társasházi közös képviselő


Majordomus # 2021.07.06. 17:43

Várjatok!
A közös képviselőt a vészhelyzet feloldásáig azaz az őszi ülésszak kezdetéig(szeptember 1) nem lehet leváltani,és a képviselő sem mondhat le!

Külön rendelet szerint lehet közgyűléseket tartani,de nem ezzel a napirenddel!

Majordomus # 2021.07.06. 17:42

Várjatok!
A közös képviselőt a vészhelyzet feloldásáig azaz az őszi ülésszak kezdetéig(szeptember 1) nem lehet leváltani,és a képviselő sem mondhat le!

Külön rendelet szerint lehet közgyűléseket tartani,de nem ezzel a napirenddel!

Szucs Miklosne # 2021.07.06. 14:43

Tisztelt Ügyvédek!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben.
2021. április 28-án a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonos társak azzal fordultunk a közös képviselethez, hogy tartson közgyűlést. A levélben megjelöltük a napirendi pontokat, amelyek között szerepelt a közös képviselet visszahívása is. A levelet 2021. május 5-én átvette a közös képviseletet ellátó Kft.
A kérdésem az lenne, hogy várjunk október 15-ig, amit a kormányhatározat előír, amíg a közös képviselet összehívja a közgyűlést, vagy a Társasházi Törvény 35.§(2) alapján járjunk el?
Tisztelettel
Szűcs Miklósné

MajorDomus # 2021.06.25. 18:40

Ott bukik meg a logikád,hogy amig nincsenek felvezetve az egyéni tul.lapok azaz nem kerül minden tulaj nevére a lakás,addig az épület a beruházó tulajdonában van.

Ha egyszemélyi Alapitásu a társasház,ami az új házak 90 %-ában igy van,akkor a beruházó azt választ meg közös képviselőnek akit akar.

Te meg örülj a szerencsédnek,hogy hónapokkal korábban beköltözhettél!

Ha tovább jogászkodsz,akkor sikerül az összes szomszédot magad ellen forditanod.
Neked ebben mi a jó?

Szomorú örökös # 2021.06.25. 08:58

HausOhneFenster

A mérőórákat csak a használatbavételi engedély megléte után lehetne atiratni.....Beköltözni csak a használatbavételi engedély birtokában lehet.

Még mindig nem erted. Te is már elmondásod szerint benne laksz a lakásodban. Ha viszont kulcsot kaptál, a vállalkozó bolond lenne továbbra is a néven tartani az órákat. Sőt te is, mert jóval drágábban kapod a közüzemet rajta keresztül. Inkább ezen gondolkodj el.

HausOhneFenster # 2021.06.25. 08:27

A jövőre nézve a közgyűléseken hozott határozatok sem jogszerűek, mert nem alakultunk meg

Ez a fő indokom
Természetesen azt is ki kellene vizsgálni, hogy egy beepitendő terület, hogy kaphatott adószámot?
Csak az lehet a magyarázat erre, hogy az előzetes AO-ban társasház alapítási szándék van bejegyezve.

A merőorakat csak a használatbavételi engedély megléte után lehetne atiratni. Amikor a merőorakat átírták még elő szerződésünk volt a beruházóval.
Beköltözni csak a használatbavételi engedély birtokában lehet.
A jogalkotó nem szankcionálja, mi van akkor ha beköltöznek a lakók. Ezért van az, hogy átadás utan mindenki beköltözik. Normalis esetben 2 honap az ami köztes állapot es nem masfel év

Szomorú örökös # 2021.06.25. 05:28

HauseOhneFenster

nem vagyunk társasház, azaz azok a jogok amik egy társasházat megilletnek, olyan jogokkal nem rendelkezünk.

Tehát jogszerűtlenül fizetitek lakossági áron a szolgáltatásokat? Tegyél ellene és jelentsd fel a jegyzőnél a házat. Ja és fizesd ki a különbözetet is utána.

(hogy fognak téged szeretni utána a többiek, ujjujjujjjjjj)

Nem mellesleg elfelejted, hogy már adószámot is kapott a ház. Valami mégis csak törvényesen működik, ők nem adtak volna adószámot törvénytelenül működő társasházra.

Szomorú örökös # 2021.06.25. 05:25

HauseOhneFenster

A jelenlegi KK-nek nincs legitimitása a társashaz ügyeit intézni. Az alakuló közgyűlésen meg lehet választani.....A KK nincs joga a nevemben/nevünkben eljárnia a hatóságoknál.

