társasházi közös képviselő

Musuka # 2009.09.03. 13:31

Közös képviselőnket a tulajdonosok megkérdezése nélkül a lakásszövetkezet igazgatóságának elnöke alkalmazta 2 évvel ezelőtt. Azóta a régi igazgatóságot leváltották, a gondnok viszont maradt. Meddig szólhat a megbízása?
A tulajdonosok vagy az igazgatóság alkalmazhatja-e?
Van-e egyáltalán beleszólása a tulajdonosoknak a közös képviselő személyét illetően?

Musuka

ragyasdezso # 2009.09.03. 12:14

profana
10% kell!

A második kérdésedet nem egészen értem: ha cég képvisel, hogy kerül bele tulajdonostárs?

Egyébként a társasházat a megválasztott közös képviselő képviselheti.

profana # 2009.09.03. 09:28

Sziasztok!
Sajnos megint itt vagyok. Gondolom, untok már, de sajnos legalább a saját érdekeimet szeretném megvédeni, ha már a többi tulajdonos nem védi meg a sajátját. 2 kérdésem lenne:

1. Mennyi tulajdoni hányad kell ahhoz, hogy az általunk javasolt napirendi pontokat a közös képviselő kötelezően bevegye a többi közé? 10%? Ha nincs meg, akkor nincs más lehetőség?
  2. Ha cég látja el a közös képviseletet, csak a cég vezető tisztségviselője, ügyvezetője lehet a megbízott személy, - aki, személy szerint képviseli a házat, és szerepel a neve a szerződésben, - vagy lehet tulajdonostárs is?

Előre is köszönöm a választ.

osmi # 2009.08.29. 18:25

Igen, kizárja.

Laccasz # 2009.08.29. 18:17

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni:
A társasházi törvény azt írja, hogy a Számvizsgálóbizottság tagjait a tulajdonostársak maguk közül választják meg. Ez kizárja annak a lehetőségét, hogy olyan tagja legyen a SZVB-nak aki nem tulajdonos, de bejelnetett állandó lakcímmel rendelkezik az adott társasházban?

A segítséget előre is köszönöm!

mamika49 # 2009.08.28. 15:50

Kösz Dezső! Kíváncsi vagyok, mit fog lépni. Most várjuk a Vízmű levelét, és az ugyanolyan etalon lesz, mint a Díjbeszedő adatai.
Biztos, hogy semmilyen büntető szankció nincs az SZMSZ-ben, ugyanis ezt tegnap elismerte, és eléggé ideges lett attól, ahogy eddig is, amikor a számítógépes nyilvántartást említettem neki. Be fogok számolni a fejleményekről.

ragyasdezso # 2009.08.27. 21:11

mamika49
Ha nincs benne az SZMSZ-ben a büntető kvóta, köteles egyezkedni veletek. Ha kiveti a 80m3, ne fizessétek be, a fizetési meghagyást támadjátok meg bíróságon, és tuti hogy nyertek.

ragyasdezso # 2009.08.27. 21:08

egynő
10% tulajdoni hányad tulajdonos kell hozzá, és köteles összehívni. Ha nem hívja össze a beadástól számított 2 héten belül, Ti is összehívhatjátok! Ha ott jártok, írj és segítek.

mamika49 # 2009.08.27. 19:25

Köszönöm Rezső!
Sajnos a helyzet az, hogy a 40m3-es fogyasztást nem fizettük, mert a Vízműveknél nem volt regisztrálva az óra, így hiába írták ki a fogyasztást, nem számlázta ki nekünk a Díjbeszedő. A kk-val meg nem lehet egyezkedni.
Megyünk a Vízművekhez és bevalljuk, hogy az óra nem lett bejelentve, aztán, gondolom, majd fizetnünk kell büntetést, vagy késedelmi kamatot, szerelői aláírásunk sincs.
A szemétség az, hogy a Díjbeszedő ki is számolta, mennyit fizetett a ház helyettünk, de ezt a kk nem fogadja el még felárral sem. Nincs megállapodás.
Mindenesetre kösz a 1,5-ös szorzót. Lehet, hogy ennyivel beérik, csak azt nem tudom kk és szerelői aláírás nélkül elfogadják-e. A 40m3-es óra szabályosan került leszerelésre, a Díjbeszedő meg közölte, hogy mikor szűnt meg a régi óra, így, gondolom, a szolgáltató majd csak elszámol velünk.

egynő # 2009.08.27. 15:05

ragyasdezso köszönöm.

