Jelzálog törlése


mery # 2007.01.15. 14:01

Dr. Attika!

Köszönöm a véleményt, végre egy hozzáértő szakember válasza!

Valóban ebbe az irányba indultam el én is, mégegyszer köszönöm.

Dr.Attika # 2007.01.15. 09:09

Törlési eljárást kell indítani minnél hamarabb.Akkor lesz törlés, ha a bank hozzájárul. Az értékbecslő csak abban lehet segítségre, hogy meggyőzi a bankot a tévedésről.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.15. 08:15

Ajaj.

mery # 2007.01.15. 07:28

Annyit kell még tudni az ügyről, hogy a szóban forgó ingatlan eladása olyan stádiumban van, hogy 2007 január 05-én készült egy adás-vételi szerződés, foglaló átvételével. A vevő is hitelt intézne, addig nem tud amíg én nem prezentálok egy tiszta tulajdoni lapot. Az értékbecslő cég hibázott, összeadási hiba miatt jelzálog került egy olyan ingatlanra, amely nem is szerepel a hitelügyletben. Az a fő kérdésem, hogy tudom ezt letöröltetni minél hamarabb és költségmentesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.14. 07:45

A kölcsön biztosítékául szolgáló jelzálogot a jelzálogjogosult hozzájárulásával lehet másik ingatlanra átvinni. A bankok ezt általában meg szokták adni; hogy pontosan milyen feltételekkel, az bankonként változhat.

SolnesM # 2007.01.13. 21:35

"csak legyen vevő, aki a teherrel is hajlandó vásárolni. "
Gondolom hasonló a haszonélvezettel való elidegenítés is.
Van egy családtagunk, aki egy haszonélvezettel védett lakásban lakik - nem az övé - ő csak a haszonélvező.
Ezt ő úgy értelmezi : neki semmit (közösköltség, közüzemi díjak) nem kell fizetni. mondván úgysem lehet eladni a feje felöl a lakást ..

Téved !

Ez mindig ár kérdése. Sajnos vagy nem sajnos sokan vélekednek úgy mint a családtagunk.
Mondjuk mindig, hogy eladjuk - majd az új tulaj moresra tanítja. Az ital nagy úr !!

SolnesM # 2007.01.13. 21:25

Egy szerény kérdésem lenne nekem is a jelzálog témával kapcsolatban.
Át lehet e vinni egyik ingatlanról a másikra ?
Konkrétan :
A lányom vett a tavasszal egy lakást - a hiányzó összeg banki kölcsönnel lett kiegyenlítve, a jelzálog a nagyanyja házára lett bejegyezve, mivelakkor még a vétel tárgya nem volt jogilag tiszta. Osztatlan közöstul. Azóta minden tiszta - önálló albetét.
Ösztökéljük , hogy mostmár jó lenne a jelzálog teher az ő ingatlanán lenne, Elvileg miért ne !- van akadálya ?.
A kölcsön összege egyébként a lakás vételár 25 %-a.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.13. 09:32

Nem kerek ez így. Az értékbecslő jelzálogot sem bejegyeztetni, sem töröltetni nem tud. Sőt, a bank sem tehette meg ezt a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata nélkül - szóval akkor kellett volna figyelni.
Amit még tenni lehet... Ha az egyik ingatlan önmagában is kellő fedezetet nyújt, akkor kérni lehet a banktól, hogy a másikon lévő teher törléséhez járuljon hozzá. Azonban a bank erre nem köteles, és az ő szempontjából nem is célszerű egy ilyen hozzájárulás megadása.
Egyébiránt a jelzálog jogilag nem akadálya az elídegenítésnek - csak legyen vevő, aki a teherrel is hajlandó vásárolni.

mery # 2007.01.13. 09:15

2005. márciusában elváltam férjemtől. Én két lakóingatlanban szerepeltem tulajdoni hányaddal . Szerettem volna kivásárolni férjemet a válás után, és ezért 2005. május 31-én hitelt vettem fel egy pénzitézettől arra a lakóingatlanra, amelyben laktunk.

A pénzitézet a hitel folyósításához nem csak a nevezett ingatlanra, hanem az általam részben tulajdonolt másik ingatlanra is rátette a jelzálogot az értékbecslő HIBÁS dokumentációja miatt. (hiba oka: az értékbecslő ahol a nevemet látta valamilyen és valamennyi tulajdonlapon, mindegyik tulajdoni hányadot összeadta és így továbbította a pénzintézetnek)

Ebből adódóan olyan ingatlanra is rákerült a jelzálog, amely a hitelügyletben nem szerepelt és értékbecslés sem történt.

A nevezett és a hitelügyletben nem szereplő ingatlan eladása folyamatban van, az értékbecslőt kértem, hogy a jelzálogot törölni szíveskedjen.

Az értékbecslő a hitelintézetre, a hitelintézet az értékbecslőre mutogat, a dolog NEM HALAD előre.

Kérek mindenkit, akinek pozitív javaslata van az üggyel kapcsolatban, írja meg, hogy oldjam meg a problémát!!!