Tehát szerinted az a normális, ha már használatbavételi engedély kiadása előtt beköltözött mindenki és onnan kezdve amíg „törvényesen” meg nem választjátok a közös képviselőt, addig piaci áron - és nem lakossági áron - fizetitek az összes szolgáltatást? A vállalkozó bolond lenne ezt felvállalni, hogy majd ő kezeli a ház dolgait, amikor már készen van az építkezéssel, már ne is haragudj. Ja, és a házat nem neki kell beindítani, mint társasház, erre bizony minden esetben már közös képviselőt szoktak megfogadni az új építésű társasházak.

Rosszul fogtad meg a lényeget.

Szerintem te érted legkevésbé a lényeget...

HausOhneFenster # 2021.06.25. 03:14

MD

Rosszul fogtad meg a lényeget. A jelenlegi KK-nek nincs legitimitása a társashaz ügyeit intézni. Az alakuló közgyűlésen meg lehet választani.
Alakuló közgyűlést a végleges AO aláírása után - mi esetünkben 2020 augusztus vége, valamint 2020 november 10.-e a COVID intézkedések hatályba lépése közötti időszakban - össze lehetett volna hívni és meg lehetett volna alakulni.

A probléma ott van, hogy a társasház így nem működik jogszerűen. A KK nincs joga a nevemben/nevünkben eljárnia a hatóságoknál.

Mivel még nem alakultunk társasházzá ( AO -ban le van írva ) így nem vagyunk társasház, azaz azok a jogok amik egy társasházat megilletnek, olyan jogokkal nem rendelkezünk. Ránk még a Ptk. ide vonatkozó törvényei érvényesek.
Ez az ami nem tetszik és ez ellen szeretnék tenni valamit.

  • alakuló közgyűlést egyedül nem tudok összehívni, mert már mindenki megalakultnak tekinti a társasházat.

Mi a teendő ilyenkor?

Mardel # 2021.06.24. 12:47

Köszönöm!!!

MajorDomus # 2021.06.23. 12:18

Minek aggódsz,ha nem muszáj? A lépcsőházi strangelzárók minden körülmények között közös tulajdobt képeznek,ahhoz neked nincs közöd. Csak a képviselet rendelheti meg a cserét s természetesen a társasház költségvetése terhére,magyarul a közös költségből fizeti.

Mardel # 2021.06.23. 08:03

Sziasztok!
Vásároltam egy lakást, ennek a felújításában vagyok most benne. Feltártam a vezetékeket, ennek során kiderült, hogy a szennyvízelvezető strang is elvan repedve, ezt kicserélte a közös képviselet, viszont a lakásban lévő vízelzárókat sem lehet használni, annyira elkorrodáltak. Amíg ez nincs kicserélve, addig nem tudok semmit sem csinálni, mert a lakásban nem tudom lezárni a vizet. A főelzárók pedig két lépcsőházban is lezárják a vizet. A közös kékviselő azt mondta nincs pénze a háznak, mert sokfelé kell fizetni, adósság is van, és nem tudják bevállalni. Mondtam, hogy viszont akkor én így hogy dolgozzak? ráadásul az a helyiség ahol az elzáró van, ahhoz is csak nekik van kulcsuk. Kértem találjunk ki valamit, azt mondta most nem ér rá, majd visszahív.. nem hívott, erre ma megjelentek a szerelők, megcsinálták, csak én attól félek nehogy kiszámlázzanak valami magas összeget. Mert lényegében nem volt megbeszélve és egyeztetve semmi, csak a szerelő szólt hogy jön és csinálja azt "majd lesz valami". kértem, hogy legalább egy nagyságrendi összeget mondjon ha véletlen rám akarnák terhelni, de erre sem tudott mondani semmit.. ráadásul legalább egy héttel ki előtte ki kellett volna függeszteni, hogy a házban nem lesz víz. A kérdés az, hogy ebben az esetben alapból a ház feladata ez (gondolom, hogy igen, hiszen mégiscsak érinti az egész házat, ill. én sem tudok addig dolgozni, ill. használni a lakást) ill. ezek után terhelhetnek e rám bármit, hiszen semmi nem volt megbeszélve.

Nagyon köszönöm a segítséget!!

wers # 2021.06.23. 05:27

A kérdező esetében is az építési vállalkozó miatt húzódott el.

Igen. Sikerül olyan szerződéseket aláíratni a vevőkkel, hogy minden lóvét már rég ki kell fizetniük, a végső átadásra már szinte semmi kényszerük nincs, csak a jószándékukon múlik. Az meg ugye mint a kutya vacsorája (leginkább nincs).