Mivel máj 31. rég elmúlt, van-e esetleg lehetöségem már csak e miatt a mulasztása miatt is bármilyen hatóságnál, biróságon vagy bárhol eljárást indittatni a k. képviselö ellen ?

ragyasdezso # 2009.08.27. 12:06

preston
Ha ügyvéd vezette le a szóban-forgó közgyűlést, nehezen fogsz fogást találni benne. Ha meg egyedül akarod (ügyvéd nélkül képviselni) az ügyedet, sima bukta lesz.
Én azt javaslom, hogy fordulj ügyvédhez (nem kell összeesküvés elméletet gyártanod: helyi ügyvédhez is fordulhatsz!) és azután dönts arról, hogy egyáltalán érdemes e belebonyolódnod.

preston # 2009.08.27. 09:50

T.szeretnék konzultaciót kapni problémámmal kapcsolatban olyan jogásztól,aki konkrétan a társasházi törvény alkalmazásában jártas.már a keresetem benyújtásával elkövettem egy alaki hibát,nem irtam kézzel a beadványt illetve nem irattam alá két tanúval. ezt bepótoltam, de pár nappal a 60 napos határidő után.

1. várhatom, hogy emiatt a keresetemet visszautasitják?
  2. ügyemben már irtam, arról van szó, hogy a biróság már árvénytelenitette a tuljdonosok egy többségi csoportjának közös fütéssel kapcsolatos határozatait.ennek ellenére a kk előterjesztésében közös fütéssel kapcsolatos direkt és indirekt költségeket (perköltség, alkatrész és pénz letétbe helyezése a fütést kiépitő cégnek)fogadtak el egyszerü szavazati többséggel.

keresetemben arra hivatkozom, hogy a társasházi törvény kógens előirásai nem engedik, hogy a kk nem közös tulajdonra számoljon el költségeket, ráadásul
a tulajdonosok tobb mint 1/5 része a beszámoló ellen szavazott, ahol egy érvénytelenitett határozatból következő beruházás jellegü költségek megjelentek.
a beszámoló sem felel meg formailag az előirásoknak.
ha a forum kereteiben ez nem lehetséges, kinél kaphatnék fizetett konzultációt. én budapesten élek, a társasház ügyében veszprémi biróság illetékes.mivel csak egyedül küzdök, kisebbségi partnereim belefáradtak az első nyertes peres ügybe,ha ez lehetséges, magam szeretném képviselni ügyemet, előzetes konzultáció alapján. lehetséges , hogy a biróság előtt nem tudom érvényesiteni érdekeimet, ha a társasházat esetleg egy helyi ügyvéd fogja képviselni? nem annyira evidens az ügyem? biztató, hogy már felhivott egy helyi ügyvéd, aki az engem sértő határozatokat hozó közgyülést levezette a kk kérésére és elmondta, hogy reménytelen az ügyemet
biróságra vinni.sürgős tanácsot kérek.

ragyasdezso # 2009.08.26. 21:16

mamika49

A hiteles óra nélküli tulajdonosokat általában 1,5*-val szokták számolni. A konyhai mosogatásnál a 3 év alatt kb. 40-45 m3 víz mehet el (amit az óra mutatott) tehát egy 60 m3 felszámolása jogos. De mivel leolvasták, gondolom ki is fizették a 40 m3 vizet. Tehát a társasháznak 20 m3 vizet kell megfizetni, és a plombálás után a mért mennyiséget. Egyezkedjetek a k.k.-vel, ugyanis amit leírtam, az csak akkor érvényes ha az SZMSZ rendelkezett róla. Ha nem köteles a szolgáltató által vélelmezett fogyasztást figyelembe venni.
Ui.:
Feljelenteni hova gondolt benneteket?

egynő

Ezeket köteles évente (legkésőbb május 31.-ig) kiadni:

A számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszá­moló alapján a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza:

