Társasházi közös tulajdon értékesítése


MajorDomus # 2011.01.11. 18:43

ügyvédet kell fogadni. ( Alapito Okirat módosításai)

charlie227 # 2011.01.10. 20:26

Szép napot!
Kérdésem: 24 lakásos társasházban adott egy osztatlan közös tulajdonban lévő, pinceszinten található 18 beállós garázs. Hogyan lehetne albetétesíteni ezeket és hogy kell elindítani a folyamatot?
Segítséget megköszönöm.

nanemaaa # 2008.07.31. 14:52

Nem szükségszerűen. Az építési engedélyt az előtt is meg lehet kérni, hogy a tulajdoni kérdéseket rendezték volna. Az építési engedély iránti kérelemhez így is úgy is csatolni kell a társasház hozzájárulását. Az alapító okirat módosítása és az ingatlannyilvántartásban történő átvezetése ebben az esetben a hsználatbavételi engedly kiadásátr követően történhetne.
Ez az ésszerűbb megoldás, mivel így csak egyszer kell alapító okiratot módosítani és az ingatlannyilvántratásban átvezettetni.

bbarbi # 2008.07.31. 14:12

köszönöm a gyos választ. de a használatbavételi engedély és az építési engedély beszerzése, meg az egész lakásminősítési proocedúra azután zajlik, miután a vevő megvette az ingatlant és a földhivatal bejegyezte, ugye ?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.31. 14:06

Építési engedély és használatbavételi engedély kell. A földhivatal a használatbavételi engedély alapján fogja lakásként feltüntetni a tul. lapon.

bbarbi # 2008.07.31. 13:55

üdvözlet mindenkinek, nekem is lenne egy kérdésem, ha nem zavarok.

Adott egy társasházi földszinten lévő mosókonyha (8 m2) és előtér (2 m2). Egybenyílnak, de két különböző helyiség, mindkettőnek külön római száma van az alapító okiratban. Ezt akarja az egyik földszinti szomszéd megvenni, hogy aztán a saját lakását bővítse a helyiségekkel.

Hogy mi ennek a menete, azzal képben vagyok (albetétesítés, alapító okirat módosítás, eladás stb. stb.) a kérdésem az, hogy

  • kell-e ehhez valami igazolás az illetékes önkormányzat lakásügyi osztályától arra nézve, hogy a két helyiség önálló ingatlanként kialakítható vagy valami ilyesmi ?
  • lehet-e a kettőt egy helyiségként kezelni, értem ezalatt azt, hogy eleve egyben albetétesíteni őket (10 m2 alapterületű ingatlan), egy új helyrajzi számot kérni rájuk a földhivataltól ?
  • és az egész menete úgy zajlik, hogy először a földhivatalban bejegyzésre kerül, átkerül a vevő nevére és csak utána lehet intézkedni, hogy ezt is lakóingatlannak nyilvánítsák ?

előre is köszi.

ptcruiser # 2008.05.19. 18:34

wood: szó sincs fölényeskedésről. Valójában magam részéről az alanyváltozásra vonatkozóan az általad kifejtettek értek egyet. Teljesen egyértelmű, hogy az ingatlan tulajdonosa rendelkezési jogával korlátozás mentesen élhet, így tanultuk anno polgári jogból az egyetemen, tán mindig ez volt a kiragadott példa előadásokon. A felvetésem a jelzálogjoggal is éppen ezt kettősséget kívánta megvilágítani (hogy ugye lehet hitelt felvenni haszonélvezettel terhelt ingatlanra, a haszonélvezet ennek nem akadálya - csak éppen nem kapunk „Ptk.157. § (1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.Kommentár: A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonost részjogosítványai közül a rendelkezési jog, továbbá a dolognak a haszonélvezeti jog sérelme nélküli megterhelésének joga illeti meg.”)
A levezetéseim nem irányulnak másra, mint hogy a jog tárgyának változása jogilag (nem csak a földhivatal elvárásának való megfelelés) releváns-e, tárgyi jognak releváns-e? A társasház alakítása számomra elkülönül a közös tulajdon egyszerű formájától, Ptk sem véletlenül nevesíti.
Példával: közös tulajdon „(Ptk.140.§ A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára)” esetén mindenki mindent használ, ha nincs használati megállapodás. A haszonélvező értelemszerűen a haszonélvezet tárgyául szolgáló tulajdoni hányad szerint élhet jogával. Ha kiadja az ingatlant, a bérleti díj arányos részére tarthat igényt. Társasház esetén ugye külön tulajdonba kerülő részek lesznek „(Ptk. 149.§ Épületen úgy is lehet közös tulajdont létesíteni, hogy az épület meghatározott részei - elsősorban a lakások - a tulajdonostársak külön tulajdonában vannak).” Ebben az esetben a haszonélvező joga korlátozódik azokra a részekre, melyek az általa terhelt ingatlanhányadból kerülnek kialakításra. És ez lehet kisebb lehet mind természetben, mint a beszedett hasznok tekintetében, pl az idézett bérleti díj.
Ésvégül elméletieskedve: „Ptk.4. § (1) A polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.7. § (1) A törvényben biztosított jogok védelme az állam minden szervének kötelessége. ” Mi ez ha nem a tulajdonos és földhivatal számára elő írt kötelezettség?