Szomorú örökös # 2021.06.23. 04:45

wers

Sokszor érthetetlen, miért húzódik el a folyamat végeláthatatlanul hosszúra.

A kérdező esetében is az építési vállalkozó miatt húzódott el. Inkább őt kéne ezért támadni, nem a többi lakót meg az általuk megválasztott közös képviselőt. De kicsit érdekes, hogy őt nem cseszegeti.

wers # 2021.06.23. 04:41

Az viszont valóban fura, hogy a használatbavételi engedély megadása előtt beköltöztek a lakásokba a lakók. :-O

Már-már az a fura, ha nem. Sokszor érthetetlen, miért húzódik el a folyamat végeláthatatlanul hosszúra. Miközben a lakások tulajdonosai albérletben laknak.

Szomorú örökös # 2021.06.23. 04:29

MajorDomus

Az,hogy te zsigerből utálod a közös képviselőt,nem ok arra,hogy szemétkedj vele,amiért segitett sok családon.

Szerintem ő nem utálja zsigerből, csak az zavarja, hogy a többi tulajdonos nem akarja az alakuló közgyűlést és ez valóban nem igazán törvényes így. Úgy gondolják, hogy ők már megalakultak. Ezen viszont még lehet változtatni. Kb. június eleje óta lehet csak közgyűlni, akkor hozták meg az erre vonatkozó rendeletet, szóval előtte hiába akarta volna, nem lehetett volna megtartani.

Az viszont valóban fura, hogy a használatbavételi engedély megadása előtt beköltöztek a lakásokba a lakók. :-O

MajorDomus # 2021.06.22. 19:57

Sok új társasházat ,,beinditottam,, már,de véletlenűl sem úgy működik ez,mint ahogy te leirtad a törvényből. Olyan még nem volt.

Hérom fő szereplő van,ellentétes érdekekkel,a bank,a vevő és a beruházó!

Egy közös nevező van,a tulaj pénze,s nem az Alapitó Okirat meg az alakuló közgyűlés.

MajorDomus # 2021.06.22. 19:51

A gyakorlatban ez úgy működik,hogy a beruházó emailban értesiti a tulajokat,hogy ő végzett,h.engedély még nincs,addig költözni nem lehet.
Kulcsot nem ad,mert akkor minden fogyasztás az övé.

Tőle be lehet költözni,de csak akkor,ha mindenki kifizette a lakást,és valaki ,,átveszi,, tőle az épüketet,mert ő már nem fizet semmit.
Szerinted mi történik ilyenkor?

40 tulaj összeröffen,többen az én házaimból,s megkeresnek,ha Istent ismerek....

Segitsek,hogy ne kelljen még 1 évig albérletet fizetni...
Annyit fizetnek amennyit kérek.

MajorDomus # 2021.06.22. 19:40

Az,hogy te zsigerből utálod a közös képviselőt,nem ok arra,hogy szemétkedj vele,amiért segitett sok családon.

A beruházó addig nem ad kulcsot,amig valaki át nem veszí tőle az épület főmérőit! Addig neki számláznak.

Ő meg nem számlázhatja tovább,mert nincs jogviszonyban a meg sem alakult társasházzal, a közvetitett szolgáltatás itt nem játszik. Amig Gipsz Jakab nem veszi a nevére a villanyórát,addig a fogyasztást a a beruházónak számlázzák,közületi dijszabással!

Szerinted van olyan hülye aki ezt bevállalja?

MajorDomus # 2021.06.22. 19:32

Azt irtad,másfél évvel korábban költöztetek be mint a h.engedély?
Szerinted másfél évig a beruházónak kellett volna üzemeltetni a házat,mikor semmi köze nincs hozzá?

Amig használatbavételi nincs,a lábadat nem tehetted volna volna be a lakásba. Tudod mit jelent ez egy albérletben élő családnak? Számold már ki 18 hónapra,havi 120 ezer ft-al!

MajorDomus # 2021.06.22. 19:26

Na írtam két oldalt,de elszállt az egész.
Nagyon egyszerű.
Az első közgyűlésen megválasztják 5 évre közös képviselőnek.

Szomorú örökös # 2021.06.22. 12:36

HausOhneFenster

A közüzemü szamlakat a beruhazonak kellett volna fizetnie addig míg megalakulhat a társasház. A mérőorakat leolvasni es fogyasztas alapján minden lakonak kiszamlazni.

