem a boltos.

efi99 # 2025.11.30. 17:32

Engem az érdekelne, hogy arra mit mondott, hogy mire alapozza azt, hogyha tegnapelőtt gombnyomásilag is elmúltál 18 éves, akkor mára visszafiatalodtál alá?

serik # 2025.11.30. 16:50

eulimen,
Sajnálom, hogy semmit sem értettél meg abból, amit írtam, de annak viszont szükségét érezted, hogy annyi jó karaktert elpazarolj a semmire.

serik # 2025.11.30. 16:48

drbjozsef,
Köszönöm a válaszod és a belinkelt hivatkozást. Elolvastam, egyértelmű, hogy ennek az eszköznek a használatát nem írja elő a törvény. Megkérdeztem pár dohányos ismerőst, de nem találkoztak hasonlóval máshol, úgy tűnik, egyéni kezdeményezésről van szó.
Érdekes a próbavásárlós ötlet, de akkor meg én vennék rá egy fiatlakorút törvénysértésre...
Szóval úgy tűnik, hogy nincs igazán jó megoldás.

eulimen # 2025.11.29. 19:51

Van a városunkban egy uszoda. Ritkán szoktam oda járni. Amikor megveszem a jegyet, egy ideje már nem számos kabinkulcsot kapok, hanem egy karóra szerű elektronikus eszközt, ami az öltözőkabint nyitja. De a pénztáros se tudja, hogy melyik kabint fogja nyitni. Oda kell érintenem egy leolvasóeszközhöz, ami kiírja a kabin számát.
Tiszta szivatás! Miért nem tudják megmondani előre, melyik lesz a kabinom?

Van a városunkban egy bevásárlóközpont is. Oda is ritkán szoktam járni. Amikor behajtok, kiad egy parkolójegyet. Ha moziba megyünk, akkor le kell igazoltatnom a moziüzemeltetőnél, ha azt szeretném, hogy ingyenes legyen a parkolás. Ezzel még nem is lenne baj, de amikor a film utén ki akarok hajtani, a sorompó előtt meg kell állnom, egy idje már csak akkor engednek ki, ha letekerem az ablakot (télen, is, amikor hideg van) és bedugom a jegyet a leolvasóba.
Szerintem ez tiszta szivatás! Hát tudják, hogy ingyen parkoltam! Miért nincs rendszámellenőrzés?

Munkahelyem is van. Oda is ritkán járok!
Csak dolgozói kártyával tudok belépni. Egy ideje csak arra napra kapok fizetést, amikor becsekkolok KÜLÖN a terminálba. Meg kell nyomnom egy gombot! Sőt, kifelé is! Szivatás a négyzeten! Hát tudják, hogy már bent vagyok! Azt is tudják, mikor megyek ki!

drbjozsef # 2025.11.29. 18:50

serik,

Elég fura ez a helyzet.

Egyrészről a dohányboltosnak a 2012. évi CXXXIV. törvény 16.§ szerint tilos kiszolgálnia a fiatalkorú vevőt. Ennek igazolására felszólíthatja őt, hogy hitelt érdemlően igazolja az életkorát, és ha ezt a vevő nem tudja vagy nem akarja megtenni, akkor nem köteles kiszolgálni őt. Szóval jogosan kérheti tőled, hogy igazold az életkorod (mindegy, hogy szerinted mennyinek nézel ki), te nem vagy köteles ezt megtenni, viszont akkor ez utóbbi esetben ő pedig nem köteles kiszolgálni téged.

Másrészről viszont a törvény nem azt írja, hogy "nyilatkozzál" róla, hogy elmúltál 18, ez a pulton eszköz megnyomogatása, de bármilyen más ilyen dolog is jogszabály ellenes. Nem önkéntes nyilatkozat kell, hanem az eladónak meg KELL győződnie arról, hogy a vevő elmúlt 18.
Ha egy ilyen eszközzel ellenőrzésbe futna, akkor megbukna vele, és megbüntetnék őt. Ez az eljárás nem felel meg a jogszabálynak.

Nyilván ez a dolog neki vagy szívatás, vagy valószínűbb, hogy ez nem az ő döntése, egyszerűen ki van neki adva, hogy mindenkivel nyomassa meg azt a gombot, oszt jól van, az a biztos.

Ha azt gondolod, hogy ez szívatás, akkor én azt tenném, hogy keresnék egy ismerőst, havert, aki még nincs 18, lehetőleg olyat, aki amúgy többnek néz ki, tehát valszeg legfeljebb ezt a nyomogatást kéri tőle, és nem a személyiét, megkérném, hogy vegyen valami dohányterméket, aztán ha elad neki, akkor bemennék, és jelezném, hogy ez jogszabálysértő volt, és bejelentést fogsz tenni a dohánykiskeresedelmi hatóság felé, hogy bírságot szabjanak ki, illetve, többszörös törvénysértés esetén akár a keresekelmi jogát is felfüggesszék.

Persze, ezután gondolhatod, hogy nem szívesen fognak kiszolgálni, szóval értelme az zérus.

serik # 2025.11.29. 13:24

Tisztelt Tagok! Van a házunk mellett egy trafik. Riktán szoktam ott vásárolni, mert nem dohányzom, de ha sok a munkám és kevés az időm, időnként beugrom vízért vagy valami édességért (ismétlem, sem cigarettát sem alkoholt nem vásárolok). Egy ideje a trafikos nem hajlandó kiszolgálni, csak akkor, ha egy a pultra kitett eszközön megnyomom, hogy elmúltam 18 éves. Nos, a nagyobbik fiam is elmúlt 30, nyilván rajtam is látszik, hogy többszörösen elmúltam 18. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy ez nem fogja megmenteni, ha kiszolgál egy koraérett 17 évest, aki megnyomja az igen gombot. Engem viszont értelmetlen dologra kényszerít minden alkalommal, amikor betévedek hozzá. Kértem, hogy mutasson olyan jogszabályt, ami előírja ennek az eszköznek a használatát. Nyilván nem tudott, szövegelni annál inkább. Lehet ez ellen tenni valamit? Nyilván lehet máshonnan vásárolni, általában azt is szoktam, de ha sürget az idő, jól jönne, hogy nem kell elmenni két utcányira egy karton vízért, hanem megvehetném fél perc alatt. Nyilván lehetne droidként nyomogatni a gombot minden alkalommal, de nem szeretek értelmetlen dolgokat csinálni, azt meg főleg nem, ha felnőtt emberként erre kényszerítenek, visszaélve a helyzetükkel. Előre is köszönöm a konstruktív válaszokat. Erik