1. a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként és a közös költség megosztásának a szervezeti-működési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban, ezen belül az üzemel­tetési kiadásokat, valamint a karbantartásokat és a felújításokat az elvégzett munkák részletezésében,
  2. a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, ideértve a közösség javára még nem teljesített - lejárt - követelések részle­tezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is,
  3. az a-b) pont különbségének záró egyenlegét a pénzkészletek kezelési helye szerint részletezve,
  4. a közösség tulajdonát képező vagyontárgyak tárgyieszközleltárát,
  5. a tárgyévhez tartozó, a közösség egészét terhelő kötelezett­ségeket, továbbá
  6. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.
egynő # 2009.08.26. 19:46

Jó estét.
Segitséget szeretnék kérni. Én mint tulajdonos milyen papirokat kérhetek ki a közös képviselőtöl, ha irok egy tértivevényes levelet neki, mivel aggályaim vannak a ház gazdálkodásával kapcsolatban? ( 2 éve nem kaptunk semmiféle részletes elszámolást csak annyit, hogy x forintja van a háznak! ) Tudja valaki konkrétan, hogy miket van jogom kikérni a levelemben? Köszönöm a segitségüket!

mamika49 # 2009.08.26. 16:14

A segítségeteket kérem mellékvízmérő fogyasztás ügyében. Talán előfordult ilyen mással is, és átadná a tapasztalatát.
2006 és 2008 között egy baráti család lakott a lakásunkban, amíg felújítás folyt abban a házban, ahol ők laknak. 2006-ban lecserélték a konyhában lévő egyik vízórát (melegvíz), de se nekünk, se a Vízműnek nem jelentették, így persze a kk se tudott róla. 2 havonta kiírták a fogyasztást az új óra számával, amit nem vett észre a leolvasó, holott a Díjbeszedő honlapján a kötelességük a rendellenességet, hibát jelezni.
Az idén év elején derült ki a csere, amikor a vízóracsere jegyzőkönyvben nem az általuk nyilvántartott számú vízóra szerepelt. A Vízmű felszólított a helyesbítésre és bár nem volt hiteles az óra, hajlottak arra, hogy a fogyasztást, ami 40m3 volt, elfogadják, ha a kk aláírja. Mi pedig vállaltuk, hogy befizetjük a tház pénztárába utólag, így nem éri kár a ház többi tulajdonosát.
A kk azonban közölte, hogy nem, különben se fogadja el a 40 köbmétert fogyasztásnak a 2006-2008 közötti időszakra, mert ő úgy gondolja, hogy a duplája volt a fogyasztás, ezért 2009-es áron fizessük ki a 80m3-es fogyasztást, vagy feljelent bennünket. Ennek érdekében írjunk egy új jegyzőkönyvet, hogy a leszerelt órán 0 fogyasztás volt, ami hamisítás, hiszen a Vízmű szerelője írta be a jegyzőkönyvbe a fogyasztást.
Bizonyíték nincs, de egy biztos, hogy a barátaink által fogyasztott vízmennyiség – az óra szerint 40 m3 – árát a ház fizette a barátaink helyett, illetve tulajdonosként helyettünk, de ezt mi nem téríthetjük meg a háznak olyan áron, ahogy a Vízmű kiszámolta, hanem a kk mint hatóság megbüntet bennünket.
Pereskedni nem akarunk, ha nincs más megoldás, fizetünk, de egy összegben ezt biztosan nem tudjuk megtenni, és a barátainktól is csak részletekben kérhetjük, ebbe ők belementek, hiszen ezt a fogyasztást tényleg nem fizették ki.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm.

ragyasdezso # 2009.08.25. 22:26

APEH

ragyasdezso # 2009.08.25. 22:24

adams

Rosszul hiszi, hogy nincs felelőssége hiszen a közös képviselő teljes összeg erejéig felel a Társasház kp.-ben levő értékeiért, mivel egyedül és kizárólagosan kezeli. A háznak kötelező a pénztárszabályzat megléte (500 ezer a hiánya az APE
  • nél), amiben meg van határozva a kp. kasszában tartható összeg nagysága. A szokásos összeg a kp. pénztárban kb. 10 ezer Ft, ezért bőven beadhatjátok a fizetési meghagyást!
adams # 2009.08.25. 19:39