Most beszéltem egy közös képviselővel erről. Ha a vállalkozó nevén maradt volna minden, akkor sokkal drágábban kaptátok volna az összes közüzemi szolgáltatást, mert neki nem adhatják lakossági áron, azaz aki így döntött, nem volt a pénzetek ellensége. Így viszont a közös képviselő már lakossági áron tudta intézni ezeket. És ezt valószínűleg legálisan meg is tehették, hogy képviselőt választottak a háznak.

Az egyetlen igazságod abban van, hogy az alakuló közgyűlésnek 60 nappal az AO aláírása után meg kell történnie. De ha jól értem, még ezen belül vagytok.

HausOhneFenster # 2021.06.22. 07:35

A közüzemü szamlakat a beruhazonak kellett volna fizetnie addig míg megalakulhat a társasház. A meröorakat leolvasni es fogyasztas alapján minden lakonak kiszamlazni.

Mivel a hasznalatbaveteli eljárás a beruhazo miatt nagyon elhuzodott, gondoltak egyet es valasztottak egy KK-t aki már rezsit szedett.

Ekkor még élö szerzödesünk volt a beruhazoval, nem voltunk tarsashaz csak egy epitkezes, minden egy helyrajzi számon volt - osztatlan közös tulajdonkent. Igy szigoruan csak fogyasztas alapján lehetett volna elszamolni.

Miutan alairtuk az AO-t az ügyvednel 60 napon belül össze lehetett/kellett volna hivni az alakulo közgyülést.
A Covid miatt belefert volna az idöbe.

Már nem fognak semmifele közgyülest összehivni, mert megalakultnak tekintik a tarsashazat.

Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, ha egy tinédzser felnöttként viselkediik, de
papiron még kiskorú.
Mi is társasházként müködünk, de még meg sem alakultunk.
A jelen állapotban csak tulojdonosok közössége vagyunk, melyre a ptk. ide vonatkozó törvenyei es nem a tarsashazi törvenyek a mérvadóak.

Szeretném ha ez az allapot megszünne es minden törvenyesen müködne.

Szomorú örökös # 2021.06.22. 06:02

HausOhneFenster

A beruházó és pár lakó választott egy közös képviselőt, aki adószámot kért és kapott a NAV-tól, th-folyószámlát nyitott, átírták a merőorakat is, tehát már minden úgy működött mint egy társasház......A KK megválasztása után másfél évre meglett a használatbavételi engedély.....Egy fél évre rá mindenki aláírta az AO-t.....A th törvény szerint, az AO aláírása után 60 napon belül megalakulhat társaház.

Ahogy a történetből kiderül, nálunk a “ szekér megelőzte a lovakat” A társasház képviseletének ellátása nem jogos és törvénybe ütközik.

Én nagyon sok olyan társasházról tudok, ahol a tulajdonosok már eleve megbíznak a közös képviselettel egy személyt, ugyanis általában ő indítja el a társasház jogszerű működését. Biztos, hogy „társasház” voltatok már korábban is? Nem mellesleg gyakorlatilag arra azért kíváncsi lennék, hogy a szerinted hivatalos társasházzá alakulásig te hogyan, milyen módon rendezted volna a közüzemi számláit a háznak (azok már előtte is vannak).

HausOhneFenster # 2021.06.22. 05:33

Tisztelt Fórum!

Mit lehet tenni azzal a KK aki jogtalanul látja el a társasház ügyeit?

A story:
Vállalkozói szerződést kötöttünk és a lakást építettük.
A lakások elkészültek, mindenki beköltözött, de a használatbavételi engedély nem volt meg, a végleges AO nem lett aláírva, a tullapon a lakóház csak beépitendő területként volt nyilvántartva.

A beruházó és pár lakó választott egy közös képviselőt, aki adószámot kért és kapott a NAV-tól, th-folyószámlát nyitott, átírták a merőorakat is, tehát már minden úgy működött mint egy társasház.

A KK megválasztása után másfél évre meglett a használatbavételi engedély. Tkp. ekkor szűnt meg a vállalkozási szerződés. Egy fél évre rá mindenki aláírta az AO-t.

A th törvény szerint, az AO aláírása után 60 napon belül megalakulhat társaház. Ezt a törvényt a végleges AO-ban is bent foglaltatik.

Ahogy a történetből kiderül, nálunk a “ szekér megelőzte a lovakat”
A társasház képviseletének ellátása nem jogos és törvénybe ütközik.

Kihez kell fordulni, hogy ennek vége legyen? A jegyző az aki felügyeli a KK munkáját?
Ki vonható felelősségre? A KK vagy azok a lakók akik még az építkezés alatt megválasztották?