Földhivatal vs. új lakás

bubka # 2009.02.03. 17:16

nanemááááá! :)

köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2009.02.03. 16:51

Albetétesítés? Nem biztos, hogy jól értem, de vélhetőleg társasház alapításra és bejegyeztetésre gondolsz.
Ha csak az épületfeltüntetéssel és az alapító okirattal van gondod, akkor feltételezem, hogy jogerős végleges használatbavételi engedélyed már van.

Akkor innen indulva:

1. Ha a vázrajz elkészítésével a földhivatalt bízod meg, akkor annak nyilván van egy átfutási ideje. Ha maszek földmérőt fogadsz ugyanerre, akkor a határidő annyi, amennyit erre szabsz a földmérőnek. Úgy is mondhatnám, van az a pénz, amiért akár már dirigálhatsz is.
  2. Ugyanez vonatkozik az ügyvédre és az alapító okirat elkészítetésére. Az majd egy másik kérdés lesz, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy valamennyi tulajdonos elfogadja és aláírja az okiratot.
  3. Már csak be kell adni az elkészült iratokat a földhivatalba és megvárni, hogy a feltüntetés és a bejegyzés megtörténjen. A jogszabály ismeri a gyorsított eljárás fogalmát, természetesen emelt összegű szolgáltatási díj fejében.

Dióhéjban ennyi.

bubka # 2009.02.03. 08:53

szép napot!

remélem idetalál valaki szakérteni így is, hogy elég régen volt az utolsó bejegyzés..... :)

albetétesítés: hogy megy ez? mi ennek a folyamata, mennyi az átfutási idő?
ha jól tudom, kijön a földmérő, földmér, lead földhivatalba, ügyvéd kéri az albetétesítést (szintén földhivatalba), és akkor földhivatal 30 nap alatt bejegyez (esetleg +30 nappal hosszabbítva).
azt sejtem, hogy már magát a bejegyzést fel lehet gyorsítani ha a földhivatalt anyagilag támogatom :), de az előtte levő résznél hogy van? az építtetőn múlik, vagy a földmérőt is úgy kell külön kérvényezni, meg az is 30 nap, amíg földmér?

próbáltam interneten utána nézni, mindenhol csak a fogalom leírásával találkoztam, magával a folyamatával és annak átfutási idejével nem....

köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.11. 17:28

Nem kell annak a vevőnek bátornak lennie, ha az eladó beéri a letétbe történő fizetéssel.

zselyilevente # 2008.11.11. 16:27

ez alatt mit ért Dr. Úr???

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 15:56

Akkor nem, ha a vevő elég bátor.

zselyilevente # 2008.11.11. 15:55

Értem, de mivel csak széljegyen van a nevem, ez teljesem ellehetetleníti az eladást????

nanemaaa # 2008.11.11. 15:48

Felügyeleti szerv nyilvánvalóan a megyi földhivatal, de kétséges, hogy ő mit tud kezdeni a kapacitás hiánnyal. Erről nekem Hofi Géza bácsi örök érvényű története jut ezsembe a disznóról és a tervgazdálkodásról:

• Hányat fialt a disznó?
  • 6-ot.
  • Az kevés. Nem ennyi van a tervben.
  • Mé? Hányat fialjon elvtársak?
  • 12-t!
zselyilevente # 2008.11.11. 15:45

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Igen, 22 vagyok, ennek megfelelően kevés ehhez "hasonló" tapasztalattal rendelkezem. Ezért kérem segitségüket, ha esetleg tudna valamit javasolni, nagyon megköszönném.
Üdv.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 15:44

Ha jólértem, itt társasházról van szó. Azok bejegyzése - általában- a benyújtott okiratok mennyisége, azok hiányosságai miatt ( hiánypótlási felhívást adnak ki) alsó hangon 1 év.

nanemaaa # 2008.11.11. 15:41

Kérhetsz soron kívüli ügyintézést, emelt szolgáltatási díj mellett. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az átvezetések sorrndjét megváltoztathatná a hivatal. Ergo ha előted van még be nem fejezett eljárás, akkor azt kénytelen leszel kivárni, így nem biztos, hogy megéri a soronkívüli kérelem.

zselyilevente # 2008.11.11. 15:40

Tisztelt KBS!

Azt mondta hogy jelenleg nem tudnak soron kívűl semmilyen ügyet elintézni, mert teljes a "káosz". + elmítette, hogy a 30 napos határidőjüket már májusban túllépték, és így nincs "képe" a Földhivatalnak elfogadni különeljárási díjat, viszont jelenleg ha elfogadna akkor sem tudna gyorsítani az ügyön, mert nincs rá kapacitása. ??? Tudnál esetleg tanácsot adni, hogy miyen felügyeleti szervhez kell fordulni, ill érdemes-e a földhivatalt megfenyegetni?? Mit tehetek, mit javasolsz ebben a helyzetben???