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.19. 10:03

ptcruiser: itt csak azt láttam, hogy külön hrsz-ra kerül az ingatlan, Itt valóban el tudom fogadni, hogy haszonélvező aláírását - bár beleegyezését bajosan - megkövetelje a földhivatal, mert a hrsz. megváltozik, bár sztem a haszonélvezet tárgya ugyanaz marad.
A személyben történő változásra viszont - bár elhiszem hogy a földhivatal megköveteli - nem győztök meg, hogy kellene a haszonélvező hozzájárulása az elidegenítéshez.

  1. a tulajdonos a tulajdonosi jogosítványai közül csak annyiban gyakorolhatja a birtoklás, hasznosítás és hasznok szedése jogát, amennyiben ezzel a haszonélvező nem él. A haszonélvezeti jog nem érinti tehát a tulajdonos rendelkezési jogai közül az elidegenítést és megterhelést. Biztos én vagyok figyelmetlen, de sehol nem látom a Ptk.-ban hogy a haszonélvező hozzájárulása kellene az elidegenítéshez, illetőleg a haszonélvezet elidegenítési és terhelési tilalmat jelentene.
  2. A Ptk. 157. §. (3) az én értelmezésemben pont az jelenti, hogy a haszonélvező nem érintett a tulajdonosváltozáskor.

3.„Az Inytv. 32.§. (1) bek. f. pont azt írja elő, hogy a bejegyzés alapjául szolgáló szerződést valamennyi, a tulajdoni lapra jogosultnak alá kell írnia.” - nekem csak annyi van, hogy a "f) az érdekeltek megállapodását, a bejegyzett jogosult bejegyzést engedő nyilatkozatát" - a bejegyzett jogosult véleményem szerint az, akinek jogát vagy jogos érdekét a bejegyzés érinti, tehát a bejegyzett jog megváltozik. 2. pont. a haszonélvező jogát a tulajdonosváltozás nem érinti, nem látom be mért kéne a hozzájárulása.
Ettől függetlenül mint fentebb írtam, szintén elhiszem, hogy a földhivatalok megkövetelik, ez azonban nem jelenti azt, hogy jogosan.
Szívesen látnék valami Bh-t vagy egyebet, ami alátámasztja a haszonélvező hozzájárulásának szükségességét.
Mert lehet fölényeskedni, de abból nem tanul senki.

ptcruiser # 2008.05.18. 17:58

Az Inytv. 32.§. (1) bek. f. pont azt írja elő, hogy a bejegyzés alapjául szolgáló szerződést valamennyi, a tulajdoni lapra jogosultnak alá kell írnia.
Na most azt gondolom ugyanaz a véleményünk nemdebár?
A törvény szóhasználata (ha már ragaszkodunk a törvény általi tételes kimondáshoz) ímigyen szól: szerződő felek, a készítő és az ellenjegyző, illetıleg a tanúsító személyekkézjegyét
Akkor most ki is a szerződő fél?
És azt gondolom Ptk 157.§ (3) alanyváltozási szabályára történő utalásos megfogalmazás („...pedig arra utal, hogy a haszonélvezeti jog jogosultja is érintett az ingatlan tulajdonjogában bekövetkezett alanyváltozáskor...”) megint csak hasonló elvi megközelítést ad mint az általam képviselt?
Most ellentétes a véleményünk vagy sem?
Véleményem mindig szakmai, ha van. És valójában bíróság előtt kell ütköztetni. Ez itt nem bíróság. Csak az itt megszólaló laikus és kevésbé laikus vélemények (összegezve hülyeség) hoznak ki a sodromból. Ha valaki képviselni tudja a véleményét, tegye.
Ugyanakkor tényleg valós probléma az, hogy banki ügyintézők diktálják a szerződéseinket. Számos vitát vivunk e miatt...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 22:32

De ugye mindenki ismeri azt a visszatérő egyszerű állampolgári kérdést, hogy lehet-e felvenni jelzáloghitelt haszonélvezettel terhelt ingatlanra?!) Jelen problémakör ennél lényegesen mélyrehatóbb. Véleményem szerint legyen e körben felkészült az ügyvéd, közjegyző, jogtanácsos, hivatalnok, bíró és az aki ezzel foglalkozás szintjén dolgozik.

