penészes ház - kártérités -


Santen # 2007.01.15. 05:24

Solnes M - megnyugtattál - tényleg 8-). Mivel a vejem szerint le kellene dózerólni kicsit elkeseredtem.
Kell költeni rá - azt biztos - azt hiszem szigetelés hiánya okozza a penészedést.
Köszönöm a válaszokat.

SolnesM # 2007.01.13. 14:21

"A ház valóban régi - 1950-ben épült."

Az nem régi, hanem a legszebb férfi/szépasszonykorban lévő ház. Ha a duplája lenne talán régi lenne.
Fel kell tárnia a penészesedés- ill. a nedveség okát, kijavítani és még legalább 50 évet használni a házat. Természetesen karban kell tartani - egy házra - mondjuk tart 120 évig - még egy ház árát rá kell költeni.
Ha nem , olyan lesz mint a pesti házak némelyike !!

guba # 2007.01.13. 07:52

A szerződések megtámadásánál a tévedés csak akkor releváns, ha azt a másik fél okozta, vagy tudnia kellett róla. Azt, hogy a penészt nem lehet festéssel tartósan eltüntetni, köztudomású tényként lehet kezelni, mivel fizikai jelenségről van szó. Nem látok rá nagy valószínűséget, hogy be tudjad bizonyítani, hogy ebben a vonatkozásban az eladó tévedésbe ejtett benneteket. Ezen kívül pedig, sajnos, mindenki saját kockázatára téved.

Santen # 2007.01.13. 07:28

Sziasztok - valahol sejtem én hogy veszett fejsze nyele .......
A penészt a volt tulaj festéssel tüntette el- és azt igérte szóban -hogy soha többet nem jön elő. Mi meg mint afféle pesti panellakók miért ne hittük volna el, hisz az életünkben nem találkoztunk penésszel.
A ház valóban régi - 1950-ben épült. A másik fele nem penészes - az jó - az 1970-ben épült.
Ha lehetetlen bármiféle kártérités kénytelenek vagyunk benyelni - csak nagyon bosszant - mert akkor is átvertek.

SolnesM # 2007.01.12. 10:41

Heló Santen !
Az előzőeket kiegészítve :

Az eladó eltüntette a penészt , nem ?
Lemosta hipós vagy más csiraölő szeres vizzel. Ezt igérte. ?
Na most a penész csak egy okból keletkezik - nedvesség és szoba hőmérséklet.
A nedvesség viszont vagy a rosszz vízszigetelés miatt -ez a falban van - ha van vizszintesen , vagy a pára lecsapódás miatt keletkezik lesz vizes a fal. Vagy a pára lecsapódás miatt lesz vizes a fal, az viszont a rossz hőszigetelés miatt - ez a fal külsőrészén van -ha van.
A pára lecsapodás egyébként keletkezhet helytelen lakásélet/üzemvitel miatt is. Na ez nem nagyon érthető.
Tehát : sok párát termelsz, keveset szellőtetsz !
Ahol kisbaba, ez van gyakori !
De lehet a három ok egyszerre fenn áll : rossz víz-, és hőszigetelés, helytelen használat.
Egyébként is egy klasszikus adásvételi szerződésbe beleveszik, hogy a vevő megtekintett állapotban veszi meg az ingatlant - ebbe sokminden belefér.
Műszakilag kell megoldani a problémát - a másik hajó már elment - habár ?- látni kéne a szerződést. Mert nem mindegy, hogy a penész vagy a penész okának eltüntetésére tett ajánlatott.

guba # 2007.01.12. 10:00

Szerintem ez nagyban függ attól, hogy a vásárláskor a ház kora, állapota, építőanyagok milyensége, vételára, stb. alapján mi lehetett a vevő által reálisan elvárható. Ha a kivitelezőtől vetted a házat újonan, akkor nyilván igen, ha egy 100éves kőházat vettél annak megfelelő áron, akkor nehéz lesz ilyen jellegű szavatossági igényt érvényesítened. Nehéz lenne álláspontom szerint azt is megmagyaráznod, hogy ha megtekintéskor már penészes volt a ház, akkor mitől volt az elvárható a részedről, hogy az eladó ezt megfelelő módon helyre tudja hozni. El kell fogadni azt, hogy a nedves falú, szigetelés nélküli házak hajlamosak a penészedésre, ez fiziakilag van így, és ördögűzéssel, ráolvasással ezek a problémák nem orvosolhatóak.

Santen # 2007.01.12. 05:42

Sziasztok - tanácsot - segitséget szeretnék kérni.
2005. -ben vásároltunk egy gétgenerációs házat. A kisebbik házrész - első ránézésre - belül penészes volt- de a tulaj ugy adta el hogy azt ő renbehozza - és eltünteti. MOndtam hogy ujszülött babával - asztmás család költözik - de esküdött hogy nem lesz penész.
Sajnos ez azóta megdőlt- és mint kiderült nincs a ház szigetelve emiatt - minden helyiség penészes büdös - gusztustalan. Kérdezem hogy van-e lehetőség valamilyen kártéritésre?-