lakáshasználati jog törlése


Roni04 # 2007.01.21. 22:51

Teljesen egyetértek a felháborodásoddal és a kétségbeeséssel.Hát elég furcsa tényleg, hogy külön ki lett kötve a lakáshasználat, mivel a haszonélvezeti jog magába foglalja ezt a jogot is.
A levélben leírnám a tényállást, onnantól kezdve amikor az adásvételi szerződést kötötték, a hibára, ami akkor történt. Továbbá azt is, hogy mi a jelenkori problémájuk és rendezni szeretnék ezt kompromisszummal.
A lakáshasználati jogról való lemondás lehet ingyenes de kérhet érte ellenértéket is. Ebben is meg kell állapodni. A lényeg, hogy ha van megegyezés azt ügyvédi okiratba kell foglalni.
Csak okirat alapján törölnek.
De holnap még utána nézek, hogy milyen lehetőségeid lehetnek még.

mirnics # 2007.01.21. 21:59

Köszönöm szépen.
Földhivatal ügyet már végigjátszottuk. Nem sok alapja volt azt feltételezni józan ésszel, hogy a néni egyszerre lakáshasználati és haszonélvezeti jogot tettet rá a lakásra, na de ez történt. A Földhivatalban két külön beadványon kérte. Az okot nem tudjuk, szerintem valami családi konfliktusa lehetett, ennek nyilvánvaló jeleit láttuk.

Jó, akkor írjak a néninek. Na de mit? Írjam azt, hogy legyen szíves lemondani a jogáról, mert nem használja és eladták a lakást, és nem áll szándékában visszatérni? Vagy kérdezzem meg, hogy akar-e élni a jogával, és ha nem, akkor mondjon le róla? Ennyi elég? Mit lehet ilyenkor még írni? Vagy kérjem meg írásban, hogy tárgyaljon velem arról, hogy milyen feltételekkel mondana le róla? Azért érdeklődöm, mert nem tudom, mennyi mozgásterem van, mire érdemes kitérni, mire nem. Szívesen vennék hasznos tanácsokat ebben az ügyben. Mit szoktak ilyen esetekben tenni mások?

Bocsánat a sok kérdésért, de tényleg nem értem, mit lehet ilyenkor tenni. Ha bepereljük, nem tudom, milyen esélyeink vannak. Legjobb lenne megvárni még 20 évet, amíg meghal, komolyan mondom. Ha nem kellene hozzátartozót bejelentenem a lakásba, még ezt is kibírnám.

Üdv
MZs.

Roni04 # 2007.01.21. 21:51

Kedves Mirnics!
Én azért megnézném mégegyszer a szerződést, hátha volt rendelkezés róla, csak a földhivatal figyelmen kívül hagyta. Ez lenne a legjobb, mert akkor orvosolható lenne földhivatali uton a probléma.
Véleményem szerint először mindenképpen írásban próbálnám rendezni a nénivel a helyzetet.Többször. Aztán lehetne pert kezdeményezni.
Per esetén. mindenképpen fogadnék egy ügyvédet, aki kellő szakértelemmel a pert megindítja. Õ tudni fogja hogy mire kell hivatkozni.
Hivatkozni lehet például arra, hogy már x éve saját tulajdonuk a lakás, csak önök használják, és hogy az adásvételi szerződés megkötésekor
az ügyvédi eljárás miatt kimaradt ez a jog, vagy hogy amióta tudomásukra jutott, azóta próbálják "az eredeti" állapotot a jog jogosultjával rendezni, de mereven elzárkózik tőle.

mirnics # 2007.01.21. 19:46

Kedves Roni!
Köszönöm a választ.
Peres ügy esetén mivel lehet érvelni ilyenkor? Vagy ha meg kell egyezni, mennyi pénzbe "kerül" általában a lakáshasználati jog törlése? Mennyit kérhetnek érte? Akár milliókat? Nem értem.
A néni egyszerűen nem áll szóba velünk, pénzzel, pénz nélkül, mindegy neki, csak hagyják őt békén.
Lakáshasználóként egyébként kötelessége lenne hozzájárulni a rezsihez vajon? Lehetne azzal érvelni, hogy ha már tíz éve nem fizet, akkor ennek fejébe ne is tartson igényt a jogra?

Roni04 # 2007.01.21. 19:31

Sajnos, ha az eredeti szerződés nem rendelkezett a bejegyzett lakáshasználati jog törléséről, akkor azt a jogosult hozzájáruló nyilatkozata nélkül, vagyis okirat nélkül az ingatlan-nyilvántartásból nem lehet törölni.
Tekintettel arra, hogy az ingatlan-nyilvántartás közhiteles, a benne feltüntetett jogokat mindaddig fennállónak, és jogszerűnek kell tekinteni,amig az ellenkezőjét be nem bizonyítják. Tehát a közjegyző a tulajdoni lap tanúsága szerint -mivel ott fel volt tüntetve a jog- jogszerűen járt el.
Vagy próbálkozzanak még a néninél valamiféle kompromisszumot kötni, írásban szóban. Ha nem megy véleményem szerint bírósághoz kell fordulni.

mirnics # 2007.01.21. 19:21

Kedves Ügyvédek és Jogszakértők!
A következőkben kérnék segítséget.

  • 1995-ben vettünk egy budapesti lakást. Két fiatalemberé volt a tulajdonjog, és volt egy haszonélvező néni. Az adásvételi szerződésen töröltettük a haszonélvezeti jogot.
  • Több évvel később a Földhivatal részéről kiderült, hogy az ingatlanon lakáshasználati jog is volt ugyanaz a néni részére, akié a haszonélvezet volt. Ügyvédi hiba folytán, a lakáshasználati jogot adásvételkor nem sikerült törölni.
  • Próbáltuk felvenni a kapcsolatot a nénivel, aki nemcsak hogy nem hajlandó segíteni, de minden tárgyalástól, megbeszéléstől elzárkózik, nem hajlandó hallani rólunk (szerintem kicsit paranoiás). Pénzről sem beszélt, egyszerűen hallani se akar rólunk.
  • A néni nem lakik itt és úgy tűnik, nem is akar, a költségeket több mint 10 éve családommal együtt fizetem.

Kérdésem: Mit lehet tenni ezek után, ha szándékunkban áll töröltetni a lakáshasználati jogot? Milyen lehetőségeink vannak?

Nem mellékesen, azért vált aktuálissá a kérdés, mert szeretnék befogadói nyilatkozatot tenni külföldi hozzátartozó számára, lakhatásról. A közjegyző közölte, hogy a néni hozzájárulása is kellene. (Jogszerűen járt el?) Mint tudjuk, ez a hozzájárulás nincs meg, mivel elzárkózik mindentől.

Mit lehetne tenni, hogy "levegyük" ezt a lakáshasználati jogot. Ha nem muszáj, nem pereskednénk, mert nagyon sokáig tartana.