Miután a jelzáloghitelt a bankok adják, úgy szerény véleményem szerint egy banki ügyintéző is meg fogja tudni mondani és el is fogja tudni intézni.
Kár a bírót és jogtanácsos ezzel zaklatni, ők ugyanis nem fog hitelt adni, bármennyire is mélyrehatóak lesznek ezirányú gondolataik.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 13:43

Költői kérdést tettem fel. A kérdésre továbbra sem válaszoltál. A jogalkotásról szóló törvény a jogforrások között nem említi a jogi fórumot. Állampolgárokat kötelezni a tulajdonjoggal kapcsolatosan csak törvény kötelezheti. Az Inytv. 32.§. (1) bek. f. pont azt írja elő, hogy a bejegyzés alapjául szolgáló szerződést valamennyi, a tulajdoni lapra jogosultnak alá kell írnia.
A Ptk. 157.§. (3) bekezdés pedig arra utal, hogy a haszonélvezeti jog jogosultja is érintett az ingatlan tulajdonjogában bekövetkezett alanyváltozáskor.
Illetve a Pp. szabályai is idevonhatóak,amelyek előírják, hogy az ingatlant érintő perben valamennyi jogosultat perbe kell vonni.
Ha kívánod a velem kapcsolatos ellenszenvedet az arra hatáskörrel rendelkező bíróság előtt is kifejtheted, erre a pontos névre, címre van szükség.

ptcruiser # 2008.05.17. 12:52

Erre mondom azt (minden hátsó szándék nélkül), hogy kellő szakmai felkészültségű ügyvéd dolgozzon, és ne annyi hozzá nem értő. Nem hiszem hogy ez nagyon ingatlan-nyilvántartási eljárásjogi kérdés lenne. Mint írtam is, nem tételes jogi szabályról beszélünk. Álláspontom is a Ptk. valamint kommentár alapján indokoltam meg.
Valóban nehezen elvárható, hogy járatlan személyek ezt ismerjék. (De ugye mindenki ismeri azt a visszatérő egyszerű állampolgári kérdést, hogy lehet-e felvenni jelzáloghitelt haszonélvezettel terhelt ingatlanra?!) Jelen problémakör ennél lényegesen mélyrehatóbb. Véleményem szerint legyen e körben felkészült az ügyvéd, közjegyző, jogtanácsos, hivatalnok, bíró és az aki ezzel foglalkozás szintjén dolgozik.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 04:09

Inytv. 32.§. (1) f.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 03:53

Én értem, csak azt nem, hogy akkor a jogkövető állampolgár honnan tudja, hogy mi a kötelezettsége az ingatlan-nyilvántartási eljárásban.

ptcruiser # 2008.05.16. 20:01

"157.§ (3)A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad."

wood: tulajdonos SZEMÉLYében történő változás analógiája a közös tulajdon formájának megváltozásával? Tök mindegy mi van a haszonélvezővel, mi megváltoztatjuk annak TÁRGYÁT?
Ha már PTK: Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti. Valamint kommentár: A haszonélvezeti jog személyhez kötött abszolút szerkezetű dologi jog, amelynek alapján a haszonélvező a más személy tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja. Ez azt jelenti, hogy mindenki mást negatív kötelezettség terhel a haszonélvezővel szemben, nevezetesen tartózkodniuk kell minden olyan magatartástól, amellyel akadályozzák vagy veszélyeztetik a haszonélvezeti jog gyakorlását.

MG: a 32.§ f.pontot meg nem tartom teljesen a kérdéshez tartozónak (több lapból álló okirat esetén a szerződő felek, a készítő és az ellenjegyző, illetıleg a tanúsító személyekkézjegyét minden lapon tartalmazza. A szerződő felek kézjegyét az okirat lapjainak nem kell tartalmaznia, ha az okirat lapjait a szerződő felek által az erre meghatalmazott kézjegyével látta el) hacsak nem akként hogy a haszonélvező is írja alá e módon.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 19:03

a

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.15. 13:54

azt a neved utáni titulusból nem volt nehéz kitalálni :-)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.15. 13:45

én nem

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.15. 13:40

ptc: még mindig a földhivatalban dolgozol? Remélem nem..

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.15. 13:09

Ptk. 157.§.(3) bekezdés, bocs B. Tamás ( Ptcruiser)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.15. 08:00

Inytv. 32.§. f.pont.

ptcruiser # 2008.05.13. 19:15

Na ne viccejünk má'...
Hogy ne kellene aláírni a haszonélvezőnek? A haszonélvezet tárgya változik meg, mi az hogy neki nem kell aláírnia? A tulajdonjog valóban rendelkezésre jogosult körében változtathat a közös tulajdon (társasház) formáján, de ez nem lehetséges a korlátozó jog tulajdonosának jóváhagyása nélkül, még ha nem is mondja ki tételesen sem az inytv se a ptk...

dr.klau # 2008.05.09. 13:28

Viszont!

zill # 2008.05.09. 13:24

ok, kösz, jó hétvégét, stb.

dr.klau # 2008.05.09. 12:48

Mi alá szoktuk íratni velük biztos-ami-biztos alapon....
Szerintem földhivatala válogatja, hogy kérik-e.