Kedves fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném kérni a segítségetek:
Egy 6 lakásos társasházban vagyok tulajdonos. A közös képviselő az egyik tulajdonostárs, a ház egyik régi lakója. Kb egy hónappal ezelőtt besurranó tolvajok eltulajdonítottak tőle 480 ezer ft készpénzt (egy szekrényből), amely állítása szerint a "ház pénze", a felújításra félretett alap volt. A rendőrség persze nem tudott semmit tenni, nem találták meg a tettest, lezárták az ügyet. A probléma az, hogy a közös képviselő azon a véleményen van, hogy őt ebben a helyzetben nem terheli semmilyen felelősség, hiszen meglopták.
Én személy szerint úgy tudtam, hogy ez a pénz egy bankszámlán van, utólagosan most azt az információt kaptam, hogy sosem volt. Ez nyilvánvalóan az én hanyagságom is, hiszen nem győződtem meg maradéktalanul arról, hogy a pénz bankszámlán van-e.
Logikailag nem látom, hogy miként lehet a "ház pénzét" meg az "én pénzemet" eltulajdonítani, a pénz pénz, nincsen megjelölve. Ha a párnájában volt még mondjuk 360 ezer, de azt nem vitték el, akkor őt személy szerint nem, de házat érte kár?

Ilyenkor terheli e felelősség a közös képviselőt? Felel-e érte személyes vagyonával? Milyen jogi úton tudok/tudunk utánamenni a felújításokra befizetett pénznek? Indítsak polgári peres eljárást?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ui: jóhiszeműen feltételezem, hogy valóban meglopták

pore # 2009.08.25. 13:10

Az sem biztos referencia,hogy hány éve dolgozik képviselőként,mert nálunk már elég régóta csinálja a munkát,de nagyon sok minden nincs rendben,csak sajnos a töbség nem foglalkozik vele.Azok járnak a gyülésre akik nem ismerik a társasház törvény meg valamilyen szinten ugy gondolom érdekeltségük is van abban hogy támogassák a további munkáját.Igy aki teheti inkább el költözik a házból.
Üdv

julesz

ragyasdezso # 2009.08.24. 14:46

mamargi
Egy évre kell megválasztani, és ha nem vagytok vele megelégedve, nem hosszabbít a közgyűlés!

mamargi # 2009.08.24. 14:32

Köszönöm a válaszokat!
Azon már én is gondolkoztam, hogy ha kapunk referenciát, annak hogy tudok utánanézni? Egy számomra ismeretlen ház esetén hogy tudom kideríteni a valamilyen bizottság tagjainak elérhetőségét? Van ennek hivatalos módja, vagy csak ismerősök útján oldható meg?
( Megjelent előttem a kép, találomra becsengeteg: "Jó napot, érdeklődni szeretnék, meg van elégedve a közös képviselővel?" Leginkább elküldenek a ...ba. És abban sem lehetek biztos, hogy nem azt a kisebbséget találom meg, aki támogatja/ellenzi a rossz/jó kk-t.)

ragyasdezso # 2009.08.24. 11:57

mamargi

Van e referenciája? Hány éve foglalkozik közös képviselettel? A vállalkozási összeg mindent "visz", vagy ha nem mit számít még fel? Saját maga könyvel, vagy kiadja másnak?

panel # 2009.08.24. 11:40

Szerintem kérjetek papírt a képzettségéről, végzettségéről, referencia-anyagot, nem baj, ha van erkölcsije, sohasem lehet tudni.

20 perc villamos szerintem nem akadály. A referencia fontos lenne.

mamargi # 2009.08.24. 11:36

Sziasztok!
Új közös képviselő keresése esetén mik azok a szempontok, amit szem előtt kell tartani?

• Van-e olyan igazolás, amit ilyenkor ellenőrizni kell? Olvastam a társasházkezelői képesítésről, annak mindenképp meg kell lennie? (Ha nem lakó töltené be a kk-i posztot)
    • Van-e annak túl nagy hátránya, ha mondjuk a kk jelölt egy 20 perces villamos útra lakik a háztól?
    • Egyéb?

Nagyon köszönöm előre is!

Taxin_a # 2009.08.19. 20:09

Köszi a tanácsokat.
Az alapítvány már így is nagyon sokba kerül. Ráadásul a k.k. egy ismert ügyvéd.
A tulajdonosok már kezdenek lázadni.

én ugyan csak exdb, de akor 3-an vagyunk, ha szabad ekként kifejeznem magam.
:-)
Köszi mindent.
Jó éjt!