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 15:35

zselyilevente: Még fiatal lehet, tekintve, hogy alig 4 évvel ezelőttig ( Uniós csatlakozás) az átlagos intézési idő 4-5 év volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.11. 15:23

Hmmm... Azt mondták, hogy nem adhatod el a lakást, amíg csak széljegyen vagy feltüntetve?

Egyébként eleve lehetett volna felárért soron kívüli ügyintézést kérni.

zselyilevente # 2008.11.11. 15:11

Tisztelt Fórum!

Új építésű ingatlanom eladása miatt irok most nektek. A lakást még 2007 végén vettem, 2008-ban került átadásra. 2008 árilisában megjött a használatbavételi engedély is. A lakást meghirdettem eladásra, jelentkezett rá egy komoly vevő aki némi hitelt venne fel a lakásra, csak igy tudná kifizetni, amugy az ingatlan tehermentes. A gondom ezzel annyi hogy a Földhiavtalban tájékoztattak, hogy a tulajdoni lapon még nem vagyok bejegyezve, csak széljegyen van a nevem, és azt mondták hogy ez egy jó darabig még igy is marad, mivel "be vannak havazva". Kérdésem az lenne ,hogy van-e így valamilyen esélyem rövidebb időn belül eladni a lakást??? Egyáltalán motiválja-e valami a Földhavatalt a minnél gyorsabb adminisztrációra???
Köszönettel: Zselyi Levente

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.01. 06:07

Nem kerek ez.
Miért nem fogadja el a földhivatal a bank hozzájáruló nyilatkozatát?

A jelzálogot meg be lehet jegyeztetni második (sőt további) ranghelyekre is.
Aztán pedig ha állami támogatású lakáskölcsönt kérsz, akkor azt vagy megadják, vagy nem. De olyan nincs, hogy támogatás nélkülit adnak helyette. Hacsak nem úgy kérted.

Opps # 2007.09.01. 04:35

Na szóval az eladó bankja kiadta a hiteles tehermentesítési és jezálog törlési nyilatkozatot, viszont a földhivatal nem fogadta el. a törlesztőrészlet pedig azért növekszik +40Ehuffal, mert nem kapjuk meg ezért az állami támogatást, mivel a mi bankunk nem tudja a jelzálogot bejegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 18:27

Bocsánat: te mit értesz a jelzálog levétele alatt. Mert én az ingatlan-nyilvántartásból való törlést.

Opps # 2007.08.31. 18:03

Igen az eladó papírral támasztotta alá a jelzálog levételét de a földhivatal mégsem vette le róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 17:49

Hmmm... Gondolom van tényvázlat, és abban valami olyasmi, hogy teljeskörű felvilágosítást adott. Az is igaz, hogy ti meg ezt aláírtátok.

Egyébként nem nagyon értem, amiről beszélsz. Azt írod: „Az eladó levetette az elsődleges jelzálogot”. Aztán meg azt, hogy nem törölték a tulajdoni lapról - vagyis mégsem "vetette le". Az is nagyon homályos, hogy ha egyszer a bank hozzájárult, hogy jelzálog második ranghelyen történő bejegyzése mellett folyósítja a kölcsönt, akkor utólag mit rugózik. S hogy a ranghelynek mi köze a törlesztőrészlethez? Az ugyanis a kölcsönösszegtől, a kamattól, a költségektől és a futamidőtől függ. (Ha devizaalapú, akkor az árfolyamtól is.)

A 12 ezer forintot a tulajdonjog bejegyzéséért fizettétek. Vagy a bank jelzálogjogának bejegyzéséért.

Opps # 2007.08.31. 17:41

megtörtént .... mire ennyit mondott nem az Õ dolga

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 16:37

Az adásvételi szerződést nyilván ügyvéd készítette. Ballagj be hozzá, és tedd föl neki a kérdéseket. Õ ugyanis szükségszerűen tisztában van az ügylettel.

Opps # 2007.08.31. 13:46

Szépjónapot!

Egy olyan problémánk lenne, hogy most vásároltunk egy új építésű ingatlant. (társasházban) Az eladó hitelből építette a társasházat. Ezáltal jelzálog lett ugye minden lakáson. Mi felvettük a hitelünket, "másodlagos jelzálogként" míg az első jelzálogot nem törlik. Az eladó levetette az elsődleges jelzálogot ezt papírral támasztotta alá. Erre kaptuk a mi bankunktól a papírt hogy nincs levéve az elsődleges jelzálog. Ez miatt havi 40 EHuffal nőtt a törlesztőrészletünk. Mert nem kaptuk meg az állami támogatást.
A jelzálog levételéről szóló papírral elmentünk a földhivatalba. Onnan pedig elhajtottak a ...-ba. Hogy nekik nem ez a papír kell és hogy nincs levéve a jelzálog. A bejegyzési kérelemnél már fizettünk 12EHuf-t. És akkor mire fizettem? És mire kell +40 Ehuft fizetni havonta.

üdv